Skip to main content

Mekanisma Support Resistance II

Assala mualaikum WR semua,

Alhamdulillah, Hari ini kita sambung penerangan mengenai SnR, khususnya Pengenalan Minor Support Resistance.

Apakah ciri-ciri Minor SnR ini?


  • SnR Minor terjadi di dalam sesebuah trend tak kisah lah naik ke atau turun.
  • Pembentukkan Minor SnR adalah Kecil
  • Kegunaannya tergantung kepada keunikkan ilmu masing-masing yang telah di pelajari.



Lihat illustrasi (kanan) yang tidak asing bagi kalangan traders. Jelas, harga membuat kenaikkan. Namun di dalam  process itu juga terdapat banyak urusan penawaran dari urusniaga pembeli dan penjual.  Dari penawaran itulah, transaksi tersebut bergambar pergerakkan ZigZag.


Sekarang kita lihat perkara yang sama di Chart EURUSD Timeframe H1.




I.) Perhatikan Dari sebelah kiri (kotak biru pertama), semasa harga membuat kenaikkan kemudian turun atau berhenti seketika. Candlesticks yang mula-mula membuat penurunan dan juga Candlesticks seterusnya yang membuat wicks pada bahagian atas menyifatkan zon Resistance. Di sebalik itu, bahagian bawah body candlesticks (kotak kelabu) dan lower wicks di sifatkan sebagai zon Support.

II.) Perkara yang sama berlaku di sebelah kanan pula (kotak oren) Kita maklum, apabila trend berlaku, semestinya terbentuk SnR akibat penawaran di antara pembeli dan penjual.

Di gelanggang trader-trader professional, mereka menggelarkan kenaikkan trend ( kotak biru) sebagai RALLY. Di zon SnR (kotak kelabu) yang baru kita bincang ini dinamakan BASE.

Untuk Downtrend pula, mereka namakan DROP (kotak oren).

dan terjadilah akronim dalam industri 


Rally Base Rally - RBR (trend yang sedang naik , minor SnR di dalamnya)
Drop Base Drop - DBD (trend yang sedang turun , minor SnR di dalamnya)

Tak boleh ke kita panggil UPtrend DOWNtrend..kan mudah?


Sudah tentu BOLEH, tapi bila kita nak bincang atau analisa sesuatu trend. kita mestilah nak berilmu bahwa RBR dan DBD adalah "building blocks of a trend with one thing in common > BASE"


Sekarang anda dah dapat ilmu RBR dan DBD, saya syorkan anda buka chart mana2 currency pair yang anda suka. cuba tandakan Zon-zon RBR dan DBD, hadkan diri selama satu minit aje untuk mencapai tahap kemahiran.

Praktikkan membaca Harga dengan cara begini, Insya Allah, kita akan bertambah ilmu dengan teknik apa pun yang sudah kita kecapi.

Inilah dia huraian minor SnR. Kegunaan minor SnR atau BASE memang banyak sekali mengikut pemahaman masing-masing. Apatah lagi kalau BASE ditemui di dalam situasi RBR/DBD.

Di lain masa, saya akan ketengahkan Major SnR.

Salam hormat.



















Comments

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…