Mekanisma Support Resistance

Assalamu alaikum W.R semua,

Mudahan-mudahan kita berada di dalam rahmat Allah, mendapat pengampunan di bulan Ramadhan 2016 dan memanjatkan doa agar dibuka hijab forex supaya kita dapat trade dengan tenang dan yakin mengikut teknik2 yang sudah kita pelajari atau masih dalam perguruan.


Hari ini Saya nak berkongsi ilmu Support Resistance atau pun dikenali sebagai S&R. Tentu ramai yang dah tahu apa benda basic ni.


Mana-mana kelas forex pasti akan memperkenalkan topik S&R sebagai salah satu silibus ilmu yang hendak disampaikan.


Apa itu SUPPORT?



  • Sejurus pengetahuan yang tidak asing bagi kita ialah Zon Harga yang berbesar kemungkinan akan menekan harga ke atas semula.
  • Kawasan Landai yang kita menaruh harapan untuk "BUY". (kira "teknik harapan" lah tu)
  • Zon di mana harga buat U-turn, letak BUY dekat situ, Stop Loss mengikut risiko masing2, TP dekat Resistance yang terdekat.
Cuba kita renungkan ketiga-tiga fakta definasi SUPPORT yang kita faham selama ni. tak susahkan malah memberi untung yang lumayan. 

Akan tetapi, wahai rakan seperjuangan, bila trade sahaja, keputusannya ke laut. Kenapa? 

Nak tahu? ni saya kongsikan pengalaman pahit manis saya dalam bidang ini. 

Yang pertama TIDAK ada salah apapun dengan pengetahuan 3 fakta di atas. Cuma maklumat yang diberi itu kurang lengkap untuk kita jadikan bahan pengasah kemahiran minda trade kita.

S&R sebenarnya terbahagi kepada tiga bahagian:-
  • Minor S&R
  • Major S&R
  • Role Reversal Level (RRL) 
Saya akan bentangkan ketiga-tiga bahagian ini secara terperinci, semoga kita semua beroleh manfaat. 

Ini kerana saya bersependapat dengan Along PipHIJAU agar bangsa dan seagama sendiri, boleh berniaga forex dengan berjaya. 

InsyaAllah saya doakan, kalau anda faham ketiga-tiga bahagian S&R, anda tak mudah diperdayakan oleh Scammer2 forex yang sedang berleluasa. 


Tapi ingat jangan trade persendirian pulak, biaulah berguru..bertalaqqi..barulah mendapat barakah.
bila takde guru, Syaithan la guru kita, dia hasud sampai duit habis, kemudian murung, akhirnya putus asa.  Lepas tu blog "FOREX ITU TIPU"


Secara peribadi, saya sendiri masih di dalam perguruan PipHijau :)

Baik cuba perhatikan chart di bawah ini secara santai-santai melihat struktur S&R. Di lain masa yang akan datang saya akan huraikan sifat2 Minor S&R. Selamat berjuang semua. Wasallam.





Bersambung di artikel part 2.





2 comments:

  1. mcm mana nak tahu S&R tu Minor atau Major ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soalan bernas. nantikan artikel sambungan.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :