Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2018

Headlines kembali kepada higher US Yield, Strong dollar dan Weak gold price dan pengurusan risiko EA

Gambar diatas adalah slides yang saya sharekan bersama PNB ( ya betul, Pengurus ASN, ASB tu) pada 24 Oktober tahun lepas semasa seminar “Foreign Exchange and World Capital Market”.
Pengurus dana, Remisier dan mereka didalam industri pasaran kewangan perlukan latihan berterusan, perlu kutip 20 CPE point setahun. Seminar saya ini tawarkan 10 CPE points.


Dua minggu pertama Januari ini pasaran risaukan kurangnya permintaan kepada Bond Amerika dari Central Bankers utama dunia seperti BOJ, ECB dan PBoC dan ini menyebabkan Dollar menjadi lemah
Untuk menarik demand, atau permintaan – Bond Yield naik keatas.
Semalam headlines sudah berubah. Kali ini pasaran risaukan ekonomi yang pesat di Amerika akibat pengurangan cukai dan dalam masa terdekat bakal diumumkan pelan pembangunan Infrastruktur Amerika. Ini boleh menaikkan kadar inflasi. ØHeadlines kembali kepada higher US Yield, Strong dollar dan Weak gold price.
Pengurusan Risiko EA.

Gold bergerak dari minggu kedua disember pada paras bawah 1240 dan b…

Meeting Pertama FOMC selepas Tax Cut Bill diluluskan. Mungkinkah FED akan lebih hawkish?

Amerika Trade Policy dan Dollar Disember lepas, Presiden Trump telah menandatangani  US Jobs Act and Tax Cut 2017. Pengurangan cukai ini akan mengakibatkan US Trade deficit meningkat sekurang-kuranganya $1 trillion untuk tempoh 10 tahun.
Trump sedang berusaha untuk mengurangkan deficit ini. Data Trade deficit ini bakal menjadi data yang penting kepada forex trader di masa akan datang.
Satu cara ialah dengan memperkenalkan polisi Sell in America, made in America. Apa yang dijual di Amerika, hendaklah dibuat di Amerika.
Minggu lepas Trump telah memperkenalkan Tariffs keatas Solar panel dan mesin basuh. Ini baru permulaan. 
Kebanyakan kereta yang dijual di Amerika, dibuat di China.


Bila News headlines bercakap tentang Tariff dan Trade, ingatlah, kesannya ialah Dollar akan melemah.
Hari Rabu 10 pagi, Presiden Trump akan berucap di “State of the Union Address”. Beliau kan berucap tentang isu-isu ekonomi dan budget Amerika yang mana memerlukan sokongan Kongress.
Ada dua isu utama – Infrastructure…

Pergerakan Pasaran Di luar Jangkaan. Perlunya Money management yang baik.

Pada hari Selasa, Kongres Amerika telah meluluskan perbelanjaan tambahan supaya pekerja kerajaan dapat dibayar gaji. (Government reopen).
Berita ini sepatutnya membuatkan Dollar menjadi kuat.
Tetapi pada masa yang sama, Amerika menaikkan tarif atau cukai import keatas barang-barang solar panel dan mesin basuh.
Malaysia pengeksport terbesar solar panel ke Amerika. Kemudian Secretary of Commerce, Wilbur Ross berkata ada banyak lagi tariff yang akan diperkenalkan.
Isu TRADE atau perdagangan antara Negara ini telah saya bincangkan disini:
http://www.piphijau.com/2018/01/analisa-makro-2018-clash-between-strong.html
Ia akan beri kesan weak dollar kepada pasaran.
Selepas itu Treasury Secretary, Steven Mnuchin berkata weka dollar bagus untuk Amerika.
Sebenarnya, ada international law melarang high ranking government official dari develop economy ini dari bercakap secara langsung tentang currency.
Kesannya seperti yang kita lihat semalam.
Swiss National bank (SNB – Central bank Switzerland) telah m…

GAP pagi ini - Pertembungan 2 News pada hujung minggu.

Mula-mula sekali tahniah pada kawan-kawan kerana menjadi antara trader yang konsisten di PipHijau. Insya Allah 2018 akan lebih baik lagi.

Minggu lepas berakhir dengan berita tentang  “US Government Shutdown”. Setiap perbelanjaan Kerajaan Amerika diteliti oleh senator dari pihak “House” dan “Senate”, dua badan perundangan tertinggi di Amerika selepas Presiden. Presiden tidak boleh berbelanja sesuka hati.
Sebelum itu kita bercerita dulu tentang politik di German. Pilihanraya German berlangsung pada 24 September 2017. Sejak itu, kita belum ada kerajaan yang sah yang memerintah German sehingga kini. Ini disebabkan pengaruh pihak yang tidak sukakan European Union meningkat.
Semalam, parti SDP mengundi untuk setuju berunding dengan parti CDU yang diketuai oleh Angela Merkel.
ØBerita ini menguatkan Euro.
Rundingan ini akan berlangsung agak lama, kerajaan sebenar bakal ditubuhkan mungkin pada bulan march atau April.
Kembali kepada kisah di Amerika. Pihak Kongress menetapkan “Debt Ceiling” atau lim…

[Currency Meter Pro]

Jadi apakah sebenarnya Currency Meter ni? Ianya berfungsi untuk menentukan kekuatan dan kelemahan sesuatu matawang berdasarkan kepada perbandingan dengan matawang yang lain. Dan hasilnya kita akan mendapat satu senarai yang menunjukkan matawang yang paling kuat sehingga yang paling lemah.


Macam mana nak memanfaatkan meter ni?
Caranya, kita akan melihat senarai untuk mendapatkan matawang yang paling kuat dan paling lemah. Seterusnya kita akan jadikan matawang tersebut sebagai pasangan.
Contoh:-
Matawang paling kuat adalah CHF dan matawang yang paling lemah CAD dan USD.
Maka dari sini, kita tahu matawang yang kita boleh fokus untuk trade ketika itu adalah dua matawang iaitu USDCAD dan USDCHF. Namun, adakah kita perlu trade kedua-dua matawang tersebut? TIDAK!! Kita hanya fokus kepada satu atau dua pasangan sahaja bergantung kepada modal korang.
Jadi yang mana satu patut kita fokus?
Ok. Untuk menentukan pasangan yang boleh kita fokus pula, kita perlu lihat senarai lain pula dengan bantua…

Fahamkan news untuk hasil trading yang lebih baik dan Peristiwa Besar Januari

Sebelum itu, Selamat tahun baru dan update pasaran kewangan 2018.

Tema pasaran berubah sejak Trump meluluskan Tax Cut Bill dan Jobs Act 2017. Tibanyak news sepanjang Musim cuti Krismas dan minggu pertama tahun baru.

Kita maklum News menggerakkan pasaran. News ada dua jenis, ada didalam forexfactory dan ada yang tidak.
News yang tidak ada dalam forex factory inilah selalu memerangkap trader.
Saya selalu sarankan, perhatikan bond market. Sejak bulan September, bayangan kenaikan interest rates yang diberikan federal reserve, menyebabkan US Yield naik, dollar menjadi kuat dan harga Gold jatuh.
Tetapi sejak pertengahan Disember, “correlation” ini berubah. Kenaikan Yield diiringi dengan kelemahan dollar dan kenaikan Harga Gold.
Ini kerana BOJ dan ECB sudah memberi “guidance” akan mengurangkan pembelian bond Amerika. Ini bermakna kurang nya flow duit masuk ke Amerika dari Jepun dan Europe. (less demand for dollar)
Kurangnya permintaan menyebabkan harga bond jatuh (yield menaik). Ini kita panggil …

Analisa Makro: 2018 – The Clash between Strong Dollar and Weak Dollar factor.

2017 berakhir dengan Presiden Trump meluluskan Tax Cuts and Jobs Bills At 2017. Tax Cuts ini diharapkan akan memberi kesan kenaikan gaji di Amerika.
Tetapi Pengalaman 2004 Repatriation Tax Holiday (company di Amerika digalakkan membawa pulang cash yang disimpan diluar Amerika), kebanyakan company menggunakannya untuk memberi dividend dan membuat share buy back.
Apapun kesanya, ianya positif kepada pasaran saham. January – Potential positive impact from result season

Gambar 1. Perhatikan ada 16.5 juta bitcoin wallet user pada 31 August. Jumlah itu sudah melebihi 21 juta, pertambahan hampir 5 juta.
Bermakna permintaan untuk mesin miner akan bertambah. Gambar 2, iBelink DM22G, antara contoh mining machine digunakan


Mining memerlukan graphic card dan chip yang bagus. Kita boleh agak, tech companies yang berkaitan akan memberikan guidance yang baik semasa mengumumkan result mereka Januari ini.
Gambar 3, pengeluar Graphic Card Nvidia



Infrastructure Spending Bill Pasaran Kewangan Antarabangsa masih …

Analisa Teknikal Bitcoin, Dow, dan Dollar

Salam 2018. Dalam bidang Pelaburan, awal tahun biasanya kita akan lihat ramalan apa akan berlaku pada 2018. Ini kebiasaan kita setiap tahun pada hujung dan awal tahun. Biasanya setiap ramalan dibuktikan salah sebelum 1st Quarter berakhir.

Dow Jones, dari segi teknikalnya mungkin boleh jatuh bila-bila masa sahaja. Ianya berada dalam keadaan overbought sudah agak lama.

Jika ia jatuh, paras 50 days moving average, 23900 mungkin paras support yang kuat. Aset yang trending selalunya begitu. Inilah yang terjadi kepada Bitcoin.

Perhatikan Bitcoin pada paras 20000. Ianya berada dalam keadaan overbought yg sangat lama. Kemudian ia melepasi garisan Trendline pada paras sekitar 17000.
Pasaran semasa diatas, trendline memang memainkan peranan penting menentukan trend sudah berakhir.
Nampak tak garisan biru 50 days moving average pada paras 10800 menjadi garisan support yang kuat?
Bitcoin berbeza dengan aset lain yang kita tahu. Kebanyakan aset kita berjual beli dari pasaran. Untuk mereka yang membeli …

[BASIC MT4 : INDICATOR ATR] : PART 2

Part 2: ATR (Average True Range) . . Salam sejahtera semua. Dah baca PART 1 di sini? . . Semoga faham la ye. Ke kurang faham lagi? Hehehe. Ok2. Abam sambung sikit lagi pasal ATR ni ye. . . Ada sorang rakan PM abam tanya pasal ATR ni. Soalannya, adakah ATR ni boleh digunakan sebagai ENTRY POINT? Jawapannya TIDAK! Kenapa? Sebab ATR ni secara ringkasnya hanya menunjukkan AVERAGE RANGE untuk sesuatu PAIR pada TIMEFRAME tersebut. Maksubnya dengan ATR kita boleh agak berapa lagi baki pergerakan pips yang akan berlaku sebelum MARKET berubah arah. . . Contoh, untuk pair EURUSD timeframe D1 (daily) adalah 623 point atau 62 pips. Rujuk gambar di bawah. . . . . Berdasarkan kepada chart EU tersebut, maka kita boleh andaikan PRICE akan bergerak sebanyak 33 pips lagi sebelum membuat RETRACEMENT. Maka kita boleh letakkan nilai yang selamat untuk TP dan juga SL yang bersesuaian dengan harga semasa. . . Untuk SL kita tambah/jauhkan sedikit jarak dari nilai ATR tersebut untuk menggelakkan terkena SL. …