MTF Analysis

MTF Analysis - Anda WAJIB ketahui sebelum membuat apa-apa trade calls.


Bismillah,

Artikel ni akan membentangkan lebih luas lagi tentang apa yang selalu dikaitkan sebagai Multiple TimeFrame Analysis.

Anda akan belajar:-

  • Apa benda ala tu?
  • Berapa banyak TF nak tengok?
  • Nak jengok apa?


 Semua orang pun tahu benda ala ni. Tapi pasal berjuta info, pattern, CRS yang ada kat setiap TF sampai otak pun naik pening. 

Bila otak da pening, trade ke laut la jawabnya. 


Jadi bagaimana kita nak buat MTF tanpa berserabutkan minda?

 kita harus berpegang kepada suatu konsep MTF dan di sini penulis mengesyorkan H4 sebagai TF utama.

H4 ni boleh di ibaratkan sebagai penimbang antara TF kecik dan TF besar.



Disebabkan banyak data yang terkandung di CS H4. 

Kebiasaannya, bila trading di H4 sahaja akan menghasilkan tren yang terserlah. 

Contohnya kalau H4 uptrend, kebarangkalian ia akan meneruskan perjalanan ke atas. Perkara yang sama akan berlaku pada downtrend/Sell.


Harus diingat, sifat-sifat H4:- 


  1. Sebagai penimbang TF kecik dan besar. (macam orang tengah)
  2. TF utama untuk melihat tren terkini.
  3. Jarang spike ketika news, kalau ada pun minimal je
  4. Jadikan TF H4 sebagai GPS anda.

Oleh itu, jangan melawan tren H4, apatah lagi kalau anda baru nak berjinak-jinak dengan trading. 


NAK Lawan Tren sebab....?

kalau nak lawan tren tak kira di H4 ke atau mana-mana TF memerlukan ilmu dan pengalaman yang mendalam lagi.

Akan tetapi hasil trade mengikut tren lebih senang dan lumayan jika dibanding counter trend. Kesimpulannya, mahirkanlah tren trading dahulu.


Ada tak kelemahan TF H4?

Nothing is perfect my friend! Memang ada.
  • Entry yang kurang tepat
  • SL yang besar
  • Manipulasi harga

Habis tu macam mana???  Berapa banyak TF nak tengok?

Sekarang kita wajib tahu
ada satu lagi TF yang berganding bahu iaitu H1. Konsep H1 di sini adalah untuk melihat setup. 



H4 - Pengenalan tren terkini.
H1 - Trade Setup




Secara peribadi, guru saya selalu berkata, jangan percaya apa aku cakap, lihat sendiri kalau ilmu yang aku kongsi terbukti di depan mata kepala sendiri. 

Hari ini penulis meminjam nasihat tu kepada para pembaca artikel ni. Buat bektes masing2 mengikut teknik yang telah dipelajari dan lihat sendiri kalau konsep MTF ni valid ke tidak.

Bila minda anda sudah boleh "MELIHAT" seperti ilustrasi di bawah ini, Syabas anda sedang mengasah suatu lagi senjata trading in your own subconscious mind. 


Konsep/objektif yang sama untuk buy. 


Sampai setakat ni dahulu dengan berharapan anda dapat mengetahui secara am kaitan H4/H1. Buat berlatih-tubi untuk dengan teknik hebat yang sudah berada di arena anda untuk betul-betul faham.

Di lain masa, penulis akan selongkar lagi dengan lebih jelas Insya Allah. 

Nantikan sambongannya...



Lagenda Artikel:-

CRS - Candlestick Reversal Signal
SL - Stop Loss
TF - Timeframe
MTF - Multi Timeframe
GPS - Global Positioning System (metaphor je..)











 







1 comment:

  1. Hello Semua orang
    syarikat IRENE FERNANDEZ Pinjaman kembali di sini dan kini memberi pinjaman untuk semua jenis aktiviti pada tahun 2017 dan pinjaman ini untuk memulakan tahun baru. Anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda pernah ditolak oleh bank dan agensi kewangan yang lain? Anda memerlukan penyatuan atau gadai janji pinjaman?
    Kami berada di sini untuk memberi semua masalah kewangan anda, kami meminjam wang kepada orang yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil-bil, dan untuk melabur dalam perniagaan pada kadar faedah yang rendah sebanyak 2%. julat pinjaman kami dari 20,000 Ringgit 50, 000,000.00, Ringgit juga kita meminjam dalam dolar, Rupiah dan mana-mana mata wang lain pilihan anda.

    Hubungi kami hari ini melalui e-mel; (irenegironfernandez@gmail.com) untuk memohon.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :