Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2017

Pegang 5 Kunci ini, Dunia Forex Milik Anda

πŸ‘‰Fokus Kita selalu dengar nak berjaya perlu fokus. Tapi kita hanya dengar sahaja tanpa action daripada kita sendiri. Fokus pada trading, fokus pada satu teknik. Dalam bidang forex, ramai yang saya lihat mereka tidak fokus. Terlalu ghairah untuk kaya, nak cepat pandai tapi tidak fokus. Belajar terlalu banyak teknik tapi hakikatnya satu teknik pun dia tidak dikuasai. 

Kata Bruce lee “ saya tidak takut pada orang yang belajar 10 000 teknik tendangan, tapi saya takut pada yang selajar 1 tendangan dengan 10 000 kali latihan”


Percayalah, sekali anda belajar teknik baru, sekali lagi anda jadi newbie untuk teknik itu. 

πŸ‘‰Emosi 

Emosi antara perkara paling penting dalam trading. Ramai trader boleh tahan floating 20 usd tapi bila profit 2 usd terus take profit. Banyak perkara yang merosakkan emosi seorang trader antaranya apabila analisa yang dilakukan oleh trader tersebut tidak sama dengan analisa trader-trader lain. 

Faktor lain lemahnya emosi seorang trader ialah kerana kurangnya penguasaan ter…

Apa itu The Fed & FOMC..?

Bagi trader forex pasti sudah terbiasa dengan dua entiti ini, iaitu The Fed & FOMC.

πŸ‘‰The Fed - Ringkasan daripada The Federal Reserve System, iaitu Bank Pusat Amerika.  Kalau di Malaysia kita ada Bank Negara, di Jepun Bank of Japan ( BOJ ) , di United Kingdom mereka ada Europen Union. 
Bank Negara, The Fed, BOJ…walaupun namanya berbeza pada setiap negara tapi tugasnya tetap sama iaitu, antaranya untuk menguruskan matawang, bekalan wang (dasar kewangan) dan kadar faedah yang sekaligus akan memberi kesan kepada kekuatan ekonomi dan keutuhan matawang sesebuah negara. 


πŸ‘‰FOMC - Ringkasan daripada The Federal Open Market Committee. FOMC akan bermesyuarat sebanyak 8 kali setahun bagi meninjau perubahan ekonomi dan kewangan selain membuat keputusan adakah bank pusat akan mengubah jumlah wang dipasaran. Keputusan akhir FOMC biasanya ditentukan dengan cara pungutan suara (voting) diantara para anggotanya.
Ramai menjangkakan tiada kesan yang kuat pada FOMC Meeting Minutes jam 2 pagi nanti…

[Trick FOREX] - Close All Manual dengan Henpon

Salam semua rakan2 trader.
.
.
Hari ni abam nak share trick untuk close all entry secara manual tanpa skrip dengan HP. Pernah tak rakan2 hadapi keadaan di mana entry scalpingatau lot gajah duduk dah biru.
.
.
.
.

Nak close satu persatu banyak lak layer yang ada. Kalau close manual mesti ada potensi untuk entry yang dah biru tu jadi merah semula. Kannnnn. Jadi acaner? Ada cara cepat ke dengan HP ni?
.
.
Ada cara@trick sebenarnya kalau nak close all secara manual dengan HP ni. Meh abam share neh.
.
.
.
.
Klik link ni. P sedut kat sana. Andai rasa bermanfaat kongsi la kat rakan2 lain ye. Semoga kita semua mendapat faedah dari trick ni.
.
.
Yang belum ada akaun dengan broker PIPHIJAULTD boleh la ushar2 link ni ye. Pilih je yang mana2 rasa berkenan di hati. Kami sedia membantu untuk daftar akaun. . . -- Hilman Nawi Piphijaultd Terengganu
Email : terengganu@piphijaultd.com Fb page: PiphijauLTDcomTerengganu Official website: http://piphijaultd.com/
#piphijaultd #abook #stp #trustedbroker #teknikGST…