Skip to main content

BASIC FOREX : [TOOL UNTUK TRADE FOREX]

Hari ni abam rasa nak kongsi la satu tool/apps yang kita boleh gunakan dalam trading.

Pernah dengar atau guna website/apps https://www.investing.com tak? Yang pernah guna mesti dah tahu macam mana nak gunakan. Yang tak boleh pernah guna dan pertama kali dengar jangan bimbang, abam nak kongsi la ni macam mana nak guna apps tu 😊

Ni rupa website investing.com tu

source : https://www.investing.com

Nak lagi cantik, korang signup la siap2 satu akaun dekat investing.com tu. Jadi nanti bila korang ada buat apa2 perubahan setting custom, korang tak perlu dah load balik setting tu. Cuma perlu LOGIN je akaun investing.com yang dah korang SIGNUP tu. Tak perlu la nak setting banyak2 kali. Kan dah mudah tu.

Jadi apa yang syoknya pasal investing.com ni? Haa.. meh sini abam nak tunjuk. Sebenarnya banyak je yang kita boleh dapat dari investing.com ni kan. Contohnya boleh dapat berita semasa berkait dengan ekonomi (saham, forex dll). Tapi hari ni abam tak nak cerita pasal fungsi lain2 tu. Abam nak cerita yang istimewa sikit. Cer tengok gambar kat bawah ni jap.

source : https://www.investing.com

Apa yang korang nampak dari gambar tu? Haa.. betul la tu. Kita boleh tengok trend semasa untuk sesuatu PAIR matawang tersebut. Abam ambil contoh pair USDJPY neh. Dalam gambar tu, kita boleh tengok kesemua timeframe menunjukkan STRONG BUY. Maka yang perlu kita buat selepas dah nampak tu? Apa lagi kan. Kita cari la peluang untuk BUY sahaja pada waktu tu. Jangan terus masuk BUY, buat la analisa untuk dapatkan point entry yang terbaik. Kan kalau floating korang marah kat abam lak :p

Ehhh.. dahtu kena ON komputer ke setiap kali nak dapatkan info dari investing.com tu? Tak perlu pun. Sekarang kan zaman semua mudah. Pakai SMARTPHONE. Kena la gunakan kemudahan yang memang kita dah ada tu. Jangan la guna untuk wasap or telegram cari signal je dalam group. Banyak lagi yang kita boleh dapatkan dari henpon pintar tu 😊

Buat yang gunakan henpon android, korang cari je apps ni ye
source : PLAYSTORE
Install siap2 dalam henpon. Senang bila nak pakai nanti. Tak perlu la korang nak buka browser setiap kali nak tengok investing.com kan. Dekat android je ke yang ada apps ni? Hehe. Untuk IPHONE abam tak pasti pula sebab tak pernah lagi guna IPHONE. Tunggu abam dah guna nanti abam update semula ye. Hehehe..
 
source: PLAYSTORE
Korang login la ke akaun yang dah signup sebelum ni tu. Jadi senang la bila nak digunakan nanti. Korang boleh set kan pair yang korang nak ada dalam senarai tu. Letak la pair yang biasa korang trade. Cepat la sikit bila nak rujuk nanti. Jangan la letak banyak2 melainkan memang korang kaki entry semua pair yang ada. Hehehe.

Abam bercadang nak buat kelas awal bulan Disember 2017 nanti kat KEMAMAN, TERENGGANU. Abam nak share macam mana nak utilize kan website/apps investing.com ni. Ada yang berminat tak? Abam open untuk 20 orang je. Tak nak ramai2. Baru boleh fokus dekat sorang2.

Yang berminat whatsapp abam ye. Nanti abam bagi detail pasal kelas tu. www.wasap.my/60199590539 (hilman nawi)
---
Hilman Nawi
Pengurus Piphijaultd
Email : terengganu@piphijaultd.com
Official website: http://piphijaultd.com/ 

Comments

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…