[BASIC MT4 : INDICATOR ATR] : PART 1

[BASIC MT4: INDICATOR ATR]
.
.
Apa kejadahnya ATR ni? Apa fungsi dan macam mana ia berfungsi? Custom indicator ke?
.
.
ATR @ Average True Range adalah default indicator yang terdapat di dalam MT4 (desktop dan HP). ATR dikira berdasarkan kepada formula di bawah:-
.
.
source: https://en.wikipedia.org/wiki/Average_true_range
.
.
Mak aii. Siap ada formula tu. Macam susah je nak mengira ATR ni. Hehehe. Sabar-sabar. Ni abam nak share cara nak gunakan indicator ATR ni.
.
.
Ok. Mula2 untuk masukkan dalam MT4 ikut je step dalam gambar kat bawah ni ye.
.
.
source: mt4 PIPHIJAULTD
.
.
Dah tu, macam mana plak nak guna tu? Letak saja sebagai perhiasaan takde guna. Hehe...
.
.
Cuba abam2 akak2 cuba baca dekat website bawah ni. Kot2 boleh faham sikit macam mana ATR ni bekerja.
.
.
.
.
Dah baca pun tak faham lagi? Parah ni. Hehehe. Meh jumpa saya, kita ngeteh. Belanja nescafe tarik cukup la J
.
.
.
.
p/s - nanti abam sambung PART 2 untuk cara penggunaan indikator ATR ni ye. Doakan abam sihat dan ada idea untuk sambung skit lagi ye :)

2018 – The Clash between Weak and Strong dollar factor. Higher volatility ahead.


2018 we may see the clash between factors that may led to weak dollar and factors that may led to strong dollar. Find out what it is

Please click the link below

Learning Objectives
2017 – The Year that was
US Tax Cut and Jobs Act and Dollar in 2018,
US Mid-Term Election 2018
Exchange Rate Regime and Bitcoin
4th industrial revolution and the Electric Vehicle
Saudi Aramco and Oil Price
10 years and 30 years Cycle
New Chief and Federal Reseve Policy in 2018.
Trump Trades Policy
2018 – The Clash between Weak and Strong dollar factor. Higher volatility ahead.

Interested in learning? Please click the link below
News Analysis

Any question on news/events or trades, please join my group below.

Trading Plan Catalonia Election for Independence 21 December


Baru-baru ini Perdana Menteri Sepanyol telah membubarkan Parlimen Catalonia selepas mereka mengistihar kemerdekaan dari Sepanyol.

Esok, 21 Disember Catalonia akan keluar mengundi. Berdasarkan poll terbaru, pihak pro-independence, kalau pun menang tidak mungkin boleh mengistiharkan kemerdekaan. Malah, Ines Arrimadas dari parti pertengahan juga disebut bakal menjadi Presiden Catalonia yang baru.


Kemerdekaan Catalonia dari Spain boleh menjadi contoh dan semangat kepada Negara-negara lain untuk keluar dari EU misalnya. Ia akan memberi kesan kepada Euro.

Pemimpin baru yang bakal dilantik, jika pro pemerintah Spain sekarang, bakal memberi kestabilan kepada Euro.



Trader Saham, Forex, Bitcoin, Oil, Gold dan Futures,
Nak belajar analisa makro? Klik link dibawah



Fasa 1 Meeting Britan-EU Berakhir - Expect Strong Sterling

Meeting antara Theresa May dan wakil dari EU tentang Fasa 1 (divorce dan kos) bakal berakhir tidak lama lagi. Selepas Fasa 1 ini berakhir - satu peringkat ketidak tentuan pasaran sudah berakhir. (uncertainty removed). Dengan berakhirnya satu peringkat uncertainty ini, GBP dijangka meningkat lagi.


Trader Saham, Coach Forex, Bitcoin, Oil, Gold dan Futures, dapat hasil trading yang lebih baik dengan memahami arah news.
Nak belajar analisa makro? Klik link dibawah


Analisa Makro saya kata Jual semasa Gold diatas 1280. Amaran Kepada Trump

Trading Plan FOMC Khamis 14 Dec 3AM
Sebelum FOMC

Perhatikan Gold dan EURUSD. Kita ada set up weak dollar, maksudnya Euro dan Gold akan mengukuh bila-bila masa. Euro sedang membuat set up reversal Falling Wedges.

Selepas FOMC
Semuanya bergantung kepada apakah panduan yang bakal diberi Federal Reserve. Mereka tidak boleh terlalu hawkish kerana Federal Reserve juga bergantung kepada fiscal polisi – Tax Cut Bill. Ini News terbesar bulan ini.

Tax Cut Bill dan Special Election Alabama
Semalam telah berlaku “by-election” di Alabama untuk menggantikan Senator dari parti republican yang meletak jawatan February lalu.

Kemenangan memihak kepada Doug Jones dari parti Democrat, yang pertama selepas 25 tahun.

Doug Jones tidak akan terlibat semasa pengundian Tax Cut Bill nanti tetapi kemenangan beliau  memberi amaran  senator Republican yang mahukan tax cut bill – mereka mungkin kalah pada pilihan-raya November 2018 nanti.

Trader Saham, Forex, Bitcoin, Oil, Gold dan Futures,
Nak belajar analisa makro? Klik link dibawah


Politic vs. the Economy dan Kesan Tax Cut Bill kepada Interest rates.

Market is still in a range trading mode.


Hari Rabu lepas saya tulis trading plan untuk menghadapi undian Tax Cut Bill oleh Senate. Kita cadangkan jual Gold dan beli Dollar. Tapi pasaran tidak semudah itu. Politik mengganggu trading idea ini. Sebab itu money management penting.

Hari Khamis, US Secretary of State, dikatakan bakal digantikan oleh White House. Berita ini sudah pun dinafikan pada hujung minggu.

Kemudian hari Jumaat, Michael Flynn, bekas penasihat sekuriti Trump mengaku menipu FBI berkenaan siasatan campur tangan Russia semasa pilihan raya Presiden tahun lepas.

 Beliau sedia menjadi saksi sekiranya Trump dipanggil membela diri.

Kedua-dua news politik ini membuatkan Gold Spike keatas.

Seterusnya, hari Sabtu, Senate meluluskan usul tax Cut. Tax Cut bill ini akan memberi kesan positif kepada ekonomi Amerika dan meningkatkan inflasi. Kesan news ini kepada pasaran dijangka akan berlarutan buat seketika

Kesan Tax Cut Bill kepada Interest rates

Ada dua badan perundangan tertinggi di Amerika, Senate dan House. House boleh memilih untuk terus menerima Tax Cut Bill Senate dan menghantarnya kepada Presiden Trump untuk ditandatangani.

Kalau ini terjadi, maka Dollar akan menjadi lebih kuat dan Gold akan terus melemah.

Tetapi yang mungkin berlaku ialah, satu committee akan membincangkan Tax Cut Bill Senate dan Tax Cut Bill House dan satu tax cut bill yang dipersetujui oleh committee ini akan diundi lagi di Senate dan juga House.

Presiden Trump dijangka menandatangani Tax Cut Bill ini sebelum Krismas.

Sekarang kita ada timeline and kita boleh faham mengapa pasaran masih boleh bergerak secara sideways.

Analisa Teknikal Interest Rates

 Dalam masa terdekat, US Bond Yield 10 tahun dijangka mampu naik keparas 2.5 atau 2.6%, sebelum jatuh. (dollar akan mengukuh dan Gold melemah.

Apa menanti 2018?

Jika tiada masalah politik, tax cut dan ekonomi yang stabil dan progresif, Federal Reserve mungkin akan memberi guidance yang mereka boleh menaikkan interest rates dengan lebih laju lagi. Sekarang pasaran menjangkakan kenaikan interest rates sebanyak 2 kali pada tahun hadapan. JP Morgan Asset management membayangkan kenaikkan interest rates sebanyak 4 kali.
  
Masalah Politik
Jika Trump didakwa, Yield boleh jatuh ke paras 2.27% atau 2.20% atau mungkin pada paras 2.0%.

Masih terlalu awal untuk membuat sebarang spekulasi, tapi jika Trump dipanggil, saham akan jatuh, Gold akan menjadi pilihan untuk “Flight to safety”, dan German Bond akan menjadi pilihan berbanding US Bond.

Berwaspadalah.

News Analysis
Sesiapa yang ada soalan tentang news atau fundamental trade, boleh lah diajukan disini:

Siapa yang belum ada akaun boleh register disini



Trading Plan untuk Undian tax Cut Bill Senate


Semalam Korea Utara membuat ujian bom nuclear tetapi seolah tiada kesan kepada pasaran.  Perhatian pasaran hampir pasti kearah undian tax cut Bill yang boleh berlaku bila-bila masa sebelum minggu ini berakhir. News ini tiada dalam forex factory.

Penggubal undang-undang senate mengundi 52-48 untuk membahaskan Tax Cut Bill. Tax Cut bill ini apabila lulus nanti dijangka memeberi kesan positif kepada ekonomi dan kadar inflasi akan meningkat.

Kesan nya kepada pasaran bond market – yield telah menaik (gambaran bahawa interest rates akan naik) dan akibatnya dollar menjadi kuat dan gold menurun.

Selepas perbahasan, undian akan dilakukan. Keputusannya bila-bila masa sehingga sebelum minggu ini berakhir.
  
Trading Plan untuk tax Cut Bill
Republican mempunyai 52-48 undi majority didalam Senate yang mempunyai 100 ahli. 99.99% sudah hampir pasti tax cut ini akan lulus.
Jadi – juallah gold dan belilah dollar. TAYOR



Jika undi nya lulus, US Yield boleh melepasi paras 2.42% dan Gold mungkin jatuh sehingga paras 1262 atau 1250.

Jika undiannya gagal, maka belilah Gold banyak-banyak.
  
Apa Selepas Undian tax Cut Bill Senate?
Proses ini tidak akan berakhir disini. Selepas lulus, mereka perlu lalui satu lagi proses. Ada dua badan perundangan tertinggi di Amerika, Senate dan House. Kedua-dua badan ini perlu berbincang untuk mencari Tax Cut bill terbaik sebelum dihantar kepada Presiden Trump untuk ditandatangani. Maknanya, pasaran masih boleh bergerak secara sideways atau range trading selepas undian Senate.
  
News Analysis
Saya jarang menulis di PipHijau sekarang kerana kurang sambutan dan kekangan kerja. Sesiapa yang ada soalan tentang news atau fundamental trade, boleh lah join telegram group saya disini:

Siapa yang belum ada akaun boleh register disini

Salam Maulidur Rasul


BASIC FOREX : [TOOL UNTUK TRADE FOREX]

Hari ni abam rasa nak kongsi la satu tool/apps yang kita boleh gunakan dalam trading.

Pernah dengar atau guna website/apps https://www.investing.com tak? Yang pernah guna mesti dah tahu macam mana nak gunakan. Yang tak boleh pernah guna dan pertama kali dengar jangan bimbang, abam nak kongsi la ni macam mana nak guna apps tu 😊

Ni rupa website investing.com tu

source : https://www.investing.com

Nak lagi cantik, korang signup la siap2 satu akaun dekat investing.com tu. Jadi nanti bila korang ada buat apa2 perubahan setting custom, korang tak perlu dah load balik setting tu. Cuma perlu LOGIN je akaun investing.com yang dah korang SIGNUP tu. Tak perlu la nak setting banyak2 kali. Kan dah mudah tu.

Jadi apa yang syoknya pasal investing.com ni? Haa.. meh sini abam nak tunjuk. Sebenarnya banyak je yang kita boleh dapat dari investing.com ni kan. Contohnya boleh dapat berita semasa berkait dengan ekonomi (saham, forex dll). Tapi hari ni abam tak nak cerita pasal fungsi lain2 tu. Abam nak cerita yang istimewa sikit. Cer tengok gambar kat bawah ni jap.

source : https://www.investing.com

Apa yang korang nampak dari gambar tu? Haa.. betul la tu. Kita boleh tengok trend semasa untuk sesuatu PAIR matawang tersebut. Abam ambil contoh pair USDJPY neh. Dalam gambar tu, kita boleh tengok kesemua timeframe menunjukkan STRONG BUY. Maka yang perlu kita buat selepas dah nampak tu? Apa lagi kan. Kita cari la peluang untuk BUY sahaja pada waktu tu. Jangan terus masuk BUY, buat la analisa untuk dapatkan point entry yang terbaik. Kan kalau floating korang marah kat abam lak :p

Ehhh.. dahtu kena ON komputer ke setiap kali nak dapatkan info dari investing.com tu? Tak perlu pun. Sekarang kan zaman semua mudah. Pakai SMARTPHONE. Kena la gunakan kemudahan yang memang kita dah ada tu. Jangan la guna untuk wasap or telegram cari signal je dalam group. Banyak lagi yang kita boleh dapatkan dari henpon pintar tu 😊

Buat yang gunakan henpon android, korang cari je apps ni ye
source : PLAYSTORE
Install siap2 dalam henpon. Senang bila nak pakai nanti. Tak perlu la korang nak buka browser setiap kali nak tengok investing.com kan. Dekat android je ke yang ada apps ni? Hehe. Untuk IPHONE abam tak pasti pula sebab tak pernah lagi guna IPHONE. Tunggu abam dah guna nanti abam update semula ye. Hehehe..
 
source: PLAYSTORE
Korang login la ke akaun yang dah signup sebelum ni tu. Jadi senang la bila nak digunakan nanti. Korang boleh set kan pair yang korang nak ada dalam senarai tu. Letak la pair yang biasa korang trade. Cepat la sikit bila nak rujuk nanti. Jangan la letak banyak2 melainkan memang korang kaki entry semua pair yang ada. Hehehe.

Abam bercadang nak buat kelas awal bulan Disember 2017 nanti kat KEMAMAN, TERENGGANU. Abam nak share macam mana nak utilize kan website/apps investing.com ni. Ada yang berminat tak? Abam open untuk 20 orang je. Tak nak ramai2. Baru boleh fokus dekat sorang2.

Yang berminat whatsapp abam ye. Nanti abam bagi detail pasal kelas tu. www.wasap.my/60199590539 (hilman nawi)
---
Hilman Nawi
Pengurus Piphijaultd
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/ 

Senarai Broker Blacklist Trader 2017

Salam semua trader,

Buat Pertama kali penulis tidak ingin menyenaraikan BERUKer - BERUKer yang mengkhianat trader.

Apabila penulis senaraikan,maka Akan Ada monyet2 MIB & IB broker tersebut buat ugutan,sindiran,lolongan di FB masing2.

Penulis x peduli.

Jika Pip Hijau LTD buat hal juga akan dinilai oleh trader.

Jika diluar Ada PPIM (Yusuf Azmi) membela hak pengguna teraniaya.

Kali ini,Trader Ada Piphijau membela nasib trader yang di aniaya MIB,IB mahupun Broker Auta.

Kaedah ini mudah,segala aduan trader teraniaya dibaca seluruh warga Malaysia di ruangan komen blog.Tiada menuduh sesiapa,yang teraniaya Akan tampil memberi hujah.

Lebih adil.Jika pihak broker ingin membalas Tumbukan trader yang buat aduan,sila reply kembali mempertahankan Hak Broker,dengan info yang jujur pada Kedua2 pihak.

Semoga tiada lagi dan Pupus terus Broker scam,MLM,khianat dibumi bertuah "Tanah Tumpahnya Darahku" ini.

Wassalam.

Bank of England tewaskan North Korea. Tumpuan Pasaran kepada Central Bank




Kita dapat Risk On Rally dari awal hingga ke penghujung minggu. Pada 7 September, ECB meramalkan ekonomi Eropah akan berkembang baik.

Minggu lepas, 14 September, Bank of England telah memberi amaran bahawa interest ratenya akan naik dengan lebih cepat dari yang dijangka untuk mengawal inflasi.


Ekonomi yang baik dan interest rate yang lebih tinggi akan memberi kesan kepada pasaran Bon. Nilai Bon akan jatuh bila interest rate naik. (Kita gunakan Yield dalam photo. Harga yang jatuh, Yield akan meningkat – dan memberi gambaran interest rate akan meningkat)


Saya jangkakan trend ini akan berterusan sehinggalah kepada FOMC meeting pada 21 September nanti. Apakah FED akan memberi komen yang “hawkish” seperti ECB dan BOE.

Perlu diingat,Amerika baru ditimpa dua Hurricane yang ganas, Harvey dan Irma. Harvey sahaja mengakibatkan kerosakan kepada 1.18 juta property bernilai $179 billion. Ramai dijangkan akan tidak membayar loan rumah mereka pada bulan-bulan akan datang.

Saya berpendapat FOMC akan mengambil sikap tunggu dan lihat, bermakna Dollar akan weak dan Gold akan Jatuh

Apapun pengumuman FED, sama-sama kita tunggu. Ianya satu pilihan yang sukar.






ECB dan “Flight to safety”

ECB
Lain yang kita tunggu, lain yang kita dapat. Semalam ECB seperti yang dijangka, tidak mengumumkan rancangan mengecilkan saiz balance sheetnya. Pelan itu mungkin diumumkan pada bulan Oktober nanti.

Bila ECB memperkenalkan “stimulus”, saiz balance sheetnya membesar dan Euro menjadi lemah, ditunjukkan oleh gambar dibawah.



Euro sepatutnya menjadi lemah berikutan penangguhan ini, seperti yang terjadi pada malam Sabtu minggu lepas bila Bloomberg melaporkan tentang penangguhan ini.

Tetapi Pasaran menumpukan perhatian kepada laporan ECB yang ekonomi Eropah dijangka akan berkembang dengan lebih baik lagi. Atas sebab ini, Euro menjadi kuat dan Gold pun mengikut Euro.

Sebab itu dari segi trading, adalah lebih “low risk” untuk tunggu news itu keluar dahulu dan lihat bagaimana reaksi pasaran terhadap news tersebut.
  
Flight to safety



Baru-baru ini saya menulis tentang support 10 year Treasury Yield yang dijangka kuat di paras 2.10. Saya ternyata salah.

Paras itu telah pecah, dan sedang menuju ke paras Psikologi 2%. Jika paras ini tidak bertahan, kemungkinan akan berlaku jualan besar-besaran pada pasaran saham.
  
Perkembangan Terkini Amerika
Ada beberapa isu besar di Amerika sekarang ini.

Debt Ceiling
Perkara yang terdekat ialah berkenaan dengan debt ceiling. Di Amerika, Presiden tidak mempunyai kuasa untuk berbelanja besar sesuka hati, Semuanya dipantau oleh dua badan perundangan tertinggi di Amerika iaitu Senate dan House of Representative. (sila google)

Kadar pinjaman Kerajaan sudah sampai ke limit yang maksimum dan kelulusan dari Senate dan House diperlukan. Dasar ini dijangka diluluskan sebelum minggu ini berakhir.

Pengganti Janet dan FED

Semalam  Federal Reserve Vice Chairman Stanley Fischer telah meletak jawatan. Kontraknya sepatutnya tamat pada June 2018.

Presiden Trump perlu mencari pengganti beliau dan orang baru untuk menggantikan Janet Yellen.

Selagi Trump tidak mengumumkan siapakah Chairman Federal Reserve yang baru, pasaran menjadi tidak menentu.

Russiagate
Terdapat Grand Jury atau suruhan jaya khas yang menyiasat kiatan Russia dengan Pilihanraya Presiden 2016.

Peguam Trump mengjangkakan kes ini akan selesai sebelum hujung tahun. Bila-bila masa Presiden Trump boleh dipanggil.

Sementara itu, malam nanti, Donald Trump Jr memberi keterangan kepada jawatan kuasa Senate yang menjalankan siasatan mereka sendiri.

Dengan perkara-perkara berbangkit yang disebutkan diatas, adalah mudah untuk kita faham mengapa Gold boleh pergi keparas 1380 atau 1400

Ingat, untuk pasaran berubah arah, kita perlukan News

Coaching Inter-Market, Analisa News dan Day Trading
Trading memang tidak mudah, samada secara Teknikal atau Fundamental. Tapi yang pasti, News lah yang menggerakkan pasaran.

Mahu buat analisa seperti diatas? Sesiapa yang berminat, fees saya RM500.

Saya juga boleh menjadi speaker anda kepada sesiapa yang memerlukan. Kita boleh berbincang.

Buat Analisa untuk Trade.
Berminat? Sila register
http://bit.ly/2ogtk8O

Untuk anda yang tidak sukakan volatility yang tinggi, hubungi saya. Saya tahu money management yang sesuai untuk anda.
  
Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.






Peristiwa Penting September – ECB dan FOMC. Perhatikan German vs US Yield.

Pada bulan Julai, Bank for international Settlement, (BIS) Bank Pusat kepada semua Bank Pusat sedunia telah mencadangkan supaya Central Banker Utama dunia mula mengecilkan Balance sheet masing-masing. Kesannya kepada pasaran kewangan dunia telah saya bincangkan dalam tulisan yang lepas.

Akan tetapi banyak telah berubah. Terbaru, politik yang kucar-kacir di Amerika mengakibatkan dasar ekonomi Amerika yang” pro growth” mungkin tertangguh. Maknanya, cadangan BIS mungkin tidak dapat dilaksanakan dalam masa terdekat.

Kita akan tahu bila ECB dan FOMC mengumumkan hala tuju dasar monetary masing-masing pada 7 dan 20 September nanti.
  


EU, ECB dan German Bond Yield



Beberapa minggu kebelakangan ini, ECB disebut bakal mengumumkan dasar mengecilkan balance sheetnya. Kesannya ialah serupa seperti “tightening” atau seperti menaikkan interest rate, EU akan menjadi kuat dan nilai German Bond akan jatuh. Bila price jatuh, Yieldnya akan menaik.

Pada 7 September nanti – sekiranya ECB mengambil sikap berdiam diri atau menangguhkan pengumuman dasar mengecilkan balance sheet nya, besar kemungkinan German Bond yield akan jatuh ke paras 0.15% dan EURUSD akan jatuh ke paras 1.17 atau lebih rendah lagi.

Dollar, FOMC and US Bond Yield



Selepas ECB, market akan fokus kepada meeting FOMC pada 20 september nanti. Tidak ada trend short-term atau long-term yang jelas pada chart US 10 year bond ini tapi kita masih ada 2 kemungkinan besar.

Akhir-akhir ini kadar inflasi yang rendah selalu disebut-sebut sebagai penghalang kepada FED untuk bersikap hawkish. Sekiranya FED meneruskan rancangan untuk mengecilkan balance sheetnya, maka kita akan dapat strong dollar, dan US 10 year Yield akan menaik kearah 2.6%.

Jika tidak, weak dollar akan berterusan, US yield dijangka menuju keparas 1.8%.


Kesimpulan

Saya berpendapat, melihatkan kepada chartl German Yield, ianya sedang menuju keparas 0.15%, bermakna EURUSD akan jatuh.

Trend US 10 year Yield pula, nampak kuat yang ia akan meningkat keparas 2.60%. Jika ini berlaku, Dollar akan mengukuh.

Apapun, pendapat saya tidaklah penting. Bagaimana market bergerak selepas pengumuman ECB dan FED, ikutlah trend itu.


Kemanakah GOLD?



News yang berubah-ubah arah trend pasaran inilah yang memerangkap traders. Saya sendiri terkena pada malam Jumaat lalu.

Sekarang pasaran masih memberi tumpuan kepada krisis di semenanjung Korea.

Perang perlukan wang dan Amerika sedang berusaha untuk berjimat cermat. Di Syria, Amerika tidak boleh “going all out” disana kerana sokongan Moscow kepada Syria. Di belakang North Korea, ada Moscow dan Beijing. Malah Seoul sendiri tidak mahu perang. Akhirnya pasaran akan ikut trend ini.

Dalam masa terdekat, tumpuan pasaran sudah tentulah kepada ECB. Terbaru, ECB dijangka menangguhkan pengumuman dasar tentang saiz balance sheetnya dan memberi :verbal intervention” tentang Euro yang terlalu kuat sepanjang tahun.

Kesannya nanti, ialah seperti apa yang terjadi pada hari Jumaat malam Sabtu lepas, EURUSD dan Gold menjunam.

Ingat, untuk pasaran berubah arah, kita perlukan News.


Coaching Inter-Market, Analisa News dan Day Trading
Trading memang tidak mudah, samada secara Teknikal atau Fundamental. Tapi yang pasti, News lah yang menggerakkan pasaran.

Mahu buat analisa seperti diatas? Sesiapa yang berminat, fees saya RM500.

Saya juga boleh menjadi speaker anda kepada sesiapa yang memerlukan. Kita boleh berbincang.


Berminat untuk trade? Sila register



Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.
0107874341
ahmadsherhanabusamah@gmail.com








Dollar dan Gold - Perjumpaan Central Bank di Jackson Hole dan FOMC 20 September

Hujung minggu nanti,akan berlangsung “ The 2017 Economic Symposium, "Fostering a Dynamic Global Economy," bermula pada Aug. 24-26, 2017 di Jackson Hole, Wyoming, Amerika.

Jackson Hole Summit ini adalah persidangan ekonomi tahunan bermula sejak 1982 dan di hostkan oleh Federal Reserve Kansas City. Semua Central Bankers utama dunia biasanya akan hadir.

Sebelum persidangan ini bermula, European Central Bank, ECB dan Reserve Bank of Australia, RBA sudah pun memberi bayangan bahawa currency masing-masing adalah terlalu kuat dan boleh memberi kesan negative kepada ekonomi masing-masing.

Jadi besar kemungkinan, Central Bankers ini akan berbincang dibelakang tabir tentang kelemahan Dollar yang mungkin menggangu tempo ekonomi dunia ketika ini.

Kesan perjumpaan ini mungkin akan dapat dilihat semasa mesyuarat FOMC pada 20 September nanti.


FOMC 20 September

Ada dua perkara yang menjadi perhatian umum, interest rate dan balance sheet Federal Reserve.

Interest rate bukanlah isu utama pada mesyuarat ini nanti. Jika kita berpandukan pasaran dan diterjemahkan oleh CME Fedwatch tool, kemunkinan besar peningkatan interest rate di Amerika adalah pada June tahun depan.




Yang sedang dinantikan oleh pasaran ialah benarkah Federal Reserve akan mula mengecilkan saiz balance sheet nya.



Ini adalah kesan bila FED mula mula mengembangkan saiz balance sheetnya semasa krisis. Harga Gold meningkat.

Kita jangkakan harga Gold akan jatuh bila FED mula-mula mengecilkan saiz balance sheetnya nanti.

Inilah sebabnya mengapa Gold bergerak begitu volatile sekali. 

Analisa ekonomi menunjukkan harga Gold akan jatuh tetapi ketidakstabilan politik Amerika membuatkan harga Gold naik mendadak.




Safe Haven Asset

Bila pasaran kewangan bergolak ada empat pasaran yang kita perhatikan, Gold, Bond, USDJPY dan USDCHF.  Inilah yang kita panggil “safe haven asset”. Saya kupas dilain kali.


Gold dan US Bond




Perhatikan, US bond yield bergerak berlawanan arah dengan Gold. Ketika artikel ini ditulis, US Yield sedang berada pada paras 2.20 dan Gold sedang jatuh.

Ingat, untuk pasaran berubah arah, kita perlukan News.


Money-Management
Saya boleh berlaga lutut untuk sesiapa yang mahu belajar lebih mendalam teknik ini.
Untuk money-management – trading akaun leverage 500:1, masuk lot 0.01 untuk setiap $100 USD. Boleh faham kan? Jika kita salah, gold bergerak 10 point, kita baru rugi 10 dollar sahaja, kita masih boleh bertenang untuk plan trade yang seterusnya.


Coaching Inter-Market, Analisa News dan Day Trading
Trading memang tidak mudah, samada secara Teknikal atau Fundamental. Tapi yang pasti, News lah yang menggerakkan pasaran.

Mahu buat analisa seperti diatas? Sesiapa yang berminat, fees saya RM500.

Saya juga boleh menjadi speaker anda kepada sesiapa yang memerlukan. Kita boleh berbincang.


Buat Analisa atau Gunakan Robot untuk Trade.
Berminat? Sila register

Untuk anda yang tidak sukakan volatility yang tinggi, hubungi saya. Saya tahu money management yang sesuai untuk anda.


Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.
0107874341
ahmadsherhanabusamah@gmail.com











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :