Rezeki Pagi : Ramai Trader Selalu Lupa!

Apa yang kita selalu buat sebaik sahaja bangun pagi dan buka mata? Saya yakin, 80% trader tegar akan terus membuka MT4 mereka, samaada dalam PC, laptop ataupun phone masing-masing, bimbangkan position yang tengah floating, ataupun takut terlepas entry gap!

Namun tahukah anda, kebanyakan orang yang berjaya memulakan pagi mereka dengan aktiviti yang jauh berbeza?

Dalam satu kajian yang dilakukan oleh seorang Multi-millionaire dan juga motivator terkenal, Stefan James, beliau mendapati bahawa kebanyakan public figure yang berjaya mempunyai rutin pagi yang istimewa yang juga dipanggil 'Morning Ritual'.

Dalam kajian beliau, beliau mendapati bahawa individu-individu ini memperuntukkan permulaan hari mereka, sejurus selepas bangun pagi dengan 'self-empowerment rituals' yang menjadi pasak kepada semangat mereka untuk memulakan hari tersebut.


Mari kita lihat hasil kajian brader Stefan ni:

1. Tony Robbins (Global Motivator)

Tony Robbins memulakan hari beliau dengan mandi di dalam kolam air panas ataupun sejuk. Tony merasakan aktiviti tersebut membolehkan badan beliau berasa segar. Recharging and refreshing!


2. Barrack Obama (Ex-President of US)

Obama memulakan morning ritualnya 2 jam sebelum menghadiri apa-apa majlis atau mesyuarat setiap hari. Rutin beliau terdiri daripada 45 minit sesi 'working out', bersarapan pagi yang sihat serta mengelakkan diri daripada sebarang negative vibes, termasuklah mengelakkan diri daripada melihat berita dan surat khabar! Beliau turut menyatakan bahawa aktiviti tersebut merupakan perkara paling penting dalam hidupan harian beliau. 


3. Steve Jobs (Founder Apple)

Steve Jobs pernah menyatakan dalam satu sesi Graduasi di Stanford University yang beliau hadiri, bahawa beliau telah melakukan 'morning rituals' yang sama selama 33 tahun! Apa yang beliau lakukan? Beliau akan memandang cermin setiap pagi, dan bertanyakan soalan ini,
"Jika ini adalah hari terakhir dalam hidupku, apakah yang akan aku lakukan?"
That, my firend, is a very powerful question!


4. Bill Gates (Microsoft)

Bill Gates akan memulakan hari beliau dengan sesi 1 jam di atas threadmill sambil menonton video motivasi. Dasyatkan? Orang yang pernah menjadi individu paling kaya di dunia pun perlukan motivasi!


5. Richard Branson (British Virgin)

Rutin Richard ni lain sikit, setiap pagi beliau akan buka langsir besar-besar, meditate, dan tunggu sehingga cahaya matahari keluar dan memancar terus ke matanya! Selain itu, beliau juga akan mengisi aktiviti pagi samada dengan berenang, surfing ataupun bermain tenis.


Seperkara lagi yang ingin saya highlightkan di sini adalah, waktu mereka bangun pagi. Kalau kita perasan, kebanyakan orang berjaya ni akan bangun pagi seawal mungkin dan penuhkan moment tersebut dengan aktiviti yang mencergaskan diri dan jiwa.



World Bosses' Wake Up Time - sumber: Funder and Founders

******

Sebenarnya tabiat bangun awal pagi ini telah pun disarankan dalam Islam, dengan amalan tahajjud setiap 2 per tiga malam, ataupun sekurang-kurangnya mengamalkan solat fajar setiap kali sebelum fadhu subuh.

Dalam hadis sahih riwayat Imam Muslim, daripada Aisyah R.A bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud,

'Dua rakaat fajar adalah lebih baik daripada dunia dan seisinya'

Dalam Al-Quran juga banyak terdapat galakan untuk umat islam bangun awal pagi dan mengerjakan ibadah, 'morning ritual' bagi kita yang beragama Islam. Malah ada dua surah yang khusus menceritakan kelebihan orang yang bangun awal pagi dan beribadah, yakni di dalam surah Al-Muzammil dan Surah Al-Mudasthir.


******

Kesimpulannya, terpulanglah kepada kita, bagaimana kita hendak merencanakan hari-hari kita dengan lebih baik. Jika orang barat telah pun berjaya membuktikan bahawa bangun awal pagi dan refleksi diri mampu menjadikan mereka berjaya, apatah lagi kita yang beragama Islam yang sepatutnya lebih yakin dan percaya dengan keistimewaan-keistimewaan yang telah dijanjikan kepada kita melalui amalan tersebut.


Wallahua'lam.


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.


'til then, Happy Tahajjud!

7 Kesilapan Besar Dalam Trading

Setiap trader bercita-cita untuk menjadi trader yang profitable dan konsisten, namun tak ramai yang betul-betul mengulangkaji kesilapan sendiri dalam trading. Hakikatnya, mereka yang rajin yang menilai semula kesilapan-kesilapan dalam entry mereka akan berjaya mengelakkan diri daripada mengulangi kesilapan yang sama berulangkali.




Berikut adalah 7 Kesilapan Besar Dalam Trading yang boleh kita ambil iktibar bersama:


1. Tidak Meletakkan Stoploss Pada Entry.

Ini memang kesilapan classic yang dilakukan oleh semua trader tak kira newbie mahupun trader yang dah bertahun dalam bidang ni. Benar, kita paling sakit hati bila price makan stoploss dulu, baru pergi ke arah yang kita mahukan. Sakitnya tuh di sini! Namun, penggunaan stoploss dapat mengelakkan akaun kita daripada MC dan mengelakkan kita daripada menanggung kerugian yang lebih besar jika market tidak bergerak ke arah yang kita mahukan.

Malah, pergerakan market pada tahun kebelakangan ini (2010 ke atas) agak berbeza berbanding tahun-tahun sebelumnya, sesuai dengan economic volatility yang dialami oleh semua negara di dunia ketika ini. Pair yang dahulunya cuma bergerak sekitar range 400 pips sebulan kini boleh pergi sehingga 600 pips dalam seminggu!


2. Mengubah-ubah Stoploss Level

Trader yang biasa melakukan kesilapan seperti ini selalunya rajin tengok chart, jadi bila price menghampiri stoploss level yang telah disetkan awal-awal tadi, mereka akan mengubah stoploss ke level yang lebih jauh. Untuk mengelakkan perkara sebegini berlaku, kita perlu membuat analisa lengkap dahulu sebelum membuat entry, dan berpegang pada analisa yang kita lakukan. Sekiranya price tetap pergi ke stoploss kita, maka ia bermakna analisa kita tidak tepat!

Harus diingat, trading ini adalah a war of probability, bermaksud price boleh pergi ke mana-mana arah, dalam buy ada sell, dalam sell pun ada buy. Jadi kita cuma perlu pilih the highest probability to win the war, not to avoid the probability!


3. Terlalu Cepat Mengambil Profit

Ini adalah perkara yang paling sukar dilakukan oleh mana-mana trader pun, termasuk saya. Mana taknya, price dah tinggal 10  pips nak touch TP, boleh pulak reverse dan langgar BE! Lazimnya, kita akan tahan tengok floating merah dalam MT4, tapi bila biru je, tangan terus gatal nak close!

Cara paling mudah untuk mengelakkan perkara begini berlaku adalah - elakkan melihat chart dengan kerap. Sekiranya price tak kena TP dan hit BE atau SL, kita semak semula analisa kita, part mana yang kita terlepas pandang. Try to spot it earlier in the next trade. Ingat, ambil profit awal akan mengurangkan RRR entry kita, dan mengurangkan profit factor dalam keseluruhan entry kita.

Try to press on your win, the result will blow your mind!


4. Full Margin Entry / Layer Macam Esok Market Tutup Selama-lamanya

Maaf kalau ada yang terasa, tapi anda sendiri setuju bahawa market bukan kita punya, kan? Tidak salah untuk layerkan entry anda, namun anda perlu ada kiraan risiko terlebih dahulu. Saya sendiri akan layer di level-level entry yang saya rasakan signifikan, selagi belum touch SL yang telah ditetapkan. Tapi ia bukan bermaksud kita perlu layer sehingga tak nampak chart tu! Bila price tak pergi ke arah yang kita jangkakan, mulalah kita pasang teknik harapan!


5. Terlalu Banyak Masuk Group Forex

Ok perkara ini agak sensitif, namun hakikatnya, jika kita mempunyai terlalu banyak group-group forex dalam Whatsapp, Telegram ataupun Facebook yang seringkali berkongsi entry dan signal, ia akan mengganggu emosi kita dalam trading. Remember, there is always a buy in sell and a sell in buy!

Cukuplah dengan satu dua group yang kita selesa dan betul-betul faham dengan cara mereka analisa market. That's it, remove saja yang lain. Psikologi trading kita lebih penting berbanding analisa dan signal orang lain. After all, kalau kita ikut signal mereka salah, kita yang tanggung rugi, bukan mereka!


6. Trade Dengan Mentaliti Nak Cepat Kaya

Trade sebab nak cepat kaya? Confirm anda akan cepat miskin! Trading hanyalah satu platform untuk dapatkan income dengan cara yang mudah tanpa perlu menjual dan sebagainya. Namun ia bukanlah platform untuk anda cepat kaya.

Mungkin ramai yang terpengaruh dengan beberapa individu yang sebelum ini menjalankan Skim Cepat Kaya bertopengkan forex - bergambar sana sini dengan kereta mewah mereka. Lupakan angan-angan tersebut. Cukuplah kita target untuk menjadi consistent and profitable trader, insyaAllah the money will came later. Remember, trading is a journey where only a few survive til the end. Bukannya depo 100USD hari ni, esok terus call NAZA nak booking Lamborghini!


7. Tiada Backup Capital / Modal

Suka saya ingatkan, 95% trader akan loss dalam market. Numbers won't lie. Always trade the money that you can afford to lose. Logiknya mudah, kalau anda habis keseluruhan modal sekalipun, anda masih anda duit untuk bayar komitmen bulanan, dan masih ada kapital untuk next trade. Namun, jangan sesekali trade dengan niat untuk 'revenge the market'. Take a break, bagi emosi dan mental stabil dulu, baru layan chart balik.

Bayangkan kalau anda depo semua duit yang ada, apa akan jadi kalau anda lose kesemuanya? Nak makan apa? Remember, it is just a war of probability. Market ni takda hati perut, dia tak kisah pun kalau itu je duit yang kita ada. Dia tak kisah pun kalau itu duit pinjam dari mak bapak ka, bekas awek ka. Kalau dia nak telan, dia telan ja!



Itu sahaja perkongsian setakat ini. Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini. Kalau anda rasa ada lagi kesilapan yang selalu trader kita buat, boleh share dalam komen di bawah.


'til then, Happy Trading!

Analisa AUDUSD 9/10/2018 - AU Gagal Bertahan di Phsycological Level 0.72000

Setelah membuat rebounce bermula pertengahan bulan September lalu, pair AUDUSD dilihat gagal bertahan pada paras psikologi 0.72000, lantas membuat terjunan tiruk minggu lalu dengan penurunan sehingga 200 pips.

Data ekonomi Australia yang positif pada minggu lalu juga gagal memberikan impak positif kepada sentimen pasaran terhadap pair ini. Namun, yang menariknya, Australia sebenarnya 'selesa' dengan 'valuation' matawang mereka, kerana ekonomi mereka banyak bergantung kepada perolehan eksport. Nilai matawang yang rendah dijangkakan akan merancakkan lagi industri eksport mereka ke negara luar.

Beralih kepada analisa teknikal, kita rujuk dahulu pada Weekly Chart bagi pair ini.


 Bearish Marubozu Candle @Weekly

Seperti yang kita lihat pada Weekly Chart di atas, candle yang terhasil pada minggu lalu membentuk Bearish Marubozu, satu petanda kuat bahawa pair ini masih dalam mood downtrend.

Maka kita perlu mencari peluang untuk sell di timeframe yang lebih kecil di H4 seperti berikut:




Saya melihat entry terbaik mungkin berada di sekitar zon potensi SBR, dengan RRR sekitar 1:2, dan mungkin boleh hold sehingga hujung bulan ini, bergantung kepada price action yang akan berlaku pada level-level penting bagi pair ini.

Itu sahaja analisa ringkas bagi pair ini untuk minggu ini (9/10 - 12/10/2018), semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.



'til then, Happy Trading!


Fundamental Review Minggu Ini : 8/10/2018 - 12/10/2018

Berikut adalah key events yang akan mempengaruhi pergerakan pair sepanjang minggu ini:



******

ISNIN, 8 Oktober

Pasaran Matawang Jepun Ditutup (Cuti Health-Sports Day)
Pasaran di Kanada ditutup sempena Thanksgiving Holiday
Pasaran Saham di US dibuka, tetapi pasaran bon ditutup sempena Columbus Day


SELASA, 9 Oktober

8.30 pagi - National Bank of Australia (NAB) akan mengeluarkan data Business Confidence 


RABU, 10 Oktober

9.10 pagi - Presiden Federal Bank of New York, John Williams akan berucap dalam event di Bali
4.30 ptg   - UK akan mengeluarkan data GDP bulanan dan data Industri Pembuatan
8.30 mlm - US akan mengeluarkan data PPI - Data Indeks Harga Pengeluar


KHAMIS, 11 Oktober 

7.30 mlm - European Central Bank (ECB) akan mengeluarkan minit mesyuarat berkenaan kadar faedah terkini
8.30 mlm - US akan mengeluarkan data CPI - Data Indeks Harga Pengguna


JUMAAT, 12 Oktober

China akan mengeluarkan data terkini berkenaan dagangan yang dijangka akan mempengaruhi pasaran Asia dan US.

******



Pastikan anda meletakkan risiko entry anda pada tahap minimum pada waktu-waktu yang dinyatakan di atas. Ingat, sayangi modal anda!




Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

'til then, Happy Trading!

Analisa Teknikal EURGBP 8/10/2018 - Rundingan Brexit Beri Kelebihan Pada Pound

Dalam sesi dagangan pada minggu lepas, pair EURGBP telah membuat penurunan sekitar 140 pips tanpa correction. Seperti yang kita tahu, range bagi pair ini agak kecil, kerana kedua-duan matawang ini 'berkawan' rapat dari segi ekonomi dan politik. Namun, sejak UK memutuskan untuk keluar daripada Kesatuan Eropah, pair ini agak volatile dan sensitif, lebih-lebih lagi dengan sebarang rumors berkenaan rundingan Brexit.

Tambahan pula, pada minggu lepas, Perdana Menteri Ireland, Varadkar menggesa Theresa May (PM UK) untuk mempercepatkan perancangan tentang sempadan Ireland bagi rundingan Brexit. Kenyataan ini disokong pula oleh peningkatan data-data ekonomi di UK, seperti kenaikan KDNK kepada 1.2%, peningkatan inflasi harga pengguna kepada 2,7% dan juga penurunan kadar pengangguran kepada 4%, yang terendah sejak Februari 1975!

Apapun, kita lihat dulu analisa teknikal pair ini bermula dengan Weekly Chart.


Bearish Marubozu @Weekly Candle


Seperti yang anda dapat lihat di atas, momentum bearish minggu lepas menghasilkan Candle Bearish Marubozu yang kuat, tanpa sedikit pun shadow di bahagian bawahnya. Ini menandakan sentimen pasaran yang cenderung untuk short pair ini.

Untuk memastikan entry yang lebih tepat, kita pergi ke Timeframe H4 seperti berikut:



Best entry di possible SBR Zone @H4


RRR bagi entry di atas adalah sekitar 1:1 hingga 1:3, bergantung kepada level entry anda. Saya menjangkakan pair ini akan sideway sehingga hari Rabu, di mana UK akan mengeluarkan Data GDP dan Data Pengeluaran Pembuatan bulanan mereka pada hari tersebut.


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

'til then, Happy Trading!

Analisa GBPAUD 8/10/2018 - Benteng Kuat di 1.85000 Akhirnya Ditembusi!

Dalam 3 hari terakhir dagangan minggu lepas, GBPAUD membuat bullish rally berterusan tanpa retracement, sekaligus memecahkan benteng resistance sekitar 1.85000 yang sudah beberapa kali gagal ditembusi sejak Mac 2018 lalu.

Sentimen pelabur nyata tidak berpihak kepada Australian Dollar, meskipun data ekonomi yang baik ditunjukkan pada Jumaat lepas. Dan pastinya, matawang Pound telah menarik pembeli dengan respon positif berkenaan rundingan Brexit yang 'hampir pasti'.

Beralih kepada analisa teknikal, kita rujuk terlebih dahulu kepada Weekly Candle yang terhasil pada minggu lepas. Candle Bullish Marubozu terbentuk hasil daripada momentum pergerakan bullish yang kuat bermula hari Rabu.


Bullish Marubozu terbentuk di Weekly Candle


Kemudian kita lihat pula pada Daily Candle untuk double-confirmkan arah yang perlu dipilih pada minggu ini.


Strong Bull Momentum at Daily Candle


Nyata kita dapat lihat strong bullish momentum di Daily Candle, menandakan kita perlu mencari peluang buy pair GBPAUD untuk minggu ini.

Di mana entry buy yang sesuai? Mari kita lihat trade idea berikut:


Trade idea bagi pair GBPAUD 8/10/18


Saya menjangkakan akan ada sedikit retracement daripada pergerakan ini, namun best entry mungkin di sekitar potential RBS Zone seperti di atas. Bagaimanapun, kemungkinan retracement / correction move ini tidak jauh, disebabkan momentum yang kuat daripada minggu lepas. RRR bagi entry ini adalah sekitar 1:2 dan 1:3. Malah jika berpeluang, mungkin entry ini boleh di hold hingga hujung bulan!


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

'til then, Happy Trading!

7 Tabiat Trader Yang Berjaya

Ramai daripada kita bercita-cita untuk menjadi trader yang successful, paling tidak pun, berjaya mencapai status jutawan melalui trading. Idola-idola trader seperti Jesse Livermore, Warrren Buffet atau George Soros, semuanya berjaya membuktikan mereka mampu menjadi billionaire hanya dengan trading.

Namun dalam keghairahan itu, tak ramai daripada kita yang betul-betul serius untuk menumpukan pada satu-satu kaedah atau trading strategy seperti idola-idola tersebut. Kita lebih gemar melompat-lompat ke satu teknik dan kemudian ke teknik yang lain, atau dalam istilah trading nya, Butterfly Trader.

Sedangkan apa yang kita perlu lakukan, cuma mendalami satu teknik yang berkesan, dan kemudiannya sesuaikan dengan psikologi, margin dan masa yang kita ada - sekaligus mencipta strategi dan peraturan kita sendiri dalam trading.

Dalam post ini saya akan kongsikan 7 tabiat atau habit seorang trader yang berjaya. Apa tabiat tersebut? Mari kita lihat satu persatu.


1. Belajar dan terus belajar tentang perkara Basic.

Seperti kata pepatah, sebesar-besar rumah, ia tetap terbina daripada seketul batu-bata. Adalah sangat penting jika anda berhajat untuk menjadi seorang trader yang berjaya untuk mengetahui segala basic di dalam trading seperti:

i -     Candlestick Patterns
ii -    Bid/Ask Price
iii-    Support and Resistance / Supply and Demand
iv -   Asas Trend
v -    Market Structure
vi -   Asas Brokerage
vii -  Pair Correlation
viii - Pair Range and Volatility
ix -   Fundamental Effect

Jika anda suka-suka terjun ke dalam bidang ini tanpa asas-asas di atas, nyata anda ikhlas bersedekah kepada broker!


2. Kaji dan buat latihan / backtest.

Trader yang berjaya seringkali bersungguh-sungguh untuk mengkaji dan backtest pada satu-satu teknik yang mereka pelajari. Ia boleh digambarkan sebagai 'flight simulator' kepada trading dalam real account. Backtest seperti ini akan mengukuhkan psikologi trading anda, meskipun di dalam keadaan market yang tidak menentu. Jangan tak percaya, trader yang berjaya juga ada loss dalam trade mereka, tetapi yang pastinya ia bukan 'by accident'.


3. Mengira risiko sebelum mencongak untung.

Seringkali kita menganggap market ini kita yang punya, maka kita dengan angkuhnya tekan entry tanpa memikirkan berapa risiko / loss yang bakal kita hadapi. Kesilapan kita adalah kita selalu mengira profit yang bakal kita dapat, sebelum menilai loss yang bakal diterima. Ada dua cara mudah untuk anda mengawal risiko anda iaitu:

a. Meletakkan stoploss pada entry anda, berdasarkan analisa yang telah anda lakukan. Stoploss mestilah tidak terlalu dekat dengan entry, kerana ia akan mengganggu psikologi anda. Memadai jika anda setkan berapa loss yang sanggup diterima daripada entry tersebut, dan jangan layer-layer tanpa kiraan  yang tepat!

b. Anda boleh juga meletakkan modal yang minima untuk satu-satu pair, sebagai contoh, anda mengkhaskan satu akaun dengan modal 30USD khusus untuk trade pair EURUSD. 30USD tersebut adalah jumlah yang anda sanggup total loss. Jika anda entry dan layer berdasarkan analisa anda, insyaallah psikologi anda tidak akan terganggu, kerana ia adalah risiko yang sanggup anda terima!


4. Plan the trade and trade the plan.

Saya percaya, ramai daripada kita mampu menghasilkan analisa yang baik. Malah, pada satu tahap, kita mampu entry dengan zero float. Namun sayangnya apabila entry sudah membiru, kita gagal mengawal emosi dengan baik - bila price reverse je dan kita lihat profit makin berkurang, terus kita close entry tersebut. Maka melepaslah kita bila tengok price pergi ke tempat TP yang kita setkan awal-awal tadi. Selalu kan jadi macam ni?

Memetik kata-kata Warren Buffet,

"I don't have to be the smartest in the class, I just have to be the most disciplined"

Nyata trader yang berjaya sebenarnya cuma perlu lebih berdisplin, tak kira samada dalam analisa ataupun dalam entry. Set your own rules, and follow it!


5. Bersosial

Ya, ia mungkin kedengaran pelik, tetapi hakikatnya, lebih sedikit masa anda luangkan untuk menghadap entry anda, lebih mudah anda mengikuti trading strategy anda. Namun ia bukanlah bermakna saya suruh anda bersosial di tempat-tempat maksiat, tetapi lebih kepada hidup berkomuniti, beriadhah, mengeteh dengan kawan-kawan atau seumpamanya. Ia juga membuatkan anda rasa normal!


6. Muhasabah

Adakah anda berjaya mengumpul profit yang banyak minggu ini? Loss? Penting untuk anda bermuhasabah dan mengenalpasti kelebihan atau kesilapan yang anda lakukan dalam analisa anda. Seperti juga backtest, muhasabah analisa sendiri juga akan mengurangkan kesilapan anda di masa akan datang.

Malah, tidak keterlaluan jika saya mengajak anda untuk bermuhasabah amalan yang kita lakukan pada minggu lepas. Cukupkah ibadah kita? Sedekah? Jika kita percaya bahawa rezeki itu daripada-Nya, maka nikmat yang mana lagi yang harus kita dustakan?


7. Istiqamah

Oh cliche nya! Namun, suka atau tidak, istiqamah atau berdisplin mengulangi tabiat di atas setiap minggu adalah kunci utama untuk anda menjadi trader yang konsisten dan profitable. Tak percaya, anda cubalah!





"I fear not the man who has practiced 10,000 kicks once, but I fear the man who has practiced one kick 10,000 times" - Bruce Lee



Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.


'til then, Happy Trading!

Analisis EURUSD 1/10/2018 - Kebimbangan Pelabur Terhadap Situasi Ekonomi di Itali

Setelah 2 minggu major pair kegemaran ramai, EURUSD membuat bullish rally, akhirnya pada minggu lepas ia mula mengalami kejatuhan seawal hari pertama dagangan pada 24 September yang lalu.

Majoriti traders menumpukan kepada pengumuman defisit bajet oleh Itali sebanyak 2.4%, ditambah pula dengan keputusan US untuk menaikkan kadar faedah kepada 2.25%, kenaikan kali ketiga pada tahun ini!

Kesannya, pada minggu lepas pair ini mengalami kejatuhan sebanyak lebih kurang 240 pips, dan gagal bertahan pada phsycological level 1.7000.

Beralih kepada technical outlook pada pair ini, kita boleh mulakan dengan  Monthly Candle untuk bulan September yang sudah terbentuk pada hari dagangan terakhir minggu lepas.


Pin bar @Monthly Candle


Candle bagi bulan September membentuk pin bar, sekaligus menafikan kemungkinan ia menaik tinggi berdasarkan candle bulan Ogos. Overall outlook, pair ini masih dalam mood sideway dengan range sekitar 400 pips.



Bearish engulfing @Weekly Candle


Beralih kepada Weekly Candle, kita dapat lihat candle minggu lepas membentuk Bearish Engulfing, yang 'memakan' keseluruhan bull candle weekly sebelumnya. Namun ia tidak begitu solid memandangkan masih ada shadow pendek di bawahnya.

Kemudian jika kita teliti pada Daily Candle, kita dapat melihat rejection yang berlaku pada supply zone / resistance. Berkali-kali price cuba menembusi area tersebut, tetapi tidak berjaya dan akhirnya terjun ke bawah!


Rejection @Daily Candle

Boleh disimpulkan daripada overall view di atas dalam sideway mood pair ini, kita masih boleh mencari peluang sell dengan target reward sekitar 200 pips.


Berikut adalah trade idea bagi pair ini:

RRR 1:3


Ada beberapa lagi level yang sesuai untuk short pair ini, tetapi saya mengintai peluang best entry di possible support become resistance (SBR) zone seperti di atas. RRR bagi entry ini juga agak baik, sekitar 1:3 bergantung kepada level entry anda.


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

'Til then, Happy Trading!

Silibus Yang Tertinggal Part 5: Financial Freedom?

Financial Freedom : Kebebasan Kewangan - sesuatu yang diimpikan oleh semua orang. Tak kira anda bekerja sendiri, makan gaji atau pemilik bisnes, anda pasti mengimpikan kebebasan kewangan dalam hidup.

Malah, tidak keterlaluan untuk dikatakan bahawa kita semua pernah berangan berada dalam financial heaven - kita bisa memiliki apa saja yang kita mahukan dengan duit yang kita ada. Dalam angan-angan tersebut, kita berada di atas kapal persiaran yang mewah, melancong sakan di Eropah, masuk butik-butik terkemuka dunia dan pilih apa saja yang kita berkenan. Tak cukup dengan itu, kita borong kereta-kereta mewah yang selama ini kita hanya mampu tengok gambarnya saja di majalah. Fuhh!

Indah kan angan-angan tu?

Tapi betul ke itu maksud sebenar financial freedom yang kita cari selama ini?

Untuk capai level macam dalam angan-angan tu, anda mungkin perlu menjadi seorang billionaire atau seorang wife ex-pm!

Jadi, adakah financial freedom ini sesuatu yang mustahil untuk dicapai? Habis tu kenapa ramai je orang bersungguh nak capai financial freedom ni? Takkan diorang mengejar something yang impossible?

Tunggu dulu, mungkin kita perlu memperbetulkan semula definisi financial freedom yang selama ini telah kita salah tanggap!


Jadi apa itu definisi sebenar financial freedom?

Pertama sekali, kita perlu menghapuskan dulu semua tanggapan kita tentang financial freedom seperti dalam angan-angan kita tu. Ingat, yang kita kejar bukan kemewahan yang melampau, tetapi sekadar kecukupan dan kebebasan!

Robert Kiyosaki menyatakan dalam buku beliau, Before You Quit Your Job dan sekali lagi disebut dalam buku Cashflow Quadrant, bahawa financial freedom nyata sekali bercanggahan dengan apa yang kita bayangkan selama ini.

Menurut beliau, financial freedom sebenarnya mampu dicapai oleh semua orang, termasuk mereka yang makan gaji (macam tak percaya kan?). Kita hanya perlu menyusun strategi yang baik dan benar-benar jelas dengan matlamat kita untuk mencapainya.

Jadi, beliau mendefinisikan financial freedom sebagai satu keadaan di mana pendapatan pasif anda sudah menyamai atau melebihi perbelanjaan bulanan anda. Dalam keadaan ini, kita tidak lagi bergantung kepada Earned Income kita, malah Earned Income (pendapatan aktif) tersebut boleh diperuntukkan untuk menambah Passive & Portfolio Income kita. (Rujuk post sebelum ini - Silibus Yang Tertinggal Part 3: The 3 Types of Income untuk lebih jelas).

Mari kita lihat definisi tersebut dalam bentuk gambar seperti di bawah:

Biasanya, pendapatan pasif kita menyumbang cuma sedikit dalam total income


Kebanyakan kita tidak menumpukan kepada pendapatan pasif, sebaliknya banyak berharap kepada pendapatan aktif kita untuk menanggung perbelanjaan bulanan. Jika keadaan ini berlanjutan, bermakna kita masih jauh daripada financial freedom.

Financial Freedom - keadaan di mana passive income sudah menyamai expenses atau lebih


Dalam keadaan financially free, kita sebenarnya mempunyai banyak lebihan masa (dan wang) untuk dilaburkan ke medium atau instrumen yang mempunyai potential growth yang tinggi, tanpa merisaukan tentang perbelanjaan bulanan (yang ditanggung oleh Passive Income).

Apabila kita mencapai tahap ini, kita mempunyai pilihan untuk 'bersara' atau mengurangkan komitmen masa kepada aktiviti yang menghasilkan pendapatan aktif kita (kerja). Jadi projection income kita akan berubah, seperti gambar di bawah:
Masa dan komitmen yang selama ini dihabiskan kepada kerja hakiki kita akan dapat ditumpukan kepada aktiviti yang mempunyai potential growth yang lebih tinggi, atau kita boleh dedicate kan masa kita untuk kerja-kerja charity (atau kedua-duanya sekali!).

Simple kan? Namun jalan untuk membolehkan Passive Income menyamai Expenses itu bukanlah semudah yang disangka, banyak ilmu dan pengalaman yang kita perlukan untuk memastikan risiko yang bakal kita hadapi berada di dalam kawalan.

Apapun, ia telah mengubah tanggapan saya tentang financial freedom dan membuka mata saya bahawa financial freedom bukanlah sesuatu yang mustahil, malah ia cuma first step yang wajib dicapai bagi merealisasikan impian yang lebih besar!


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.


Til then, Happy Investing!

Analisa Teknikal GBPUSD 24/9/18 - Strong Possible Bearish Move Detected!

Pergerakan pair GBPUSD pada minggu lepas agak menegejutkan, setelah membuat bullish rally bermula hari pertama dagangan sehingga sekitar 230 pips hingga hari khamis, tiba-tiba pada hari terakhir dagangan, GBP mula melemah dan membuat penurunan sehingga sekitar 215 pip.

Ianya tidak lain tidak bukan, disebabkan isu Brexit yang kembali memainkan peranan. Pada Jumaat lepas, Perdana Menteri UK, Theresa May menyatakan bahawa rundingan Brexit sedang dalam keadaan 'standstill' - tiada perubahan positif buat masa ini.

Hasilnya, setelah bermula dengan optimis pada awal minggu lepas, pergerakan bullish mula menunjukan 'exhaustion' dengan free fall pada jumaat lalu. Menariknya, Candle Weekly yang terhasil (anda boleh rujuk di bawah) membentuk Pin Bar / Shooting Star atau juga dikenali sebagai Gravestone Doji (anda boleh google candlestick pattern untuk maklumat lanjut).


Candle Weekly membentuk Shooting Star


Beralih ke Timeframe Daily, anda dapat lihat Candle yang terbentuk pada Jumaat lalu hampir menjadi Marubozu Candle, cuma ia tidak solid kerana masih ada sedikit shadow di atas dan bawah. Tetapi 3 point penting yang anda dapat simpulkan daripada Daily Candle tersebut adalah:

1. Open Price lower daripada close price previous candle
2. High Price gagal mengatasi Higher price di previous candle
3. Close Price jauh di bawah Open Price previous candle

Anda boleh rujuk  gambar di bawah:

Daily Candle hampir menjadi Marubozu Candle


Di Timeframe H4 pula kita dapat lihat current bullish trend seakan berakhir dengan Lower Low (LL) yang baru, lebih rendah daripada Higher Low (HL) sebelumnya, seperti menunjukkan price bersedia untuk berubah trend.


New LL terbentuk di Timeframe H4


Saya cenderung untuk mengambil risiko short pair ini, di level QM seperti gambar di bawah, dengan stoploss yang munasabah, sekitar 10-20 pips daripada previous high (HH). Risk Reward Ratio (RRR) nya juga agak menarik, sekitar 1:3 ke 1:5 bergantung kepada  Price Action di significant level seperti yang ditandakan di bawah.


RRR sekitar 1:3 hingga 1:5


Namun begitu, jika anda merasakan penurunan tempohari cuma satu correction move yang akan melonjakkan pair ini lebih tinggi, berikut adalah trade idea yang sesuai bagi anda:


Trade Idea bagi yang masih berpegang dengan bullish sentiment pada par ini


Namun begitu, RRR bagi entry ini tidak cukup menarik, sekitar 1:1 hingga 1:4, bergantung kepada level entry pilihan anda.

Apapun pilihan anda, pastikan anda mengawal risiko dengan sebaiknya. Oh ya, harus diingatkan juga, minggu ini terdapat banyak news 'merah' menanti pair ini sepanjang minggu, melibatkan GBP dan USD. Lihat saja kalendar daripada forex factory di bawah, berderet-deret news merah menanti!


News USD dijangkakan bakal memberi impak yang kuat pada minggu ini


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini. TAYOR!


Til then, Happy Trading!

Silibus Yang Tertinggal Part 4 : The Financial Pyramid


Post ini bukanlah tentang skim-skim piramid atau skim ponzi yang selalu anda dengar, yang selalu memperdayakan orang Melayu di Malaysia ni. Ia bukan juga tentang skim cepat kaya yang setiap hari mencari mangsa.

Jadi, apa itu Financial Pyramid?

Ia adalah piramid kewangan yang menggambarkan komposisi kewangan yang anda patut rancang sekiranya anda mengimpikan untuk mencapai kebebasan kewangan dalam hidup.

Kebanyakan daripada kita tidak tahu merancang gaji yang kita dapat dengan sebaiknya. Jadi, Financial Pyramid ini dilakarkan oleh pakar-pakar kewangan peribadi yang diterimapakai di seluruh dunia sebagai rujukan untuk kita menyediakan personal finance yang kukuh.

Mari kita lihat gambaran Financial Pyramid ini:

Jadi inilah gambaran Personal Financial Pyramid yang sepatutnya menjadi rujukan kita untuk merancang kestabilan kewangan, selangkah sebelum mengecapi Financial Freedom.

Untuk membina Piramid Kewangan yang kukuh ini, kita perlu memperuntukkan sebahagian daripada gaji bulanan kita mengikut komposisi yang sesuai.


Mari kita teliti satu persatu key features dalam Financial Pyramid ini:

1. Asas Pertama: Protection - Perlindungan yang mencukupi.

Seharusnya kita perlu menyediakan perlindungan yang cukup bagi menghadapi apa-apa kemungkinan yang bakal berlaku dalam hidup yang mungkin tidak menyebelahi kita. Bahasa mudahnya, kita perlu menyediakan plan takaful / insurans (bagi non-muslim) sebagai instrumen kewangan yang boleh menggantikan gaji tetap kita sekiranya apa-apa yang buruk berlaku kepada kita (kemalangan / hilang upaya / kematian).

Perlindungan ini perlu memadai untuk menanggung beban kewangan yang bakal kita tinggalkan sekiranya kita hilang kemampuan untuk bekerja. Jika kita sudah berkeluarga, maka kita perlu mengambilkira tanggungan kita seperti nafkah isteri, anak-anak atau ibu bapa yang memerlukan.

Ia mungkin kedengaran agak cliche, tetapi hakikatnya, hidup kita akan berakhir dengan kematian, cuma masa yang akan menentukan bila ajal kita akan tiba. Jadi apa yang akan berlaku kepada tanggungan yang bakal kita tinggalkan?

Berita baiknya adalah kita hanya perlu memperuntukkan sebahagian kecil daripada gaji bulanan untuk menyediakan tabung Protection yang besar (mungkin kerana persaingan kompetetif daripada syarikat-syarikat yang menawarkan Takaful / Insurans).

Sebagai contoh, saya berusia 30 tahun dan ingin menyediakan tabung Protection sejumlah RM 1,000,000 sebagai pengganti kepada gaji saya sekiranya saya menghidapi sakit kritikal, hilang upaya atau meninggal dunia. Rata-rata plan yang saya survey cuma memerlukan kurang daripada RM300 sebulan bagi melayakkan saya memperoleh RM 1,000,000! Murah kan? Lagipun, memikirkan nasib isteri dan anak-anak yang akan saya tinggalkan jika saya tiada, apalah sangat nilai RM300 sebulan tu. Malahan mungkin saya akan menghabiskan RM300 tersebut kepada hiburan atau perkara seumpamanya!

(Nota: saya bukan ejen takaful, cuma sekadar berkongsi kesedaran yang mungkin ramai sudah tahu, tapi tidak sedar)


2. Asas Kedua: Simpanan sekurang-kurangnya 6 bulan gaji.

Kenapa kena simpan 6 bulan gaji? Jika anda tanyakan kepada rakan-rakan yang pernah mengalami kehilangan pekerjaan secara mengejut, mereka pasti akan cakap,

"Rugi betul aku tak simpan duit dulu. Dapat gaji asyik joli, habiskan je setiap bulan.."

Duit simpanan ini juga bertindak sebagai tabung kecemasan sekiranya berlaku apa-apa musibah kewangan yang tidak kita ingini, samaada kecil ataupun besar, seperti tayar kereta pecah, kehilangan kerja atau seumpamanya.

Risk Exposure bagi setiap element dalam Financial Pyramid


3. Asas Ketiga: Pelaburan jangka panjang yang berisiko rendah.

Contoh yang sesuai untuk pelaburan jenis ini adalah Unit Amanah, ASB Financing dan pelaburan hartanah bagi tujuan sewaan.

Lazimnya pelaburan jenis ini tidak memerlukan komitmen masa dan fokus yang banyak. Malah, oleh kerana dikategorikan sebagai Long Term and Low Risk Investment, agak mudah untuk kita mencari ejen yang boleh membantu kita merancang pelaburan sebegini. Dan seperti juga namanya, hasil yang bakal kita perolehi juga akan memakan masa 5 tahun ke atas. Namun ia tetap berbaloi sebagai Portfolio Income seperti yang telah dikongsi dalam post ini.


4. Puncak Piramid: Pelaburan Spekulatif berisiko tinggi

Antara jenis-jenis pelaburan yang berada dalam kategori ini adalah seperti:

1. Stock Market (Pelaburan Saham terus ke Bursa)
2. Currency Market (Forex)
3. Future Derivatives (FCPO/Crude Oil/Soy)
4. Pelaburan hartanah bagi tujuan Capital Gain / Flipping.

Pelaburan jenis ini sememangnya memerlukan ilmu yang khusus, kerana seperti yang anda juga tahu, ia berisiko tinggi tapi pada masa yang sama mampu memberikan pulangan yang tinggi dalam tempoh yang singkat. Malah, kebanyakan kenalan saya yang telah mencapai Financial Freedom menumpukan kepada pelaburan spekulatif seperti ini.

Namun, di sebalik kejayaan yang mereka kecapi pada hari ini, terdapat pelbagai dugaan dan ujian yang terpaksa mereka tempuhi sepanjang perjalanan mencapai Financial Freedom. Namun yang pasti, mereka merancang Piramid Kewangan mereka dengan baik dan kukuh serta bersedia menghadapi sebarang kemungkinan musibah kewangan.

Tunggu dulu, adakah anda mempunyai definisi yang sama dengan mereka tentang Financial Freedom? InsyaAllah jika berkesempatan saya akan kupaskan tentang Financial Freedom dalam Siri Silibus Yang Tertinggal pada post akan datang.


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.


Til then, Happy Trading!

Tragedi Black Swan : Apa Yang Dapat Kita Pelajari? - Part 2: The Hidden Secret

Dalam post terdahulu, kita telah mengimbas kembali kisah tragedi The Black Swan Day yang menimpa pasaran matawang dunia melibatkan currency Swiss Franc. (Anda boleh baca di sini). Kita juga dapat pin-point kan beberapa pengajaran yang boleh diambil ekoran tragedi tersebut, mengambilkira ketidaktentuan pasaran matawang dunia dan monetary policy sesebuah negara yang boleh berubah dengan hanya satu announcement.

Jadi seperti yang dijanjikan, dalam post ini, saya akan kongsikan The Hidden Secret yang sebenarnya adalah sejarah yang berulang-ulang, seperti juga graf currency yang anda tatap setiap hari tu!

Ada 2 perkara yang akan disentuh dalam post ini,

1. Sejarah 4 tahun Swiss Franc
2. The Black Swan Day dari sudut teknikal

Jadi sudahkah anda bersedia? Let's go.


Sejarah 4 Tahun Matawang Swiss Franc

Tidak pasti samaada ia adalah satu kebetulan ataupun tidak, sebelum Black Swan Day pada 15 Januari 2015, sebenarnya matawang Swiss Franc (CHF) telahpun mengalami situasi yang lebih kurang pada kira-kira 4 tahun sebelum itu.

Apa yang berlaku?

Pada tarikh 6 September 2011, SNB telah mengumumkan jumlah Foreign Currency Reserve yang mereka simpan dalam matawang asing. Jumlah tersebut (253 Bilion) ternyata jauh lebih banyak berbanding nilai yang dinyatakan pada bulan Ogos 2011 (182 Billion) dan langsung menjangkaui forecast yang diramalkan oleh kebanyakan penganalisis matawang dunia.



Highlight: SNB menambah Rezab Matawang Asing mereka dengan drastik


Seperti yang kita sedia maklum, Switzerland merupakan safe haven kepada ramai billionaire dunia dan juga antara currency reserve utama kebanyakan negara selain US Dollar. Ia berikutan privacy policy mereka yang ketat dan lebih protective kepada pelabur-pelabur mereka.

Namun apa yang berlaku ketika itu adalah, SNB menambahkan nilai rezab wang asing mereka kerana bimbang matawang CHF terlalu overvalued yang secara langsung akan merencatkan perkembangan industri eksport mereka. Jika anda rujuk pada gambar di bawah, anda dapat lihat betapa currency CHF sangat kuat berbanding USD sebelum pengumuman Rezab Matawang Asing oleh SNB.


CHF sangat kuat berbanding USD sebelum Pengumuman SNB


Apa impaknya pada pasaran matawang dunia?

Dengan SNB menambah nilai rezab matawang asing mereka, ia menandakan mereka sendiri bimbang akan the overvaluation of CHF, dan lebih rela melemahkan matawang mereka. Ia memberi petanda bahawa matawang CHF tidak berada pada paras yang sepatutnya.

Sejurus selepas pengumuman tersebut, USDCHF melonjak 770 pips tanpa menoleh ke belakang seperti yang nada boleh lihat pada graf di bawah:



Selepas SNB: USDCHF +770 pips


Walaupun impaknya tidak sehebat Black Swan Day, tetapi ia tetap dianggap sebagai 'suprise' oleh kebanyakan penganalisis matawang global. Malah, ia juga disebabkan oleh event yang sama - pengumuman oleh SNB!

Persoalan yang menarik di sini adalah: Adakah ia akan berlaku lagi 4 tahun selepas Black Swan Day (dalam tahun 2019)? Sama-sama kita saksikan nanti.


Black Swan Day dari Sudut Teknikal

(Nota: Jika anda memahami konsep supply and demand serta support and resistance dalam forex trading, anda pasti dengan mudah dapat menghadam maksud yang akan diterangkan di bawah)

Sebenarnya jika melihat dari sudut teknikal, Black Swan Day bukanlah satu pergerakan graf yang mustahil. Sebenarnya ada beberapa  'technical signal' yang sudah pun membayangkan pergerakan gila tersebut!

Apa signal tersebut? Lihat Graf di bawah:



1. USDCHF sedang berada pada paras Support Become Resistance (SBR) pada Weekly Chart
2. USDCHF sedang membuat compression move untuk mencari liquidity pada Weekly Chart
3. Price berada dalam Fakeout Zone - hit SL kebanyakan SNR Trader

Dan pergerakan gila ini juga telah diberikan petanda awal oleh pair EURCHF seperti di bawah:



Namun apa yang berlaku di EURCHF adalah sedikit berbeza, tetapi ia tetap membayangkan a big breakout will happen - melalui sideway movement dalam range yang sangat kecil untuk tempoh yang lama. Bagi yang belum biasa dengan teknik breakout trading, ada 2 teori asas iaitu:

1. Lebih kecil sideway range, lebih besar breakout movement yang bakal berlaku.
2. Lebih lama market membuat sideway, lebih jauh price akan pergi.

So, it make sense kan?


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.


Til then, Happy Trading!


Billion Dollar Whale - Jho Low Perompak Utama Harta Rakyat Malaysia.

Salam,

Pada Julai 2016 saya ada menulis artikel terperinci mengenai si #Cina Jho Low yang mencuri harta rakyat Malaysia secara diam2 dan menghabiskan duit Rakyat dengan berjudi kasino.

http://www.piphijau.com/2016/07/kisah-jho-low-riza-aziz-leornado-di.html?m=1

Pada waktu tersebut,artikel itu diterjemah dari B.I ke B.M dan dishare oleh ramai sahabat2 netizen. Ada yang terperanjat ,ada juga yang masih tak percaya.

Hari ini,saya kongsikan #Bedah #Buku #BillionDollarWhale .

Buku Top Seller edisi bahasa Inggeris.Bagi yang masih tertanya2 kenapa buku ini sangat penting buat rakyat Malaysia tahu.Pendedahan yang di buat penulis amat memeranjatkan dan terperinci.

Semoga tulisan sahabat kita dalam bahasa Melayu ,membuka minda masyarakat,selama ini duit kita rakyat Malaysia digunakan secara batil oleh makhluk bernama #JhoLow .

Artikel FB ini ditulis secara sinopsis ringkas dan mudah Faham.

Buku ini menjadi #BestSeller di semua kedai-kedai buku.Buat masa ini masih belum keluar edisi bahasa Melayu.


Billion Dollar Whale: A Summary

Kredit to: Izzuddin Yussof

Kalau ada sesiapa yang anggap buku ni satu novel penyiasatan dan tak nak kena spoil, jangan teruskan bacaan. Banyak spoiler dalam ni.

Disclaimer: segala tulisan lepas ni hanyalah daripada hasil bacaan daripada buku ni. Kalau ada benda salah, maka buku tu lah yang salah 😁

Info paling penting untuk diketahui dari buku ni, adalah Conspirator utama di dalam isu 1MDB ni adalah Low Taek Jho, yang kerap kali dipanggil sebagai Jho Low, bukan DS Najib

Sebagai permulaan, kes penipuan besar Jho Low yang pertama bukan ke atas 1MDB. Tetapi ke atas Taib Mahmud, di mana dia jual syarikat construction sampah yang dibelinya kepada syarikat Taib Mahmud dengan harga mahal, memberikan dia keuntungan besar pertama bernilai USD110 juta

Ramai tahu 1MDB asalnya adalah Terengganu Investment Authority (TIA), cuma yang aku tak tau rupanya kewujudan TIA pun pada asalnya adalah idea Jho Low (mengikut buku ni)

Jho Low sangat berminat dengan sovereign wealth fund seperti al-mubadala (UAE), dan Jho Low pernah cuba untuk ambil kesempatan ke atas Khazanah Nasional dengan menjadi dealmaker untuk pelaburan dari Saudi, tapi tak berjaya.


Jadi sebab tu dia cadangkan kepada Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, yang juga merupakan Yang Dipertuan Agong masa tu, untuk tubuhkan state wealth fund bagi Terengganu. Dia kemudian cadangkan untuk TIA mengeluarkan bon bernilai RM5 billion, dengan menggunakan hasil minyak Terengganu sebagai cagaran

Tetapi Sultan kemudian perasan ada benda tak kena. Baginda merancang untuk menutup TIA.

Dari situlah Jho Low mula mempergunakan DS Najib melalui Riza Aziz. Jho Low jadikan Najib bersetuju untuk mengambil alih TIA bawah kerajaan persekutuan dan tukar namanya kepada 1MDB. Inilah permulaan Jho Low menuju ke arah billionaire.

Mengikut buku ni, yang mengawal 1MDB sebenar-benarnya adalah Jho Low, walaupun dia tidak ada sebarang jawatan rasmi di dalam 1MDB. In fact dalam semua aktiviti dia mencuri duit 1MDB, dia sangat berhati-hati daripada menjadikan nama dia mempunyai kaitan secara rasmi.


Jadi akhirnya berapa banyak wang yang Jho Low dikatakan curi daripada 1MDB?

USD700 juta daripada USD1 billion JV antara PetroSaudi dan 1MDB, dimasukkan ke dalam akaun Good Star Ltd.

USD800 juta yang sepatutnya turut dilaburkan atas nama pelaburan JV dengan PetroSaudi. Tak jumpa duit ni masuk ke akaun mana.

USD576 juta daripada terbitan bon USD1.75 billion pertama yang dijamin IPIC masuk ke akaun Aabar Investments Ltd

USD790.3 juta daripada terbitan bon USD1.75 billion kedua yang dijamin IPIC juga masuk ke akaun Aabar Investments Ltd

USD1.2 billion daripada terbitan bon sebanyak USD3 billion yang dibuat untuk PRU13 (mengikut buku ni) dan dijamin oleh kerajaan Malaysia. Secara rasminya, duit ini kononnya untuk pelaburan dalam Tun Razak Exchange. Duit ni masuk ke akaun Tanore.

USD1 billion melalui SRC International yang kurang perincian dalam buku ni

Jadi overall ianya berjumlah paling kurang USD5 billion

(ini dikumpulan dalam tengah-tengah buku ni. Cuma lepas-lepas tu rasa macam ada lagi. Tapi semasa tulis tulisan ni dah tak jumpa dah)

Yang mana daripada semua itu,

Sebanyak USD681 juta masuk ke akaun peribadi DS Najib, yang kemudian sebanyak USD620 juta dipulangkan semula kepada Tanore. Duit ini dikatakan digunakan untuk kempen PRU13

Tidak ada dalam buku ini tertulis berkaitan USD375 juta yang ditunjuk oleh DS Najib berkaitan derma oleh Putera Saud Abdulaziz.

Tapi yang menarik dalam surat tu tertulis duit tu boleh datang daripada syarikat milik putera tersebut bernama Blackstone Asia Real Estate Partners Ltd.

Kalau mengikut buku ni, Blackstone Asia Real Estate Partners ni bukanlah milik keluarga saudi. Tetapi adalah milik 'Fat Eric'. Kawan Jho Low yang menjadi proksi utama untuk kebanyakan syarikat yang dikawal Jho Low.

Dah kenapa kan putera saudi nak mengaku offshore shell company milik Fat Eric (Eric Tan) sebagai syarikat miliknya. Malahan baru-baru ni The Edge keluarkan laporan mengatakan tandatangan di dalam dokumen DS Najib tersebut bukanlah tandatangan milik Putera Abdulaziz

https://www.nst.com.my/node/412138/amp

Jadi siapa watak penting dalam semua drama 1MDB yang memang berkomplot dengan Jho Low?

Orang bawah Jho Low:
Fat Eric - proxy utama
Jasmine Loo - legal counsel 1MDB
Seet Li Lin - Jho Low's financial detail

Petro Saudi:
Tarek Obaid, CEO of PetroSaudi
Patrick Mahony, CIO of PetroSaudi
Ambassador Otaiba, UAE US Ambassador

IPIC:
Khadem Al-Qubaisi, IPIC MD and Aabar Chairman
Mohamed Badawy Al-Husseiny, Aabar CEO

Banker:
Timothy Leissner, Chairman Goldman Sachs for Southeast Asia (awal2nya dia sekadar banker di Goldman)
Yeo Jiawei, BSI wealth management banker
Yak Yew Chee, BSI chief relationship for 1MDB and Jho Low
Joanna Yu, AmBank banker handling secret DS Najib's account

Dan soalan yang ramai berminat, adakah DS Najib terlibat dalam mencuri duit 1MDB secara langsung?

Jawapannya tak jelas, samada DS Najib dipergunakan atau memang dia terlibat secara langsung, ianya tak jelas, tapi ada beberapa benda yang jelas diceritakan dalam buku ni

1) DS Najib yang memberi kuasa untuk Jho Low kawal 1MDB dari belakang

2) DS Najib dan keluarganya memang ada banyak terima 'hadiah' daripada Jho Low, termasuklah rumah-rumah di London untuk Riza Aziz dan batu berlian permata untuk Rosmah, termasuk berlian pink berharga USD27.3 juta, antara yang termahal di dunia

3) DS Najib memang ada minta duit dari Jho Low untuk kempen politik, tak kiralah semasa pilihanraya Sarawak 2011 atau PRU 2013

4) Najib memang ada cuba melindungi Jho Low

Again, ini berdasarkan buku ni.

Lastly, senarai individu/entiti yang cukup bijak untuk tak ditipu dan mengelak daripada dipergunakan oleh Jho Low / 1MDB

Khazanah Nasional
Sultan Mizan Zainal Abidin
Mohammed Bakke Salleh, chairman BOD 1MDB pertama
Jordan Belfort, sebab dia pun scammer, dia tau bezakan scammer dengan tak haha
David Ryan, Goldman Sachs Asia President
Lazard, US Investment Bank

Sekian


Boleh cari buku ni di Kinokuniya, Popular dan MPH. Kalau yang dah baca soft copy pun sila beli nanti

P/S: tulisan lama summary daripada hasil bacaan terperinci Laporan Audit 1MDB oleh Jabatan Akauntan Negara:
https://facebook.com/story.php?story_fbid=10211672985361846&id=1283441894

P/SS: Putera Saudi itu ada ramai. Dan mereka juga bersaing antara satu sama lain. Seorang putera tak semestinya mewakili negara Saudi. Lihat sajalah 2017 Saudi Arabian Purge tahun lepas, berapa ramai putera kena tangkap. Salah seorangnya, Putera Turki, adalah yang bersama dalam gambar yang ada DS Najib, Rosmah dan Jho Low di atas kapal mewah

Tragedi Black Swan: Apa Yang Dapat Kita Pelajari?

Pada tanggal 15 Januari 2015, pasaran matawang dunia dikejutkan dengan 'mega move' yang berlaku pada pair berkaitan Swiss Franc (CHF). Kebanyakan cross pair CHF (XXXCHF, CHFXXX) membuat terjunan / terbang beribu-ribu pips, dan peristiwa ini dipahat dalam sejarah forex sebagai 'The Black Swan'.


Apa Sebenarnya yang Berlaku?

Pada hari tersebut, satu pengumuman mengejut dibuat oleh Lembaga Pengerusi Swiss National Bank SNB), Thomas Jordan dan pengumuman tersebut hanya diletakkan di dalam kalendar forex (seperti forex factory) 107 minit sebelum ia dibuat. Kebiasaannya, pengumuman / kenyataan yang melibatkan monetary policy sesebuah negara ini diadakan secara berkala setiap bulan atau suku tahun. Namun berbeza bagi pengumuman kali ini, ia dilakukan secara mengejut oleh Thomas.






















Highlight: Pengumuman ini hanya dijadualkan berlaku 107 minit sebelum itu


Mari kita rewind sikit apa yang terjadi sebelum pengumuman itu:

1. SNB meletakkan cap pada matawang Euro, (macam Tun M fix kan RM to USD @3.800 masa krisis ekonomi Asia 1998).

2. Memandangkan Switzerland juga adalah sebahagian daripada negara yang bernaung di bawah European Union (EU), ia adalah langkah yang baik bagi mengawal kemerosotan ekonomi yang sedang berlaku di negara-negara EU.

3. Dengan data-data ekonomi yang dikeluarkan dari negara-negara Europe berterusan tidak memberangsangkan, ia mengakibatkan matawang EU mengalami kejatuhan yang teruk berbanding USD.

4.. Kejatuhan tersebut terlalu meruncing dan mengakibatkan matawang Swiss Franc turut lemah berbanding USD dan matawang yang lain.

Ekoran daripada data-data ekonomi yang tidak menyebelahi EU ini, SNB melalui Board Chairman nya, Thomas Jordan memutuskan untuk melupuskan cap pada matawang EU. Alasan mereka mudah, mereka tidak mahu turut terjebak dalam kemelesetan ekonomi yang dialami oleh negara-negara EU seperti Greece, Jerman dan Sepanyol. Dengan bahasa mudah, they just dont want the EU to drag them down. SNB percaya matawang mereka sedang undervalued hanya kerana cap yang diletakkan pada matawang Euro.



Sepanjang 2014, CHF lemah berbanding USD kerana terikat dengan matawang Euro


Apa yang berlaku selepas pengumuman tersebut?


Bagi traders yang menyaksikan peristiwa Black Swan ini, mereka pasti takkan dapat lupakan bagaimana pair-pair seperti USDCHF, EURCHF, AUDCHF dan GBPCHF membuat terjunan tiruk beribu-ribu pips, manakala CHFJPY terbang tinggi tanpa tinggal jejak.

Peristiwa ini juga mengakibatkan broker yang popular pada waktu tersebut, Alpari UK menjadi bankrup, manakala broker-broker besar seperti FCXM (dapat bantuan bailout daripada Leucadia National sebanyak 300juta USD), FXTM dan IG Market (sekadar yang ingat) mengalami kerugian bernilai jutaan USD.





Pair EURCHF dan USDCHF membuat terjunan +-2000 pips sejurus selepas pengumuman tersebut


Apa yang boleh kita pelajari daripada peristiwa Black Swan ini?

1. Bagi traders yang selalu tidak meletakkan stoploss pada entry, anda mungkin akan berfikir dua kali sebelum membiarkan entry tersebut 'bogel'.

2. Ia mengingatkan kita kembali betapa forex ini sebenarnya sangat high risk, ia adalah perdagangan matawang yang melibatkan transaksi 4 trilion USD setiap hari, dan kita cuma kapal kecil yang bermain-main di tepian pantai.

3. Dalam keadaan sebegini, stoploss anda mungkin tidak akan triggered oleh broker dan menyebabkan anda kehilangan semua modal (MC). Mungkin sebenarnya anda tidak perlu menggunakan modal yang besar dalam akaun. Hanya depo amount yang anda sanggup loss!

4. Entry ikut trend tidak semestinya selamat, lihat saja USDCHF sebelum Black Swan - konsisten uptrend! (Kawan saya baru belajar trade pada hari tersebut, dan entry UCHF kerana ikut nasihat saya - ikut trend. Malang sekali, first day entry real account dah kena bomb dengan Black Swan! Sorry bro..)

5. Berhati-hati dengan unscheduled news dan juga tentative news, impaknya lebih bisa dan lama berbanding data-oriented news!


Cukup setakat itu ibrah bagi kisah hitam ini. Jika anda ada pendapat yang hendak ditambah, anda boleh tuliskan di ruang komen untuk kita sama-sama belajar.

Oh ya, ada hidden secret di sebalik peristiwa Black Swan ini, insyaAllah jika berkesempatan akan saya kongsikan dalam post akan datang.


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

Til then, Happy Trading!

Analisa GBP 6/9/18 - Barnier Yakin Perjanjian Brexit Bakal Dimeterai

Satu jam selepas permulaan sesi dagangan US semalam (8.00pm waktu Malaysia), matawang Pound tiba-tiba menguat, sekaligus melonjak mengatasi semua matawang lain. Major pair GBPUSD mengalami lonjakan sehingga 120 pips dalam tempoh lima minit, manakala cross pair GBP seperti GBPJPY, GBPAUD dan GBPCAD melonjak sehingga 200 pips.




Ia berlaku berikutan kenyataan Ketua Perunding EU, Michael Barnier yang amat yakin bahawa perjanjian Brexit antara Kesatuan Eropah dan UK bakal direalisasikan. Bloomberg turut melaporkan bahawa kerajaan British dan Jerman bersetuju untuk mengenepikan 'key brexit demands' yang selama ini melambatkan proses perjanjian tersebut. Kenyataan itu sekaligus memberikan gambaran bahawa the key players dalam perjanjian Brexit ini benar-benar bersungguh untuk memastikan perjanjian tersebut dimeterai

Walaubagaimanapun, rata-rata penganalisis pasaran matawang global berpendapat bahawa situasi ini  membuatkan matawang Pound sangat fragile, kerana perkara yang sama juga telah berlaku dalam sesi dagangan yang sama pada minggu lepas (29/9/18). 'Roller-coaster Ride' ini mampu membuatkan pasaran tidak mahu mengambil risiko dengan ketidakstabilan GBP dan secara langsung akan melemahkan ia kembali.

Ia juga diterjemahkan dalam chart yang anda boleh rujuk di bawah, di mana price pada semua pair GBP telah pun retrace sekurang-kurangnya 50% daripada kenaikan semalam.


GBPUSD turun 50%


GBPJPY sudah turun lebih 60%


GBPAUD turun lebih 70% dan naik semula


Ketidakstabilan ini tidak mustahil akan menyaksikan pair GBP bakal menggila lagi seperti pada Brexit Day pada tanggal 29 Mei 2017 yang lalu. Pendapat peribadi saya, no trade on GBP sehingga ia kembali stabil selepas semua rundingan dan perjanjian selesai dimeterai. Sayangi modal anda!


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

Til then, Happy Trading!

Trade News: Berbaloi atau Tidak?

Sepanjang minggu ini banyak news berimpak tinggi yang bakal memberi kesan kepada sentimen pasaran matawang. Anda boleh lihat sendiri di forex factory.com, berderet-deret news 'merah' menanti sepanjang awal bulan ini. Anda boleh rujuk gambar di bawah untuk lihat senarai news tersebut.


sumber : forexfactory.com

Ramai trader yang mengambil peluang untuk trade news ini dengan cara masing-masing. Antara strategi yang gemar dilakukan adalah pending order buy stop dan sell stop di atas dan bawah current price, sambil mengharapkan price akan terbang atau terjun sekali jalan, dengan TP minimum sekitar 15 - 20 pips. Kadangkala ia memang menjadi, dan membuat kita tersenyum lebar. Mana taknya, hanya trade beberapa minit, kita mampu mendapatkan keuntungan  yang berbaloi (buka lot gajah la tu).

Namun kadang-kadang impak news tidak seperti yang diharapkan seperti:

1. Spread yang membesar tiba-tiba
2. Slippage / order tak trigger
3. Kena libas atas bawah - makan SL dulu baru price jalan.
4. Market dah 'price in' sebelum news berlaku - biasanya sebab leaked news atau pre-sentiment


Jadi persoalan yang dibangkitkan adalah: Berbaloi ke tidak nak trade news ni? Ataupun kita langsung tidak perlu ambil tahu tentang data-data tersebut?

Yang pastinya, adalah tidak wajar untuk kita mengenepikan terus sentimen yang wujud daripada analisa fundamental setiap matawang, kerana ia adalah rujukan utama yang dilihat oleh big players  dalam industri ini. Malah setiap major bank sendiri mempunyai penganalisa khas untuk melihat gambaran kasar sentimen yang bakal berlaku kepada setiap matawang secara fundamental.

Apa yang pasti, semua trader di dunia menantikan sentimen yang bakal terjadi kepada data-data atau statement yang dikeluarkan daripada setiap news, dan membuat analisa berdasarkan technical understanding masing-masing. Bezanya adalah, mereka tidak terburu-buru untuk entry semasa news ataupun membuat 'perangkap' stop orders seperti di atas, tetapi mereka melihat kepada price action pada paras-paras tertentu untuk confirmkan analisa yang telah dibuat.

Maka soalan yang perlu anda tanya pada diri sendiri adalah: adakah anda sedang berjudi atau anda betul-betul sedang trade mengikut trading plan yang telah anda sendiri tetapkan?

Tepuk dada, tanya selera!


"I don't wanna price it high and chases the market, I would rather price it right and let the market chase us" - Andrew Walker, BBC World Service Economic Respondence.


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.


Til then, Happy Trading!

Analisa AUDUSD 4/9/18 - AUDUSD Terperangkap di Paras Terendah Sejak Disember 2016

Menjelang pengumuman kadar faedah oleh Reserve Bank of Australia (RBA) jam 12.30 tengahari nanti (04.30 GMT), major pair AUDUSD masih berada di bawah phsycological level 0.72000, menghampiri lowest level yang dicatat pada Disember 2016.

Setelah bebearapa minggu berada dalam keadaan sideway, akhirnya pair ini menjunam dan membuat breakout pada 10 Ogos yang lalu, menandakan sentimen pasaran yang masih dovish terhadap pair ini (rujuk gambar di bawah)



Dengan beberapa Key Event lagi yang berlaku minggu ini, iaitu data GDP Australia pada esok hari (Rabu), serta Australian Trade Balance pada pagi Khamis, pair ini dijangkakan akan menerima impak langsung daripada data-data tersebut.


Melihat dari sudut teknikal, pair ini masih berada dalam bearish channel pada Daily Timeframe seperti yang anda boleh lihat di bawah:




Namun begitu, seperti yang disebut di atas, ia berada berhampiran dengan paras support pada Disember 2016, yang telah memulakan bullish momentum bagi pair ini yang berakhir pada Januari tahun ini.

Key events yang akan berlaku sepanjang minggu ini bakal menyaksikan major pair ini membuat keputusan samada untuk terus menembusi paras support tersebut, ataupun membuat reversal ke arah resistance seterusnya di sekitar paras 0.73800.

Apapun trade yang bakal anda lakukan, pastikan risikonya anda mampu terima sebelum mengira keuntungan yang belum pasti!


Semoga anda belajar sesuatu daripada entry ini.

Til then, Happy Trading!

XAU/USD - 3 Sept 2018, Isnin (Kacamata Nakhoda)


Kacamata Nakhoda
Avatar

Nakhoda AndiQa

Bangsar, KL

fuadpiphijau@gmail.com

+6010 6543 769


Skills

OrderFlow Analysis

90%

Technical Analysis

80%

Asset Management

75%

Expert Advisor

50%

Languages

Bahasa Melayu

English



Radar Pasaran

Nakhoda mencadangkan para pedagang untuk :


SELL
pada kawasan harga 1200.33

| SL pada 1206.00 | TP pada 1193.00 |


[Quick Sentiment]

'Quick Sentiment' mengeluarkan 'signal' SELL.


[Current Ratio]

'Current Ratio' mencatatkan jumlah peratusan "pembeli" melebihi "penjual".


[Order Book Oanda]

'Order Book Oanda' menunjukkan jumlah 'Stop Order' yang besar pada kawasan harga 1193.


Tawaran

Ukhwah Silaturahim
Forever

Anak Kapal Bahtera | S.A.H.A.B.A.T. Nakhoda


Find me on social media.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :