PIP HIJAU

Renaisance Hotel, sambutan tahun baru cina.

Seminar Sogeh Profit Kota Bharu, Kelantan

Glory Beach Resort , Alhamdulillah ada penambahan ilmu baru di kelas ini !

Seminar Sogeh Profit , Port Disckson , Negeri Sembilan.

Seminar Ipoh,Perak.

Ilmu baru dikongsikan disini.

Seminar Cyberjaya

Ilmu Stress free dikongsikan disini.

Seminar Jelajah Malaysia

Ilmu Forex secara santai

July 24, 2015

Kalendar Ekonomi Dunia




Kalendar 2015 Untuk Berita Penting “Central Bank"
US Federal Reserve - FOMC
Month
Date
January
28
March
18
April
29
June
17
July
29
September
17
October
28
December
16
Bank of England (BOE)
Month
Date
January
8
February
5
March
5
April
9
May
11
June
4
July
9
August
6
September
10
October
8
November
5
December
10
Bank of Japan (BOJ)
Month
Date
January
21
February
18
March
17
April
8
April
30
May
21
June
19
July
15
August
7
September
15
October
7
November
19
December
18
Reserve Bank of Australia (RBA)
Month
Date
February
3
March
3
April
7
May
5
June
2
July
7
August
4
September
1
October
6
November
3
December
1
European Central Bank (ECB)
Month
Date
January
22
March
5
April
15
June
3
July
16
September
3
October
22
December
3
Swiss National Bank (SNB)
Month
Date
March
19
June
18
September
17
December
10
Bank of Canada Rate (BOC)
Month
Date
January
21
March
4
April
15
May
27
July
15
September
9
October
21
December
2
Reserve Bank of New Zealand (RBNZ)

Month
Date
January
29
March
12
April
30
June
11
July
23
September
10
October
29
December
10

July 23, 2015

Panduan Selesaikan Hutang secara santai

Salam semua,hari ini penulis berkongsi artikel "Kewangan" yang di tulis dengan detail oleh rakan Facebook Zaidi Ismail dan Owner http://www.urusinsan.net/ 
Tulisan dari laman web beliau :Laman web dan Portal ini diujudkan khusus sebagai perantara maklumat berkenaan prinsip, kaedah, teknik serta langkah-langkah dan contoh yang diambil oleh pelbagai individu untuk membina kekayaan dan kesenangan disamping membebaskan diri dari belenggu hutang, menjana lebihan pendapatan dan akhirnya menjalani hidup ini dengan lebih mudah, senang, tenang dan bahagia di Malaysia.

Cara saya tak susah pun .. tak perlu bermandi peluh di bawah terik mentari .. tak perlu angkat benda berat .. tak perlu bersusah payah mintak kesian .. hanya perlukan sedikit ketukan emosi sahaja..Siapa dengar cakap dan buat .. dia dapat..Siapa tak takut kena ketuk .. mai la datang jumpa ... mana la tahu boleh menyimpan RM2500 sebulan..Setiap 10 bulan boleh beli rumah RM200K atau pergi umrah / bercuti keluar negara atau tukar kereta baru setiap 10 bulan atau kenduri kahwin setiap 10 bulan atau beli saham blue chips atau ... beli tanah kebun atau ... anak belajar di "private school" atau ..atau ...Banyak pilihan boleh buat bila ada wang dan simpanan yang barakah .. tak perlu berhutang .. boleh senyum memanjang.- Zaidi Ismail-


Semua orang mempunyai cabaran kewangan dan setiap cabaran kewangan setiap orang tidak sama , ini adalah sebab utama saya tidak suka menunjukkan formula dan kiraan kewangan secara umum terutama di blog atau di media sosial dan anggap setiap kiraan dan formula tersebut boleh digunakan oleh semua orang.

Dibawah adalah contoh kes dimana tanpa formula , trik atau kaedah tertentu dapat menyelesaikan hutang sebanyak RM43K dalam masa 14 bulan sahaja , selepas tempoh tersebut dan apabila semua hutang dilangsaikan, Tuan punya kes akan dapat menyimpan RM4000 setiap bulan.


Berikut adalah dialog saya bersama yang bertanya , dengan sedikit maklumat asas dapat membantu beliau menyelesaikan hutang sedia ada.

Yang Bertanya : Assalamualaikum Tuan.. memandangkan tuan punya schedule tight.. saya ada sedikit persoalan.. berkenaan financial saya.. takut nanti saya tersalah langkah.. tuan hanya bagi pendapat sedikit sahaja sama ada baik / tidak.. saya mempunyai commitment yg sgt tinggi.. di mana total up adalah setiap bulan lebih kurang rm3500 saya perlu bayar.. saya ingin ambil keputusan untuk membeli rumah ayah saya di mana saya sekarang duduk bersama orang tua saya.. saya wat pinjaman rumah kedua sebanyak RM360000 dengan monthly payment rm1700.. rm110000 saya ambil utk langsaikan hutang kereta, & segala loan.. balance rm250000 untuk ibu bapa saya.. adakah betul cadangan saya di atas??

Saya : Secara umum , tidak.

Yang Bertanya : terima kasih tuan.. maybe saya akan usaha jumpa tuan dahulu.. [ saya tahu beliau hampir putus asa dengan jawapan saya]

Saya : berapa simpanan ditangan? total tunai dan berapa yg boleh disimpan setiap bulan (jika ada) ? kata ada rumah pertama , berapa bayaran bulanan rumah pertama? ada KWSP akaun 2 tak? [saya mula mengorek maklumat yang diperlukan]

Yang Bertanya : simpanan di tangan tiada tuan.. simpanan utk setiap bukan jika ikut perbelanjaan yg saya da wat n tolak smue commitment.. saya boleh simpan dalam rm500.

Saya mula memberikan solusi :-

Saya : jika begitu , kenapa tak hanya bayar RM600 utk kredit kad UOB , RM400 +500 baki bayar CIMB lite? [ini kerana bayaran ansuran minima kad kredit cuma 5% dari baki hutang kad kredit sedia ada]

Yang Bertanya : rumah pertama dalam pembikinan tuan.. beli rumah apartment kat Shah Alam 330000 & sekarang baru 50%.. bayaran monthly macam dlm pictures.. rm750..

Saya : Dalam masa 2 bulan cimb lite dah boleh habis bayar

Yang Bertanya : kwsp akaun 2 ada tuan..

Saya : bulan ke 3 dah boleh menyimpan RM1K sebulan.

Yang Bertanya : dlu down payment rumah da keluar kan 16k , owhh.. betul juga tuan.. langkah yg baik tuan.. terima kasih byk2 tuan atas nasihat..  jika ada peluang.. saya akan attend tuan sesi 1on1.. saya akan bawa segala details yg saya ada.. bersama isteri..

Saya : cimb kad boleh bayar rm300 jer dulu , jimat rm 400

Yang Bertanya : setiap hari saya tgok appointment..

Saya : kalau dicampurkan jumlah yg boleh jimat / simpan bulanan = Rm400+500+400+150 = 1550 ,
RM1550 kalau simpan dalam masa 5 bulan dah boleh / tutup habis kad kredit cimb

Saya : maka simpanan bulanan = RM400+500+700+150 = 1950

Yang Bertanya : ini mmg terbaik.. eye openers utk saya.. x terfikir tuan.. [ ini biasanya akan terjadi , tidak terfikir , kenapa tak fikir ? saya tak rasa ianya sukar untuk di fikirkan]

Saya : dalam masa 3 bulan dah boleh langsaikan personal loan alrajhi

Yang Bertanya : Alhamdulillah.. terima kasih tuan.. semoga Allah permudahkan segala urusan tuan.. sgt appreciate bantuan awal tuan ni..

Saya : maka simpanan = Rm400+500+700+150+250 = RM2300. maknanya dari awal cuma ambil masa 10 bulan utk selesaikan semua hutang kecuali kredit kad UOB dan PL easy RHB sahaja. setiap bulan dah boleh simpan Rm2300 sebulan.

Yang Bertanya : baik tuan.. cadangan yg sgt baik..

Saya : kalau simpan RM2K sebulan pun dah OK , dalam masa 10 bulan berikutnya dah ada RM20K , nak setelkan UOB pun boleh atau just let it be , bayar minimun , simpanan dah boleh buat modal beli rumah sewa Rm200K

Yang Bertanya : syukur sgt2.. eye openers utk saya.. saya akan buat schedule..

Saya : ini cuma langlkah permulaan , bila kita jumpa kelak dan tahu lebih detail , mungkin pelannya akan berubah. paling tidak boleh mula selesaikan 1 hutang dlm masa 2 bulan. bayar minima kad UOB dan CIMB +500 duit simpanan anda , 2 bulan dah boleh selesaikan CIMB lite dan boleh simpan xtra RM150.

Rm400+400+500 = RM1300 / bulan ,

2nd month dah ada terkumpul RM2600 ( dah boleh setelkan cimb lite = RM1900)

bulan ke 3 = RM1300+150 = RM1450 + 700 = 2150 (total terkumpul)

bulan ke 4 = RM2150 + 1450 = RM3600

bulan ke 5 = RM3600 + 1450 = 5500.

bulan ke 5 dah boleh selesaikan hutang cimb master = Rm5500 - 4500 = RM1k

bulan ke 6 = Rm1K +1450 +300 = 2750.

bulan ke 7 = RM1750 + 2750 = 4500

bulan ke 8 = RM1750 + 4500 = RM6250

begitulah seterusnya.

Yang Bertanya : baik tuan.. terima kasih x terhingga.. fuhhh. x sangka dapat bantuan sebegini banyak dari tuan.. saya akan cuba buat schedule sebagai langkah permulaan.. baik tuan.. saya akan wat schedule.. insha Allah.. saya tunjukkan kt tuan sebentar lagi. at least I can get pictures..

Saya : ok, insya'llah.

Yang Bertanya : terima kasih tuan..

Saya : stop guna kad kredit buat masa ini sehingga hutang2 ini dihapuskan


Yang Bertanya : tuan.. schedule seperti yg tuan suggest..Terima kasih tuan atas eye openers.. insha Allah akan buat temu janji dengan tuan utk langsaikan kereta pula.. serta tambahan mcm mne nak kumpul aset.. insha Allah..

PS : Bayangkan apa yang boleh dilakukan dengan simpanan sebanyak RM4000 setiap bulan?

# Beli rumah sewa RM350K setiap 10 bulan ?

# Melabur dalam perniagaan kecil setiap 10 bulan ?

# Membeli saham-saham berkualiti di Bursa Saham Kuala Lumpur setiap 10 bulan ?

# Melabur kedalam logam berharga setiap 10 bulan ?

# Bercuti keluar negara setiap 10 bulan ?

# Beli kereta baru secara tunai setiap 10 bulan ?

# Umrah setiap 10 bulan ?

# Penuhkan ASB dalam masa 4-5 tahun ?

# Apa sahaja yang menguntungkan ?

Bayangkan pula apabila yang bertanya bertemu saya kelak ketika sessi analisa kewangan dan 1 on 1 apabila saya mengambil kira KWSP , rumah yang dibeli , hutang kereta , bonus , dividen dan lain-lain kapasiti kewangan yang belum diambil kira. Bayangkan .....

Maka pilihan di tangan kita sendiri , tak perlu masuk program tersontot , tak perlu buat pinjaman bodo , tak perlu pusing konar dan belit sana sini untik membina harta dan menjadi kaya dan semuanya boleh dilakukan sendiri menggunakan apa yang ada ditangan tanpa perlu melibatkan orang lain.


Waallahualam.

Hati-hati dengan Scammer dalam Forex

Salam Raya ke 7.Seminggu sudah kita beraya .Hari ini penulis ingin mengabadikan tulisan facebook Atuk Pemalu,yang ramai dikalangan trader mengenali dan menghormati beliau,tidak kurang juga,yang kurang senang dengan cakap direct beliau.Its normal in Forex.
Politik Forex boleh mengatasi skandal 1MDB dan GST.tikam sana,tikam sini,aib sana,buka pekong orang lain,batu api dan scammer.

"Gambar Ini Sekadar Hiasan"
Kepada yang berminat ,bolehlah buat wallpaper di HP masing-masing,agar trade dengan tenang dan  tidak MC lagi :)

Namun,kami di PipHijau menyokong segala usaha beliau bersama broker GaFx dengan rakan sifu  Superb Trader dan Andy Pipskiller,semoga usaha kalian berkekalan dan diberkati membantu trader.

Artikel di bawah diabadikan disini,sebagai pengajaran buat penulis dan anda semua.Berhati hatilah kepada scammer walaupun mereka adik beradik jiran sebelah,kawan tidur sebantal,apabila ada sesuatu yang kita nasihat dan melanggar batasan fitrah manusia.Kami tetap menggelar ianya scammer dan perlu dijauhi.


KENALI SCAMMER DI DALAM FOREX
By-Atuk Pemalu Ftt FXs

Bila aku menyentuh perkataan scammer sebenarnya ia satu perkara yg amat membimbangkan kerana pasti bila ada scammer mesti ada mangsanya. Di dalam forex, penyamun ada dimana2 tidak kira bentuk, rupa atau pun karektor. Pelbagai modus operandi yang dijalankan agar apa yg dilakukan membuahkan hasil demi mengisi tengkolok mereka. Jangan terpengaruh dgn serban atau ketayap dikepala… jgn terpengaruh dgn soft spoken… tetapi anda perlu kena ada persediaan knowledge2 tertentu supaya bukan diri anda ‘mangsa’nya itu
Aku akan berckp perkara yg general dan nampak lebih adil supaya tidak semua yg dilakukan oleh individu2 terbabit boleh dikategorikan sbg scammer. Sejak aku berkecimpung di dalam dunia forex ini pada tahun 2006, aku berkenalan dgn individu yg boleh dikategorikan sbg scammer… tanpa ada apa2 knowledge, segala apa yg diberitahu semua aku telan bulat2.. endingnya aku bersama team aku mengalami kerugian yg besar. Itu kisah dulu… realitinya scammer2 ini masih wujud sehingga ke hari ini.. patah tumbuh hilang berganti itu yg pasti. Setiap cabang2 dlm forex disitu pasti ada scammer. Adakala terdpt individu yg akan mengambil kesempatan kepada individu lain kalau x kena gaya boleh tergolong juga sbg scammer. Aku akan cuba kupas setiap sudut supaya ia sama2 dpt menjadi sbg panduan kpd kita semua…

1) Broker atau Syarikat Forex
Bila diceritakan tentang ilmu brokerage, ini merupakan satu kelemahan yg ketara bagi trader2 di tanahair kerana majority tidak mempunyai knowledge walaupun sudah bertahun2 dlm dunia ini. Faktor utama kerana majority trader mengambil mudah pengetahuan tentang brokerage. Xpe aku xnk bercerita secara terperinci pasal brokerage sekadar aku kaitkan dgn topic arkitel berkenaan ini. Broker atau syarikat forex boleh dikategorikan kpd 3 bahagian iaitu:

- Broker STP
- Broker Market Maker
- Bucket Shop

Broker STP adalah merupakan broker yg sebetulnya utk kita berurusan… didalam trading order yg kita buat deposit akan melalui broker ini dan dihantar ke LP dan terus diniagakan dibank2… aku x perlu nk bercerita panjang lebar pasal broker STP tetapi sekadar perkara yg perlu anda tau deposit yg kita lakukan adalah selamat… Broker tersebut tidak mengambil deposit kita tetapi ia hanya sbg perantaraan sahaja… kalau broker tersebut bankrap sekalipun, deposit kita tidak hilang dan pasti ada third party yg akan berperanan utk menguruskan pengeluaran deposit kita itu. Satu perkara yg patut korg tau, tiada satu broker forex dlm dunia ini yg tidak mengaku ia bukan STP. Bagaimana kita ingin mengenalpasti dan dpt membezakan? Ada banyak broker yg STP tetapi anda juga kena tau apa yg dimaksudkan broker STP dgn fully STP. Broker STP kebiasaan mereka akan ada A book (hantar ke LP) dan B Book (market maker) dan fully STP mereka hanya ada A book sahaja…

Broker market maker, ada yg mengatakan ia sbg scam… aku tidak bersetuju dgn tuduhan tersebut tetapi aku akui broker market maker pun boleh menjadi sbg scam jugak kalau pihak berkenaan tidak bertanggungjwb… Istilah market maker ini sbnrnya broker tersebut tidak menghantar deposit dikalangan trader ke LP. Mereka hold duit tersebut dan pastikan trader yg loss at least 70% dari yg withdraw… Kalau yg withdraw melebihi loss, broker ini akan bankrap. Anda kena fhm, apa yg dimaksudkan dgn broker? Bukan dlm forex saja ada broker.. kita biasa dgr broker tanah, broker kereta, broker rumah dan yg pasti broker adalah org tgh dan incomenya semata2 makan komisen sahaja… Cuba translate blk dlm forex. Bagi memastikan statistic loser tu jauh lebih tinggi dari winner, broker tersebut akan sentiasa menganggu trading anda dpt2 akaun yg dah byk membuat profit. Setiap function didlm MT4 boleh di plug in dan pelbagai cara mereka boleh buat utk memastikan sesuatu akaun tersebut kerugian… yg lebih tidak bertanggungjwb lagi, adakala withdrawal tidak dibayar… atau dibayar lebih rendah dari rate semasa… off quote.. disable… profit ditarik blk… history profit dipadamkan… yg lebih teruk lagi akaun didelete terus… Ada broker yg market maker yg bertanggungjwb dan tidak dinafikan ada yg lebih 5 tahun beroperasi di Negara kita dan membyr setiap withdrawal…. Bagi anda yg modal kecil mungkin setakat puluh2 usd atau ratus2 usd atau beberapa ribu usd mungkin anda tidak akan terasa perkara ini… tetapi yg sgt merbahaya jika capital anda melibatkan puluh2 ribu, ratus2 ribu atau jutaan usd.. sepatut di dalam apa2 pelaburan kita kena pastikan capital yg kita letakkan ditempat yg betul dan selamat… andaikata broker tersebut tidak membayar withdrawal, lebih2 pun anda hanya mampu banned sahaja… kalau broker tersebut tutup dan membuat dajal kpd akaun anda, TIADA SATU PIHAK DALAM DUNIA INI yg mampu membela nasib anda utk dptkan kembali capital tersebut… sekali lagi harus diingat, pastikan keselamatan capital kita… kalau akaun MC kita puas hati tp kalau broker yg melesapkan capital kita ia satu perkara yg pasti sgt pedih dan perit utk ditelan…

Antara ketiga2 berkenaan yg pasti utk mengenali ianya mmg 100% scam adalah bucket shop. Kebiasaan forex dijadikan sbg instrumen perniagaan mereka walhal itu hanyalah sbg dummy semata2. Ia lebih sesuai disebut sbg money game. Syarikat @ yg konon dikatakan broker ini akan mengambil deposit dan sampai satu tahap bila bakul tersebut sudah penuh mereka akan hilang dgn cara website shut down, tiada lagi ROI. Modus operandi yg sering dilakukan hanya menunjukkan kekayaan mereka termasuk leader2 supaya dpt mengaburi mata org ramai. Dengan system pembayaran bonus yg efisyen dan ontime, melantik org luar sbg CEO itu semua biasa kita lihat. Income broker adalah komisen yg dipanggil sbg Spread @ brokerage fees… Kalau ada investor depo 1 juta sekalipun, selagi tiada trading lot yg diorder pada akaun tersebut selagi itulah broker tiada ada apa income lagi… Sebab itulah dalam forex tiada istilah Referral bonus yg dibyr on the spot, ROI, fix return, guarantee capital, pairing, capital tidak dibenarkan di withdraw… Itu semua bidaah semata2… Jadi utk mengelak kita menjadi mangsa dan terpedaya dgn company @ broker yg berperanan sbg bucketshop ini, pastikan anda lihat apa yg sy dah senaraikan dahulu… apakah ciri2 itu ada? Kalau ada jgn sesekali mencari nahas!!!

2) Fund Manager
Maksud fund manager ini yg lebih tepat individu yg menguruskan akaun trading individu lain (investor). Fund manager begitu banyak dari kecil2an hingga kpd menubuhkan syarikat2 besar @ hedge fund. Apakah kelayakan bagi seorg Fund Manager? Xperlu fikir besar2.. kita ambil factor yg underground jer… Sepatutnya yg dikehendaki adalah seseorg yg sudah konsisten didlm trading sekurang2nya 1 tahun dan ke atas… utk mendptkan konsistensi pula, pasti kita memerlukan penjagaan risk pada tahap yg minima… Konsisten adalah perkara yg sgt sukar utk dicapai tidak kira apa jua bidang sekalipun termasuk player2 sukan… aku xnk sentuh perkara yg besar yg melibatkan syarikat2 fund manager pada level professional.. Memadai kpd satu2 individu yg berani menguruskan capital org lain dan merisikokan di dalam forex… cara mereka menambat hati investor dgn show SS profit yg gila2… mungkin SS profit itu setakat rekod trader utk satu skrin computer atau gadget… adakah ia sudah mencukupi? Cara utk mengaburi mata pelabur dgn menunjukkan lot2 trading yg besar2 (high risk) dan mencapai gain yg sgt luar biasa… satu perkara anda kena fikir, kalau pihak tersebut begitu hebat kenapa mereka ingin menggunakan modal org lain dlm trading lagi? Aku fhm, ada yg mula konsisten ttp capital utk own account tidak besar. Ini satu cara utk mereka mendpt income yg lebih dan membesarkan akaun trading sendiri dimasa akan dtg… ttp anda harus ingat, 95% loser dlm forex… kebarangkalian utk anda rugi adalah jauh lebih tinggi dari untung… 

Kesilapan besar kpd fund manager sebegini ialah MEREKA MERISIKOKAN 100% CAPITAL INVESTOR DALAM TRADING. Biasa yg berlaku loss, akan total loss… sehelai sepinggang… SEPATUTNYA FUND MANAGER HANYA BERHAK MENGGUNAKAN 30% CAPITAL INVESTOR sahaja bukannya 100%... jika berlaku kerugian maksimum 30% dari modal, pihak fund manager ini wajib surrender semula akaun investor mereka… anda kena akui anda telah gagal… xdela investor tu terkulat2 modal habis licin… lebih baik dpt blk 70% dari x dpt langsung… tetapi byk yg kita lihat disini, ramai yg konon2 fund manager tidak bertauliah ini akan melicinkan modal investor mereka… kalau mereka terus mencari investor lain dan berterusan mencari investor lain, tetapi hasilnya tetap habis licin…. Ini sudah boleh dikategorikan sbg scammer…. Yg tidak bertanggungjwb ada yg terus menghilangkan diri… menukar no phone… golongan ini sbrnya mereka tiada lagi modal sendiri utk dimanagekan dan terpaksa mencari modal org lain… ada juga yg memakan affiliate dan melakukan trading hanya semata2 mengejar komisen affiliate sahaja tanpa mengambil kira risiko akaun investor tersebut… Sangat ramai yg menjadi mangsa disini…. 

Kpd yg membaca, hati2 tentang perkara ini… nasihat aku pergilah belajar forex… dptkan kefahaman yg tinggi dlm trading dan seterusnya mampu membuahkan hasil…. Kalau kita tgk diluar sana, majority trader2 yg konsisten dlm trading, mereka tidak berminat utk mengambil mana2 capital utk diuruskan… walau dipujuk sekalipun, pihak berkenaan tidak berminat… tentu sekali alasannya, “aku dah cukup modal buat apa nk ambil modal org lain lagi?” mungkin jua ada yg akan berkata “aku lebih selesa trader akaun sendiri dari trade akaun org lain, xkan sama”…. Sebenarnya anda sbg trader x perlu pening2 kepala mengambil akaun org utk dimanagekan…. Byk broker2 forex menawarkan Sistem Pamm dan Copy Trade…. Terbuka sapa2 boleh jadi manager… kalau anda perform, pasti ramai yg akan follow akaun mereka pada trading anda… kalau anda sbg seorg investor, cari mana2 pamm akaun atau copy trade dan pilih yg terbaik utk anda ikuti trading mereka… ttp kesilapan kebanyakan follower disini mereka suka memilih yg high gain.. sesungguhnya high gain itu pasti ia high risk dan saya boleh katakan 100% mustahil utk ia konsisten…. 

Carilah manager Pamm atau Copy Trade yg mengambil low risk… walau gain x tinggi tp yg anda dpt itu adalah keuntungan di dalam keadaan capital anda terjaga dan tidak pernah goyah dgn drawdown yg tinggi secara berterusan…. Kalau berlaku loss pun pasti ia akan dlm keadaan terkawal…


3) Class Forex
Ini adalah perkara yg sensitive… aku nk kena huraikan dgn cermat supaya tidak ada pihak yg akan salah anggap apa yg aku ingin sampaikan dapat2 diri aku sendiri juga sbg seorg pengajar. Sebenarnya peranan pengajar2 sangat penting dlm industry ini… golongan ini sebenarnya telah membuat satu kerja yg mulia dgn menyampaikan ilmu2 yg bermanfaat kpd pelajar2nya.. mmg byk terdpt isu dan adakala perasaan kesian kpd golongan pengajar ini pun ada juga dgn pelbagai tuduhan dan tohmahan…. Aku cuba mendalami, apakah tujuan si pengajar ini mengadakan kelas2 forex tidak kira samada face to face atau secara online? Anda perlu tahu, setiap kali pengajar mengadakan sesi kelas pasti ia melibatkan costing, masa, tenaga dan yg pasti nilai ilmu yg ingin disampaikan oleh pengajar….
Ada pertikaian dikalangan trader2 mempersoalkan kelas berbayar dan sepatutnya perlu diberi percuma… ini sebenarnya menampakkan ketidakmatangan trader tersebut… berbayar atau tidak sbnrnya atas diri si pengajar tersebut…. Kalau ada seorg yg benar2 ingin membantu dan membuat amal jariah, itu atas diri individu tersebut… bagi pengajar yg tidak mampu membuat sedemikian jgn dipersoalkan….

Pengajar @ Cikgu2 forex ini aku boleh pecahkan kpd 3 kategori…..

a. Memang ingin membantu trader dan mengajar dgn ikhlas tanpa mengharapkan apa2 balasan… pengajar ini adakalanya memberi servis percuma tanpa mengambil sbg yuran dari pelajar mereka.. dan ada juga yg mengenakan yuran ttp ala kadar @ rendah utk menampung kos atau boleh dikategorikan sbg komitmen fee. Itu adalah perkara yg sgt positif tetapi yg negatifnya, ada segelintir pelajar yg hanya seperti melepas batuk ditangga dgn kelas2 percuma atau sgt murah ini… nk cari yg berkualiti dikalangan student disegi komitmennya percentage adalah rendah.

b. Mengkomersialkan dan menjadikan Kelas Forex sbg business… kebiasaan golongan ini yg sering disalah anggap… anda semua perlu tau, dlm forex utk berniaga utk dpt untung bukan pada trading saja… ada pelbagai cara dan salah satunya hasil dari kelas forex ini… mungkin golongan ini akan mengenakan yuran sehingga angka ribu dan marketing adalah perkara yg utama perlu dilaksanakan bagi memastikan sambutan yg baik dari penyertaan trader2. Kebiasaan golongan ini akan mengkomersialkan satu satu teknik yg dikira terbaik dgn menunjukkan hasil dlm bentuk SS dari penggunaan teknik beliau sendiri… Itu mmg perkara biasa dan nama pun marketing… dalam hal ini kedua2 belah pihak harus bersifat terbuka… kalau ada kalangan trader mempersoalkan dan meminta investor password, pihak pengajar jgn rasa marah pula yer… lagipun kelas yg anda kendalikan harga sampai beribu2 dan anda sendiri telah perkenalkan satu teknik yg hebat dan ini lah risiko anda perlu ambil… ttp hak anda juga utk melayan karenah trader sedemikian atau ignorekan saja… secara peribadi, pendapat aku semua pihak tidak perlu perlekehkan pengajar sebegini.. pertama anda kena understanding sbb mereka business… kedua, aku yakin mereka ikhlas mengajar dan ada juga yg terus memberi bimbingan berterusan…. Ketiga, x perlu sibuk2 persoalkan performance trading mereka sbb pengajar ini ibarat coach… dalam arena bolasepak kenapa coach sendiri tidak turun padang bermain bola… kenapa anak2 buah dia yg bermain? Point disini, pengajar ada kebolehan mengajar dan pasti dlm ramai2 ada yg telah Berjaya… belum tentu seseorg trader yg mempunyai byk knowledge sampaikan ilmu candlestick yg dia hafal 500 mukasurat dia sudah pandai trading… jawapannya belum tentu tidak yer… kalau individu ini caj harga lamb chop sehingga RM100 sepinggan ttp rasanya mmg sgt sedap sampai terkesan ke anak tekak berhari2… pasti customernya akan bertambah dan perniaagaannya makin maju dalam skala yg besar… ttp kalau rasanya tawar, kelat, dagingnya liat atau biasa2 saja…. Pasti tidak lama mana pun perniagaan mereka… silap2 jual harga RM10 pun belum tentu boleh maju lagi…

c. Menjalankan perniagaan dan mengambil kesempatan… biasanya mengambil kesempatan yg berkaitan dgn yuran penyertaan yg terlalu tinggi dan adakala langsung tidak munasabah… golongan sebegini hanya focus pada marketing…. Marketing kena betul2 power… apa yg boleh mengaburi mata org ramai? Kelas sebegini mungkin mencecah 5 angka sudah diibaratkan satu pelaburan yg besar dikalangan peserta yg menyertainya… adakah ia berbaloi? Bila aku katakan mengambil kesempatan, selalunya golongan ini akan memasang umpan dgn show off kekayaan dan kejayaan semata2… ilmu yg diajar adalah biasa2… tiada apa2 kelayakan atau sijil pengiktirafan dari mana2 badan tertentu pun tiada utk mereka mengenakan caj yg terlalu tinggi… pendapat aku, yuran kelas di atas rm5000 adalah sudah dikategorikan tinggi… lebih rm10k adalah kejam… mmg benar trader ada hak memilih.. kenapa perlu ambil yg mahal kalau tidak mampu.. senangkan kedai makan ada disediakan gerai dan ada juga disediakan coffee house… ttp jika hari2 dipasang umpan… dan terus memasang umpan, golongan2 baru ini pasti akan cepat terpedaya dan termakan umpan tersebut… mmgla marketing tp kalau marketing dah nmpk mcm memasang perangkap, itu bukan marketing lagi namanya… itu nk menyekem… jadi anda semua kena hati2… elakkan golongan sebegini… sampaikan kpd rakan2 anda… xperlu membuang duit utk byr kelas terlalu mahal dan lgsg tidak munasabah… lebih baik gunakan modal itu utk depo saja… masa saya taip artikel ini, ada sorg trader bercerita dgn saya beliau pernah membayar yuran kelas RM7000 utk 2 org dan kelas itu hanya utk 4 jam sahaja… yg diajar mt4,fx signal,fx calendar..dan ajar indicator stoch dan cci… bila ditanya soalan lebih2 beliau diminta join kelas berharga RM8000 seorg… mmg rasa kesian… adakah ini dinamakan ambil kesempatan? Nama pengajar tu pun aku lgsg x kenal… ntah dari planet mana dtgnya…

Untuk bahagian Class forex, rumusan keseluruhan aku sebenarnya simple sahaja… yg sibuk2 mencari teknik pelbagai, ketahuilah tiada satu teknik yg sempurna dalam dunia ni… semua ada kelemahan… kelas2 yg diajar dgn yuran melampau2.. silap2 boleh dpt free dari google saja… bagi trader forex dpt2 yg masih baru, guru itu penting.. kena ada…. Carilah guru yg lebih mementingkan risk management dan byk mengajar berkaitan psychology bukan hanya ingin menunjukkan teknik dia yg paling power dan paling hebat…. Selalunya guru sebegini adalah seorg yg high risk kerana gila dan taksub pada teknik semata2… bukan apa… ada juga segelintir pengajar ini akan mengajar ajaran2 sesat dlm forex demi kepentingan peribadi…. Itu yg paling dirisaukan… dan pesanan aku juga kpd trader2, anda pun kena ubah sikap anda.. berusaha… dptkan kefahaman dlm forex dan bertrading dgn cara yg betul.. jgn nk sesuatu semua nk disuap saja… nk manja sgt pulak… baik xyah jadi trader… diharap penulisan ini dpt dijadikan panduan supaya anda semua tidak di scam atau menjadi pihak yg diambil kesempatan oleh pihak lain….
Okla, aku hanya huraikan 3 perkara saja kerana inilah perkara yg byk dtgnya si scammer… mungkin ia boleh dijadikan sbg panduan pada anda semua selepas ini utk lebih berhati2 lagi… elakkan diri dari menjadi mangsa scammer!!!
by: atukpemalu superman