Skip to main content

Senarai 66 Agensi Pengumpulan Deposit Awam Yang Berlesen Oleh Bank Negara Malaysia

Salam Semua,

Bagi menjawab Soalan cepu emas rakyat Malaysia,

Adakah Bank Negara Malaysia (BNM) membenarkan Dagangan Forex Online?

Admin berhubung Terus Kepada "Orang Dalam" Bank Negara Malaysia,





Jawapan mereka detail:

Buat Masa Sekarang (Setakat Tarikh 9 Mei 2016)  "TIDAK" DIBENARKAN kepada individu mahupun Syarikat.Melainkan yang diberi "Autoriti" khas seperti yang admin senaraikan di Lampiran A.

Untuk makluman, Bank Negara Malaysia (BNM) hanya memberi lesen kepada semua bank, institusi kewangan dan pengurup wang yang berdaftar untuk menjalankan urusniaga dalam mawatang asing. Individu yang terlibat dalam perdagangan matawang asing dengan syarikat yang tidak mempunyai lesen yang sah harus menanggung risiko kerugian jika sesuatu berlaku kepada syarikat berkenaan.
Untuk kemudahan anda mengenal pasti sama ada sesebuah syarikat itu
berlesen dengan Bank Negara Malaysia atau sebaliknya, sila rujuk senarai
syarikat yang diberi lesen oleh Bank Negara Malaysia (Lampiran A)
Sekiranya syarikat tersebut TIDAK TERSENARAI di dalam (Lampiran A),
bermakna syarikat tersebut TIDAK DIBERI LESEN oleh Bank Negara Malaysia untuk menjalankan operasi atau menawarkan produk/perkhidmatan kewangan.
Anda juga boleh merujuk kepada laman web Suruhanjaya Sekuriti untuk
membuat pengesahan lanjut.
Sukacita kami ingin menasihati anda supaya menghubungi Unit Penyiasatan
Khas, BNM di talian 03 2691 0824 / 2692 6482 / 2698 2810 / 2694 2143
jika anda mengesyaki atau mengetahui mengenai sebarang urusan perdagangan matawang asing yang dijalankan secara haram, atau e-mel kepada upkinfo@bnm.gov.my.
Harap Maklum
TELELINK
BANK NEGARA MALAYSIA
1-300-88-5465

(LAMPIRAN A)

Senarai Agensi yang diberi lesen "SAH" oleh Bank Negara Malaysia


1. 
Malaysia International Islamic Financial Centre (MIFC) Community Directory

2. Licensed banking institutions in Malaysia (Termasuk perbankan dan trading "online")


3. Licensed Insurance companies & Takaful operators


4. List of Development Financial Institutions (DFIs)


5. List of Principal Dealers and Islamic Principal Dealers


6. Registered Adjusters


7. List of Issuers of Credit Cards, Charge Cards, E-money and Remittance Service Providers


8. List of Money Services Business Licensees


9. Approved Insurance Brokers


10. Approved Insurance and Takaful Brokers


11. Approved Takaful Brokers (Specialised)

12. Approved International Marine, Aviation and Transit (MAT) Insurance Brokers

13. Approved Financial Advisers


Lihat juga: 

14. List of Financial Advisers' Representatives  
(23 Syarikat bersama Board Director)  
[PDF,41K] ** kemaskini 12 April 2016
(Pengatara Kewangan Lain Yang Bukan Bank)

26. Cagamas Berhad


27. Employees Provident Fund (KWSP)

28. Permodalan Nasional Berhad (PNB)
(Inisiatif Kerajaan)
60MyIdeas Web Portal 
61.
 Ministry of Science, Technology and Innovation Malaysia


62. Portal Rasmi Kerajaan Malaysia


63. Sistem Penyampaian Perkhidmatan di Kawasan Lembah Klang - eKL


64. Integrity Institute of Malaysia (IIM)

65Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) 
66. Kemudahan Semakan Daftar Pemilih


Semoga yang membaca mendapat banyak manfaat.Jika ada syarikat atau leader broker,syarikat MLM yang mengaku ada lesen dari bank negara,namun tidak tersenarai seperti yang di lampirkan di atas. Pandai-pandailah korang jaga diri dari terkena Skim-skim "Croottt" .Tak faham juga.Berhiburlah di video ini.
SKIM CROT

Comments

  1. Saya tak paham. Habis tu, kalau yg trade melalui broker camne? Maksud sayalah, saya register dgn broker tu, XM, secara online saja, bukan melalui IB, lepas baca positive review kat forexpeacearmy.com. Masih dibenarkan ke?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…