Salam 1Malaysia,




Straight To The Point.Isu ini bukan sebab fatwa mufti atau perkelahian halal haram patuh syariah yang tiada kesudahan dikalangan netizen.

Ianya melibatkan isu dan skandal khas setiap negara di bawah yang masih belum terungkai.

1.Belarus


2.Bosnia & Herzegovina

3.British Columbia (Canada)

4.Bulgaria


5.China (Strict regulations if not total ban)


6.Cuba


7.India


8.Indonesia


9.Ivory Coast


10.Iran


11.Liberia


12.Lithuania


13.Macedonia


14.Malaysia
(
Forex Scandal ~ Bank Negara Malaysia (BNM) recorded US$10 billion worth of foreign exchange (forex) market losses in the early 1990s, far higher than it had ever admitted. )


15.Montenegro


16.Myanmar


17.Nigeria


18.North Korea


19.Pakistan


20.Quebec (Canada)


21.Romania


22.South Korea


23.Sri Lanka (Recently relaxed but not confirmed)


24.St. Helena


25.Sudan


26.Syria


27.Ukraine


28.Zimbabwe



*Of the 195 countries in the world:
28-BAN Forex Online
The rest List of countries where forex trading is legal 

Di atas ini adalah 28 Senarai negara (Termaju Didunia) yang "BAN" forex online disebabkan beberapa perkara seperti point2 di bawah :

1.Sesetengah negara di atas memiliki akta yang "mandatori" mengenai AMLA ( Anti-Money Laundering ).Dengan tujuan mengelakkan skim ponzi atau skim cepat kayap.


2.Negara tersebut masih mengkaji kaedah terbaik untuk mengelakkan rakyat mereka men"deposit" sewenang-wenangnya duit tunai ke luar negara yang tidak memberi hasil kepada KDNK setiap negara tersebut.

3.Mengharamkan terus penggunaan Kredit Kad apabila melibatkan pembelian online daripada peniaga luar negara selain dari negara mereka.

4.Mengehad atau me "limitkan" pengeluaran dana atau penghantaran remit dana ke luar negara.

5.Menyekat segala transaksi "pengeluaran" melalui "Proksi" utama (Negara kita ialah BNM) yang mengawal keluar masuk duit yang melibatkan dana luar dari luar negara atas arahan pihak berkuasa sesetengah negara tersenarai.

6.Khuatir dana pengeluaran dari anggota pengganas atau dana "deposit" ke pihak pengganas.

7.Tidak memberikan sebarang hasil percukaian terhadap negara tersebut disebabkan "Remit dari Luar Negara" .

Sebagai contoh negara kita mempunyai akta LHDN 2004 yang "mengecualikan" cukai ke akaun individu walaupun ada rakan dari seberang yang menghantar "withdraw" sebanyak 2.6 Billion Rupiah, dan bebas dari sebarang cukai.

Individu tersebut juga boleh tenang makan di restoran mamak dengan 4 keping roti canai tanpa dicuit Lembaga LHDN.



Rujukan LHDN disini :
English
B.M


Rujukan Data di atas :
English

Semoga bermanfaat.
Salam sejahtera semua. Apa khabar ye rakan2 trader sekalian? Dah lama rasa Abam Man tak membebel dalam ni ek. Ada yang rindu tak? Kalau ada taip la “SAYA RINDU ABAM MAN” kat komen sekali. Hehe..
.
.
Abam Man nak ceta apa ye kali ni. Haaa..kita ceta psal macam mana nak tentukan arah market dalam forex nak?? Tak nak?? Haaa.. p main jauh2..tak yah nak gatal2 baca lagi.. Hehehhe… Abam Man gurau je. Jangan ler marah plak neh.
.


Contoh untuk menentukan UPTREND atau DOWNTREND.
Iskkk..dah2..melalut je lebih Abam Man nim..bila nak start ceta nim..dah ready popcorn n air soda bikabonat nim. Berapa banyak NIM daa.. hehehehe..
.
.
Ok2 get serius. Jadi macam mana cara mudah nak menentukan arah market sesuatu pair tu ek? Haa..meh rapat2 Abam Man nak ajar nim.
.
.
Penah dengar n guna trendline tak?? Camna nak jadi trader kalau basic forex trendline pun tak tau nim..iye dak?? Hehehe.. Ok2 camna nak gunakan trendline untuk tentukan arah market ye. Mula2 sekali kena tentukan di mana kita nak tarik trendline tu..samaada di body atau ekor. Mana2 tempat adalah valid untuk tarik ye.
.
.
Ok2 tengok contoh kat bawah untuk cara tarik trendline yer.

Contoh trendline SELL telah break di kotak kuning, maka untuk perjalanan market seterusnya kita akan focus kepada entry BUY pulak.
.
.
.

Contoh trendline BUY telah break di kotak kuning, maka kita akan focus untuk mencari entry SELL pula selepas ini.
.
.
Boleh faham tak nim?? Kalau tak faham nanti wasap Abam Man kat sini ye. Kita ngeteh2 minom kopi jantan. Abam Man tunjuk macam mana nak tarik trendline depan2 kasi line clear lagi.

.

Contoh tempat breakout trendline berlaku.
.
.
Kalau rasa artikel ni membantu, share la ye kat kawan2 lain. Semoga bermanfaat untuk semua ye.
.
.
Yang belum ada akaun dengan broker PIPHIJAULTD boleh la ushar2 link ni ye. Pilih je yang mana2 rasa berkenan di hati. Kami sedia membantu untuk daftar akaun.
.
.
--
Hilman Nawi
Piphijaultd.com Terengganu
Email : terengganu@piphijaultd.com
Twitter : HilmanNawi
Instagram : hilmannawi
Official website: http://piphijaultd.com/ 

#piphijaultd #abook #stp #trustedbroker #teknikGST #EAGST #jomwithdrawsokmo #kemahkeming #sharingiscaring #nakedchart #traderkampung #nubisbolehbuat

Klik link ini untuk mendaftarkan akaun trading dengan PiphijauLTD.com.


Pssssttt - Yang nak dapatkan info lanjut mengenai teknik GST manual atau Expert Advisor (EA) GST boleh la berhubung dengan Abam Man ye.




Bila berlaku gempabumi, kita akan cari dimana ia bermula. Kita panggil epicenter. Dalam pasaran kewangan pun begitu.

Kita maklum tentang kemungkinan perang Nuclear yang sedang melanda dunia. Apakah kesan Geopolitical Risk ini akan berpanjangan? Mari kita fahamkan apakah mesej yang sedang disampaikan oleh pasaran kewangan.

Gambar 1
Ada masalah teknikal, gambar tidak dapat diupload. Untuk laporan penuh bergambar, anda boleh kesini

http://bit.ly/2pw32Nv


Telah berlaku Flight to safety didalam pasaran kewangan apabila Harga bond US telah meningkat. Bond boleh dilihat dengan dua cara, melaui harga dan Yield. Bila harga naik, nilai Yield akan jatuh dan sebaliknya.

Yield yang jatuh ini melambangkan arah interest rate di Amerika. Jika berlaku perang, Federal Reserve tidak mungkin menaikkan interest rates – agaknya itulah mesej dari Bond market.

Dalam carta bond, kita ada formation Double Top. Necklinenya telah ditembusi dan kita ada target Yield US 10 year Treasury sekitar 2%. Tak heran kalau Ringgit menguat minggu ini. Tetapi ada support yang kuat diparas antara 2.10% ke 2.20%.

Gambar 2

Yield yang jatuh inilah yang menyebakan Dollar indeks menjadi lemah.

Gambar 3

Dollar yang lemah dan Flight to safety, menyebabkan harga Gold meningkat.
Nampaknya perang memang tidak dapat dielakkan. Tetapi kesimpulan ini tidak dapat dibuat bila kita melihat pasaran saham.


Gambar 4

Pasaran saham sedang didalam down trend. Tetapi apa yang berlaku minggu ini tidak memberi banyak kesan kepada Dow Jones. Dow Jones sepatutnya jatuh 500 point sehari jika betul perang bakal melanda. Nampaknya masih ada harapan dan Bull market dalam pasaran saham mungkin akan berterusan.

Bulan April adalah earning season di Amerika. Esok kita ada Citigroup, JPMorganChase dan Well Fargo, bank-bank besar di Amerika akan membentangkan laporan mereka. Sentimen mungkin berubah jika kita dapat result yang baik.

Hubungi saya sekiranya perlukan khidmat nasihat pasaran, dan sekiranya company anda perlukan nasihat halatuju Ringgit dan Oil.
Pada awal bulan March, North Korea telah menembak 4 missile kearah Jepun tetapi Pasaran kewangan seakan tidak kisah perkara ini. Malah harga Gold terus menjunam sehingga kebawah 1200.

Ingat, sentiasa hormat pasaran walaupun news bertentangan. Ikutlah trend pasaran.

Minggu ini G7 telah mengadakan mesyuarat pada Hari Selasa dan Secretary of State dari Amerika, Rex Tillerson telah mengadakan perjumpaan dengan Russia. Ini dan perkembangan terbaru di North Korea telah buatkan Gold secara tiba-tiba naik mendadak.

Di Amerika, untuk menjawat jawatan Menteri Luar ini perlukan kelulusan Senate. Presiden Amerika yang paling berkuasa di dunia inipun tidak boleh memilih orangnya sesuka hati. Tillerson adalah bekas CEO Exxon Mobil, company oil and gas terbesar didunia, mempunyai hubungan yang baik dengan Russia. Semasa pemilihan Mr Tillerson ke jawatan ini, Trump telah dikecam kerana dikuatiri pentadbiran Trump sedang dipengaruhi oleh Russia.

Sebab sebenar pemilihan ini akhirnya dapat kita fahami apabila Tillerson diperlukan untuk berunding dengan Russia. Siapalah yang lebih baik untuk berunding melainkan orang yang pernah berkenalan walaupun hubungan perniagaan.


Trump’s Loose Talk atau Cakap Lepas Trump
Dua perkara besar berlaku pagi tadi. Ada press conference tentang perjumpaan Tillerson dengan Russia dan Trump telah bermegah bahawa Dollar menjadi kuat disebabkan olehnya.

Trump masih baru sebagai Presiden. Di Amerika, kebiasaannya pegawai kerajaan tidak bercakap secara langsung tentang pasaran samada Dow Jones atau Currency. Kita andaikan percakapan Trump itu bukanlah polisi Amerika sekarang.


Perang Ekonomi sebelum Perang Nuclear. Putin perlu berwaspada     .
Kita sudah diberi bayangan bahawa G7 dan Amerika mahukan regime Assad di Syria berakhir. Persoalannya apakah yang ditawarkan oleh Trump kepada Putin yang dia tidak boleh tolak?


Make him an offer he can’t refuse. Ini adalah pengajaran menarik dari filem The Godfather. Saya fikir the worst case scenario adalah akan berlaku tekanan ekonomi keatas Russia. Ini juga sedang menanti North Korea.



Recession sedang melanda Russia pada masa ini. Jika tekanan ekonomi dikenakan dan keadaan bertambah teruk, rakyat yang lapar akan bangun memberontak. Putin perlu sedar perkara ini.

Di Amerika, keputusan dibuat melalui institusi, menerusi proses atau peraturan tertentu, bukanlah dibuat oleh satu orang sahaja. Perbezaan inilah membezakan politik Amerika dan Negara-negara lain, dan membezakan matawang Amerika dan matawang Negara-negara lain.

Keputusan ramai biasanya menghasilkan keputusan yang lebih baik berbanding seorang.

Hubungi saya sekiranya perlukan khidmat nasihat pasaran, dan sekiranya company anda perlukan nasihat halatuju Ringgit dan Oil.


Buat Analisa atau Gunakan Robot untuk Trade.
Berminat? Sila register
http://bit.ly/2ogtk8O

Rakan-rakan di PipHijau, jika tulisan ini berguna untuk marketing anda, sila gunakan. Tiada Masalah.

Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.



Data NFP lemah tapi dollar tetap mengukuh.

Selama 22 tahun, saya belajar fundamental dengan mengkaji peristiwa dan berita-berita yang keluar. Disiplin inilah yang saya sedang terapkan kepada para pembaca saya.

Mari kita cerita tentang NFP,sebelum kita bercerita tentang Syria.
Pada 4 April saya telah menulis tentang cara mudah trading on news dan kesimpulannya ialah

“1. Berita penting diumumkan. Kalau anda faham, planlah trade anda tapi jika tidak faham news, beri dia masa 45 minit ke satu jam dan lihat arah pasaran. Trade ikut arah pasaran dan gunakanlah pengetahuan Analisa TeknikaL anda untuk merancang trade anda. Biar lambat, asal profit”

Anda boleh bacanya disini.

Bila news NFP keluar, kita dapat data yang lemah. Dollar pun jatuh tapi sekelip mata berubah arah dan dollar menjadi kuat sepanjang malam. Ada berita mengatakan terdapat ribut di Timur laut Amerika yang mengakibatkan pengambilan pekerja tergendala semasa sample untuk data NFP dibuat. Hanya Tuhan yang mengetahui sebab sebenarnya.

Berita lain yang saya tunggu, nampaknya Amerika masih belum bersedia untuk mengundi Obamacare Replacement Bill.

Trade on news ini umpama melihat permainan Ping-Pong. News yang bagus untuk dollar silih berganti dengan news yang tidak bagus. Melihatkan Kalendar forex minggu ini, peluang terbaik untuk Dollar beralih arah ialah apabila Janet Yellen berucap pada pukul 4.30 AM, pagi nanti.


Kesan Pengeboman Syria keatas Pasaran. Lihat Gold, Bond dan Dow Jones

Pagi Jumaat kita telah dikejutkan dengan berita serangan Tomahawk Amerika keatas pengkalan udara di Syria. Ini adalah berita besar dan ia memerlukan lebih dari satu jam untuk mengetahui kesannya kepada pasaran.

Seperti biasa bila terdapat news yang besar dan negative seperti ini, safe haven asset atau aset yang selamat menjadi pilihan pelabur. Gold naik mendadak.


Tetapi akhirnya tidak ada “follow through”, maknanya peningkatan Gold terbantut apabila harga Gold jatuh pada sebelah malam selepas NFP.

Bond akan menjadi pilihan pelabur institusi bila berlaku peristiwa negative yang tidak disangka-sangka. Kita lihat berlaku penjualan Bond pada malam Sabtu yang lalu.

Pasaran saham yang sedang dalam trend menurun seakan tidak memberikan sebarang reaksi. Kita boleh buat kesimpulan Bull Market pada saham akan berterusan


Post kali ini tidak bergambar kerana ada masalah, gambar yang diupload tidak keluar. Saya post kan juga kerana mesejnya penting.


Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.







Satu perkara yang kita perlu terima bila kita trade on news ialah,sentiasa ada news yang kita tidak terbaca mengenainya. Bila kita dah baca, kita perlu faham apakah maksud news tersebut dan apakah kesannya kepada pasaran dan sentiasa ada perkara yang diluar pemahaman kita.

Memahami news ini perlukan pemahaman dan pengetahuan bagaimana politk dunia dan dunia pelaburan berfungsi. Inilah yang saya cuba bincangkan dalam semua tulisan saya.

News berkenaan dengan Dollar sentiasa terkini tetapi news berkenaan dengan Yen ,kadang-kadang keluar dalam bahasa Jepun.

Di Europe kita ada ITALEXIT pada bulan Disember yang lalu, terkini ada FREXIT dan perjanjian baru antara European Union dan Britain mengenai BREXIT sedang bermula. Terbaru, Gibraltar menjadi rebutan antara Spain dan Britain. Silalah Google jika mahu tahu lebih.Memang susah nak ikut semua news.


Sentiasa ada News yang menggerakkan dan merubah Trend Pasaran





Satu perkara yang pasti ialah, sentiasa ada news yang menggerakkan pasaran. Disini saya tandakan news tentang Dollar pada chart hourly yen dan Gold.

Pada 15 march, semua orang pasti FED akan menaikkan interest rate. Yang kebanyakan orang tersilap ialah Dollar tidak menjadi kuat selepas itu. Perkara ini saya bincangkan dalam tulisan saya disini:


Bukan Berita Merah pun boleh mengubah trend pasaran
Dua news terbaru yang merubah trend pasaran, pada 31 March dan semalam, tidak ditandakan merah dalam forex factory.

Kesimpulan
1. Berita penting diumumkan. Kalau anda faham, planlah trade anda tapi jika tidak faham news, beri dia masa 45 minit ke satu jam dan lihat arah pasaran. Trade ikut arah pasaran dan gunakanlah pengetahuan Analisa TeknikaL anda untuk merancang trade anda. Biar lambat, asal profit.

2. Bila trend berubah, carilah apakah ada news yang merubahnya. Fahamkan news tersebut dan bersedia jika ada news lain yang akan mengubah trend.

3. Bila tidak ada news tentang Dollar, news berkenaan Yen atau Euro atau Yuan/AUD/NZD dan lain-lain akan mendominasi pasaran. Oleh kerana news berkenaan currency yang bukan Dollar ini tidak mendapat liputan meluas media, traders perlu berhati-hati.


NFP dan Obamacare Repeal Act part 2

News NFP sentiasa ditunggu-tunggu setiap awal bulan. Pemerhatian saya bila ada dua news besar bertembung, kita perlu faham news mana yang lebih penting kerana Pasaran akan ikut arah news tersebut.

Pada 24 March, vote untuk Obamacare Repeal Act ini telah dibatalkan. Terbaru, ada ura-ura tetapi belum pasti, Pentadbiran Rumah Putih masih berbincang dengan ahli Kongress Amerika dan mahu mereka mengundi sebelum hujung minggu ini. Jadi news ini mungkin bertembung dengan news NFP.

Saya telah bincangkan apakah kesannya jika Obamacare Repeal Act ini diluluskan. Anda boleh bacanya disini: Traders mungkin tak boleh tidur lagi Hari Jumaat malam Sabtu nanti.



Buat Analisa Atau Gunakan EA GST Alter


Tiga akaun ini sebenarnya dipunyai oleh seorang client. Akaun ini menggunakan EA GST Alter dan saya berikan sedikit sentuhan pengurusan risiko berdasarkan pengalaman yang saya ada. Ia sesuai untuk syarikat atau individu yang mahukan pulangan yang lebih sedikit dari yang diberi oleh unit trust yang ada diluar sana.Kita boleh berbincang jika mahu.
  
Berminat? Sila register disini
https://secure.piphijaultd.com/site/registration?partner=NYUnSvhvCK

Rakan-rakan di PipHijau, jika tulisan ini berguna untuk marketing anda, sila gunakan. Tiada Masalah.

Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.




Hari Jumaat lepas, saya tulis tentang Obamacare Replacement Bill lebih penting dari FOMC. Anda boleh baca disini.


Mari kita fahamkan kaitan FOMC dan Bill atau undang-undang yang gagal ini. 


Data ini disediakan oleh Congressional Budget Office atau CBO, sebuah badan yang bersikap neutral politik. https://www.cbo.gov/about/overview

Anda lihat Amerika sekarang berbelanja lebih dari pendapatan mereka. Jika keadaan sekarang kekal, defisit kerajaan akan bertambah seperti gambar dibawah.



Sebaik sahaja berjaya menjadi Presiden, Trump berjanji untuk mengurangkan cukai dan berbelanja untuk menaik taraf infrastruktur antara $500 ke $1 trillion dollar Amerika.

Ini bermakna, pengurangan pendapatan dan pertambahan perbelanjaan. Dengan menukar Obamacare kepada satu program Healthcare yang baru, Trump boleh berjimat sehingga $330 billion untuk tempoh 10 tahun akan datang. Kegagalan ini memang akan beri kesan kepada pasaran kewangan.


FOMC dan Fiscal Policy
Untuk makluman kepada yang memerlukan, Program kerajaaan untuk membantu ekonomi dipanggil  fiscal policy. Program yang dijalankan oleh Central Bank dipanggil monetary policy.

Pihak FED sememangnya menunggu fiscal policy yang aggresif dari kerajaan. Bila ini berlaku, mereka boleh mengecilkan kembali size balance sheet central bank. Anda boleh baca mengenainya disini.

  
Presiden, Senate dan House of Representative Amerika. Apakah Selepas ini?
Ada dua badan undang-undang tertinggi di Amerika. Senate dan House of Representative.

Ada 100 kerusi Senate, 52 dikuasai Republican, 46 Democrat dan 2 kerusi bebas. Pilihanraya diadakan setiap 2 tahun, Satu pertiga dari jumlah kerusi akan dipertandingkan, yang dipilih akan bertugas selama 6 tahun

House of Representative pula ada 435 kerusi dan kesemua kerusi dipertandingkan setiap 2 tahun. Terbaru, Republican menguasai 241 kerusi dan Democrat 194.

Kedua-dua badan ini dikuasai sepenuhnya oleh Republican. Dua badan ini mempunyai kuasa yang berbeza. Undang-undang yang menyentuh tentang pendapatan Kerajaan adalah dibawah House of Representative.

Sebab itulah kegagalan Presiden Trump yang juga mewakili Republican, untuk menukar Obamacare agak sukar untuk difahami.

Pembaharuan Cukai Akan Dibentangkan Ogos nanti 
Agenda Amerika selepas ini adalah untuk mengurangkan Cukai. Ianya dijangka akan dibentangkan dalam bulan August. Pelan pembangunan Infrastruktur Trump pula, mungkin akan diumumkan selepas itu.

Sebenarnya Trump masih boleh meneruskan programnya. Pengurangan Cukai dijangka membantu ekonomi. Cukai yang lebih tinggi boleh dikutip walaupun dikurangkan apabila Ekonomi berkembang baik.

Tetapi , sekarang adalah hujung bulan Mac, masih terlalu lama untuk menanti Ogos.


Buat Analisa atau Gunakan EA GST Alter
Berminat? Sila register disini

Rakan-rakan di PipHijau, jika tulisan ini berguna untuk marketing anda, sila gunakan. Tiada Masalah.

Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.