Skip to main content

Posts

Showing posts from 2018

Rezeki Pagi : Ramai Trader Selalu Lupa!

Apa yang kita selalu buat sebaik sahaja bangun pagi dan buka mata? Saya yakin, 80% trader tegar akan terus membuka MT4 mereka, samaada dalam PC, laptop ataupun phone masing-masing, bimbangkan position yang tengah floating, ataupun takut terlepas entry gap!

Namun tahukah anda, kebanyakan orang yang berjaya memulakan pagi mereka dengan aktiviti yang jauh berbeza?
Dalam satu kajian yang dilakukan oleh seorang Multi-millionaire dan juga motivator terkenal, Stefan James, beliau mendapati bahawa kebanyakan public figure yang berjaya mempunyai rutin pagi yang istimewa yang juga dipanggil 'Morning Ritual'.
Dalam kajian beliau, beliau mendapati bahawa individu-individu ini memperuntukkan permulaan hari mereka, sejurus selepas bangun pagi dengan 'self-empowerment rituals' yang menjadi pasak kepada semangat mereka untuk memulakan hari tersebut.

Mari kita lihat hasil kajian brader Stefan ni:
1. Tony Robbins (Global Motivator)
Tony Robbins memulakan hari beliau dengan mandi di dala…

7 Kesilapan Besar Dalam Trading

Setiap trader bercita-cita untuk menjadi trader yang profitable dan konsisten, namun tak ramai yang betul-betul mengulangkaji kesilapan sendiri dalam trading. Hakikatnya, mereka yang rajin yang menilai semula kesilapan-kesilapan dalam entry mereka akan berjaya mengelakkan diri daripada mengulangi kesilapan yang sama berulangkali.




Berikut adalah 7 Kesilapan Besar Dalam Trading yang boleh kita ambil iktibar bersama:


1. Tidak Meletakkan Stoploss Pada Entry.

Ini memang kesilapanclassicyang dilakukan oleh semua trader tak kira newbie mahupun trader yang dah bertahun dalam bidang ni. Benar, kita paling sakit hati bila price makan stoploss dulu, baru pergi ke arah yang kita mahukan. Sakitnya tuh di sini! Namun, penggunaan stoploss dapat mengelakkan akaun kita daripada MC dan mengelakkan kita daripada menanggung kerugian yang lebih besar jika market tidak bergerak ke arah yang kita mahukan.

Malah, pergerakan market pada tahun kebelakangan ini (2010 ke atas) agak berbeza berbanding tahun-tahun …

Analisa AUDUSD 9/10/2018 - AU Gagal Bertahan di Phsycological Level 0.72000

Setelah membuat rebounce bermula pertengahan bulan September lalu, pair AUDUSD dilihat gagal bertahan pada paras psikologi 0.72000, lantas membuat terjunan tiruk minggu lalu dengan penurunan sehingga 200 pips.

Data ekonomi Australia yang positif pada minggu lalu juga gagal memberikan impak positif kepada sentimen pasaran terhadap pair ini. Namun, yang menariknya, Australia sebenarnya 'selesa' dengan 'valuation' matawang mereka, kerana ekonomi mereka banyak bergantung kepada perolehan eksport. Nilai matawang yang rendah dijangkakan akan merancakkan lagi industri eksport mereka ke negara luar.

Beralih kepada analisa teknikal, kita rujuk dahulu pada Weekly Chart bagi pair ini.


 Bearish Marubozu Candle @Weekly
Seperti yang kita lihat pada Weekly Chart di atas, candle yang terhasil pada minggu lalu membentuk Bearish Marubozu, satu petanda kuat bahawa pair ini masih dalam mood downtrend.
Maka kita perlu mencari peluang untuk sell di timeframe yang lebih kecil di H4 seperti be…

Fundamental Review Minggu Ini : 8/10/2018 - 12/10/2018

Berikut adalah key events yang akan mempengaruhi pergerakan pair sepanjang minggu ini:



******
ISNIN, 8 Oktober

Pasaran Matawang Jepun Ditutup (Cuti Health-Sports Day)
Pasaran di Kanada ditutup sempena Thanksgiving Holiday
Pasaran Saham di US dibuka, tetapi pasaran bon ditutup sempena Columbus Day


SELASA, 9 Oktober

8.30 pagi - National Bank of Australia (NAB) akan mengeluarkan data Business Confidence 


RABU, 10 Oktober

9.10 pagi - Presiden Federal Bank of New York, John Williams akan berucap dalam event di Bali
4.30 ptg   - UK akan mengeluarkan data GDP bulanan dan data Industri Pembuatan
8.30 mlm - US akan mengeluarkan data PPI - Data Indeks Harga Pengeluar


KHAMIS, 11 Oktober 

7.30 mlm - European Central Bank (ECB) akan mengeluarkan minit mesyuarat berkenaan kadar faedah terkini
8.30 mlm - US akan mengeluarkan data CPI - Data Indeks Harga Pengguna


JUMAAT, 12 Oktober

China akan mengeluarkan data terkini berkenaan dagangan yang dijangka akan mempengaruhi pasaran Asia dan US.

******


Pastikan …

Analisa Teknikal EURGBP 8/10/2018 - Rundingan Brexit Beri Kelebihan Pada Pound

Dalam sesi dagangan pada minggu lepas, pair EURGBP telah membuat penurunan sekitar 140 pips tanpa correction. Seperti yang kita tahu, range bagi pair ini agak kecil, kerana kedua-duan matawang ini 'berkawan' rapat dari segi ekonomi dan politik. Namun, sejak UK memutuskan untuk keluar daripada Kesatuan Eropah, pair ini agak volatile dan sensitif, lebih-lebih lagi dengan sebarang rumors berkenaan rundingan Brexit.

Tambahan pula, pada minggu lepas, Perdana Menteri Ireland, Varadkar menggesa Theresa May (PM UK) untuk mempercepatkan perancangan tentang sempadan Ireland bagi rundingan Brexit. Kenyataan ini disokong pula oleh peningkatan data-data ekonomi di UK, seperti kenaikan KDNK kepada 1.2%, peningkatan inflasi harga pengguna kepada 2,7% dan juga penurunan kadar pengangguran kepada 4%, yang terendah sejak Februari 1975!

Apapun, kita lihat dulu analisa teknikal pair ini bermula dengan Weekly Chart.


Bearish Marubozu @Weekly Candle

Seperti yang anda dapat lihat di atas, momentum bea…

Analisa GBPAUD 8/10/2018 - Benteng Kuat di 1.85000 Akhirnya Ditembusi!

Dalam 3 hari terakhir dagangan minggu lepas, GBPAUD membuat bullish rally berterusan tanpa retracement, sekaligus memecahkan benteng resistance sekitar 1.85000 yang sudah beberapa kali gagal ditembusi sejak Mac 2018 lalu.

Sentimen pelabur nyata tidak berpihak kepada Australian Dollar, meskipun data ekonomi yang baik ditunjukkan pada Jumaat lepas. Dan pastinya, matawang Pound telah menarik pembeli dengan respon positif berkenaan rundingan Brexit yang 'hampir pasti'.

Beralih kepada analisa teknikal, kita rujuk terlebih dahulu kepada Weekly Candle yang terhasil pada minggu lepas. Candle Bullish Marubozu terbentuk hasil daripada momentum pergerakan bullish yang kuat bermula hari Rabu.


Bullish Marubozu terbentuk di Weekly Candle

Kemudian kita lihat pula pada Daily Candle untuk double-confirmkan arah yang perlu dipilih pada minggu ini.


Strong Bull Momentum at Daily Candle

Nyata kita dapat lihat strong bullish momentum di Daily Candle, menandakan kita perlu mencari peluang buy pair GBP…

7 Tabiat Trader Yang Berjaya

Ramai daripada kita bercita-cita untuk menjadi trader yang successful, paling tidak pun, berjaya mencapai status jutawan melalui trading. Idola-idola trader seperti Jesse Livermore, Warrren Buffet atau George Soros, semuanya berjaya membuktikan mereka mampu menjadi billionaire hanya dengan trading.

Namun dalam keghairahan itu, tak ramai daripada kita yang betul-betul serius untuk menumpukan pada satu-satu kaedah atau trading strategy seperti idola-idola tersebut. Kita lebih gemar melompat-lompat ke satu teknik dan kemudian ke teknik yang lain, atau dalam istilah trading nya, Butterfly Trader.

Sedangkan apa yang kita perlu lakukan, cuma mendalami satu teknik yang berkesan, dan kemudiannya sesuaikan dengan psikologi, margin dan masa yang kita ada - sekaligus mencipta strategi dan peraturan kita sendiri dalam trading.

Dalam post ini saya akan kongsikan 7 tabiat atau habit seorang trader yang berjaya. Apa tabiat tersebut? Mari kita lihat satu persatu.


1. Belajar dan terus belajar tentang pe…

Analisis EURUSD 1/10/2018 - Kebimbangan Pelabur Terhadap Situasi Ekonomi di Itali

Setelah 2 minggu major pair kegemaran ramai, EURUSD membuat bullish rally, akhirnya pada minggu lepas ia mula mengalami kejatuhan seawal hari pertama dagangan pada 24 September yang lalu.

Majoriti traders menumpukan kepada pengumuman defisit bajet oleh Itali sebanyak 2.4%, ditambah pula dengan keputusan US untuk menaikkan kadar faedah kepada 2.25%, kenaikan kali ketiga pada tahun ini!

Kesannya, pada minggu lepas pair ini mengalami kejatuhan sebanyak lebih kurang 240 pips, dan gagal bertahan pada phsycological level 1.7000.

Beralih kepada technical outlook pada pair ini, kita boleh mulakan dengan Monthly Candle untuk bulan September yang sudah terbentuk pada hari dagangan terakhir minggu lepas.


Pin bar @Monthly Candle

Candle bagi bulan September membentuk pin bar, sekaligus menafikan kemungkinan ia menaik tinggi berdasarkan candle bulan Ogos. Overall outlook, pair ini masih dalam mood sideway dengan range sekitar 400 pips.



Bearish engulfing @Weekly Candle

Beralih kepada Weekly Candle, kit…

Silibus Yang Tertinggal Part 5: Financial Freedom?

Financial Freedom : Kebebasan Kewangan - sesuatu yang diimpikan oleh semua orang. Tak kira anda bekerja sendiri, makan gaji atau pemilik bisnes, anda pasti mengimpikan kebebasan kewangan dalam hidup.

Malah, tidak keterlaluan untuk dikatakan bahawa kita semua pernah berangan berada dalam financial heaven- kita bisa memiliki apa saja yang kita mahukan dengan duit yang kita ada. Dalam angan-angan tersebut, kita berada di atas kapal persiaran yang mewah, melancong sakan di Eropah, masuk butik-butik terkemuka dunia dan pilih apa saja yang kita berkenan. Tak cukup dengan itu, kita borong kereta-kereta mewah yang selama ini kita hanya mampu tengok gambarnya saja di majalah. Fuhh!

Indah kan angan-angan tu?

Tapi betul ke itu maksud sebenar financial freedom yang kita cari selama ini?

Untuk capai level macam dalam angan-angan tu, anda mungkin perlu menjadi seorang billionaire atau seorang wife ex-pm!

Jadi, adakah financial freedom ini sesuatu yang mustahil untuk dicapai? Habis tu kenapa ramai j…

Analisa Teknikal GBPUSD 24/9/18 - Strong Possible Bearish Move Detected!

Pergerakan pair GBPUSD pada minggu lepas agak menegejutkan, setelah membuat bullish rally bermula hari pertama dagangan sehingga sekitar 230 pips hingga hari khamis, tiba-tiba pada hari terakhir dagangan, GBP mula melemah dan membuat penurunan sehingga sekitar 215 pip.

Ianya tidak lain tidak bukan, disebabkan isu Brexit yang kembali memainkan peranan. Pada Jumaat lepas, Perdana Menteri UK, Theresa May menyatakan bahawa rundingan Brexit sedang dalam keadaan 'standstill' - tiada perubahan positif buat masa ini.

Hasilnya, setelah bermula dengan optimis pada awal minggu lepas, pergerakan bullish mula menunjukan 'exhaustion' dengan free fall pada jumaat lalu. Menariknya, Candle Weekly yang terhasil (anda boleh rujuk di bawah) membentuk Pin Bar / Shooting Star atau juga dikenali sebagai Gravestone Doji (anda boleh google candlestick pattern untuk maklumat lanjut).


Candle Weekly membentuk Shooting Star

Beralih ke Timeframe Daily, anda dapat lihat Candle yang terbentuk pada Jum…

Silibus Yang Tertinggal Part 4 : The Financial Pyramid

Post ini bukanlah tentang skim-skim piramid atau skim ponzi yang selalu anda dengar, yang selalu memperdayakan orang Melayu di Malaysia ni. Ia bukan juga tentang skim cepat kaya yang setiap hari mencari mangsa.

Jadi, apa itu Financial Pyramid?

Ia adalah piramid kewangan yang menggambarkan komposisi kewangan yang anda patut rancang sekiranya anda mengimpikan untuk mencapai kebebasan kewangan dalam hidup.

Kebanyakan daripada kita tidak tahu merancang gaji yang kita dapat dengan sebaiknya. Jadi, Financial Pyramid ini dilakarkan oleh pakar-pakar kewangan peribadi yang diterimapakai di seluruh dunia sebagai rujukan untuk kita menyediakan personal finance yang kukuh.

Mari kita lihat gambaran Financial Pyramid ini:

Jadi inilah gambaran Personal Financial Pyramid yang sepatutnya menjadi rujukan kita untuk merancang kestabilan kewangan, selangkah sebelum mengecapi Financial Freedom.

Untuk membina Piramid Kewangan yang kukuh ini, kita perlu memperuntukkan sebahagian daripada gaji bulanan kita m…

Tragedi Black Swan : Apa Yang Dapat Kita Pelajari? - Part 2: The Hidden Secret

Dalam post terdahulu, kita telah mengimbas kembali kisah tragedi The Black Swan Day yang menimpa pasaran matawang dunia melibatkan currency Swiss Franc. (Anda boleh baca di sini). Kita juga dapat pin-point kan beberapa pengajaran yang boleh diambil ekoran tragedi tersebut, mengambilkira ketidaktentuan pasaran matawang dunia dan monetary policy sesebuah negara yang boleh berubah dengan hanya satu announcement.

Jadi seperti yang dijanjikan, dalam post ini, saya akan kongsikan The Hidden Secret yang sebenarnya adalah sejarah yang berulang-ulang, seperti juga graf currency yang anda tatap setiap hari tu!

Ada 2 perkara yang akan disentuh dalam post ini,

1. Sejarah 4 tahun Swiss Franc
2. The Black Swan Day dari sudut teknikal

Jadi sudahkah anda bersedia? Let's go.


Sejarah 4 Tahun Matawang Swiss Franc

Tidak pasti samaada ia adalah satu kebetulan ataupun tidak, sebelum Black Swan Day pada 15 Januari 2015, sebenarnya matawang Swiss Franc (CHF) telahpun mengalami situasi yang lebih kurang pa…

Billion Dollar Whale - Jho Low Perompak Utama Harta Rakyat Malaysia.

Salam,

Pada Julai 2016 saya ada menulis artikel terperinci mengenai si #Cina Jho Low yang mencuri harta rakyat Malaysia secara diam2 dan menghabiskan duit Rakyat dengan berjudi kasino.

http://www.piphijau.com/2016/07/kisah-jho-low-riza-aziz-leornado-di.html?m=1

Pada waktu tersebut,artikel itu diterjemah dari B.I ke B.M dan dishare oleh ramai sahabat2 netizen. Ada yang terperanjat ,ada juga yang masih tak percaya.

Hari ini,saya kongsikan #Bedah #Buku #BillionDollarWhale .

Buku Top Seller edisi bahasa Inggeris.Bagi yang masih tertanya2 kenapa buku ini sangat penting buat rakyat Malaysia tahu.Pendedahan yang di buat penulis amat memeranjatkan dan terperinci.

Semoga tulisan sahabat kita dalam bahasa Melayu ,membuka minda masyarakat,selama ini duit kita rakyat Malaysia digunakan secara batil oleh makhluk bernama #JhoLow .

Artikel FB ini ditulis secara sinopsis ringkas dan mudah Faham.

Buku ini menjadi #BestSeller di semua kedai-kedai buku.Buat masa ini masih belum keluar edisi bahasa Melay…

Tragedi Black Swan: Apa Yang Dapat Kita Pelajari?

Pada tanggal 15 Januari 2015, pasaran matawang dunia dikejutkan dengan 'mega move' yang berlaku pada pair berkaitan Swiss Franc (CHF). Kebanyakan cross pair CHF (XXXCHF, CHFXXX) membuat terjunan / terbang beribu-ribu pips, dan peristiwa ini dipahat dalam sejarah forex sebagai 'The Black Swan'.


Apa Sebenarnya yang Berlaku?

Pada hari tersebut, satu pengumuman mengejut dibuat oleh Lembaga Pengerusi Swiss National Bank SNB), Thomas Jordan dan pengumuman tersebut hanya diletakkan di dalam kalendar forex (seperti forex factory) 107 minit sebelum ia dibuat. Kebiasaannya, pengumuman / kenyataan yang melibatkan monetary policy sesebuah negara ini diadakan secara berkala setiap bulan atau suku tahun. Namun berbeza bagi pengumuman kali ini, ia dilakukan secara mengejut oleh Thomas.






















Highlight: Pengumuman ini hanya dijadualkan berlaku 107 minit sebelum itu

Mari kita rewind sikit apa yang terjadi sebelum pengumuman itu:

1. SNB meletakkan cap pada matawang Euro, (macam Tun M fixkan RM

Analisa GBP 6/9/18 - Barnier Yakin Perjanjian Brexit Bakal Dimeterai

Satu jam selepas permulaan sesi dagangan US semalam (8.00pm waktu Malaysia), matawang Pound tiba-tiba menguat, sekaligus melonjak mengatasi semua matawang lain. Major pair GBPUSD mengalami lonjakan sehingga 120 pips dalam tempoh lima minit, manakala cross pair GBP seperti GBPJPY, GBPAUD dan GBPCAD melonjak sehingga 200 pips.




Ia berlaku berikutan kenyataan Ketua Perunding EU, Michael Barnier yang amat yakin bahawa perjanjian Brexit antara Kesatuan Eropah dan UK bakal direalisasikan. Bloomberg turut melaporkan bahawa kerajaan British dan Jerman bersetuju untuk mengenepikan 'key brexit demands' yang selama ini melambatkan proses perjanjian tersebut. Kenyataan itu sekaligus memberikan gambaran bahawa the key players dalam perjanjian Brexit ini benar-benar bersungguh untuk memastikan perjanjian tersebut dimeterai

Walaubagaimanapun, rata-rata penganalisis pasaran matawang global berpendapat bahawa situasi ini  membuatkan matawang Pound sangat fragile, kerana perkara yang sama juga t…

Trade News: Berbaloi atau Tidak?

Sepanjang minggu ini banyak news berimpak tinggi yang bakal memberi kesan kepada sentimen pasaran matawang. Anda boleh lihat sendiri di forex factory.com, berderet-deret news 'merah' menanti sepanjang awal bulan ini. Anda boleh rujuk gambar di bawah untuk lihat senarai news tersebut.


sumber : forexfactory.com
Ramai trader yang mengambil peluang untuk trade news ini dengan cara masing-masing. Antara strategi yang gemar dilakukan adalah pending order buy stop dan sell stop di atas dan bawah current price, sambil mengharapkanprice akan terbang atau terjun sekali jalan, dengan TP minimum sekitar 15 - 20 pips. Kadangkala ia memang menjadi, dan membuat kita tersenyum lebar. Mana taknya, hanya trade beberapa minit, kita mampu mendapatkan keuntungan  yang berbaloi (buka lot gajah la tu).

Namun kadang-kadang impak news tidak seperti yang diharapkan seperti:

1. Spread yang membesar tiba-tiba
2. Slippage / order tak trigger
3. Kena libas atas bawah - makan SL dulu baru price jalan.
4. Mar…

Analisa AUDUSD 4/9/18 - AUDUSD Terperangkap di Paras Terendah Sejak Disember 2016

Menjelang pengumuman kadar faedah oleh Reserve Bank of Australia (RBA) jam 12.30 tengahari nanti (04.30 GMT), major pair AUDUSD masih berada di bawah phsycological level 0.72000, menghampiri lowest level yang dicatat pada Disember 2016.

Setelah bebearapa minggu berada dalam keadaan sideway, akhirnya pair ini menjunam dan membuat breakout pada 10 Ogos yang lalu, menandakan sentimen pasaran yang masih dovish terhadap pair ini (rujuk gambar di bawah)



Dengan beberapa Key Event lagi yang berlaku minggu ini, iaitu data GDP Australia pada esok hari (Rabu), serta Australian Trade Balance pada pagi Khamis, pair ini dijangkakan akan menerima impak langsung daripada data-data tersebut.


Melihat dari sudut teknikal, pair ini masih berada dalam bearish channel pada Daily Timeframe seperti yang anda boleh lihat di bawah:




Namun begitu, seperti yang disebut di atas, ia berada berhampiran dengan paras support pada Disember 2016, yang telah memulakan bullish momentum bagi pair ini yang berakhir pada Jan…

XAU/USD - 3 Sept 2018, Isnin (Kacamata Nakhoda)

Kacamata Nakhoda Nakhoda AndiQaBangsar, KLfuadpiphijau@gmail.com+6010 6543 769SkillsOrderFlow Analysis90% Technical Analysis80% Asset Management75% Expert Advisor50%
LanguagesBahasa Melayu English

Radar PasaranNakhoda mencadangkan para pedagang untuk :
SELL
pada kawasan harga 1200.33

| SL
pada 1206.00 | TPpada 1193.00 |
[Quick Sentiment]
'Quick Sentiment' mengeluarkan 'signal' SELL. [Current Ratio]
'Current Ratio' mencatatkan jumlah peratusan "pembeli" melebihi "penjual". [Order Book Oanda]
'Order Book Oanda' menunjukkan jumlah 'Stop Order' yang besar pada kawasan harga 1193. TawaranUkhwah SilaturahimForeverAnak Kapal Bahtera | S.A.H.A.B.A.T. Nakhoda Find me on social media.