Skip to main content

MT4 : Cara Mudah Combine Indicator dalam 1 Windows

Rujuk kotak merah (3 indicator diletakkan dlm 1 windows)
Macam mana nak combine semua indicator kita dalam 1 windows seperti contoh kat atas ye? Dolu2 saya nak sangat buat camni tapi tak reti. Merata bertanya dengan kawan2 tapi tak semua tahu..so last2 bertanya kat Pakcik Google. Pakcik ada bagitahu tapi dalam bahasa omputih la plak. Mujur ada setiausaha tolong translate kan. Kih3x. Jadinya, hari ni rasa macam nak kongsi camna nak buat tapi dengan bahasa kampung. Moga2 senang skit sahabat2 nak faham nanti.

1- Kita mulakan dengan buka MT4. Chart bogel dulu la ye.

Chart bogel
2- Seterusnya klik butang Navigator ataupun boleh gak guna "Ctrl + N". Janji windows Navigator tu keluar. Kih3x

Klik kotak merah tu (Navigator @ "Ctrl + N")
3- Gambar kat bawah tunjuk kedudukan windows Navigator tu.

Windows Navigator (dalam kotak merah)
4- Jadi kita mulakan dengan tarik indicator pilihan pertama kita ke arah chart kita tadi. Contoh yang kita gunakan ni RSI (Relative Strength Index). Akan keluar windows setting untuk kita ubah mengikut teknik masing2. Yang ni kita gunakan default setting je lah ye.

Tarik je indicator pilihan ke arah chart
5- Klik je "OK" dan hasilnya indicator pertama muncul kat bawah tu haa..

Indicator pertama RSI
6- Kita dah sampai kat kemuncak artikel ni. Langkah seterusnya adalah tujuan utama artikel ni ditulis iaitu nak tambah pelbagai indicator dalam 1 windows.

Acaner tu? Haa.. Ikut je step seterusnya. Macam step nak tambah indicator pertama tadi, cuma kali ini kita tarik indicator pilihan kedua ke arah kotak @ windows indicator pertama tadi (rujuk gambar kat bawah ni). Seperti tadi juga, kita ubah setting yang perlu untuk indicator kedua ni.

Tarik indicator kedua kita mengikut arah anak panah (kotak windows indicator pertama tadi)
7- Klik je "OK" dan hasilnya seperti tadi juga indicator kedua akan muncul kat bawah tu bersama dengan indicator pertama tadi.

Kedua-dua indicator akan berada di dalam kotak yang sama
8- Mesti ada yang bertanya, "Boleh tak kalau nak letakkan lebih dari 2 indicator kat dalam 1 windows?"

Haa..ni jawapan dia. Mestilah boleh. Takde masalah nak letak banyak mana pun indicator kat dalam tu. Nak letak semua pun boleh. Tapi jadi semak la nantikan. Jadi, kalau boleh letak la indicator yang dirasakan perlu sahaja.

Kat bawah ni contoh 3 indicator kat dalam 1 kotak@windows. Selagi rasa ok dan bermanfaat letak la banyak mana pun indicator yang diperlukan.

Dalam contoh ni kita letakkan 3 indicator sekaligus iaitu RSI, RVI dan STOCHASTIC OSCILLATOR)
Sekian, perkongsian saya kali ini. Kalau ada cadangan@persoalan mengenai basic MT4 untuk perkongsian lain di artikel seterusnya boleh la bagitahu saya ye. Saya cuba kongsikan setakat yang tahu.

#sharingiscaring
#nakedchart
#piphijaultdterengganu
#teknikGST
#wearemakinghistory

Klik link ini untuk mendaftarkan akaun trading dengan PiphijauLTD.com.



--

Hilman Nawi
Piphijaultd Terengganu
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/ 


**UPDATE
  1. Rakan2 sudah tengok performance EA GST MasterPiece by Piphijau? Kalau belum, boleh ke sini untuk tengok dan nilaikan performance EA tersebut.
  2. Jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan EA tersebut. Rakan2 boleh berhubung dengan manager2 untuk setiap negeri berdasarkan kepada list ni. Whatsapp je mereka, insya Allah mereka akan membantu rakan2.

Comments

  1. Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

    pengkhususan Syarikat.
    1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
    2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…