Teknik Pin Bar Asas

Salam,

Pelajaran #11

Pelajaran mengenai PIN BAR  melalui gambarajah, supaya anda semua mudah faham.Tambahan ilmu pelaburan teknik forex yang perlu trader tahu.

 Apa itu PIN BAR?

Pin Bar ialah singkatan kepada "Pinocchio Bar" kerana candle ini adalah "menipu" atau "trik" trader ketika urusniaga dilakukan.

Pin bar juga adalah titik penamat sesuatu pergerakan trend yang sedang berlaku.

Karektor Pin Bar 
  • Ekor mestilah 3 kali ganda lebih panjang dari body.
  • Ekor mestilah lebih besar dari candle sebelumnya  dan berbeza dari candle lain.Namun ianya bukan doji.
  • Body cande mesti menjadi kepala,bukan ditengah seperti candle doji.
  • Harga mesti close dalam masa sebelum candle samada harga tertinggi atau terendah.
  • Lagi kecil body nya adalah lebih baik, manakala semakin panjang ekornya semakin bagus.


Gambar 1.

Pin bar akan berlaku apabila pasangan matawang berlumba-lumba untuk menstabilkan harga,lalu berlakulah nilai harga yang "mengejut"kan kedua-duanya.Gambar di atas ialah kiasan perlumbaan ekonomi antara Us dan China,di mana kedua-duanya saling berusaha mengekalkan siapa yang lebih kuat.

Gambar 2.

Secara kasar pin bar.


*Pembetulan (Abaikan garisan Stop Loss) Ralat dalam gambarajah.SL sepatutnya 20 pip dari ekor shadow.
Gambar 3.

Bearish (Trend Turun) dan Bullish (Trend Naik) untuk pin bar.



Gambar 4.

Kawasan di mana garisan merah ialah area terbaik meletakkan stop loss, kebiasaannya along cadangkan sl diletakkan selepas 20 pip ke atas profit.Kebanyakan Super Trader meletakkan trailing stop di 10 pip profit apabila harga melebihi 30 pips.


Gambar 5.

Pin Bar di kenalpasti dalam trend yang menyaksikan momentum bullish yang kuat.

Gambar 6.

Pin Bar di kenalpasti di bawah garisan zon support.

Gambar 7.

Pin Bar di kenalpasti di major downtrend,yang menyaksikan berakhirnya trend itu disebabkan berlakunya pin bar.




Gambar 8.

Kawasan Ranging dimana pin bar juga menjadi sebab utama market merata sebelum momentum keluar daripada kawasan di highlight biru. 




Gambar 9.
Pin Bar dikenal pasti di kawasan zon support dan resistant.

Gambar 10.

Pin bar dikenal pasti di kawasan zon resistant.


Gambar 11.

Pin bar akan memastikan pergerakan bearish menjunam melebihi low sebelumnya.

Bersambung di pelajaran seterusnya.

In sya Allah ,along akan mudahkan anda semua pembaca dengan ilmu psykologi forex dalam pelbagai variasi teknik forex yang menghasilkan profit dan meminimumkan kerugian.

"More U learn, More U EARN"

Sekian, terima kasih.

Wassalam.


Forex Profit 

(Ilmu Ikhtiar Hidup -Analisis Forex- Berterusan)
-Pelajaran #1 (Teknik Asas Trendline)
-Pelajaran#2 (Teknik Pivot Basic)
-Pelajaran#3 (Teknik Pivot Advance)
-Pelajaran#4 (Teknik Divergence)
-Pelajaran#5 (Teknik Chart Pattern Basic#1)
-Pelajaran#6 (Teknik Scalping)
-Pelajaran#7 (Teknik Chart Pattern 2)
-Pelajaran#8 (Teknik Pivot Advance 2)
-Pelajaran#9 (Forex dan Fobia Masyarakat)
-Pelajaran#10 (Teknik MACD)

5 comments:

  1. salam tuan penulis...

    Gambar 2 agak mengelirukan pembaca apabila "entry" dan "garisan stoploss" berada di tempat yang sama.. itu yang saya perasan.. mohon penjelasan.. maaf jika saya yang silap..

    ReplyDelete
  2. Lagi panjang ekor lagi bagus???kepala hotak kau

    ReplyDelete
  3. macammana nak buat garisan support n resistance??? tak jelas lg. tgk pada price high dan low ke ???

    ReplyDelete
  4. Lagi kecil body nya adalah lebih baik, manakala semakin panjang ekornya semakin bagus. ...kepala hotak kau..lagi panjang shadow...akan ade sambungan trend...nie lah akibat belajar curi dari source google..lepas tu bawak ke kelas..bodoh

    ReplyDelete
  5. Terima kasih buat semua sahabat yg komen.Saya hargai dan sengaja biarkan ianya jadi kenangan samada kejian mahupun persoalan.Yang penting saya dah usahakan menulis dan berkongsi ilmu yang luas ini.Saya faham bangsa saya masih mempunyai mentaliti kelas ke tiga.Semua orang yang berbeza pandangan mesti disalahkan.
    In sya Allah,satu masa nanti tukang komen di atas ,kita akan berjumpa.Saya ingin minta maaf jika ilmu ini salah.
    2019 saya bagi ilmu PC percuma secara online, rujuk facebook.com/mohdzubiramry

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :