Skip to main content

Pengalaman Forex Menggunakan Time Frame H4

Salam Ramadhan buat semua,hari ini penulis ingin berkongsi pengalaman seorang Trader Forex yang dikenali sebagai "Pemuda Tempoyak" yang bermanfaat.Namun penulis akan berikan penerangan tulisan beliau secara bergambar agar semua pembaca faham dan beroleh manfaat yang banyak dari penulisan beliau.


Akhirnya aku dapat kuasai Forex

Setelah 11 bulan berkecimpung Forex(29 November 2009) ,kini sudah 6 tahun lebih ,aku boleh simpulkan teknik aku berjaya. Aku dah jumpa 'Holy Grail' yang aku cari. 

Bukan satu perjalanan yang mudah untuk menguasai. Berkat kesabaran aku dah boleh buat duit cara ini. Setakat ini saja aku dah boleh generate sekurang-kurangnya 5% sehari. Kenapa aku legih suka 5%? 

Jawapannya ialah realistik. 

Bila aku sebut realistik aku dapat macam-macam feedback dari rakan-rakan Forex. Ada orang tak ada target langsung. Janji cecah ribu-ribu. Itulah feedback yang aku biasa dengar. 

Berjaya ke target ribu-ribu? Mostly, Margin Call dapat. Sebabnya tak ada teknik sistematik. Main belasah je janji nasib dapat untung. Bila dah floating banyak sangat dah mula menggelabah. 




Ikut cara aku. Sentiasa monitor pada H4. Pasang semua setting sistem di H4. Cari satu tabiat pair yang sentiasa konsisten 'cycle'nya. Hormati keupayaan pair kita tanpa ragu-ragu.

TFH4 deng EMA 50 dan 200 serta kawasan entry cadangan apabila bersilang.
OP dengan Money Management yang tepat. If ada USD30 tapi nak cepat kaya pakai USD1 perlot, tak kan berjaya pun. Bila pair retrace, senafas terus Margin Call. Kemudian set Take Profit yang realistik. Jangan pulak pair kita purata cycle dalam 100 pips kita belasah 300 pips. Kalau kita buat begitu. OP yang menguntungkan boleh jadi merugikan.




Sifu aku selalu berpesan, lebih baik tunggu OP yang boleh kaut pips hijau banyak-banyak berbanding main belasah masuk. Tak sistematik bersamaan hancur akaun trading kita.

Keindahan OP cara aku, peraturannya begini, dari USD30 aku hanya merisikokan USD0.03 per lot(Bahasa mudah fahamnya ialah 30sen per entry,bermaksud 1% risk)
OP pada candle baru H4. Ambil position pada cycle maksimum price arah berlawanan.Tutup PC. 
Cara entry melawan trend ialah dengan menggunakan TFH4 shadow , garisan snr disertakan dengan indicator stochastic >90(overbought) dan <20(oversold).Stoploss ratio biasanya 1:4 dari take profit.

Buka balik pada 4 jam kemudian. Next OP pada new candle arah yang sama dengan 1st OP. Set T/P ikut keupayaan pair, contoh GU boleh makan 200-300 pips percycle, aku amik 100pips T/P.

GJ boleh makan 500-800 pips per cycle, aku set 200pips T/P. Macam tu lah proses aku sehinggalah trend habis dan aku OP arah berlawanan semula. Sangat sistematik dan berdisiplin. Janji aku boleh OP tanpa ragu-ragu setiap candle yang baru. Simple and profitable. Sistem apa yang aku pakai ni aku hanya share untuk orang yang dah lama training dalam Forex tapi belum juga berjaya. 

If ada kelapangan aku bantu. Jika tak aku, hanya bagi tips saja. Aku tak ada servis bagi signal. Jadi susah sikit lah nak dapat servis signal dari aku. Anyway, Happy Trading.
Kredit : pemudatempoyak.blogspot.com/2009/11/akhirnya-aku-dapat-kuasai-forex.html




IKLAN BLOG :

Makluman Kelas terkini PIPHIJAU :

[KELAS TAC PIPHIJAU-37 2 Ogos 2015 - AHAD-CYBERJAYA]
http://j.mp/cyberjayaOGOS

DAN 
[KELAS TAC PIPHIJAU-38- 9 Ogos 2015 - AHAD-,P.PINANG]
http://j.mp/KelasUtara

9pagi hingga 5 petang.
Yuran:
Rm70 buat student lama.Rm250 buat student baru. 


Comments

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…