Pengalaman Forex Menggunakan Time Frame H4

Salam Ramadhan buat semua,hari ini penulis ingin berkongsi pengalaman seorang Trader Forex yang dikenali sebagai "Pemuda Tempoyak" yang bermanfaat.Namun penulis akan berikan penerangan tulisan beliau secara bergambar agar semua pembaca faham dan beroleh manfaat yang banyak dari penulisan beliau.


Akhirnya aku dapat kuasai Forex

Setelah 11 bulan berkecimpung Forex(29 November 2009) ,kini sudah 6 tahun lebih ,aku boleh simpulkan teknik aku berjaya. Aku dah jumpa 'Holy Grail' yang aku cari. 

Bukan satu perjalanan yang mudah untuk menguasai. Berkat kesabaran aku dah boleh buat duit cara ini. Setakat ini saja aku dah boleh generate sekurang-kurangnya 5% sehari. Kenapa aku legih suka 5%? 

Jawapannya ialah realistik. 

Bila aku sebut realistik aku dapat macam-macam feedback dari rakan-rakan Forex. Ada orang tak ada target langsung. Janji cecah ribu-ribu. Itulah feedback yang aku biasa dengar. 

Berjaya ke target ribu-ribu? Mostly, Margin Call dapat. Sebabnya tak ada teknik sistematik. Main belasah je janji nasib dapat untung. Bila dah floating banyak sangat dah mula menggelabah. 




Ikut cara aku. Sentiasa monitor pada H4. Pasang semua setting sistem di H4. Cari satu tabiat pair yang sentiasa konsisten 'cycle'nya. Hormati keupayaan pair kita tanpa ragu-ragu.

TFH4 deng EMA 50 dan 200 serta kawasan entry cadangan apabila bersilang.
OP dengan Money Management yang tepat. If ada USD30 tapi nak cepat kaya pakai USD1 perlot, tak kan berjaya pun. Bila pair retrace, senafas terus Margin Call. Kemudian set Take Profit yang realistik. Jangan pulak pair kita purata cycle dalam 100 pips kita belasah 300 pips. Kalau kita buat begitu. OP yang menguntungkan boleh jadi merugikan.




Sifu aku selalu berpesan, lebih baik tunggu OP yang boleh kaut pips hijau banyak-banyak berbanding main belasah masuk. Tak sistematik bersamaan hancur akaun trading kita.

Keindahan OP cara aku, peraturannya begini, dari USD30 aku hanya merisikokan USD0.03 per lot(Bahasa mudah fahamnya ialah 30sen per entry,bermaksud 1% risk)
OP pada candle baru H4. Ambil position pada cycle maksimum price arah berlawanan.Tutup PC. 
Cara entry melawan trend ialah dengan menggunakan TFH4 shadow , garisan snr disertakan dengan indicator stochastic >90(overbought) dan <20(oversold).Stoploss ratio biasanya 1:4 dari take profit.

Buka balik pada 4 jam kemudian. Next OP pada new candle arah yang sama dengan 1st OP. Set T/P ikut keupayaan pair, contoh GU boleh makan 200-300 pips percycle, aku amik 100pips T/P.

GJ boleh makan 500-800 pips per cycle, aku set 200pips T/P. Macam tu lah proses aku sehinggalah trend habis dan aku OP arah berlawanan semula. Sangat sistematik dan berdisiplin. Janji aku boleh OP tanpa ragu-ragu setiap candle yang baru. Simple and profitable. Sistem apa yang aku pakai ni aku hanya share untuk orang yang dah lama training dalam Forex tapi belum juga berjaya. 

If ada kelapangan aku bantu. Jika tak aku, hanya bagi tips saja. Aku tak ada servis bagi signal. Jadi susah sikit lah nak dapat servis signal dari aku. Anyway, Happy Trading.
Kredit : pemudatempoyak.blogspot.com/2009/11/akhirnya-aku-dapat-kuasai-forex.html




IKLAN BLOG :

Makluman Kelas terkini PIPHIJAU :

[KELAS TAC PIPHIJAU-37 2 Ogos 2015 - AHAD-CYBERJAYA]
http://j.mp/cyberjayaOGOS

DAN 
[KELAS TAC PIPHIJAU-38- 9 Ogos 2015 - AHAD-,P.PINANG]
http://j.mp/KelasUtara

9pagi hingga 5 petang.
Yuran:
Rm70 buat student lama.Rm250 buat student baru. 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :