Skip to main content

Cara mudah Telegraphic Transfer atau Wire Transfer


Salam semua..hari ini along gatal tangan nak tulis cara pemindahan dana ke luar negara dengan amount BESAR.Contoh nak beli barang murah di luar negara dalam kuantiti dan amaun yang besar.Jika amount kecil bawah  RM5000.Sila baca kat sini,satu dunia korang boleh bagi dana.
Jika amaun lebih besar dari Rm5000 dibenarkan dari Malaysia ke seluruh Dunia kecuali Negara seperti di bawah:

Updated Dari Bank Negara ( 7 September 2013)
Akta Kawalan Pertukaran Wang 1953 / Kemaskini 1998

  1. Myanmar
  2. Cuba
  3. Iran
  4. Israel
  5. Sudan
  6. Syria
  7. Western Balkans (Serbia,Crotia,Montenegro)
  8. Belarus
  9. Cote D'Ivoire (Ivory Coast)
  10. Democratic Republic of Congo
  11. Iraq
  12. Liberia
  13. Lebanon
  14. Libya
  15. Korea Utara
  16. Somalia
  17. Yemen
  18. Zimbabwe.

Sebab kenapa..jangan tanya along..tanya yang tandatangan duit (Gabenor) bank Negara hari ini Pn. Zeti Aziz..korang whats app ..kakao talk..hehe

Pindahan Telegraf (Telegraphic Transfer) atau Wire Transfer
adalah cara yang paling cepat pemindahan wang dan digunakan untuk pembayaran, dalam atau di luar Malaysia.

Ciri-ciri dan Faedah:

Pemindahan dana oleh telegraf, teleks, kabel, atau SWIFT dari bank ke cawangan yang lain atau bank membenarkan pembayaran dana ke akaun yang dinyatakan
Jenis-jenis Pemindahan Telegraf: -

Pindahan Telegraf Tempatan (antara cawangan CIMB Bank dan Rentas antara bank).
Pindahan Telegraf asing (mata wang asing).


Upah dan Caj Tetap (Along ambil contoh CIMB Malaysia)

Pindahan Telegraf 
 
i) Pindahan Dana Tempatan (RM5)

 
ii) Pemindahan Dana Asing (melalui Telex / Fax / SWIFT)
- Malaysia Timur & Singapura (RM20)
- Indonesia (RM30)
- Semua negara lain (Tidak tetap mengikut Negara)


Tujuan Pembayaran.
1)Bagi barangan, sila jelaskan jenis barangan
2)Perkhidmatan
3)Pindahan

Tujuan pembayaran(Sila Klik Gambar) untuk penjelasan yang lebih detail.

 Dan di bawah ini borang yang perlu anda isi.Pegawai bank akan memberikan nasihat yang sewajarnya untuk deposit dana atau pembayaran amaun yang besar ke luar negara

Comments

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…