Peristiwa Penting September – ECB dan FOMC. Perhatikan German vs US Yield.

Pada bulan Julai, Bank for international Settlement, (BIS) Bank Pusat kepada semua Bank Pusat sedunia telah mencadangkan supaya Central Banker Utama dunia mula mengecilkan Balance sheet masing-masing. Kesannya kepada pasaran kewangan dunia telah saya bincangkan dalam tulisan yang lepas.

Akan tetapi banyak telah berubah. Terbaru, politik yang kucar-kacir di Amerika mengakibatkan dasar ekonomi Amerika yang” pro growth” mungkin tertangguh. Maknanya, cadangan BIS mungkin tidak dapat dilaksanakan dalam masa terdekat.

Kita akan tahu bila ECB dan FOMC mengumumkan hala tuju dasar monetary masing-masing pada 7 dan 20 September nanti.
  


EU, ECB dan German Bond YieldBeberapa minggu kebelakangan ini, ECB disebut bakal mengumumkan dasar mengecilkan balance sheetnya. Kesannya ialah serupa seperti “tightening” atau seperti menaikkan interest rate, EU akan menjadi kuat dan nilai German Bond akan jatuh. Bila price jatuh, Yieldnya akan menaik.

Pada 7 September nanti – sekiranya ECB mengambil sikap berdiam diri atau menangguhkan pengumuman dasar mengecilkan balance sheet nya, besar kemungkinan German Bond yield akan jatuh ke paras 0.15% dan EURUSD akan jatuh ke paras 1.17 atau lebih rendah lagi.

Dollar, FOMC and US Bond YieldSelepas ECB, market akan fokus kepada meeting FOMC pada 20 september nanti. Tidak ada trend short-term atau long-term yang jelas pada chart US 10 year bond ini tapi kita masih ada 2 kemungkinan besar.

Akhir-akhir ini kadar inflasi yang rendah selalu disebut-sebut sebagai penghalang kepada FED untuk bersikap hawkish. Sekiranya FED meneruskan rancangan untuk mengecilkan balance sheetnya, maka kita akan dapat strong dollar, dan US 10 year Yield akan menaik kearah 2.6%.

Jika tidak, weak dollar akan berterusan, US yield dijangka menuju keparas 1.8%.


Kesimpulan

Saya berpendapat, melihatkan kepada chartl German Yield, ianya sedang menuju keparas 0.15%, bermakna EURUSD akan jatuh.

Trend US 10 year Yield pula, nampak kuat yang ia akan meningkat keparas 2.60%. Jika ini berlaku, Dollar akan mengukuh.

Apapun, pendapat saya tidaklah penting. Bagaimana market bergerak selepas pengumuman ECB dan FED, ikutlah trend itu.


Kemanakah GOLD?News yang berubah-ubah arah trend pasaran inilah yang memerangkap traders. Saya sendiri terkena pada malam Jumaat lalu.

Sekarang pasaran masih memberi tumpuan kepada krisis di semenanjung Korea.

Perang perlukan wang dan Amerika sedang berusaha untuk berjimat cermat. Di Syria, Amerika tidak boleh “going all out” disana kerana sokongan Moscow kepada Syria. Di belakang North Korea, ada Moscow dan Beijing. Malah Seoul sendiri tidak mahu perang. Akhirnya pasaran akan ikut trend ini.

Dalam masa terdekat, tumpuan pasaran sudah tentulah kepada ECB. Terbaru, ECB dijangka menangguhkan pengumuman dasar tentang saiz balance sheetnya dan memberi :verbal intervention” tentang Euro yang terlalu kuat sepanjang tahun.

Kesannya nanti, ialah seperti apa yang terjadi pada hari Jumaat malam Sabtu lepas, EURUSD dan Gold menjunam.

Ingat, untuk pasaran berubah arah, kita perlukan News.


Coaching Inter-Market, Analisa News dan Day Trading
Trading memang tidak mudah, samada secara Teknikal atau Fundamental. Tapi yang pasti, News lah yang menggerakkan pasaran.

Mahu buat analisa seperti diatas? Sesiapa yang berminat, fees saya RM500.

Saya juga boleh menjadi speaker anda kepada sesiapa yang memerlukan. Kita boleh berbincang.


Berminat untuk trade? Sila registerSelamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.
0107874341
ahmadsherhanabusamah@gmail.com
Post a Comment

0 Comments

Cari info FX di Blog ini :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...