Forex Fundamental – Geopolitical Risk dan Pasaran Kewangan. Putin bakal digulingkan jika masih berdegil menyokong Assad.Pada awal bulan March, North Korea telah menembak 4 missile kearah Jepun tetapi Pasaran kewangan seakan tidak kisah perkara ini. Malah harga Gold terus menjunam sehingga kebawah 1200.

Ingat, sentiasa hormat pasaran walaupun news bertentangan. Ikutlah trend pasaran.

Minggu ini G7 telah mengadakan mesyuarat pada Hari Selasa dan Secretary of State dari Amerika, Rex Tillerson telah mengadakan perjumpaan dengan Russia. Ini dan perkembangan terbaru di North Korea telah buatkan Gold secara tiba-tiba naik mendadak.

Di Amerika, untuk menjawat jawatan Menteri Luar ini perlukan kelulusan Senate. Presiden Amerika yang paling berkuasa di dunia inipun tidak boleh memilih orangnya sesuka hati. Tillerson adalah bekas CEO Exxon Mobil, company oil and gas terbesar didunia, mempunyai hubungan yang baik dengan Russia. Semasa pemilihan Mr Tillerson ke jawatan ini, Trump telah dikecam kerana dikuatiri pentadbiran Trump sedang dipengaruhi oleh Russia.

Sebab sebenar pemilihan ini akhirnya dapat kita fahami apabila Tillerson diperlukan untuk berunding dengan Russia. Siapalah yang lebih baik untuk berunding melainkan orang yang pernah berkenalan walaupun hubungan perniagaan.


Trump’s Loose Talk atau Cakap Lepas Trump
Dua perkara besar berlaku pagi tadi. Ada press conference tentang perjumpaan Tillerson dengan Russia dan Trump telah bermegah bahawa Dollar menjadi kuat disebabkan olehnya.

Trump masih baru sebagai Presiden. Di Amerika, kebiasaannya pegawai kerajaan tidak bercakap secara langsung tentang pasaran samada Dow Jones atau Currency. Kita andaikan percakapan Trump itu bukanlah polisi Amerika sekarang.


Perang Ekonomi sebelum Perang Nuclear. Putin perlu berwaspada     .
Kita sudah diberi bayangan bahawa G7 dan Amerika mahukan regime Assad di Syria berakhir. Persoalannya apakah yang ditawarkan oleh Trump kepada Putin yang dia tidak boleh tolak?


Make him an offer he can’t refuse. Ini adalah pengajaran menarik dari filem The Godfather. Saya fikir the worst case scenario adalah akan berlaku tekanan ekonomi keatas Russia. Ini juga sedang menanti North Korea.Recession sedang melanda Russia pada masa ini. Jika tekanan ekonomi dikenakan dan keadaan bertambah teruk, rakyat yang lapar akan bangun memberontak. Putin perlu sedar perkara ini.

Di Amerika, keputusan dibuat melalui institusi, menerusi proses atau peraturan tertentu, bukanlah dibuat oleh satu orang sahaja. Perbezaan inilah membezakan politik Amerika dan Negara-negara lain, dan membezakan matawang Amerika dan matawang Negara-negara lain.

Keputusan ramai biasanya menghasilkan keputusan yang lebih baik berbanding seorang.

Hubungi saya sekiranya perlukan khidmat nasihat pasaran, dan sekiranya company anda perlukan nasihat halatuju Ringgit dan Oil.


Buat Analisa atau Gunakan Robot untuk Trade.
Berminat? Sila register
http://bit.ly/2ogtk8O

Rakan-rakan di PipHijau, jika tulisan ini berguna untuk marketing anda, sila gunakan. Tiada Masalah.

Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.


Post a Comment

0 Comments

Cari info FX di Blog ini :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...