Skip to main content

Teknik Pin Bar Asas

Salam,

Pelajaran #11

Pelajaran mengenai PIN BAR  melalui gambarajah, supaya anda semua mudah faham.Tambahan ilmu pelaburan teknik forex yang perlu trader tahu.

 Apa itu PIN BAR?

Pin Bar ialah singkatan kepada "Pinocchio Bar" kerana candle ini adalah "menipu" atau "trik" trader ketika urusniaga dilakukan.

Pin bar juga adalah titik penamat sesuatu pergerakan trend yang sedang berlaku.

Karektor Pin Bar 
  • Ekor mestilah 3 kali ganda lebih panjang dari body.
  • Ekor mestilah lebih besar dari candle sebelumnya  dan berbeza dari candle lain.Namun ianya bukan doji.
  • Body cande mesti menjadi kepala,bukan ditengah seperti candle doji.
  • Harga mesti close dalam masa sebelum candle samada harga tertinggi atau terendah.
  • Lagi kecil body nya adalah lebih baik, manakala semakin panjang ekornya semakin bagus.

Gambar 1.

Pin bar akan berlaku apabila pasangan matawang berlumba-lumba untuk menstabilkan harga,lalu berlakulah nilai harga yang "mengejut"kan kedua-duanya.Gambar di atas ialah kiasan perlumbaan ekonomi antara Us dan China,di mana kedua-duanya saling berusaha mengekalkan siapa yang lebih kuat.

Gambar 2.

Secara kasar pin bar.

Gambar 3.

Bearish (Trend Turun) dan Bullish (Trend Naik) untuk pin bar.



Gambar 4.

Kawasan di mana garisan merah ialah area terbaik meletakkan stop loss, kebiasaannya along cadangkan sl diletakkan selepas 20 pip ke atas profit.Kebanyakan Super Trader meletakkan trailing stop di 10 pip profit apabila harga melebihi 30 pips.


Gambar 5.

Pin Bar di kenalpasti dalam trend yang menyaksikan momentum bullish yang kuat.

Gambar 6.

Pin Bar di kenalpasti di bawah garisan zon support.

Gambar 7.

Pin Bar di kenalpasti di major downtrend,yang menyaksikan berakhirnya trend itu disebabkan berlakunya pin bar.




Gambar 8.

Kawasan Ranging dimana pin bar juga menjadi sebab utama market merata sebelum momentum keluar daripada kawasan di highlight biru. 




Gambar 9.
Pin Bar dikenal pasti di kawasan zon support dan resistant.

Gambar 10.

Pin bar dikenal pasti di kawasan zon resistant.


Gambar 11.

Pin bar akan memastikan pergerakan bearish menjunam melebihi low sebelumnya.

Bersambung di pelajaran seterusnya.

In sya Allah ,along akan mudahkan anda semua pembaca dengan ilmu psykologi forex dalam pelbagai variasi teknik forex yang menghasilkan profit dan meminimumkan kerugian.

"More U learn, More U EARN"

Sekian, terima kasih.

Wassalam.
Mohd Zubir Amry Bin Ghazali. (Along)
My expertise is to help Muslim trader's to be "Specialist in Technical Analysis"
with true "corporate sufi" knowledge.
CEO
Wake Up Resources.


Client Since 2003-2014:(Corporate Market Analysis)

  1. Petronas.
  2. Commercial Bank.
  3. PUNB.
  4. IMM (Institut Material Malaysia)


Fb : synergyrush

Forex Profit 
(Ilmu Ikhtiar Hidup -Analisis Forex- Berterusan)

-Pelajaran #1 (Teknik Asas Trendline)
-Pelajaran#2 (Teknik Pivot Basic)
-Pelajaran#3 (Teknik Pivot Advance)
-Pelajaran#4 (Teknik Divergence)
-Pelajaran#5 (Teknik Chart Pattern Basic#1)
-Pelajaran#6 (Teknik Scalping)
-Pelajaran#7 (Teknik Chart Pattern 2)
-Pelajaran#8 (Teknik Pivot Advance 2)
-Pelajaran#9 (Forex dan Fobia Masyarakat)
-Pelajaran#10 (Teknik MACD)

Comments

  1. salam tuan penulis...

    Gambar 2 agak mengelirukan pembaca apabila "entry" dan "garisan stoploss" berada di tempat yang sama.. itu yang saya perasan.. mohon penjelasan.. maaf jika saya yang silap..

    ReplyDelete
  2. Lagi panjang ekor lagi bagus???kepala hotak kau

    ReplyDelete
  3. macammana nak buat garisan support n resistance??? tak jelas lg. tgk pada price high dan low ke ???

    ReplyDelete
  4. Lagi kecil body nya adalah lebih baik, manakala semakin panjang ekornya semakin bagus. ...kepala hotak kau..lagi panjang shadow...akan ade sambungan trend...nie lah akibat belajar curi dari source google..lepas tu bawak ke kelas..bodoh

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…