Kaedah Fibonacci paling mudah 1

Kaedah Fibonacci dalam Forex

Kaedah Fibonacci terdiri daripada dua bahagian, iaitu:
  • Fibonacci Retracement: Bahagian ini digunakan untuk mengenal pasti tahap sokongan dan rintangan. Peringkat utama yang digunakan adalah 0.382, 0.500 dan 0.618.
  • Fibonacci Extension: Bahagian ini digunakan untuk mengenal pasti tahap pengambilan untung. Peringkat utama di sini adalah 0.618, 1.000 dan 1.618.

Untuk memplot tahap Fibonacci pada carta, dua item perlu dikenal pasti:
  • Trend dan arahnya
  • Nilai swings/points yang tertinggi dan terendah

Mari kita lihat pada gambar pertama ini:
Carta ini menunjukkan bahawa pasaran dalam trend yang menaik seperti yang ditunjukkan dari swing rendah pada titik A dan tinggi pada titik B. Oleh sebab itu kita harus mebuka transaksi long pada harga yang rendah membolehkan keuntungan dengan peningkatan trend.
Seterusnya kita menjangkakan pasaran untuk menjejak semula dari titik B, sehingga titik C akhirnya, dan kemudian meningkat semula di akhir trend menurun.
Tiga barisan bertitik (0.382, 0.500 dan 0.618) pada carta menunjukkan tiga tahap Fibonacci retracement. Pada titik ini trend dijangka akan berbalik akan menunjukkan arah aliran meningkat, membayangkan posisi long harus diambil.
Posisi ideal untuk long berada di 0.618 (titik C), dan di praktis biasanya mencerminkan instrumen ini.
Walau bagaimanapun, 0.500 juga dianggap sebagai titik yang munasabah untuk membeli (Long).


Mari kita lihat gambar berikut:
Harga yang berjaya mencapai 0.618 pada titik C, dan kemudian membuat pusingan U. Oleh itu kita perlu meletakkan order long di titik C.
Seterusnya kita perlu menetapkan target profit untuk masa depan. Untuk ini, kita menggunakan tahap Fibonacci Extension – 0.618, 1.000 dan 1.618. Level extension yang paling biasa digunakan adalah 0.618, tetapi jika anda percaya instrumen yang mempunyai potensi yang tinggi untuk trend menaik kemudian 1.000 dan 1.618 mungkin lebih baik. Level extension adalah titik yang anda inigin untuk mengambil keuntungan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :