Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2016

Penggerak Pasaran Hujung dan Awal Tahun - Fund Managers, Hedge Funds and Sovereign Wealth Funds

Salam Sejahtera, artikel ini saya tulis dalam bentuk dwibahasa, Semoga faham apa yang hendak saya sampaikan.

Kita biasa dengar tentang bank yang aktif dalam pasaran matawang.  Hari ini kita akan bincangkan pelanggan bank yang jarang di bincangkan oleh retail trader.

Jumlah asset diuruskan oleh Pension funds, Insurance dan Mutual fund (unit trust) bernilai $108.5 trillion pada hujung 2014. Data dari thecityuk.com. Dana ini diuruskan dengan cara yang amat berhati- hati, tidak boleh kena margin call, sebab dana ini diperlukan dikemudian hari oleh pelaburnya.
Biasanya 60% dana ini dilabur kan dalam “fixed income” atau Bon dan selebihnya dilaburkan dalam komoditi, saham atau tunai. Bon yang mereka beli pula bukanlah sebarang jenis Bon, biasanya Bon dikeluarkan oleh kerajaan, kerana kerajaan jarang jatuh bankrap berbanding dengan sektor korporat.

Carta diatas adalah pulangan bon (atau yield) kerajaan Amerika yang akan matang dalam tempoh 10 tahun, dan dibawahnya adalah Bon 10 tahun Germany.
Sel…

Tahun Baru, Bank Holiday Dan Apa Kesan Terhadap Liquidity pada Pasaran Forex Yang Semua Trader WAJIB Tahu.

Tahun Baru kita dah tahu,Bank holiday pun kita tahu.
Liquidity...? mungkin tuan yang mulia sudah mengetahuinya, tapi bagi yang belum mengetahui, liquidity adalah kecairan sesuatu harga untuk bergerak dalam pasaran forex. Makin besar kecairan, makin besar pergerakan pada pasaran. Liquidity– lah yang membantu turun naik harga dalam pasaran, liquidity jugalah yang mengerakkan candlestick yang kita tatap pada setiap masa itu.
Ok sekarang, apa kaitan antara ketiganya. Tahun baru, bank holiday dan liquidity...?
Hampir semua negara di dunia menjadikan tahun baru pada 1 Januari sebagai cuti umum. Bila disebut cuti umum, maka semua bank-bank di negara terlibat, akan tutup operasinya. Bila bank-bank tidak beroperasi, itulah kesannya pada liquidity. Sumber utama kepada kecairan atau istilahnya, pembekal liquidity (liquidity provider) itu adalah bank-bank utama dunia seperti HSBC, JPMorgan Chase & Co, Barclays PLC, Bank of America. Jadi liquidity diperoleh daripada bank dan apabila bank cuti, li…

Aku Seorang 'Trader' (Diari Terahsia)

Bismillahirrahmanirrahim.
Nahmaduhu Wa Nusalli Ala Rasoolihil Karem.
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, aku bermohon keberkatan di dalam segala ilmu yang telah kami terima sehingga ke hari ini seperti mana engkau memberkati guru-guru kami yang terdahulu, dan kurniakanlah kepada kami kefahaman Nabi-Nabi, serta ilham para Malaikat yang hampir denganMu. Ya Allah, aku pertaruhkan kepadaMu apa yang telah Engkau ajarkan kepadaku, maka kembalikanlah semula kepadaku jika aku memerlukannya dan janganlah Engkau buat aku melupainya, Wahai Tuhan Sekalian Alam. 

"Jikalau mereka berfikir di luar kotak, katakan pada mereka, aku mampu untuk berfikir umpama tiada kotak" ~Andika 

=========================== 
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Kepada semua warga yang telah menceburi bidang perdagangan matawang (forex trading), saya ingin 'share' sedikit pengalaman berkecimpung dalam bidang 'training motivation','human psychology'NLP dan berbagai-ba…

Ilmu Personel Coaching Piphijau - Preview

Salam satu Malaysia buat semua.

Tak sampai berapa jam lagi , kita akan masuk tahun 2017.

Semoga kita semua dimurahkan rezeki dan Allah taala makbulkan doa kita untuk dilepaskan dari lilitan hutang yang membelenggu keliling pinggang kita rakyat Malaysia.

Ditambah lagi dengan kos sara hidup, harga barang yang dahulunya "Menteri Auta" kata GST menurunkan harga barang.
Sekarang,hapah pun rakyat tak dapat,melainkan "dedak" BR1M sebagai gula-gula untuk melupakan kesengsaraan yang berlaku.
Ini rumus dan sifir zaman "freemason" auta "dajjal" bagi Rm2 pada rakyat,kaut diam-diam Rm10 tanpa disedari.

Jangan jadi bodoh si "Jamban Tongkol" bertuala di depan orang,tak tau malu.
Esok berjubah kupiah depan kedai judi "kuda".Tak senonoh,memalukan melayu.

Ok..ok..melalut pulak,

Berbalik kepada tajuk di atas,

Maka akan ada soalan-soalan "tipikal" Bani Melayu dan bani satu Malaysia:

1.Berapa Harga?
2.Ada buat PC lagi?
3.Free ke Bayar?
4.Saya Nak bol…