Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2017

Senarai Negara Yang "MENGHARAMKAN" Forex Trading Online

Salam 1Malaysia,




Straight To The Point.Isu ini bukan sebab fatwa mufti atau perkelahian halal haram patuh syariah yang tiada kesudahan dikalangan netizen.

Ianya melibatkan isu dan skandal khas setiap negara di bawah yang masih belum terungkai.

1.Belarus

2.Bosnia & Herzegovina

3.British Columbia (Canada)

4.Bulgaria

5.China (Strict regulations if not total ban)

6.Cuba

7.India

8.Indonesia

9.Ivory Coast

10.Iran

11.Liberia

12.Lithuania

13.Macedonia

14.Malaysia
(Forex Scandal ~ Bank Negara Malaysia (BNM) recorded US$10 billion worth of foreign exchange (forex) market losses in the early 1990s, far higher than it had ever admitted. )


15.Montenegro

16.Myanmar

17.Nigeria

18.North Korea

19.Pakistan

20.Quebec (Canada)

21.Romania

22.South Korea

23.Sri Lanka (Recently relaxed but not confirmed)

24.St. Helena

25.Sudan

26.Syria

27.Ukraine

28.Zimbabwe

[CARA MUDAH MENENTUKAN ARAH MARKET]

Salam sejahtera semua. Apa khabar ye rakan2 trader sekalian? Dah lama rasa Abam Man tak membebel dalam ni ek. Ada yang rindu tak? Kalau ada taip la “SAYA RINDU ABAM MAN” kat komen sekali. Hehe.. . . Abam Man nak ceta apa ye kali ni. Haaa..kita ceta psal macam mana nak tentukan arah market dalam forex nak?? Tak nak?? Haaa.. p main jauh2..tak yah nak gatal2 baca lagi.. Hehehhe… Abam Man gurau je. Jangan ler marah plak neh. .

Iskkk..dah2..melalut je lebih Abam Man nim..bila nak start ceta nim..dah ready popcorn n air soda bikabonat nim. Berapa banyak NIM daa.. hehehehe.. . . Ok2 get serius. Jadi macam mana cara mudah nak menentukan arah market sesuatu pair tu ek? Haa..meh rapat2 Abam Man nak ajar nim. . . Penah dengar n guna trendline tak?? Camna nak jadi trader kalau basic forex trendline pun tak tau nim..iye dak?? Hehehe.. Ok2 camna nak gunakan trendline untuk tentukan arah market ye. Mula2 sekali kena tentukan di mana kita nak tarik trendline tu..samaada di body atau ekor. Mana2 tempa…

Forex Fundamental - Epicentre of Current Tremor in Financial Markets

Bila berlaku gempabumi, kita akan cari dimana ia bermula. Kita panggil epicenter. Dalam pasaran kewangan pun begitu.

Kita maklum tentang kemungkinan perang Nuclear yang sedang melanda dunia. Apakah kesan Geopolitical Risk ini akan berpanjangan? Mari kita fahamkan apakah mesej yang sedang disampaikan oleh pasaran kewangan.

Gambar 1
Ada masalah teknikal, gambar tidak dapat diupload. Untuk laporan penuh bergambar, anda boleh kesini

http://bit.ly/2pw32Nv


Telah berlaku Flight to safety didalam pasaran kewangan apabila Harga bond US telah meningkat. Bond boleh dilihat dengan dua cara, melaui harga dan Yield. Bila harga naik, nilai Yield akan jatuh dan sebaliknya.

Yield yang jatuh ini melambangkan arah interest rate di Amerika. Jika berlaku perang, Federal Reserve tidak mungkin menaikkan interest rates – agaknya itulah mesej dari Bond market.

Dalam carta bond, kita ada formation Double Top. Necklinenya telah ditembusi dan kita ada target Yield US 10 year Treasury sekitar 2%. Tak heran kalau…

Forex Fundamental – Geopolitical Risk dan Pasaran Kewangan. Putin bakal digulingkan jika masih berdegil menyokong Assad.

Pada awal bulan March, North Korea telah menembak 4 missile kearah Jepun tetapi Pasaran kewangan seakan tidak kisah perkara ini. Malah harga Gold terus menjunam sehingga kebawah 1200.
Ingat, sentiasa hormat pasaran walaupun news bertentangan. Ikutlah trend pasaran.
Minggu ini G7 telah mengadakan mesyuarat pada Hari Selasa dan Secretary of State dari Amerika, Rex Tillerson telah mengadakan perjumpaan dengan Russia. Ini dan perkembangan terbaru di North Korea telah buatkan Gold secara tiba-tiba naik mendadak.
Di Amerika, untuk menjawat jawatan Menteri Luar ini perlukan kelulusan Senate. Presiden Amerika yang paling berkuasa di dunia inipun tidak boleh memilih orangnya sesuka hati. Tillerson adalah bekas CEO Exxon Mobil, company oil and gas terbesar didunia, mempunyai hubungan yang baik dengan Russia. Semasa pemilihan Mr Tillerson ke jawatan ini, Trump telah dikecam kerana dikuatiri pentadbiran Trump sedang dipengaruhi oleh Russia.
Sebab sebenar pemilihan ini akhirnya dapat kita fahami apa…

Forex dan Fundamental: Kesan Pengeboman Amerika di Syria

Data NFP lemah tapi dollar tetap mengukuh.
Selama 22 tahun, saya belajar fundamental dengan mengkaji peristiwa dan berita-berita yang keluar. Disiplin inilah yang saya sedang terapkan kepada para pembaca saya.
Mari kita cerita tentang NFP,sebelum kita bercerita tentang Syria. Pada 4 April saya telah menulis tentang cara mudah trading on news dan kesimpulannya ialah
“1. Berita penting diumumkan. Kalau anda faham, planlah trade anda tapi jika tidak faham news, beri dia masa 45 minit ke satu jam dan lihat arah pasaran. Trade ikut arah pasaran dan gunakanlah pengetahuan Analisa TeknikaL anda untuk merancang trade anda. Biar lambat, asal profit”
Anda boleh bacanya disini. http://www.piphijau.com/2017/04/forex-dan-analisa-fundamental-cara.html
Bila news NFP keluar, kita dapat data yang lemah. Dollar pun jatuh tapi sekelip mata berubah arah dan dollar menjadi kuat sepanjang malam. Ada berita mengatakan terdapat ribut di Timur laut Amerika yang mengakibatkan pengambilan pekerja tergendala semasa s…

Forex dan Analisa Fundamental – Cara Mudah Trading on News. NFP dan Obamacare Repeal Act part 2

Satu perkara yang kita perlu terima bila kita trade on news ialah,sentiasa ada news yang kita tidak terbaca mengenainya. Bila kita dah baca, kita perlu faham apakah maksud news tersebut dan apakah kesannya kepada pasaran dan sentiasa ada perkara yang diluar pemahaman kita.
Memahami news ini perlukan pemahaman dan pengetahuan bagaimana politk dunia dan dunia pelaburan berfungsi. Inilah yang saya cuba bincangkan dalam semua tulisan saya.
News berkenaan dengan Dollar sentiasa terkini tetapi news berkenaan dengan Yen ,kadang-kadang keluar dalam bahasa Jepun.
Di Europe kita ada ITALEXIT pada bulan Disember yang lalu, terkini ada FREXIT dan perjanjian baru antara European Union dan Britain mengenai BREXIT sedang bermula. Terbaru, Gibraltar menjadi rebutan antara Spain dan Britain. Silalah Google jika mahu tahu lebih.Memang susah nak ikut semua news.

Sentiasa ada News yang menggerakkan dan merubah Trend Pasaran




Satu perkara yang pasti ialah, sentiasa ada news yang menggerakkan pasaran. Disini s…