Ringkasan Testimoni Janet Yellen
Janet Yellen, Pengerusi Central Bank Amerika, Federal Reserve, baru saja selesai membentangkan laporan “monetary policy” kepada Kongress Amerika. Ini adalah badan tertinggi penggubal undang-undang di Amerika.

Laporan monetary ini dibuat dua kali setahun. Janet Yellen akan mengadap Kongress sekali lagi pada bulan Julai nanti.

Janet Yellen jelas bersifat “Hawkish”. Perkataan ini diambil dari burung hawk, yang apabila menyerang mangsa, dia akan menyambar mangsa dan terbang naik ke atas.

Dovish pula diambil dari perkataan Dove, apabila Dove menyerang mangsa, dia akan membenamkan mangsa ke dalam air.

Jadi kita faham US Federal Reserve bersifat hawkish, bermakna interest rate akan naik dan dollar sepatutnya mengukuh. Apa yang berlaku adalah sebaliknya, terdapat aktiviti pengambilan untung dan Dollar menjadi lemah.

Ms Yellen telah berucap dua malam berturut-turut. Sebenarnya perkara-perkara penting sudah pun diberitahu pada malam pertama.

Yellen juga berkata pihak Central Bank tidak boleh membuat sebarang spekulasi tentang dasar Fiskal Presiden Donald Trump.

Kita boleh andaikan, Federal Reserve juga tertunggu-tunggu apakah bentuk perbelanjaan dan pengurangan cukai yang bakal diumumkan oleh Donald Trump pada masa terdekat ini.

Jadi, pasaran pun mengambil sikap, tunggu dan lihat. Boleh jadi juga, pasaran terhidu peristiwa lain yang kita tidak terbaca mengenainya.


Central Bank – Penjaga Ekonomi

Kegawatan ekonomi Amerika dan Dunia pada 2008 bermula dari spekulasi berlebihan dalam pemilikan rumah di Amerika. Seseorang yang tidak ada pendapatan tetap boleh membeli sehingga 5 biji rumah dengan mencagarkan rumah yang mereka beli. Akhirnya harga rumah jatuh mendadak, bank tidak dapat mengutip kembali pinjaman yang mereka beri dan berlakulah krisis.

Federal Reserve bertindak memperkenalkan “Quantitative Easing” pada November 2008. Kisah ini diringkaskan didalam gambar.




Balance Sheet Federal Reserve meningkat dari bawah $1 trillion pada 2009 menjadi hampir $3 trillion pada 2013.



Balance Sheet Central Bank dan nilai matawang.
Cara mudah untuk memahami kaitan antara polisi Central Bank dan nilai matawangnya adalah dengan melihat apa yang berlaku kepada balance sheet Central Bank. Di negara-negara maju, biasanya, apabila balance sheet membesar – nilai wang akan jatuh dan sebaliknya. Kita boleh lihat balance sheet sesuatu Negara di www.tradingeconomics.com.





Dunia sedia maklum apa yang Federal Reserve bakal lakukan. Untuk Long-term player - ia nya mudah, long dollar atau short gold dan tunggu. Untuk short-term trader, ada banyak perkara yang perlu difikirkan. Brexit dan perkembangan pilihan raya di Eropah mungkin menjadi penyebab untuk trader membeli Gold.

Sesuatu sedang berlaku di China. Ia selalu disebut tetapi seolah-olah jarang di beri perhatian. Ini mungkin satu lagi sebab untuk kita berhati-hati dan membeli Gold. saya ceritakan di lain kali.


Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.



Dalam tiga tulisan saya yang lepas, saya telah memperkenalkan kepada pembaca tentang pengurus dana utama dunia dan bagaimana mereka menguruskan dana mereka. Sebelum saya bincangkan topik diatas, elok saya perkenalkan diri saya.

Saya berpengalaman lebih 20 tahun di dalam bidang pelaburan saham dan menulis strategi Makro untuk pengurus-pengurus dana terbesar dalam industri pelaburan saham Negara. Tulisan saya sebelum ini bukanlah untuk tatapan umum dan sebab itu anda tidak pernah dengar tentang saya.   

Topik yang saya tulis adalah pelbagai dan merangkumi semua jenis pelaburan utama yang ada seperti foreign exchange, komoditi seperti minyak mentah dan crude palm oil futures, bon dan terutamanya saham. Saya tulis topik yang memberi kesan kepada pelaburan client saya.


Diari Analisa Fundamental

Bila trade mengikut arah Fundamental, kita perlu membuat diari tentang peristiwa yang berlaku dan kesannya kepada asset yang berisiko seperti pasaran saham dan asset yang dianggap selamat atau safe haven seperti pasaran Bon dan Gold.

Sebelum ini saya telah menulis tentang Potongan Cukai Trump dan kesannya kepada dollar dan Gold. Hari ini saya nak bincangkan tentangs news sebelum itu yang tidak berapa mendapat perhatian tapi memberi kesan hebat kepada pasaran pada minggu lepas.

Kebanyakan agensi news memberi tumpuan kepada news yang memberi kesan kepada Amerika. News berkenaan benua lain kurang mendapat tempat. Ini kerana mereka fokus kepada pembaca dari kawasan mereka.  Terpulang kepada kita untuk membaca sebanyak news yang boleh dan membuat analisa yang betul.

Berikan perhatian kepada trend yang berlaku antara 6 februari hingga 9 februari, yang telah saya tandakan dalam chart dibawah,




Minggu lepas bermula dengan kejatuhan mendadak Euro berbanding dollar Amerika dan kejatuhan Euro berbanding matawang Switzerland. Matawang Swiss, CHF adalah matawang yang dianggap selamat, atau safe haven, kerana keadaan politik dan ekonominya yang stabil. Bila berlaku pergolakan di Eropah, demand kepada matawang Swiss akan meningkat.




Peristiwa di Eropah ini memberi kesan kepada matawang Dollar berbanding matawang Swiss (USDCHF). Malah demand kepada Gold juga turut meningkat.



Pada 5 February, Marine Le Pen melancarkan kempen untuk bertanding jawatan Presiden France. Seperti Trump, beliau adalah seorang yang anti-Islam, anti immigrant dan anti globalisation. Beliau berkempen akan membawa keluar France dari Kesatuan Eropah, EU.

Pilihanraya Presiden France akan diadakan pada 23 April nanti. Sekiranya tiada calon yang menang majority pada 23 April, pertandingan antara dua calon teratas akan diadakan pada 7 May.

Nasihat untuk para traders, perhatikan tarikh ini. Sekiranya Marine Le Pen menang, Euro akan jatuh dan Gold akan naik. Begitulah sebaliknya sekiranya Marine le Pen kalah.


Tarikh Pilihanraya Penting lain di Eropah.

Pilihanraya Belanda 15 March.  Geert Wilders dijangka menjadi Perdana Menteri Belanda yang baru. Beliau juga seorang yang anti-EU.

Pilihanraya Germany, September. Parti yang anti-EU akan bertanding melawan parti pemerintah yang diketuai oleh Angela Merkel.  Sekiranya parti yang anti-EU menang, kemungkinan Kesatuan Eropah berkubur adalah tinggi. Jika ini berlaku, Euro akan jatuh dan Gold akan naik.


Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.




Trading Forex Dan Analisa Fundamental – Budget Amerika 2018 dan Potongan Cukai Trump

Dua tulisan saya yang lepas saya telah memperkenalkan “Big Player” dalam pasaran kewangan antarabangsa. Siapakah sebenarnya di belakang order-order bank-bank terbesar dunia. Untuk memahami mengapa pasaran  bergerak, kita perlu memahami bagaimana Big Player ini berfungsi.

Biasanya Big Player ini menguruskan pelaburan orang lain. Adalah penting untuk mereka memilih pelaburan yang selamat dan tidak boleh kena margin call. Ramai berpendapat, keuntungan yang diberi oleh unit trust samada diuruskan oleh swasta atau kerajaan dan agensi kerajaan seperti tabung haji adalah rendah.

Kita perlu faham, oleh kerana mereka memilih jalan selamat, mereka tidak menggunakan leverage ataupun kita boleh katakan mereka menggunakan leverage 1:1. Keuntungan yang mereka beri itu perlu di darab dengan 500, sekiranya kita trade forex menggunakan leverage 500:1.  Ini barulah perbandingan yang adil.


Dalam tulisan yang lepas juga saya telah cadangkan pembaca membaca news dari www.cnbc.com. Headlines mereka selalunya straight to the point. 


Untuk News Bahasa Malaysia, kita boleh baca dari www.investing.com dan tukarkan bendera diatas ke bendera Malaysia.


Dalam masa terdekat ini Presiden Trump seharusnya membentangkan belanjawan Amerika 2018. Tahun fiskal 2018 bermula pada 1 Oktober dan berakhir pada 30 September tahun depan. Semalam Trump berjanji sekali lagi akan berlaku potongan cukai besar-besaran.

Ada 3 jenis asset yang forex trader perlu beri perhatian, Bond, Gold dan Saham.
Potongan cukai akan menggalakkan pelaburan dan usahawan boleh untung lebih. Sebab itu pasaran saham meningkat manakala nilai Bond dan Gold merudum.

Bond dan Gold juga dikenali sebagai safe haven asset. Maksudnya, jika ada perkara yang bakal menggugat ekonomi US dan dunia, Big Player akan bertindak untuk melindungi pelabur mereka dengan membeli Bond dan Gold.

Bila ekonomi berada dalam keadaan baik, mereka akan jual safe haven asset ini dan melabur dalam asset yang lebih berisiko tinggi seperti saham.

Chart yang saya gunakan itu ialah chart Bond 10 tahun Amerika. Ada dua cara melihat chart ini, kita boleh gunakan price, contohnya dalam gambar US 10Y T-note, nilainya ialah 124.76, jatuh dalam 0.12%.

Kita juga boleh melihat bond dalam bentuk Yield, seperti dalam chart. Yield yang meningkat ini memberi gambaran bahawa interest rates di US akan naik, yang mana ini adalah positive untuk dollar dan negative untuk Gold.


Potongan Cukai Trump dan “Supply dan Demand” Pasaran Bond

Trump berjanji akan memotong cukai besar-besaran. Dalam masa yang sama, Trump juga berjanji projek infrastruktur besar-besaran. Projek ini memerlukan wang. Wang kerajaan akan berkurang sekiranya Trump memotong cukai. Mereka perlu sumber wang yang baru.

Cara lain ialah dengan meminjam atau dengan mengeluarkan bond yang baru. Ini bermakna Supply akan bertambah dan harga Bond akan jatuh. Dalam erti kata lain, Yield akan meningkat. Kita balik kepada kesimpulan tadi, dollar akan meningkat dan Gold akan jatuh.


Analisa News dari Eropah
Kebanyakan news berkisar tentang apa yang berlaku di Amerika. Minggu ini perkembangan di Eropah, telah mengakibatkan Euro jatuh, Nilai Swiss Franc menaik, nilai Gold dan nilai bond juga meningkat. Penting kita faham perkembangan ini kerana ini munking akan membuatkan nilai Gold meningkat semasa pilihanraya President di France pada 23 April nanti. Saya huraikan ditulisan akan datang.


Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah.

MTF Analysis Bahagian III - JAM Kawalan Market.


Click di sini untuk bahagian I
Click di sini untuk bahagian II


Salam semua,

Dalam bahagian I,II penulis telah menengahkan 3 TF dan fungsi masing2.

Berbalik kepada kaedah the Rules of 4. Artikel ini akan menengahkan satu lagi TF, di mana applikasinya adalah sebagai Support/Resistance atau pun kekadang diwarnakan sebagai Supply/Demand.

Dalam teknikal, perkara yang mengawal pergerakkan market di ukur dari TF D1 ke atas.

TF D1 ke atas di ibaratkan sebagai jam. Contohnya dalam kehidupan seharian, waktu pagi kita keje. waktu petang balik ke rumah. 

Sama kaedah dengan porex, cuma jam ini tak pakai jarum panjang/pendek atau bateri. Jam ini kita lihat dengan kemahiran masing2. 

Dari ilmu2 yang kita pelajari..usaha yang gigih. kita dapat mengasah mata/ dan pemikiran kita terhadap psykologi market terkini. Maka di sinilah kita akan dapat menambah keyakinan dan mencapai tahap konsisten bila buka PO. 


Penulis mengatakan TF D1 ke atas adalah jam porex.








 Ada 3 jenis Jam kat sini? Pakai sume ke?

Kalau anda pakai ketiga-tiga jam di atas, Anda hebat kerana saya TAK Pakai ! 

Penulis sudah memberitahu tentang analisa yang sepatutnya memiliki 3 atau 4 TF tertentu.
Dan salah satu dari TF yang tertentu mesti mengandungi TF yang di sebutkan sebagai Jam.



Memperkenalkan Set COMBO...

 Combo A                        Combo B                       Combo C
 D1 - Jam                         H4 - Jam                        MN - Jam
 H4 - Tren                        H1 - Tren                        W1 - tren
 H1 - setup                       M15 - setup                    D1 - setup
 M15 - fine tune                                                      H4/H1 - fine tune
 

Kegunaan:-

Combo A - Swing Trade
Combo B - Intraday
Combo C - Position Trading.





Apa pun keputusan yang anda ambil, anda mesti tekankan disiplin pada diri sendiri untuk tidak bertukar-tukar TF yang tidak ada kena mengena dengan set Combo pilihan anda.

Anda harus tekun pada sesuatu set Combo sehingga anda meraih hasil kejayaan.

 Penulis sendiri di Combo A dan insya Allah di masa2 akan datang. saya akan memberi contoh2 analisa yang sebegini untuk pengetahuan am.

Setakat ni dulu, macam mana agak-agak rasanya kalau nak trade price action? susah tak?
memang mencabar..tapi tidak mustahil.

Kalau tak analisa..leceh......pakai teknik GST. 

Kenapa? Pendapat penulis ye..bukan hari-hari boleh dapat setup Combo yang berqualiti. Kawan selalu pesan , bukan hari-hari Hari Raya!

kadang analisa punya analisa pun kena SL. Tengok akaun GST dah popit. inilah hakikat porex. 

Sekian. semoga bermanfaaat. hingga berjumpa lagi.. 





Salam 1 Malaysia,

Dan selamat tahun Baru Cina buat semua.

Artikel ini ditulis sebagai penghargaan buat semuar rakan2 trader yang subscribe blog ini secara sukarela.

Mudah-mudahan akan datang dapat ilmu yang lebih bermanfaat.Buat anak cucu kita cerdik pandai.

Terima kasih juga buat saudara Hizwan yang mengumpul nota2 cikgu along di Whats App dan dikompilasikan menjadi 37 Tips Ilmu fibo yang santai dan praktikal.

In sya Allah,mana2 newbie pun boleh faham betapa mudahnya kita mengenalpasti trend bertukar arah.
Dengan ilmu ini juga,kita tau tujuan Take Profit pergerakan candle stick.

Risiko tetap ada,namun  kajilah dulu,buat latihan backtest dan semoga Rezeki kita ada bahagiannya,in sya Allah.

Ini adalah gambar di FB. ( Share pada kawan2 trader) Ini edisi ke 9 ,team Piphijau share ilmu teknikal Analisis Percuma



Di bawah ini adalah link sebenar:

Download,Print dan Baca satu-satu.

KLIK DISINI
Kemudian komenlah di bahgian bawah posting ini walaupun sekadar ucapan "terima Kasih" adab berbudi bahasa orang melayu dan rakyat Malaysia.

Saya Halal belaka ilmu.

Cuma jangan dijual,doakan kami baik2 sudah.

Semoga bermanfaat.

MTF Analysis Bahagian II - Anda WAJIB ketahui sebelum membuat apa-apa trade calls


H4 / H1

Seperti yang telah dibincangkan minggu lalu, kita sudah mengetahui peranan H4 dan H1. 

Pernah tak kita fikir kenapa tak H2, H3, H5, etc? Apa yang special sangat H1 kemudian lompat H4?

Baik, saya kongsikan supaya semua faham. Kita tahu 4 candle H1 merupakan satu Candle H4. Jarak 4 detik ini sengaja dititik beratkan kerana ia bersangkut paut kepada kehidupan kita semua. 

LIHAT BUKTINYA:

I. FAKTA 

Setiap Insan ditentukan mengalami 4 alam. Alam Kandungan, Alam Dunia, Alam Barzakh, Alam Akhirat. 

 Kebanyakkan negeri asing mempunyai 4 musim. (Summer,Autumn, Winter, Spring)

II. FAKTA 

Bagi umat Islam, 3 dari 5 waktu solat berakaat 4. (Wallahu a'lam)
 
Orang putih menamakan fenomina ini "Rules Of Four"

III. FAKTA

Bagi yang memegang jawatan Projek Manager, kita harus menempoh 4 jurusan kelak Initiate, Plan, Execute, Control.


Dan Akhir sekali dalam Forex...ia digelar "Magnification of 4"

Maksudnya, Multiple Time frame Analysis selalunya akan ada 4 TimeFrame Maximum untuk buat analisa.

Kalau minimun pun 3 dan tak kurang dari itu.

Kaedah seperti berikut:-

H4 - Tren terkini
H1 - Trade Setup
M15 - (fine-tune) Trade Setup

TF M15 

Definisi:- 4 x Candle M15 untuk satu candle H1.

TF M15 fungsi di sini untuk fine-tune Trade setup. Bukan satu perkara yang mudah untuk dibentangkan. Ikhtiar lah masing2 kalau nak tahu ye.

Kalau tak nak fine tune entry pun boleh, process cuma optional atau pikir sendirilah. 

Insya Allah di masa-masa akan datang, saya akan bentangkan satu lagi fakta yang penting. Semua trader harus tahu...

semoga bermanfaat...


 











Bismillahirrahmanirrahim.

Nahmaduhu Wa Nusalli Ala Rasoolihil Karem.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, aku bermohon keberkatan di dalam segala ilmu yang telah kami terima sehingga ke hari ini seperti mana engkau memberkati guru-guru kami yang terdahulu, dan kurniakanlah kepada kami kefahaman Nabi-Nabi, serta ilham para Malaikat yang hampir denganMu. Ya Allah, aku pertaruhkan kepadaMu apa yang telah Engkau ajarkan kepadaku, maka kembalikanlah semula kepadaku jika aku memerlukannya dan janganlah Engkau buat aku melupainya, Wahai Tuhan Sekalian Alam. 


"Jikalau mereka berfikir di luar kotak, katakan pada mereka, aku mampu untuk berfikir umpama tiada kotak" ~Andika 


=========================== 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...



















Sudut pandangan peribadi saya:

Setiap kitaran hayat ekonomi yang penuh akan sentiasa mempunyai dua sub kitaran hayat, yang mana sub kitaran itu terdiri dari satu kitaran yang melampau yang mengambil masa 7 tahun dan satu sub kitaran yang normal yang tidak diketahui jangkamasa yang diambil...

Sumber ilham untuk kenyataan di atas:

Rujukan kitaran melampau (Fasa Pemulihan):-
- Surah Yusuf [12:47]
Yusuf menjawab: "Hendaklah kamu menanam bersungguh-sungguh tujuh tahun berturut-turut, kemudian apa yang kamu ketam biarkanlah dia pada tangkai-tangkainya; kecuali sedikit dari bahagian yang kamu jadikan untuk makan.


Rujukan kitaran melampau (Fasa Kegawatan):-
- Surah Yusuf [12:48]
Kemudian akan datang selepas tempoh itu, tujuh tahun kemarau yang besar, yang akan menghabiskan makanan yang kamu sediakan baginya; kecuali sedikit dari apa yang kamu simpan (untuk dijadikan benih)


Rujukan kitaran normal:-
- Surah Yusuf [12:49]
Kemudian akan datang pula sesudah itu tahun yang padanya orang ramai beroleh rahmat hujan, dan padanya mereka dapat memerah (hasil anggur, zaitun dan sebagainya)


Secara umumnya:
- Kitaran ekonomi dipengaruhi oleh punca bekalan wang di pasaran dan campur tangan asing pada pasaran yang sebenar.
- Ianya adalah berdasarkan kepelbagaian bentuk pelaburan dan inovasi. 

Jika di kurniakan kesempatan ruang dan waktu akan saya kupaskan dengan lebih lanjut berkenaan perihal kitaran hayat ekonomi di dalam penulisan saya yang akan datang...


Kacamata Merentas Masa


2011 - 2017 
Tahun yang Tandus...
Tahun ekonomi akan jatuh teruk...


2018 - 2024 
Tahun yang Subur...


“Demi masa, sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam keadaan merugi (celaka), kecuali orang-orang yang beriman, beramal shalih, saling menasihati dalam kebenaran, dan saling menasihati dalam kesabaran.” 
(Al ‘Ashr: 1-3) 


Sumber Asal : Kitaran Ekonomi, Olahan Semula : Nakhoda Andika

===========================



Semoga Bermanfaat

Sebagai tanda penghargaan serta sokongan anda kepada kami, anda boleh 'register' akaun 'trading' di bawah (klik pada gambar) :





Salam Ukhwah
Nakhoda Andika
Financial Philosopher
NakhodaFX