Selepas berjaya menjadi Presiden, Trump berjanji akan melancarkan program pengurangan cukai dan pembangunan infrastruktur yang aggresif, antara $500 Billion ke $1trillion.



Malangnya Trump tidak boleh berbelanja sesuka hati. Mengurangkan cukai dan meningkatkan perbelanjaan akan mengakibatkan US budget deficit meningkat. Ini akan memberi masalah dikemudian hari. Ayat ini saya pernah gunakan disini



Sebab itulah Trump memperkenalkan pembetulan kepada Obamacare. Undang-undang baru ini membolehkan Trump berjimat sehinnga $330 billion dalam tempoh 10 tahun.

Dengan penjimatan ini, barulah Trump boleh merancang program pembangunan infrasturkturnya.

Undian untuk undang-undang baru ini boleh berlaku bila-bila masa sahaja hari ini tetapi ada berita mengjangkakan antara pukul 2 ke 4 pagi waktu di Malaysia.

Jangkaan saya, undang-undang ini akan lulus. Kesannya, Saham, Dollar dan Komoditi akan menjadi kuat.


Buat Analisa atau Gunakan EA GST Alter
Berminat? Sila register disini


Rakan-rakan di PipHijau, jika tulisan ini berguna untuk marketing anda, sila gunakan. Tiada Masalah.

Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.


Bismillahirrahmanirrahim.

Nahmaduhu Wa Nusalli Ala Rasoolihil Karem.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, aku bermohon keberkatan di dalam segala ilmu yang telah kami terima sehingga ke hari ini seperti mana engkau memberkati guru-guru kami yang terdahulu, dan kurniakanlah kepada kami kefahaman Nabi-Nabi, serta ilham para Malaikat yang hampir denganMu. Ya Allah, aku pertaruhkan kepadaMu apa yang telah Engkau ajarkan kepadaku, maka kembalikanlah semula kepadaku jika aku memerlukannya dan janganlah Engkau buat aku melupainya, Wahai Tuhan Sekalian Alam. 


"Jikalau mereka berfikir di luar kotak, katakan pada mereka, aku mampu untuk berfikir umpama tiada kotak" ~Andika 


=========================== 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...




************

[ Subuh Yang Ke-7 ]

"Kitaran Baharu" bermula pada 21 Mac 2017 dengan 'Saturn' sebagai tuan planet kepada bintang 'Aries'...

'Aries' diperintah oleh planet yang berwarna api kemerahan yakni 'Mars'...

'Mars' (yang menjadi simbolik kepada "peperangan", "pencerobohan", "ketenteraan") dan 'Saturn' (yang menjadi simbolik kepada "kerajaan" dan "kawalan") dianggap sebagai 2 planet yag memberikan pengaruh yang kurang disenangi...

Dalam erti kata lain, "Kerajaan" akan cuba untuk memerintah dengan kekerasan dan melibatkan persenjataan, manakala "Manusia" akan terus melakukan "demonstrasi" dan "serangan balas"...


p/s : "Kitaran" ini boleh membuka mata serta meluaskan sudut pandangan manusia terhadap alam. "Kitaran" ini jugalah yang digunakan oleh Rosicrucians dan Nostradamus.

************



Dalam penulisan den yang lepas,  den dah perkenalkan suatu kaedah baru dalam memahami pasaran 'Forex'. Kaedah ini den istilahkan sebagai "Kitaran Hayat" bagi memudahkan ianya dijadikan rujukan serta muzakarah. Kalian boleh baca penulisan tersebut di SINI.

Secara peribadi, den berpandangan bahawa 'US Dollar' merupakan "Boneka Utama" dalam memimpin setiap pergerakan pasaran matawang yang lain. Makanya, pada pandangan den, setiap "perubahan" mahupun "corak" yang terbentuk dalam "permainan" US Dollar ianya merupakan "arahan" ataupun "perintah" pada "Boneka" yang lain untuk "bertindak".

Dan... Den persembahkan kepada kalian di antara hasil "kajian serta ulangkaji" den dalam mengharungi "pelayaran" ini.


Saturn rules the 7th Hour, 7th Day, 7th Year and 7th Millenium


“ Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal..” 
(Al Imran: 190) 

===========================
 [Kitaran Hayat ll]

***
Surah 12 : Yusuf, Ayat 47-49 :
قَالَ تَزۡرَعُونَ سَبۡعَ سِنِينَ دَأَبً۬ا فَمَا حَصَدتُّمۡ فَذَرُوهُ فِى سُنۢبُلِهِۦۤ إِلَّا قَلِيلاً۬ مِّمَّا تَأۡكُلُونَ
Yusuf menjawab: "Hendaklah kamu menanam bersungguh-sungguh tujuh tahun berturut-turut, kemudian apa yang kamu ketam biarkanlah dia pada tangkai-tangkainya; kecuali sedikit dari bahagian yang kamu jadikan untuk makan. (47)

ثُمَّ يَأۡتِى مِنۢ بَعۡدِ ذَٲلِكَ سَبۡعٌ۬ شِدَادٌ۬ يَأۡكُلۡنَ مَا قَدَّمۡتُمۡ لَهُنَّ إِلَّا قَلِيلاً۬ مِّمَّا تُحۡصِنُونَ
Kemudian akan datang selepas tempoh itu, tujuh tahun kemarau yang besar, yang akan menghabiskan makanan yang kamu sediakan baginya; kecuali sedikit dari apa yang kamu simpan (untuk dijadikan benih). (48)

ثُمَّ يَأۡتِى مِنۢ بَعۡدِ ذَٲلِكَ عَامٌ۬ فِيهِ يُغَاثُ ٱلنَّاسُ وَفِيهِ يَعۡصِرُونَ 
"Kemudian akan datang pula sesudah itu tahun yang padanya orang ramai beroleh rahmat hujan, dan padanya mereka dapat memerah (hasil anggur, zaitun dan sebagainya)". (49)

***
Surah 41 : Fussilat, Ayat 9-10, 12 :
۞ قُلۡ أَٮِٕنَّكُمۡ لَتَكۡفُرُونَ بِٱلَّذِى خَلَقَ ٱلۡأَرۡضَ فِى يَوۡمَيۡنِ وَتَجۡعَلُونَ لَهُ ۥۤ أَندَادً۬ا‌ۚ ذَٲلِكَ رَبُّ ٱلۡعَـٰلَمِينَ
Katakanlah (wahai Muhammad): Sesungguhnya tidak patut kamu kufur kepada Tuhan yang menciptakan bumi dalam dua masa dan kamu adakan sekutu-sekutu bagiNya!? Yang demikian (sifatNya dan kekuasaanNya) ialah Allah Tuhan sekalian alam, (9)

وَجَعَلَ فِيہَا رَوَٲسِىَ مِن فَوۡقِهَا وَبَـٰرَكَ فِيہَا وَقَدَّرَ فِيہَآ أَقۡوَٲتَہَا فِىٓ أَرۡبَعَةِ أَيَّامٍ۬ سَوَآءً۬ لِّلسَّآٮِٕلِينَ
Dan Dia menjadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya (tersergam tinggi) di atasnya, serta Dia melimpahkan berkat padanya dan Dia menentukan ada padaNya bahan-bahan keperluan hidup penduduknya, sekadar yang menyamai hajat yang diminta dan dikehendaki oleh keadaan mereka; (semuanya itu berlaku) dalam empat masa. (10)

فَقَضَٮٰهُنَّ سَبۡعَ سَمَـٰوَاتٍ۬ فِى يَوۡمَيۡنِ وَأَوۡحَىٰ فِى كُلِّ سَمَآءٍ أَمۡرَهَا‌ۚ وَزَيَّنَّا ٱلسَّمَآءَ ٱلدُّنۡيَا بِمَصَـٰبِيحَ وَحِفۡظً۬ا‌ۚ ذَٲلِكَ تَقۡدِيرُ ٱلۡعَزِيزِ ٱلۡعَلِيمِ
Lalu Dia menjadikannya tujuh langit, dalam dua masa dan Dia memberitahu kepada tiap-tiap langit akan urusan dan keperluannya masing-masing dan Kami hiasi langit yang dekat (pada pandangan mata penduduk bumi) dengan bintang-bintang yang bersinar cemerlang serta memelihara langit itu dengan sebaik-baiknya. Demikianlah ketentuan Allah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Mengetahui. (12)

***
Surah 9 : Al-Tawba, Ayat 36 :
إِنَّ عِدَّةَ ٱلشُّہُورِ عِندَ ٱللَّهِ ٱثۡنَا عَشَرَ شَہۡرً۬ا فِى ڪِتَـٰبِ ٱللَّهِ يَوۡمَ خَلَقَ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ مِنۡہَآ أَرۡبَعَةٌ حُرُمٌ۬‌ۚ ذَٲلِكَ ٱلدِّينُ ٱلۡقَيِّمُ‌ۚ فَلَا تَظۡلِمُواْ فِيہِنَّ أَنفُسَڪُمۡ‌ۚ وَقَـٰتِلُواْ ٱلۡمُشۡرِڪِينَ كَآفَّةً۬ ڪَمَا يُقَـٰتِلُونَكُمۡ ڪَآفَّةً۬‌ۚ وَٱعۡلَمُوٓاْ أَنَّ ٱللَّهَ مَعَ ٱلۡمُتَّقِينَ
Sesungguhnya bilangan bulan-bulan di sisi (hukum) Allah ialah dua belas bulan, (yang telah ditetapkan) dalam Kitab Allah semasa Dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan yang dihormati. Ketetapan yang demikian itu ialah agama yang betul lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan-bulan yang dihormati itu (dengan melanggar laranganNya) dan perangilah kaum kafir musyrik seluruhnya sebagaimana mereka memerangi kamu seluruhnya dan ketahuilah sesungguhnya Allah berserta orang-orang yang bertakwa. (36)

***
Surah 7 : Al-Araf, Ayat 54 :
إِنَّ رَبَّكُمُ ٱللَّهُ ٱلَّذِى خَلَقَ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ فِى سِتَّةِ أَيَّامٍ۬ ثُمَّ ٱسۡتَوَىٰ عَلَى ٱلۡعَرۡشِ يُغۡشِى ٱلَّيۡلَ ٱلنَّہَارَ يَطۡلُبُهُ ۥ حَثِيثً۬ا وَٱلشَّمۡسَ وَٱلۡقَمَرَ وَٱلنُّجُومَ مُسَخَّرَٲتِۭ بِأَمۡرِهِۦۤ‌ۗ أَلَا لَهُ ٱلۡخَلۡقُ وَٱلۡأَمۡرُ‌ۗ تَبَارَكَ ٱللَّهُ رَبُّ ٱلۡعَـٰلَمِينَ
Sesungguhnya Tuhan kamu ialah Allah Yang Menciptakan langit dan bumi dalam enam masa lalu Dia bersemayam di atas Arasy; Dia melindungi malam dengan siang yang mengiringinya dengan deras (silih berganti) dan (Dia pula Yang Menciptakan) matahari dan bulan serta bintang-bintang, (semuanya) tunduk kepada perintahNya. Ingatlah, kepada Allah jualah tertentu urusan menciptakan (sekalian makhluk) dan urusan pemerintahan. Maha Suci Allah Yang Mencipta dan Mentadbirkan sekalian alam. (54)

[Matrix Code]

***
Surah 12 : Yusuf, Ayat 47-49 :

Tahun usaha = 7, Ambil sedikit tinggalkan selebihnya = ?
Tahun ujian = 7, Selebihnya habis melainkan sedikit = ?
Tahun rahmat = ?

***
Surah 41 : Fussilat, Ayat 9-10, 12 :

1 Bumi, 2 Masa
Limpahan berkat serta hajat keperluan = ?, Masa = 4
7 Langit, 2 Masa

***
Surah 9 : Al-Tawba, Ayat 36 :

Bulan = 12, ketika diciptakan langit = 7, dan bumi = 1?7?
Bulan yang dihormati = 4

***
Surah 7 : Al-Araf, Ayat 54 :
Bumi = 1?7?, Langit = 7, Masa = 6
Siang =12,60,720, Malam = 12,60,720
Matahari = 1, Bulan = 1, Bintang-bintang = 12


[Formula Equation]

***
7 , 7 = a
If [5 (14) = a] merged [4 (49) = a], then

9 (63) = a²
3 = a

***
47+48+49 = 144 (9)

12² = 144
(3 + 3 + 3 + 3)² = 144 (9)



]Fakta]

***
12 jam pusingan siang + 12 jam pusingan malam = 24 jam = 1 hari

12 bintang = 12 bulan = 1 tahun = 4 musim

***
Kalendar Syamsiah (Matahari)
- 365.25 hari dalam setahun
- 28, 29, 30, 31 hari dalam sebulan

Kalendar Qamariah (Bulan)
- 355 hari dalam setahun
- 29.5 hari dalam sebulan


“If you knew the magnificence of the 3, 6 and 9, you would have a key to the universe.” – Nikola Tesla
Den sengaja "mencorakkan" penulisan den kali ini supaya lebih "deep" dan "berat" sedikit dengan niat pengharapan ianya menjadi 'catalyst' untuk kalian berfikir...

===========================

Semoga Bermanfaat

Sebagai tanda penghargaan serta sokongan anda kepada kami, anda boleh 'register' akaun 'trading' di bawah (klik pada gambar) :





Salam Ukhwah
Nakhoda Andika
Financial Philosopher
NakhodaFX


Pengerusi Fed membayangkan masih terlalu awal untuk mengecilkan saiz balance sheet Federal Reserve. Mari kita fahamkan, apakah maksudnya.

Saya pernah menulis cara mudah memahami polisi Central Bank adalah dengan melihat Balance Sheet nya. Anda boleh baca disini:



Disini kita bincangkan dengan lebih mendalam.

Federal Reserve Balance Sheet dan Dollar Index


Krisis kewangan global 2008 bermula di Amerika. FED telah mengamalkan polisi yang mengakibatkan saiz Balance Sheetnya menjadi besar. 

Secara amnya, Apabila Saiz Balance Sheet Central bank membesar, nilai matawangnya akan jatuh, sekiranya tiada perkara lain berlaku.

Kita ada krisis hutang Negara-Negara Eropah bermula di Greece pada 2010 dan 2012, pembesaran saiz balance sheet Bank of Japan pada 2012 dan pembesaran saiz balance sheet ECB pada 2014. Sebab itulah dollar menjadi kuat pada 2012 dan 2014 walaupun saiz balance sheetnya membesar.


ECB Balance Sheet dan Euro



BOJ Balance Sheet dan Yen




Kita lihat ketiga-tiga gambar diatas, saiz balance sheet FED sudah mendatar, sedangkan saiz Balance Sheet BOJ dan ECB sedang membesar. Memang seharusnyalah Dollar menjadi kuat dan Euro dan Yen menjadi lemah.

Tetapi semalam Ms Yellen telah berkata mereka belum bersedia untuk mengecilkan balance sheet mereka. Agaknya, pasaran menjangkakan perkara ini tetapi ia tidak berlaku.

Ini memberi kesan kepada nilai Yield Bond. Nilai yield jatuh dan ini adalah gambaran arah pergerakan interest rate pada waktu terdekat. Inilah sebabnya Dollar menjadi lemah, sekurang-kurangnya pada waktu terdekat ini.


FED balance Sheet dan Interest Rate atau Yield




Antara berita merah hari ini selain BOJ adalah pengumuman dasar Fiskal Trump. Saya telah ulas mengenainya disini. Ia mungkin menjadikan dollar lebih lemah.



Buat Analisa Atau Gunakan EA GST Alter




Akaun ini bermula dengan modal 500USD, pada awalnya kami fokus kepada Euro tetapi telah bertukar kepada Gold pada awal Bulan 3. Syukur akaun ini survive penurunan menjunam Gold selama 10 hari pada awal bulan March. Kami berikan sedikit sentuhan manual kepada akaun ini.

Berminat? Sila register disini

Rakan-rakan di PipHijau, jika tulisan ini berguna untuk marketing anda, sila gunakan. Tiada Masalah.

Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.


Pasaran Kewangan sudah hampir pasti Central Bank Amerika akan menaikkan interest rate pada minggu depan 15 March berdasarkan hint terbaru pengerusinya baru-baru ini.

Yang masih menjadi tanda tanya ialah apakah perancangan sebenar pelan pembangunan infrastruktur Trump.

Bila bila masa minggu depan, Trump akan mengumumkan Budget 2018. Pasaran mengharapkan pengurangan cukai dan pelan pembangunan infrastruktur yang aggresif.


Mengurangkan cukai dan meningkatkan perbelanjaan akan mengakibatkan US budget deficit meningkat. Ini akan memberi masalah dikemudian hari.


Zaman ini life expectancy manusia semakin meningkat dan mereka yang berumur 65 dan keatas sedang meningkat dengan banyaknya di Amerika. Pada 2046, perbelanjaan untuk kumpulan ini akan melebihi lebih separuh perbelanjaan dalam healthcare dan social security.

Tidak ada parti yang hendak menyentuh soal perbelanjaan besar Amerika didalam healthcare dan social security. Agaknya inilah tugas sebenar Donald Trump.

Pentadbiran Trump sudah pun membayangkan untuk mengurangkan perbelanjaan healthcare dan social security ini dan akan dibincangkan pada bulan August nanti.

Agak menarik US Congressional Budget Office ini dengan sengaja tidak menyatakan jumlah sebenar perbelanjaan defense. Ia 4.5% dari GDP Amerika pada 2015.

Kembali kepada Budget Amerika 2018, Ada kemungkinan pelan pembangunan infrastruktur yang trump janjikan tidak sehebat yang dijanjikan. Mereka perlu cari jalan untuk kurangkan perbelanjaan dahulu.

Jika ini berlaku, kita akan lihat kejatuhan dollar, sekurang-kurangnya untuk short-term.
Perlukan nasihat untuk pelaburan portfolio anda? Hubungi kami.


Buat Analisa atau Gunakan EA GST Alter



Perhatikan kemajuan akaun ini minggu demi minggu sejak November lepas. Ia agak stabil bukan? Trading dilakukan oleh komputer. Akaun ini kami gunakan setting yang rendah risikonya untuk mereka yang tidak sukakan volatility yang tinggi.

Jika anda seorang trader tegar, mahukan return yang tinggi dengan mengambil kira risiko yang paling minima, kami juga ada setting yang sesuai untuk anda.

Kelebihan EA GST Alter ini ialah, kita boleh mengawal risiko yang kita ambil dan dalam masa yang sama kita dapat mengagak pulangan yang bakal kita terima.

Berminat? Sila register disini

Rakan-rakan di PipHijau, jika tulisan ini berguna untuk marketing anda, sila gunakan. Tiada Masalah.

Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.

Peristiwa Besar Bulan Ini – Dasar Fiskal dan Pembaharuan Cukai Trump dan FOMC Meeting

Dunia sedang ternanti-nanti Pembaharuan Cukai Amerika. Mereka mahu kurangkan cukai korporat dari 35 peratus kepada 20 peratus. Pendapatan kerajaan yang hilang ini perlu diganti.

Amerika bercadang mengenakan cukai import kepada semua barang sebanyak 20% dan tidak mengenakan sebarang cukai kepada barang yang dieksport. Cara ini Amerika dijangka meraih $1 trillion dalam tempoh 10 tahun. Cukai ini dinamakan Border Adjusted Tax atau BAT.

Secara teorinya harga barang yang diimport akan naik sebanyak 20%. Untuk mengurangkan kesan cukai ini kepada kuasa beli rakyat Amerika, Dollar perlu menjadi kuat.


Tidak mustahil Federal Reserve akan membantu Trump dengan menaikan interest rate pada 15 March nanti.

Jika anda tiada masa untuk membuat analisa seperti diatas, anda boleh gunakan EA GST ALTER.

Rancang Cash Flow anda dengan EA GST ALTER


Ini adalah akaun salah seorang pelanggan kami. Ia bermula dengan $909.08 pada 2 November lepas. Jumlah profit terkumpul bernilai $296.81, keuntungan secara purata dalam 10% sebulan.

Keuntungan ini bergantung kepada pasaran, ada masanya ia laju dan ada masanya ia membuat keuntungan begitu perlahan seperti pada bulan February.

Perhatikan kemajuan akaun ini minggu demi minggu sejak November lepas. Ia agak stabil bukan? Trading dilakukan oleh komputer. Akaun ini kami gunakan setting yang rendah risikonya untuk mereka yang tidak sukakan volatility yang tinggi.

Jika anda seorang trader tegar, mahukan return yang tinggi dengan mengambil kira risiko yang paling minima, kami juga ada setting yang sesuai untuk anda.

Kelebihan EA GST Alter ini ialah, kita boleh mengawal risiko yang kita ambil dan dalam masa yang sama kita dapat mengagak pulangan yang bakal kita terima.

Berminat? Sila register disini

Penggunaan EA GST Alter ini memerlukan perancangan risiko yang rapi. Kami juga memberikan khidmat perancangan risiko kepada anda. Anda boleh baca mengenainya disini.

Rakan-rakan di PipHijau, jika tulisan ini berguna untuk marketing anda, sila gunakan. Tiada Masalah.

Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.


Sekarang adalah masa yang baik untuk melabur dalam pasaran saham. Belajarlah dari sifu-sifu yang ada diluar sana dan ambil peluang ini. Anda boleh cari mereka disini.

 #sayapunbolehtapisayataksehebatmereka

Ada kajian menunjukkan, pasaran Dow akan meningkat ke paras 38820 dalam tempoh 8 tahun.





Anda boleh baca kajian ini disini.


Kenaikan sebanyak 18700 point dari paras sekarang ini macam sukar dipercayai, tetapi ianya cuma perlukan kenaikan sebanyak 8% sahaja setahun.



Hakikatnya ialah, ekonomi dunia tidak bergerak seperti menaiki anak tangga. Ada masa dia akan naik tinggi dan ada masanya dia akan jatuh menjunam. Indeks Dow Jones sedang membuat pattern parabolik. Pattern ini sangat-sangat merbahaya.


Perhatikan bentuk Parabolik Nasdaq sebelum crash pada tahun 2000, Indeks Komposit Shanghai pada 2007 dan 2015 sebelum crash.


Kalau anda perasan, itulah pattern chart Gold sebelum ia mula jatuh pada tahun 2011, dan juga Oil pada 2014.

Perlunya Pengurusan Risiko dan Peristiwa Besar Lain dalam Sejarah.
Saya ceritakan semua ini bukan untuk menakutkan anda. Penting diberitahu supaya anda tidak beri balik profit yang telah anda buat.

Malah dalam jenis aset yang dianggap paling selamat pun, pasaran Bon Amerika mengalami perubahan harga yang mendadak. Semua orang nak jual Bon Amerika pada bulan Mei, peristiwa Black Wednesday 2009, kemudian pada bulan Mei 2013 dan sekali lagi pada tahun lepas selepas kemenangan Trump.


Dalam chart, saya gunakan yield. Bila harga Bon jatuh, yield akan menaik. Yield yang menaik ini memberikan gambaran bahawa interest rate akan meningkat. Sesiapa yang trade forex, elok juga perhatikan Yield ini.

Buat Kajian Anda atau Gunakan Robot untuk Trading
Terdapat banyak kisah disebalik chart yang disebutkan diatas. Sebelum kejatuhan Nasdaq pada tahun 2000, kegilaan kepada internet sedang bermula di Amerika.

Pelaburan besar-besaran dalam bidang IT juga berlaku kerana dunia takutkan sistem computer akan crash. Tarikh pada komputer pada waktu itu berakhir pada tahun 2000 dan sistem dikuatiri tidak akan berfungsi selepas itu. Anak  muda sekarang memang tak faham apa yang ceritakan ini. Simpanlah maklumat ini untuk rujukan masa depan.

Pelaburan yang banyak dan permulaan internet menyaksikan peningkatan pada pasaran Nasdaq dan ianya tamat apabila pelaburan itu berakhir.

Dalam pelaburan, banyak kajian perlu dilakukan. Jika anda tidak punyai masa, bolehlah gunakan sistem komputer untuk trading.


Ini adalah contoh dua akaun yang mempunyai risk profile yang berbeza. Akaun pertama mempunyai size 2 kali lebih besar dari akaun yang kedua, tetapi akaun kedua sudah pun membuat keuntungan lebih besar dari akaun pertama. Tidak mengapa kerana kita mengambil kira risiko yang berbeza.

Sekiranya anda mempunyai portfolio pelaburan dan perlukan nasihat pengurusan risiko, hubungi kami.

Jika anda perlukan cash flow yang lebih konsisten, dengan kadar risiko yang terkawal, hubungi kami.
Ataupun anda boleh register terus disini:


Kepada yang berminat dan telah menggunakan EA GST Alter, di bahagian ketiga kita akan bincangkan peristiwa besar lain dalam sejarah dan perlunya Pengurusan Risiko EA GST Alter

Rakan-rakan di PipHijau, jika tulisan ini berguna untuk marketing anda, sila gunakan. Tiada Masalah.

Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.