Skip to main content

Forex ini Halal, Haram atau Harus

Hukum Forex Harus pada syarak dengan ilmu yang betul.

Sebelum itu anda wajib lihat video ini :



Namun begitu Bank Negara Fatwa (nasihat) dan bagi Amaran keras..hehehe..disebabkan kenyataan di bawah..rakyat Malaysia yang sedang trade forex was-was , berputus asa dengan urusniaga matawang asing (forex) dan bingung tanpa sebab.
Trade forex Salah di sisi undang-undang sebab Kerajaan tidak dapat hasil keuntungan dari Forex(Gov Tax.)hehe..minyak pun naik 20 sen..rakyat boleh tahan..ikut suka personal lah naik buat apa pun..janji tidak trade forex dengan cara yang Haram pada syarak ..Sebab itulah Lee Chong wei pun perlukan Misbun Sidek.
Tidak belajarkah kita kisah Nabi Musa  a.s yang Allah tegur supaya berguru dengan Hamba Allah yang Soleh (Khidir a.s). 
Buka Al-Quran- Surah Al-Kahfi (Surah Ke 16) ayat 60 hingga 81. :)

Kenyataan BANK NEGARA MALAYSIA


Berhati-hati dengan Skim Urus Niaga Mata Wang Asing Secara Haram

Bank Negara Malaysia ingin mengingatkan orang ramai untuk tidak menyertai mana-mana pelaburan atau program latihan urus niaga mata wang asing(Forex) secara haram yang ditawarkan oleh individu atau syarikat dalam atau luar negeri.

Orang ramai selalunya dipujuk untuk menyertai pelaburan atau program latihan seperti ini dengan janji pulangan yang cepat dan lumayan. Modus operandi program termasuk:

* Menawarkan latihan, seminar atau bengkel percuma untuk mengumpan para pelabur, sebelum mempelawa mereka untuk membuka akaun urus niaga mata wang asing dalam talian dengan syarikat induk (kononnya mempunyai lesen yang sah untuk menjalankan urus niaga mata wang asing di luar negara);

* Menyediakan akses mudah kepada laman sesawang syarikat induk dan kemudahan urus niaga bagi menyenangkan pelabur menjalankan urus niaga mata wang asing secara dalam talian;

* Pengambilan siswazah baharu sebagai eksekutif pemasaran dan menggalakkan mereka untuk melibatkan keluarga dan rakan-rakan mereka dalam urus niaga mata wang asing; dan

* Menghendaki pelabur menyimpan sejumlah wang dalam akaun bank bagi memulakan urus niaga mata wang asing, dan seterusnya meminta mereka menambah pelaburan permulaan (panggilan margin) bagi mengelakkan kehilangan modal.

Di bawah Akta Kawalan Pertukaran Wang 1953, adalah satu kesalahan untuk seseorang individu di Malaysia membeli atau menjual mata wang asing atau melakukan apa-apa tindakan yang melibatkan, berhubung dengan, atau persediaan untuk, membeli atau menjual mata wang asing dengan mana-mana orang, selain daripada peniaga berdaftar. Di bawah Akta ini juga, adalah satu kesalahan untuk seseorang itu membantu atau bersubahat dengan orang lain untuk membeli atau menjual mata wang asing dengan mana-mana orang, kecuali orang tersebut ialah peniaga yang dibenarkan.

Senarai peniaga dan institusi kewangan yang dibenarkan oleh Pengawal Pertukaran Wang Asing untuk membeli atau menjual mata wang asing boleh didapati di laman sesawang Bank Negara Malaysia (BANK NEGARA MALAYSIA).



Sejak berita di atas dikeluarkan,maka sayugia keluarlah ilmuan Islam "Hero Malaya" yang tidak pernah tahu forex menfatwakan (menasihatkan) bahawa forex ini HARAM.Terpampang dalam semua akhbar pada masa itu.



Tidak belajarkah kita dengan apa yang berlaku di Rusia.Korang boleh tanya rakyat mereka,tertulis dalam buku sekolah mereka."Agama" anutan yang di pilih oleh Pemimpin Rusia Buat Rakyat.

Disebabkan ulamak terlalu keras dengan syariat (tidak boleh makan babi dan minum arak)memang kebiasaan dan tradisi dan budaya masyarakat mereka begitu.

 Rusia akhirnya buat keputusan bersama rakyat dan pemimpin , memilih Kristian sebagai agama Rasmi.Pengajaran yang amat berharga dan amat mahal buat seluruh umat Islam dan Khasnya ULAMAK yang membawa nama agama Islam ke seluruh dunia.Jika ulamak sedikit bertoleransi,sudah pasti Rusia adalah negara Islam yang kuat sekarang.Namun semua ini ditakdirkan Allah supaya menjadi pengajaran buat umat Islam akhir zaman.

Belajarkah kita dengan wali songo,mereka meng "Islam" kan umat Nusantara (orang melayu kita) yang dahulu majoriti "Hindu" dan "Tiada Agama" dengan cara yang bersesuaian dengan masyarakat setempat..lihat yang berlaku di Indonesia ..beratus Juta jiwa umat Islam..in sya Allah kita dan mereka semua  akan sedar bahawa Iman akan hadir dengan ilmu agama yang di hadiri anak muda.


"Islam ini mudah.
Jelaskan Islam dahulu dengan mengesakan Allah dan Muhammad adalah UtusanNya.Iman datang kemudian dengan ilmu yang betul.(Ulamak yang Benar)

Nasihat Along : Sila baca amalan kesogehan.baru terbuka mata hati anda.

Comments

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…