Skip to main content

Mekanisma Support Resistance

Assalamu alaikum W.R semua,

Mudahan-mudahan kita berada di dalam rahmat Allah, mendapat pengampunan di bulan Ramadhan 2016 dan memanjatkan doa agar dibuka hijab forex supaya kita dapat trade dengan tenang dan yakin mengikut teknik2 yang sudah kita pelajari atau masih dalam perguruan.


Hari ini Saya nak berkongsi ilmu Support Resistance atau pun dikenali sebagai S&R. Tentu ramai yang dah tahu apa benda basic ni.


Mana-mana kelas forex pasti akan memperkenalkan topik S&R sebagai salah satu silibus ilmu yang hendak disampaikan.


Apa itu SUPPORT?



  • Sejurus pengetahuan yang tidak asing bagi kita ialah Zon Harga yang berbesar kemungkinan akan menekan harga ke atas semula.
  • Kawasan Landai yang kita menaruh harapan untuk "BUY". (kira "teknik harapan" lah tu)
  • Zon di mana harga buat U-turn, letak BUY dekat situ, Stop Loss mengikut risiko masing2, TP dekat Resistance yang terdekat.
Cuba kita renungkan ketiga-tiga fakta definasi SUPPORT yang kita faham selama ni. tak susahkan malah memberi untung yang lumayan. 

Akan tetapi, wahai rakan seperjuangan, bila trade sahaja, keputusannya ke laut. Kenapa? 

Nak tahu? ni saya kongsikan pengalaman pahit manis saya dalam bidang ini. 

Yang pertama TIDAK ada salah apapun dengan pengetahuan 3 fakta di atas. Cuma maklumat yang diberi itu kurang lengkap untuk kita jadikan bahan pengasah kemahiran minda trade kita.

S&R sebenarnya terbahagi kepada tiga bahagian:-
  • Minor S&R
  • Major S&R
  • Role Reversal Level (RRL) 
Saya akan bentangkan ketiga-tiga bahagian ini secara terperinci, semoga kita semua beroleh manfaat. 

Ini kerana saya bersependapat dengan Along PipHIJAU agar bangsa dan seagama sendiri, boleh berniaga forex dengan berjaya. 

InsyaAllah saya doakan, kalau anda faham ketiga-tiga bahagian S&R, anda tak mudah diperdayakan oleh Scammer2 forex yang sedang berleluasa. 


Tapi ingat jangan trade persendirian pulak, biaulah berguru..bertalaqqi..barulah mendapat barakah.
bila takde guru, Syaithan la guru kita, dia hasud sampai duit habis, kemudian murung, akhirnya putus asa.  Lepas tu blog "FOREX ITU TIPU"


Secara peribadi, saya sendiri masih di dalam perguruan PipHijau :)

Baik cuba perhatikan chart di bawah ini secara santai-santai melihat struktur S&R. Di lain masa yang akan datang saya akan huraikan sifat2 Minor S&R. Selamat berjuang semua. Wasallam.





Bersambung di artikel part 2.





Comments

  1. mcm mana nak tahu S&R tu Minor atau Major ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soalan bernas. nantikan artikel sambungan.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…