Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2016

MT4 : Fibonacci??

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan2.
Hari ni, penulis nak berkongsi sikit lagi pasal BASIC MT4. Kita bercerita pasal Fibonacci Retracement (atau biasa orang sebut Fibo). Dalam bidang analisa teknikal ni macam2 jenis teknik Fibo diperkenalkan. Diantaranya Smart Fibo, Fibo Musang, Fibo Gear dll (penulis sebutkan beberapa contoh shj ye, kalau ada lagi jenis2 fibo lain boleh la beritahu nanti penulis update semula).
Ok. Kembali kepada tujuan utama artikel ni. Jadi apakah perkongsian BASIC MT4 kali ini?? Hehe..tak sabar sungguh orang muda kalau nak dapatkan ilmu. Pakat dahaga ilmu belake.
Artikel ni bukan mengenai macam mana nak guna Fibo atau cara nak Tarik fibo ye. Untuk belajar teknik2 menggunakan fibo tu, rakan2 boleh la cari dalam FB. Ramai cikgu2 yang mengajar sekarang ni dalam FB. Bersilaturahim la dengan mereka, bertalaqi untuk mendapatkan ilmu dari mereka. Baru berkat ilmu yang kita nak belajar tu. Opss..panjang lebar pulak bebel. Ok2, terus ke tajuk utama.
Yang penulis nak ber…

A Book atau B Book??

Salam sejahtera rakan2 trader sekalian.

Haa.. Menatang ape plak A Book dan B Book ni?? Facebook ke?? Buku kerja sekolah ke?? Buku akaun bank ke?? Hehehe..


Sebenarnya hari ni penulis nak bercerita pasal jenis2 broker untuk Forex ni.
Terdapat 2 jenis broker forex iaitu A Book dan B Book. Macam mana nak tau jenis broker ni? Baca dulu sampai habis ye.
Ringkasan ceritanya, A Book broker ni adalah broker yang mengharapkan kepada trader2 yang profit. Daripada profit trader2 ini la mereka mendapat komisen dan keuntungan untuk syarikat@broker. Duit yang trader deposit akan dimasukkan terus ke bank @ LP (Liquidity Provider). Broker tidak akan menyimpan duit deposit trader2.
Manakala B Book broker pula adalah sebaliknya. Mereka mengharapkan kepada trader yang sentiasa loss duit deposit mereka. Di situ broker mendapat keuntungan untuk syarikat. Duit yang dideposit akan dimasukkan ke dalam broker sahaja. Tidak dihantar ke LP. Ini kerana B Book broker berpegang dengan statistik bahawa 90% trader loss, h…

GST MASTERPIECE

[ GST MASTERPIECE ] >>>>>Reveal For The First Time<<<<<< Salam 1Malaysia + KWSP patuh Syariah.Siapa cepat ,dia dapat. Teknik ini sesuai buat trader yang tiada masa mengadap chart,sibuk mengalahkan Najib, tak mau jadi FTT dan sayang tinggalkan kerja makan gaji. Mudah-mudahan sedikit sebanyak membantu menambah "income" investment tuan puan. Jenis-jenis hati tisu , takut rugi , tak faham bahasa "high risk,high return" ,tuan puan boleh invest dalam ASB atau Tabung Haji,
EMPAT D (Duduk Diam Dapat Duit).
6% hingga 7% setahun. Jenis-jenis kata forex "haram" itu ini,pung pang sana sini,belajarlah "stock" investment.Trade "saham",Abang tiri kandung , sedarah daging kepada trading "forex".Market nya tetap ke "kanan" , naik dan turun. Disini team Piphijau kongsikan bagaimana,pergerakan "Back test" simulator penggunaan EA,dimana usaha manual trading,setting grid, setting time frame,co…

Forex Halal , Saham Haram Part 3

Salam semua,

Untuk  episod sebelum ini,

Part 1 (Klik)

dan

Part 2 (Klik)
Jadi diulang sekali lagi,Tajuk di atas bukan untuk menghina sesiapa,ianya lebih kepada kiasan.
#Forex dan #Saham #Bersaudara

Hari ini penulis ingin berkongsi kisah benar,perbualan antara saya(penulis) dan soalan orang awam (Trader) , dimana kami berdiskusi "whats app" secara bahasa santai dan mudah faham bagi kesemua golongan.
Semoga pembaca dapat sedikit manfaat.

(Kisah Benar bukan direka)


"Assalam Along. Sy ada soalan yg agak sensitif. Along dah download dan dah baca ke fatwa forex haram full version yg MFK keluarkan tu?"

Saya: W'salam..baca


Cuma ada 2 bhg yg jadi persoalan. 1.Macam mana leverage boleh jadi pinjaman bersyarat?
"Broker forex mensyaratkan trader melakukan transaksi dgn platformnya."
Kalau kita buka akaun di broker X,takkan lah kita nak trade forex di broker Y.bukankah begitu?
2.Aqad Jual Beli & Aqad Leverage digabungkan dengan hanya *SATU* *KLIK* butang.
Pada pandangan saya,trad…