Skip to main content

Posts

Showing posts from 2017

[BASIC MT4 : INDICATOR ATR] : PART 1

[BASIC MT4: INDICATOR ATR] . . Apa kejadahnya ATR ni? Apa fungsi dan macam mana ia berfungsi? Custom indicator ke? . . ATR @ Average True Range adalah default indicator yang terdapat di dalam MT4 (desktop dan HP). ATR dikira berdasarkan kepada formula di bawah:- . . . . Mak aii. Siap ada formula tu. Macam susah je nak mengira ATR ni. Hehehe. Sabar-sabar. Ni abam nak share cara nak gunakan indicator ATR ni. . . Ok. Mula2 untuk masukkan dalam MT4 ikut je step dalam gambar kat bawah ni ye. . . . . Dah tu, macam mana plak nak guna tu? Letak saja sebagai perhiasaan takde guna. Hehe... . . Cuba abam2 akak2 cuba baca dekat website bawah ni. Kot2 boleh faham sikit macam mana ATR ni bekerja. . . https://en.wikipedia.org/wiki/Average_true_range http://traderhq.com/guide-to-average-true-range-indicator-atr/ https://tradingsim.com/blog/how-to-use-the-average-true-range-indicator/ https://tradingstrategyguides.com/best-average-true-range-forex/ . . Dah baca pun tak faham lagi? Parah ni. Hehehe. Meh j…

2018 – The Clash between Weak and Strong dollar factor. Higher volatility ahead.

2018 we may see the clash between factors that may led to weak dollar and factors that may led to strong dollar. Find out what it is
Please click the link below http://wasap.my/0162271402 http://wasap.my/0162271402 http://wasap.my/0162271402
Learning Objectives 2017 – The Year that was US Tax Cut and Jobs Act and Dollar in 2018, US Mid-Term Election 2018 Exchange Rate Regime and Bitcoin 4th industrial revolution and the Electric Vehicle Saudi Aramco and Oil Price 10 years and 30 years Cycle New Chief and Federal Reseve Policy in 2018. Trump Trades Policy 2018 – The Clash between Weak and Strong dollar factor. Higher volatility ahead.
Interested in learning? Please click the link below http://wasap.my/0162271402 http://wasap.my/0162271402 http://wasap.my/0162271402 News Analysis
Any question on news/events or trades, please join my group below.
https://goo.gl/2rv9Ac

Trading Plan Catalonia Election for Independence 21 December

Baru-baru ini Perdana Menteri Sepanyol telah membubarkan Parlimen Catalonia selepas mereka mengistihar kemerdekaan dari Sepanyol.
Esok, 21 Disember Catalonia akan keluar mengundi. Berdasarkan poll terbaru, pihak pro-independence, kalau pun menang tidak mungkin boleh mengistiharkan kemerdekaan. Malah, Ines Arrimadas dari parti pertengahan juga disebut bakal menjadi Presiden Catalonia yang baru.

Kemerdekaan Catalonia dari Spain boleh menjadi contoh dan semangat kepada Negara-negara lain untuk keluar dari EU misalnya. Ia akan memberi kesan kepada Euro.
Pemimpin baru yang bakal dilantik, jika pro pemerintah Spain sekarang, bakal memberi kestabilan kepada Euro.


Trader Saham, Forex, Bitcoin, Oil, Gold dan Futures, Nak belajar analisa makro? Klik link dibawah http://wasap.my/0162271402 http://wasap.my/0162271402 http://wasap.my/0162271402


Fasa 1 Meeting Britan-EU Berakhir - Expect Strong Sterling

Meeting antara Theresa May dan wakil dari EU tentang Fasa 1 (divorce dan kos) bakal berakhir tidak lama lagi. Selepas Fasa 1 ini berakhir - satu peringkat ketidak tentuan pasaran sudah berakhir. (uncertainty removed). Dengan berakhirnya satu peringkat uncertainty ini, GBP dijangka meningkat lagi.


Trader Saham, Coach Forex, Bitcoin, Oil, Gold dan Futures, dapat hasil trading yang lebih baik dengan memahami arah news. Nak belajar analisa makro? Klik link dibawah http://wasap.my/0162271402 http://wasap.my/0162271402 http://wasap.my/0162271402

Analisa Makro saya kata Jual semasa Gold diatas 1280. Amaran Kepada Trump

Trading Plan FOMC Khamis 14 Dec 3AM Sebelum FOMC
Perhatikan Gold dan EURUSD. Kita ada set up weak dollar, maksudnya Euro dan Gold akan mengukuh bila-bila masa. Euro sedang membuat set up reversal Falling Wedges.
Selepas FOMC Semuanya bergantung kepada apakah panduan yang bakal diberi Federal Reserve. Mereka tidak boleh terlalu hawkish kerana Federal Reserve juga bergantung kepada fiscal polisi – Tax Cut Bill. Ini News terbesar bulan ini.
Tax Cut Bill dan Special Election Alabama Semalam telah berlaku “by-election” di Alabama untuk menggantikan Senator dari parti republican yang meletak jawatan February lalu.
Kemenangan memihak kepada Doug Jones dari parti Democrat, yang pertama selepas 25 tahun.
Doug Jones tidak akan terlibat semasa pengundian Tax Cut Bill nanti tetapi kemenangan beliau  memberi amaran  senator Republican yang mahukan tax cut bill – mereka mungkin kalah pada pilihan-raya November 2018 nanti.
Trader Saham, Forex, Bitcoin, Oil, Gold dan Futures, Nak belajar analisa makro? Klik …

Politic vs. the Economy dan Kesan Tax Cut Bill kepada Interest rates.

Market is still in a range trading mode.

Hari Rabu lepas saya tulis trading plan untuk menghadapi undian Tax Cut Bill oleh Senate. Kita cadangkan jual Gold dan beli Dollar. Tapi pasaran tidak semudah itu. Politik mengganggu trading idea ini. Sebab itu money management penting.
Hari Khamis, US Secretary of State, dikatakan bakal digantikan oleh White House. Berita ini sudah pun dinafikan pada hujung minggu.
Kemudian hari Jumaat, Michael Flynn, bekas penasihat sekuriti Trump mengaku menipu FBI berkenaan siasatan campur tangan Russia semasa pilihan raya Presiden tahun lepas.
Beliau sedia menjadi saksi sekiranya Trump dipanggil membela diri.
Kedua-dua news politik ini membuatkan Gold Spike keatas.
Seterusnya, hari Sabtu, Senate meluluskan usul tax Cut. Tax Cut bill ini akan memberi kesan positif kepada ekonomi Amerika dan meningkatkan inflasi. Kesan news ini kepada pasaran dijangka akan berlarutan buat seketika
Kesan Tax Cut Bill kepada Interest rates
Ada dua badan perundangan tertinggi di Ameri…

Trading Plan untuk Undian tax Cut Bill Senate

Semalam Korea Utara membuat ujian bom nuclear tetapi seolah tiada kesan kepada pasaran.  Perhatian pasaran hampir pasti kearah undian tax cut Bill yang boleh berlaku bila-bila masa sebelum minggu ini berakhir. News ini tiada dalam forex factory.
Penggubal undang-undang senate mengundi 52-48 untuk membahaskan Tax Cut Bill. Tax Cut bill ini apabila lulus nanti dijangka memeberi kesan positif kepada ekonomi dan kadar inflasi akan meningkat.
Kesan nya kepada pasaran bond market – yield telah menaik (gambaran bahawa interest rates akan naik) dan akibatnya dollar menjadi kuat dan gold menurun.
Selepas perbahasan, undian akan dilakukan. Keputusannya bila-bila masa sehingga sebelum minggu ini berakhir. Trading Plan untuk tax Cut Bill Republican mempunyai 52-48 undi majority didalam Senate yang mempunyai 100 ahli. 99.99% sudah hampir pasti tax cut ini akan lulus. Jadi – juallah gold dan belilah dollar. TAYOR


Jika undi nya lulus, US Yield boleh melepasi paras 2.42% dan Gold mungkin jatuh sehingga par…

BASIC FOREX : [TOOL UNTUK TRADE FOREX]

Hari ni abam rasa nak kongsi la satu tool/apps yang kita boleh gunakan dalam trading.
Pernah dengar atau guna website/apps https://www.investing.com tak? Yang pernah guna mesti dah tahu macam mana nak gunakan. Yang tak boleh pernah guna dan pertama kali dengar jangan bimbang, abam nak kongsi la ni macam mana nak guna apps tu 😊
Ni rupa website investing.com tu

Nak lagi cantik, korang signup la siap2 satu akaun dekat investing.com tu. Jadi nanti bila korang ada buat apa2 perubahan setting custom, korang tak perlu dah load balik setting tu. Cuma perlu LOGIN je akaun investing.com yang dah korang SIGNUP tu. Tak perlu la nak setting banyak2 kali. Kan dah mudah tu.
Jadi apa yang syoknya pasal investing.com ni? Haa.. meh sini abam nak tunjuk. Sebenarnya banyak je yang kita boleh dapat dari investing.com ni kan. Contohnya boleh dapat berita semasa berkait dengan ekonomi (saham, forex dll). Tapi hari ni abam tak nak cerita pasal fungsi lain2 tu. Abam nak cerita yang istimewa sikit. Cer tengo…

Senarai Broker Blacklist Trader 2017

Salam semua trader,

Buat Pertama kali penulis tidak ingin menyenaraikan BERUKer - BERUKer yang mengkhianat trader.

Apabila penulis senaraikan,maka Akan Ada monyet2 MIB & IB broker tersebut buat ugutan,sindiran,lolongan di FB masing2.

Penulis x peduli.

Jika Pip Hijau LTD buat hal juga akan dinilai oleh trader.

Jika diluar Ada PPIM (Yusuf Azmi) membela hak pengguna teraniaya.

Kali ini,Trader Ada Piphijau membela nasib trader yang di aniaya MIB,IB mahupun Broker Auta.

Kaedah ini mudah,segala aduan trader teraniaya dibaca seluruh warga Malaysia di ruangan komen blog.Tiada menuduh sesiapa,yang teraniaya Akan tampil memberi hujah.

Lebih adil.Jika pihak broker ingin membalas Tumbukan trader yang buat aduan,sila reply kembali mempertahankan Hak Broker,dengan info yang jujur pada Kedua2 pihak.

Semoga tiada lagi dan Pupus terus Broker scam,MLM,khianat dibumi bertuah "Tanah Tumpahnya Darahku" ini.
Wassalam.

Bank of England tewaskan North Korea. Tumpuan Pasaran kepada Central Bank

Kita dapat Risk On Rally dari awal hingga ke penghujung minggu. Pada 7 September, ECB meramalkan ekonomi Eropah akan berkembang baik.
Minggu lepas, 14 September, Bank of England telah memberi amaran bahawa interest ratenya akan naik dengan lebih cepat dari yang dijangka untuk mengawal inflasi.

Ekonomi yang baik dan interest rate yang lebih tinggi akan memberi kesan kepada pasaran Bon. Nilai Bon akan jatuh bila interest rate naik. (Kita gunakan Yield dalam photo. Harga yang jatuh, Yield akan meningkat – dan memberi gambaran interest rate akan meningkat)

Saya jangkakan trend ini akan berterusan sehinggalah kepada FOMC meeting pada 21 September nanti. Apakah FED akan memberi komen yang “hawkish” seperti ECB dan BOE.
Perlu diingat,Amerika baru ditimpa dua Hurricane yang ganas, Harvey dan Irma. Harvey sahaja mengakibatkan kerosakan kepada 1.18 juta property bernilai $179 billion. Ramai dijangkan akan tidak membayar loan rumah mereka pada bulan-bulan akan datang.
Saya berpendapat FOMC akan meng…

ECB dan “Flight to safety”

ECB Lain yang kita tunggu, lain yang kita dapat. Semalam ECB seperti yang dijangka, tidak mengumumkan rancangan mengecilkan saiz balance sheetnya. Pelan itu mungkin diumumkan pada bulan Oktober nanti.
Bila ECB memperkenalkan “stimulus”, saiz balance sheetnya membesar dan Euro menjadi lemah, ditunjukkan oleh gambar dibawah.


Euro sepatutnya menjadi lemah berikutan penangguhan ini, seperti yang terjadi pada malam Sabtu minggu lepas bila Bloomberg melaporkan tentang penangguhan ini.
Tetapi Pasaran menumpukan perhatian kepada laporan ECB yang ekonomi Eropah dijangka akan berkembang dengan lebih baik lagi. Atas sebab ini, Euro menjadi kuat dan Gold pun mengikut Euro.
Sebab itu dari segi trading, adalah lebih “low risk” untuk tunggu news itu keluar dahulu dan lihat bagaimana reaksi pasaran terhadap news tersebut. Flight to safety


Baru-baru ini saya menulis tentang support 10 year Treasury Yield yang dijangka kuat di paras 2.10. Saya ternyata salah.
Paras itu telah pecah, dan sedang menuju ke paras…

Peristiwa Penting September – ECB dan FOMC. Perhatikan German vs US Yield.

Pada bulan Julai, Bank for international Settlement, (BIS) Bank Pusat kepada semua Bank Pusat sedunia telah mencadangkan supaya Central Banker Utama dunia mula mengecilkan Balance sheet masing-masing. Kesannya kepada pasaran kewangan dunia telah saya bincangkan dalam tulisan yang lepas.
Akan tetapi banyak telah berubah. Terbaru, politik yang kucar-kacir di Amerika mengakibatkan dasar ekonomi Amerika yang” pro growth” mungkin tertangguh. Maknanya, cadangan BIS mungkin tidak dapat dilaksanakan dalam masa terdekat.
Kita akan tahu bila ECB dan FOMC mengumumkan hala tuju dasar monetary masing-masing pada 7 dan 20 September nanti.

EU, ECB dan German Bond Yield


Beberapa minggu kebelakangan ini, ECB disebut bakal mengumumkan dasar mengecilkan balance sheetnya. Kesannya ialah serupa seperti “tightening” atau seperti menaikkan interest rate, EU akan menjadi kuat dan nilai German Bond akan jatuh. Bila price jatuh, Yieldnya akan menaik.
Pada 7 September nanti – sekiranya ECB mengambil sikap berdiam di…

Dollar dan Gold - Perjumpaan Central Bank di Jackson Hole dan FOMC 20 September

Hujung minggu nanti,akan berlangsung “ The 2017 Economic Symposium, "Fostering a Dynamic Global Economy," bermula pada Aug. 24-26, 2017 di Jackson Hole, Wyoming, Amerika.
Jackson Hole Summit ini adalah persidangan ekonomi tahunan bermula sejak 1982 dan di hostkan oleh Federal Reserve Kansas City. Semua Central Bankers utama dunia biasanya akan hadir.
Sebelum persidangan ini bermula, European Central Bank, ECB dan Reserve Bank of Australia, RBA sudah pun memberi bayangan bahawa currency masing-masing adalah terlalu kuat dan boleh memberi kesan negative kepada ekonomi masing-masing.
Jadi besar kemungkinan, Central Bankers ini akan berbincang dibelakang tabir tentang kelemahan Dollar yang mungkin menggangu tempo ekonomi dunia ketika ini.
Kesan perjumpaan ini mungkin akan dapat dilihat semasa mesyuarat FOMC pada 20 September nanti.

FOMC 20 September
Ada dua perkara yang menjadi perhatian umum, interest rate dan balance sheet Federal Reserve.
Interest rate bukanlah isu utama pada mesyua…