ECB dan “Flight to safety”

ECB
Lain yang kita tunggu, lain yang kita dapat. Semalam ECB seperti yang dijangka, tidak mengumumkan rancangan mengecilkan saiz balance sheetnya. Pelan itu mungkin diumumkan pada bulan Oktober nanti.

Bila ECB memperkenalkan “stimulus”, saiz balance sheetnya membesar dan Euro menjadi lemah, ditunjukkan oleh gambar dibawah.Euro sepatutnya menjadi lemah berikutan penangguhan ini, seperti yang terjadi pada malam Sabtu minggu lepas bila Bloomberg melaporkan tentang penangguhan ini.

Tetapi Pasaran menumpukan perhatian kepada laporan ECB yang ekonomi Eropah dijangka akan berkembang dengan lebih baik lagi. Atas sebab ini, Euro menjadi kuat dan Gold pun mengikut Euro.

Sebab itu dari segi trading, adalah lebih “low risk” untuk tunggu news itu keluar dahulu dan lihat bagaimana reaksi pasaran terhadap news tersebut.
  
Flight to safetyBaru-baru ini saya menulis tentang support 10 year Treasury Yield yang dijangka kuat di paras 2.10. Saya ternyata salah.

Paras itu telah pecah, dan sedang menuju ke paras Psikologi 2%. Jika paras ini tidak bertahan, kemungkinan akan berlaku jualan besar-besaran pada pasaran saham.
  
Perkembangan Terkini Amerika
Ada beberapa isu besar di Amerika sekarang ini.

Debt Ceiling
Perkara yang terdekat ialah berkenaan dengan debt ceiling. Di Amerika, Presiden tidak mempunyai kuasa untuk berbelanja besar sesuka hati, Semuanya dipantau oleh dua badan perundangan tertinggi di Amerika iaitu Senate dan House of Representative. (sila google)

Kadar pinjaman Kerajaan sudah sampai ke limit yang maksimum dan kelulusan dari Senate dan House diperlukan. Dasar ini dijangka diluluskan sebelum minggu ini berakhir.

Pengganti Janet dan FED

Semalam  Federal Reserve Vice Chairman Stanley Fischer telah meletak jawatan. Kontraknya sepatutnya tamat pada June 2018.

Presiden Trump perlu mencari pengganti beliau dan orang baru untuk menggantikan Janet Yellen.

Selagi Trump tidak mengumumkan siapakah Chairman Federal Reserve yang baru, pasaran menjadi tidak menentu.

Russiagate
Terdapat Grand Jury atau suruhan jaya khas yang menyiasat kiatan Russia dengan Pilihanraya Presiden 2016.

Peguam Trump mengjangkakan kes ini akan selesai sebelum hujung tahun. Bila-bila masa Presiden Trump boleh dipanggil.

Sementara itu, malam nanti, Donald Trump Jr memberi keterangan kepada jawatan kuasa Senate yang menjalankan siasatan mereka sendiri.

Dengan perkara-perkara berbangkit yang disebutkan diatas, adalah mudah untuk kita faham mengapa Gold boleh pergi keparas 1380 atau 1400

Ingat, untuk pasaran berubah arah, kita perlukan News

Coaching Inter-Market, Analisa News dan Day Trading
Trading memang tidak mudah, samada secara Teknikal atau Fundamental. Tapi yang pasti, News lah yang menggerakkan pasaran.

Mahu buat analisa seperti diatas? Sesiapa yang berminat, fees saya RM500.

Saya juga boleh menjadi speaker anda kepada sesiapa yang memerlukan. Kita boleh berbincang.

Buat Analisa untuk Trade.
Berminat? Sila register
http://bit.ly/2ogtk8O

Untuk anda yang tidak sukakan volatility yang tinggi, hubungi saya. Saya tahu money management yang sesuai untuk anda.
  
Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.


Post a Comment

0 Comments

Cari info FX di Blog ini :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...