Skip to main content

ECB dan “Flight to safety”

ECB
Lain yang kita tunggu, lain yang kita dapat. Semalam ECB seperti yang dijangka, tidak mengumumkan rancangan mengecilkan saiz balance sheetnya. Pelan itu mungkin diumumkan pada bulan Oktober nanti.

Bila ECB memperkenalkan “stimulus”, saiz balance sheetnya membesar dan Euro menjadi lemah, ditunjukkan oleh gambar dibawah.



Euro sepatutnya menjadi lemah berikutan penangguhan ini, seperti yang terjadi pada malam Sabtu minggu lepas bila Bloomberg melaporkan tentang penangguhan ini.

Tetapi Pasaran menumpukan perhatian kepada laporan ECB yang ekonomi Eropah dijangka akan berkembang dengan lebih baik lagi. Atas sebab ini, Euro menjadi kuat dan Gold pun mengikut Euro.

Sebab itu dari segi trading, adalah lebih “low risk” untuk tunggu news itu keluar dahulu dan lihat bagaimana reaksi pasaran terhadap news tersebut.
  
Flight to safety



Baru-baru ini saya menulis tentang support 10 year Treasury Yield yang dijangka kuat di paras 2.10. Saya ternyata salah.

Paras itu telah pecah, dan sedang menuju ke paras Psikologi 2%. Jika paras ini tidak bertahan, kemungkinan akan berlaku jualan besar-besaran pada pasaran saham.
  
Perkembangan Terkini Amerika
Ada beberapa isu besar di Amerika sekarang ini.

Debt Ceiling
Perkara yang terdekat ialah berkenaan dengan debt ceiling. Di Amerika, Presiden tidak mempunyai kuasa untuk berbelanja besar sesuka hati, Semuanya dipantau oleh dua badan perundangan tertinggi di Amerika iaitu Senate dan House of Representative. (sila google)

Kadar pinjaman Kerajaan sudah sampai ke limit yang maksimum dan kelulusan dari Senate dan House diperlukan. Dasar ini dijangka diluluskan sebelum minggu ini berakhir.

Pengganti Janet dan FED

Semalam  Federal Reserve Vice Chairman Stanley Fischer telah meletak jawatan. Kontraknya sepatutnya tamat pada June 2018.

Presiden Trump perlu mencari pengganti beliau dan orang baru untuk menggantikan Janet Yellen.

Selagi Trump tidak mengumumkan siapakah Chairman Federal Reserve yang baru, pasaran menjadi tidak menentu.

Russiagate
Terdapat Grand Jury atau suruhan jaya khas yang menyiasat kiatan Russia dengan Pilihanraya Presiden 2016.

Peguam Trump mengjangkakan kes ini akan selesai sebelum hujung tahun. Bila-bila masa Presiden Trump boleh dipanggil.

Sementara itu, malam nanti, Donald Trump Jr memberi keterangan kepada jawatan kuasa Senate yang menjalankan siasatan mereka sendiri.

Dengan perkara-perkara berbangkit yang disebutkan diatas, adalah mudah untuk kita faham mengapa Gold boleh pergi keparas 1380 atau 1400

Ingat, untuk pasaran berubah arah, kita perlukan News

Coaching Inter-Market, Analisa News dan Day Trading
Trading memang tidak mudah, samada secara Teknikal atau Fundamental. Tapi yang pasti, News lah yang menggerakkan pasaran.

Mahu buat analisa seperti diatas? Sesiapa yang berminat, fees saya RM500.

Saya juga boleh menjadi speaker anda kepada sesiapa yang memerlukan. Kita boleh berbincang.

Buat Analisa untuk Trade.
Berminat? Sila register
http://bit.ly/2ogtk8O

Untuk anda yang tidak sukakan volatility yang tinggi, hubungi saya. Saya tahu money management yang sesuai untuk anda.
  
Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.






Comments

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…