MTF Analysis Bahagian II - Anda WAJIB ketahui sebelum membuat apa-apa trade calls


H4 / H1

Seperti yang telah dibincangkan minggu lalu, kita sudah mengetahui peranan H4 dan H1. 

Pernah tak kita fikir kenapa tak H2, H3, H5, etc? Apa yang special sangat H1 kemudian lompat H4?

Baik, saya kongsikan supaya semua faham. Kita tahu 4 candle H1 merupakan satu Candle H4. Jarak 4 detik ini sengaja dititik beratkan kerana ia bersangkut paut kepada kehidupan kita semua. 

LIHAT BUKTINYA:

I. FAKTA 

Setiap Insan ditentukan mengalami 4 alam. Alam Kandungan, Alam Dunia, Alam Barzakh, Alam Akhirat. 

 Kebanyakkan negeri asing mempunyai 4 musim. (Summer,Autumn, Winter, Spring)

II. FAKTA 

Bagi umat Islam, 3 dari 5 waktu solat berakaat 4. (Wallahu a'lam)
 
Orang putih menamakan fenomina ini "Rules Of Four"

III. FAKTA

Bagi yang memegang jawatan Projek Manager, kita harus menempoh 4 jurusan kelak Initiate, Plan, Execute, Control.


Dan Akhir sekali dalam Forex...ia digelar "Magnification of 4"

Maksudnya, Multiple Time frame Analysis selalunya akan ada 4 TimeFrame Maximum untuk buat analisa.

Kalau minimun pun 3 dan tak kurang dari itu.

Kaedah seperti berikut:-

H4 - Tren terkini
H1 - Trade Setup
M15 - (fine-tune) Trade Setup

TF M15 

Definisi:- 4 x Candle M15 untuk satu candle H1.

TF M15 fungsi di sini untuk fine-tune Trade setup. Bukan satu perkara yang mudah untuk dibentangkan. Ikhtiar lah masing2 kalau nak tahu ye.

Kalau tak nak fine tune entry pun boleh, process cuma optional atau pikir sendirilah. 

Insya Allah di masa-masa akan datang, saya akan bentangkan satu lagi fakta yang penting. Semua trader harus tahu...

semoga bermanfaat...


 











Bismillahirrahmanirrahim.

Nahmaduhu Wa Nusalli Ala Rasoolihil Karem.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, aku bermohon keberkatan di dalam segala ilmu yang telah kami terima sehingga ke hari ini seperti mana engkau memberkati guru-guru kami yang terdahulu, dan kurniakanlah kepada kami kefahaman Nabi-Nabi, serta ilham para Malaikat yang hampir denganMu. Ya Allah, aku pertaruhkan kepadaMu apa yang telah Engkau ajarkan kepadaku, maka kembalikanlah semula kepadaku jika aku memerlukannya dan janganlah Engkau buat aku melupainya, Wahai Tuhan Sekalian Alam. 


"Jikalau mereka berfikir di luar kotak, katakan pada mereka, aku mampu untuk berfikir umpama tiada kotak" ~Andika 


=========================== 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...



















Sudut pandangan peribadi saya:

Setiap kitaran hayat ekonomi yang penuh akan sentiasa mempunyai dua sub kitaran hayat, yang mana sub kitaran itu terdiri dari satu kitaran yang melampau yang mengambil masa 7 tahun dan satu sub kitaran yang normal yang tidak diketahui jangkamasa yang diambil...

Sumber ilham untuk kenyataan di atas:

Rujukan kitaran melampau (Fasa Pemulihan):-
- Surah Yusuf [12:47]
Yusuf menjawab: "Hendaklah kamu menanam bersungguh-sungguh tujuh tahun berturut-turut, kemudian apa yang kamu ketam biarkanlah dia pada tangkai-tangkainya; kecuali sedikit dari bahagian yang kamu jadikan untuk makan.


Rujukan kitaran melampau (Fasa Kegawatan):-
- Surah Yusuf [12:48]
Kemudian akan datang selepas tempoh itu, tujuh tahun kemarau yang besar, yang akan menghabiskan makanan yang kamu sediakan baginya; kecuali sedikit dari apa yang kamu simpan (untuk dijadikan benih)


Rujukan kitaran normal:-
- Surah Yusuf [12:49]
Kemudian akan datang pula sesudah itu tahun yang padanya orang ramai beroleh rahmat hujan, dan padanya mereka dapat memerah (hasil anggur, zaitun dan sebagainya)


Secara umumnya:
- Kitaran ekonomi dipengaruhi oleh punca bekalan wang di pasaran dan campur tangan asing pada pasaran yang sebenar.
- Ianya adalah berdasarkan kepelbagaian bentuk pelaburan dan inovasi. 

Jika di kurniakan kesempatan ruang dan waktu akan saya kupaskan dengan lebih lanjut berkenaan perihal kitaran hayat ekonomi di dalam penulisan saya yang akan datang...


Kacamata Merentas Masa


2011 - 2017 
Tahun yang Tandus...
Tahun ekonomi akan jatuh teruk...


2018 - 2024 
Tahun yang Subur...


“Demi masa, sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam keadaan merugi (celaka), kecuali orang-orang yang beriman, beramal shalih, saling menasihati dalam kebenaran, dan saling menasihati dalam kesabaran.” 
(Al ‘Ashr: 1-3) 


Sumber Asal : Kitaran Ekonomi, Olahan Semula : Nakhoda Andika

===========================



Semoga Bermanfaat

Sebagai tanda penghargaan serta sokongan anda kepada kami, anda boleh 'register' akaun 'trading' di bawah (klik pada gambar) :





Salam Ukhwah
Nakhoda Andika
Financial Philosopher
NakhodaFX





Salam sejahtera,

Pengurus Dana dan Analisa News

Izinkan saya ingatkan balik apa yang telah saya tulis dalam Penggerak Pasaran Pada Hujung dan Awal Tahun. Saya sebenarnya hendak memperkenalkan pemain pemain utama pasaran kewangan global. Mereka inilah penggerak sebenar pasaran, disebalik order bank utama dunia.

Pengurus dana diatas biasanya memilih untuk melabur dalam beberapa jenis asset seperti  saham, bon dan komoditi. Setiap jenis asset ini mempunyai risk profile yang berbeza. Aset yang paling selamat memberikan pulangan yang rendah, dan asset yang berisiko tinggi memberikan pulangan yang hebat.

Unit Trust, pencen dan insurance sudah pasti memilih jalan selamat. Mereka lebih banyak melabur dalam Bon. Pemain pemain lain seperti hedge funds, mereka lebih agresif, mengambil lebih risiko, sebab itu ada yang trade forex dan Gold. Sebab itu jugalah, ada hedge fund yang terkena margin call seperti long-term capital fund pada 1998 dan Amaranth pada 2006.


Kebiasaannya, para pengurus dana ini membuat keputusan untuk berjual beli berdasarkan peristiwa semasa yang berlaku. Tempat terbaik untuk membaca dan mengagak apa yang merisaukan pengurus dana ialah di cnbc.com



Gambar diatas adalah ringkasan laporan pasaran saham Asia, Dow Jones dan Gold ketika artikel ini ditulis, pada 11 januari 12.40pm. Adalah jelas pasaran kewangan antarabangsa sedang menunggu ucapan pertama bakal Presiden Amerika yang baru pada sebelah malam nanti.

Harga Gold sedang meningkat naik pada ketika ini, menggambarkan yang ada sesuatu yang merisaukan pasaran tentang apa yang bakal diucapkan oleh Mr. Trump. Kita sudah tahu, Trump akan mengamalkan dasar fiskal yang agresif.

Yang belum kita tahu, sejauh mana Trump akan mengutuk China yang dituduh sengaja menjatuhkan nilai matawangnya bagi meningkatkan eksportnya. Kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan merana. Kata-kata Trump yang melampau bakal mengundang reaksi yang negative dari China.

Bila ada trade-war diantara dua kuasa besar ini, dunia akan terkena tempiasnya. Sebab itulah pasaran sedang mengambil sikap berhati-hati.

Dari segi trading set-up, saya percaya tiada apa yang perlu kita risaukan. Saya fikir ucapan Trump ini tidak akan menganggu China buat masa ini.  Saya akan mencari peluang untuk menjual Gold.

Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah.

MTF Analysis - Anda WAJIB ketahui sebelum membuat apa-apa trade calls.


Bismillah,

Artikel ni akan membentangkan lebih luas lagi tentang apa yang selalu dikaitkan sebagai Multiple TimeFrame Analysis.

Anda akan belajar:-

  • Apa benda ala tu?
  • Berapa banyak TF nak tengok?
  • Nak jengok apa?


 Semua orang pun tahu benda ala ni. Tapi pasal berjuta info, pattern, CRS yang ada kat setiap TF sampai otak pun naik pening. 

Bila otak da pening, trade ke laut la jawabnya. 


Jadi bagaimana kita nak buat MTF tanpa berserabutkan minda?

 kita harus berpegang kepada suatu konsep MTF dan di sini penulis mengesyorkan H4 sebagai TF utama.

H4 ni boleh di ibaratkan sebagai penimbang antara TF kecik dan TF besar.



Disebabkan banyak data yang terkandung di CS H4. 

Kebiasaannya, bila trading di H4 sahaja akan menghasilkan tren yang terserlah. 

Contohnya kalau H4 uptrend, kebarangkalian ia akan meneruskan perjalanan ke atas. Perkara yang sama akan berlaku pada downtrend/Sell.


Harus diingat, sifat-sifat H4:- 


  1. Sebagai penimbang TF kecik dan besar. (macam orang tengah)
  2. TF utama untuk melihat tren terkini.
  3. Jarang spike ketika news, kalau ada pun minimal je
  4. Jadikan TF H4 sebagai GPS anda.

Oleh itu, jangan melawan tren H4, apatah lagi kalau anda baru nak berjinak-jinak dengan trading. 


NAK Lawan Tren sebab....?

kalau nak lawan tren tak kira di H4 ke atau mana-mana TF memerlukan ilmu dan pengalaman yang mendalam lagi.

Akan tetapi hasil trade mengikut tren lebih senang dan lumayan jika dibanding counter trend. Kesimpulannya, mahirkanlah tren trading dahulu.


Ada tak kelemahan TF H4?

Nothing is perfect my friend! Memang ada.
  • Entry yang kurang tepat
  • SL yang besar
  • Manipulasi harga

Habis tu macam mana???  Berapa banyak TF nak tengok?

Sekarang kita wajib tahu
ada satu lagi TF yang berganding bahu iaitu H1. Konsep H1 di sini adalah untuk melihat setup. 



H4 - Pengenalan tren terkini.
H1 - Trade Setup




Secara peribadi, guru saya selalu berkata, jangan percaya apa aku cakap, lihat sendiri kalau ilmu yang aku kongsi terbukti di depan mata kepala sendiri. 

Hari ini penulis meminjam nasihat tu kepada para pembaca artikel ni. Buat bektes masing2 mengikut teknik yang telah dipelajari dan lihat sendiri kalau konsep MTF ni valid ke tidak.

Bila minda anda sudah boleh "MELIHAT" seperti ilustrasi di bawah ini, Syabas anda sedang mengasah suatu lagi senjata trading in your own subconscious mind. 


Konsep/objektif yang sama untuk buy. 


Sampai setakat ni dahulu dengan berharapan anda dapat mengetahui secara am kaitan H4/H1. Buat berlatih-tubi untuk dengan teknik hebat yang sudah berada di arena anda untuk betul-betul faham.

Di lain masa, penulis akan selongkar lagi dengan lebih jelas Insya Allah. 

Nantikan sambongannya...



Lagenda Artikel:-

CRS - Candlestick Reversal Signal
SL - Stop Loss
TF - Timeframe
MTF - Multi Timeframe
GPS - Global Positioning System (metaphor je..)











 







Salam 1 Malaysia,


Hari ini penulis ingin share benda paling mudah lajukan Mobile Phone.Sebab trader akan gunakan MT4 mobile untuk monitor.Disamping internet mesti laju kuasa "kuda",Hp juga perlu diservis,nanti nak close position yang kalian layer sampai penuh HP dan entry menjadi loss,walaupun guna multi terminal atau "close by"(Close position serentak kurang 2 saat walaupun ada 14juta layer)


Pernahkah anda mengalami masalah Paling men"celaka"kan emosi anda seperti gambar di bawah.


Letih dah tengok Youtube,search internet,masih tetap berat walau dah ikut step "auta" mat saleh,

Rupa2nya bersawang Whats App dengan file2,voice2 dan video2 sejak zaman Jurrasic yang kita tak delete.

Cikgu along jumpa kaedah mudah.

1.UNINSTALL games budak2 tak mumayyiz.Kita dah tua bangka,pergi mengajilah dari main COC dan pokimongo.

Pelbagai aplikasi Android menyimpan data dalam bentuk cache untuk menjadikan anda membuka sesuatu aplikasi dengan pantas, dan pada masa yang sama tidak menggunakan data yang tinggi. Memandangkan mungkin anda ada membuang sejumlah aplikasi yang tidak digunakan, maka data-data cache untuknya turut akan disimpan – yang mana anda boleh membuangnya dan mendapatkan ruangan storan tambahan.

2.Lepas settle step di bawah ini,barulah HP kita selaju petir.Patutlah selama ini HP kita berat.Ada saka rupanya.

Pergi Storan "File".Ikut step gambar di bawah.


File Manager

Biasanya MT4 atau Whats App kita berat di SD card.
Cari File "WhatsApp"

Media

Inilah rupanya "saka" yang beratkan HP kita.Delete dan hapuskan semua.


Fuhh..lega..lepas setlle sesi buang saka di atas.Baru ingat nak beli ipong 7'cancel.
Hp terus laju 2 saat dr Ipong7 dari kelajuan membaling anjing.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk rakyat Malaysia yang tertekan,dah lah minyak naik ,HP asik Hang dan hati tisu "left" grup sebab HP berat,x daya nak layan bertalu2 whats App dan taligrem.




REQUOTE boleh diterjemahkan sebagai keadaan apabila broker tidak dapat memberikan atau sanggup memberikan harga yang trader inginkan. Keadaan ini biasanya berlaku semasa market aktif disebabkan oleh news dan sebagainya. Contohnya, abam nak beli atau jual pasangan matawang tertentu pada harga tertentu dan menekan butang untuk dapatkan harga tersebut. Pada waktu broker menerima order tersebut, market telah pun bergerak terlampau laju untuk execute harga yang diingini. 
Pengumuman REQUOTE muncul di MT4 memberitahu abam harga dah bergerak dan memberikan abam peluang untuk menerima atau tak harga tersebut. Selalunya harga yang ditawarkan pada masa tersebut biasanya tidak menyebelahi para trader. Sebab tu ramai yang tak suka apabila berlaku REQUOTE ni. Rugi untuk kita nanti.



APA YANG MENYEBABKAN REQUOTE NI??

Macam yang abam dah beritahu kat atas, biasanya market bergerak laju, namun boleh bergerak dengan teramat laju dengan tiba2 terutamanya apabila ada news. Keadaan ini menyukarkan broker untuk meletakkan order pada harga yang abam inginkan. Broker yang kita gunakan sebenarnya terpaksa melalui broker mereka sendiri iaitu LP (Liquidity Provider – nak tau apa?? Cari la sendiri plak.. kih3x)

LP boleh menarik semula order, menaikkan harga atau boleh juga tidak mahu memberitahu apa2 jika mereka mahu berbuat camtu. Sebab itu ada broker yang memberitahu bahawa harga yang ditawarkan adalah bukan harga yang kita inginkan – mereka beritahu abam harga yang diberikan adalah lebih teruk dari yang diinginkan.



MACAM MANA NAK LINDUNGI DIRI ABAM DARI REQUOTE??

Bunyinya macam tak best plak kan bila kena REQUOTE ni? Hehe.. sebenarnya ada cara atau jalan nak elakkan REQUOTE ni. Dengan meletakkan LIMIT ORDER, abam memberitahu broker bahawa abam hanya sanggup meletakkan order di harga tertentu atau yang lebih baik sahaja. Dengan cara ini, abam beritahu broker terlebih dahulu bahawa abam tak nak membayar lebih untuk entry tersebut pada harga tertentu sahaja, dan juga bahawa abam sanggup tidak entry sekiranya ianya tidak dapat dilakukan pada harga tersebut.

**Sebab itu, dengan teknik GST manual, abam diajar untuk meletakkan LIMIT dan STOP order. Meh sapa2 nak belajar teknik GST manual, hubungi pengurus2 yang dilantik PipHijauLTD (klik link ini untuk dapatkan senarai pengurus yang ada)**



REQUOTE adalah sesuatu yang biasa berlaku pada market tertentu, dan juga pada mana2 bidang FOREX. Namun, sekiranya broker yang digunakan kerap REQUOTE (terutamanya semasa market yang lemau) itu menunjukkan bahawa broker tersebut kekurangan dari segi kecairan modal. Jika ini yang berlaku, lebih baik abam mula ushar broker baru untuk melakukan trading FOREX.

--
Hilman Nawi
Piphijaultd.com Terengganu
Email : terengganu@piphijaultd.com
Twitter : HilmanNawi
Instagram : hilmannawi
Official website: http://piphijaultd.com/ 

#piphijaultd #abook #stp #trustedbroker #teknikGST #EAGST #jomwithdrawsokmo #kemahkeming #sharingiscaring #nakedchart #traderkampung #nubisbolehbuat

Klik link ini untuk mendaftarkan akaun trading dengan PiphijauLTD.com.

Pssssttt - Yang nak dapatkan info lanjut mengenai teknik GST manual atau Expert Advisor (EA) GST boleh la berhubung dengan penulis ye.






Sering kali kita mendengar perkataan Gap, disebut oleh orang lain, atau kita terbaca di group telegram atau kita sendiri yang menyebutnya. Saya yakin, secara asasnya, ramai yang sedia tahu apa itu Gap. Tulisan kali ini, ingin membawa anda naik setingkat lagi, dengan kita belajar secara lebih dalam berkaitan Gap.

Apa itu Gap...? Gap ialah ruang kosong pada chart, di mana ruang kosong itu menunjukkan perbezaan harga antara candle terakhir pada hari Jumaat dan candle terbaru pada hari Isnin atau pun dengan kata lain, gap ialah perbezaan harga pada candle close pada jumaat dan candle open pada Isnin.



Kenapa terjadi Gap...? Ada beberapa faktor terjadinya Gap. Antaranya, kita tahu, seminggu ada 7 hari dan pasaran forex dibuka 5 hari seminggu, tetapi, kerana Bumi ini sering beredar menyebabkan seolah-olah pasaran forex dibuka 6 hari seminggu lantaran perbezaan garis waktu di seluruh dunia. 
Contoh mudah macam ni la, di negeri-negeri tertentu ada bank tutup pada Sabtu dan Ahad, manakala di negeri lain bank tutup pada Jumaat dan Sabtu. 
Jadi perkara seperti inilah yang sentiasa menjadikan pasaran forex itu tetap berjalan walaupun broker anda tutup pada Sabtu dan Ahad. Begitu juga di negara lain, Sabtu di US tidak berlaku serentak dengan Sabtu di Jepun. Sabtu di  Jepun mungkin lebih awal berbanding di US. Ketika pasaran Asia menutup operasi, pasaran US dan eropah masih berjalan. Faham…? Pasaran forex tak pernah cuti, yang cuti tu broker anda je.

Faktor lain terjadinya Gap ialah kerana adanya news-news berimpak besar pada hujung minggu, pengumuman pendapatan, tekanan jualan / belian yang kuat, pengumuman data ekonomi, sentimen, dan peristiwa berkaitan politik. Hah,tahukah anda bahawa pending order yang banyak sebelum penutupan market juga menjadi faktor penyumbang berlakunya Gap.

Persoalan paling popular berkaitan Gap adalah, adakah Gap itu akan tertutup kembali..?atau Gap tersebut run away and never come back dan akaun kita pun MC..?



Jawapan untuk persoalan ini akan saya jelaskan pada penulisan akan datang berkaitan jenis-jenis Gap.