Skip to main content

Peristiwa Penting September – ECB dan FOMC. Perhatikan German vs US Yield.

Pada bulan Julai, Bank for international Settlement, (BIS) Bank Pusat kepada semua Bank Pusat sedunia telah mencadangkan supaya Central Banker Utama dunia mula mengecilkan Balance sheet masing-masing. Kesannya kepada pasaran kewangan dunia telah saya bincangkan dalam tulisan yang lepas.

Akan tetapi banyak telah berubah. Terbaru, politik yang kucar-kacir di Amerika mengakibatkan dasar ekonomi Amerika yang” pro growth” mungkin tertangguh. Maknanya, cadangan BIS mungkin tidak dapat dilaksanakan dalam masa terdekat.

Kita akan tahu bila ECB dan FOMC mengumumkan hala tuju dasar monetary masing-masing pada 7 dan 20 September nanti.
  


EU, ECB dan German Bond Yield



Beberapa minggu kebelakangan ini, ECB disebut bakal mengumumkan dasar mengecilkan balance sheetnya. Kesannya ialah serupa seperti “tightening” atau seperti menaikkan interest rate, EU akan menjadi kuat dan nilai German Bond akan jatuh. Bila price jatuh, Yieldnya akan menaik.

Pada 7 September nanti – sekiranya ECB mengambil sikap berdiam diri atau menangguhkan pengumuman dasar mengecilkan balance sheet nya, besar kemungkinan German Bond yield akan jatuh ke paras 0.15% dan EURUSD akan jatuh ke paras 1.17 atau lebih rendah lagi.

Dollar, FOMC and US Bond Yield



Selepas ECB, market akan fokus kepada meeting FOMC pada 20 september nanti. Tidak ada trend short-term atau long-term yang jelas pada chart US 10 year bond ini tapi kita masih ada 2 kemungkinan besar.

Akhir-akhir ini kadar inflasi yang rendah selalu disebut-sebut sebagai penghalang kepada FED untuk bersikap hawkish. Sekiranya FED meneruskan rancangan untuk mengecilkan balance sheetnya, maka kita akan dapat strong dollar, dan US 10 year Yield akan menaik kearah 2.6%.

Jika tidak, weak dollar akan berterusan, US yield dijangka menuju keparas 1.8%.


Kesimpulan

Saya berpendapat, melihatkan kepada chartl German Yield, ianya sedang menuju keparas 0.15%, bermakna EURUSD akan jatuh.

Trend US 10 year Yield pula, nampak kuat yang ia akan meningkat keparas 2.60%. Jika ini berlaku, Dollar akan mengukuh.

Apapun, pendapat saya tidaklah penting. Bagaimana market bergerak selepas pengumuman ECB dan FED, ikutlah trend itu.


Kemanakah GOLD?



News yang berubah-ubah arah trend pasaran inilah yang memerangkap traders. Saya sendiri terkena pada malam Jumaat lalu.

Sekarang pasaran masih memberi tumpuan kepada krisis di semenanjung Korea.

Perang perlukan wang dan Amerika sedang berusaha untuk berjimat cermat. Di Syria, Amerika tidak boleh “going all out” disana kerana sokongan Moscow kepada Syria. Di belakang North Korea, ada Moscow dan Beijing. Malah Seoul sendiri tidak mahu perang. Akhirnya pasaran akan ikut trend ini.

Dalam masa terdekat, tumpuan pasaran sudah tentulah kepada ECB. Terbaru, ECB dijangka menangguhkan pengumuman dasar tentang saiz balance sheetnya dan memberi :verbal intervention” tentang Euro yang terlalu kuat sepanjang tahun.

Kesannya nanti, ialah seperti apa yang terjadi pada hari Jumaat malam Sabtu lepas, EURUSD dan Gold menjunam.

Ingat, untuk pasaran berubah arah, kita perlukan News.


Coaching Inter-Market, Analisa News dan Day Trading
Trading memang tidak mudah, samada secara Teknikal atau Fundamental. Tapi yang pasti, News lah yang menggerakkan pasaran.

Mahu buat analisa seperti diatas? Sesiapa yang berminat, fees saya RM500.

Saya juga boleh menjadi speaker anda kepada sesiapa yang memerlukan. Kita boleh berbincang.


Berminat untuk trade? Sila register



Selamat Melabur. Risiko anda yang tanggung dan semoga mesejnya sampai.
Ahmad Sherhan Abu Samah. Penganalisa Makro.
0107874341
ahmadsherhanabusamah@gmail.com








Comments

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…