Headlines kembali kepada higher US Yield, Strong dollar dan Weak gold price dan pengurusan risiko EA




Gambar diatas adalah slides yang saya sharekan bersama PNB ( ya betul, Pengurus ASN, ASB tu) pada 24 Oktober tahun lepas semasa seminar “Foreign Exchange and World Capital Market”.

Pengurus dana, Remisier dan mereka didalam industri pasaran kewangan perlukan latihan berterusan, perlu kutip 20 CPE point setahun. Seminar saya ini tawarkan 10 CPE points.



Dua minggu pertama Januari ini pasaran risaukan kurangnya permintaan kepada Bond Amerika dari Central Bankers utama dunia seperti BOJ, ECB dan PBoC dan ini menyebabkan Dollar menjadi lemah

Untuk menarik demand, atau permintaan – Bond Yield naik keatas.

Semalam headlines sudah berubah. Kali ini pasaran risaukan ekonomi yang pesat di Amerika akibat pengurangan cukai dan dalam masa terdekat bakal diumumkan pelan pembangunan Infrastruktur Amerika. Ini boleh menaikkan kadar inflasi.
Ø Headlines kembali kepada higher US Yield, Strong dollar dan Weak gold price.

Pengurusan Risiko EA.


Gold bergerak dari minggu kedua disember pada paras bawah 1240 dan berakhir sekitar 1370.

Ø Analisa fundamental berubah dari Gold yang jatuh akibat tax cut bill diluluskan pada pertengahan Disember,

Ø kemudian gold naik akibat kurangnya permintaan kepada US Bonds

Ø dan nampaknya berakhir dengan kadar inflasi yang dijangka meningkat kesan dari perkembangan pesat ekonomi Amerika

Ada banyak EA yang hebat diluar sana, tetapi jika EA anda sedang membeli Gold atau menjual dollar, berhati-hatilah.

Semua news ini saya kumpulkan dan buat ulasan di group telegram saya.

Saya juga buat personal coaching kelas Makro dan teknikal  analisis. Boleh datang ke office saya di Subang jaya. Fees $100 USD. Isnin sehingga Khamis atau hujung minggu

Nak belajar analisa Makro? Klik link dibawah


Kalau klik tak jadi, please pm no tertera diatas.

Kalau sudi register dan trade dibawah link saya, silakan

Meeting Pertama FOMC selepas Tax Cut Bill diluluskan. Mungkinkah FED akan lebih hawkish?

Amerika Trade Policy dan Dollar
Disember lepas, Presiden Trump telah menandatangani  US Jobs Act and Tax Cut 2017. Pengurangan cukai ini akan mengakibatkan US Trade deficit meningkat sekurang-kuranganya $1 trillion untuk tempoh 10 tahun.

Trump sedang berusaha untuk mengurangkan deficit ini. Data Trade deficit ini bakal menjadi data yang penting kepada forex trader di masa akan datang.

Satu cara ialah dengan memperkenalkan polisi Sell in America, made in America. Apa yang dijual di Amerika, hendaklah dibuat di Amerika.

Minggu lepas Trump telah memperkenalkan Tariffs keatas Solar panel dan mesin basuh. Ini baru permulaan. 

Kebanyakan kereta yang dijual di Amerika, dibuat di China.



Bila News headlines bercakap tentang Tariff dan Trade, ingatlah, kesannya ialah Dollar akan melemah.

Hari Rabu 10 pagi, Presiden Trump akan berucap di “State of the Union Address”. Beliau kan berucap tentang isu-isu ekonomi dan budget Amerika yang mana memerlukan sokongan Kongress.

Ada dua isu utama – Infrastructure Spending Bill atau membawa pulang peluang pekerjaan dari luar (khasnya Cina dan Mexico) kembali ke Amerika.

Perbelanjaan infrastruktur akan meningkatkan ekonomi. Ini akan beri kesan strong dollar.

Isu bawa pulang pekerjaan (Trade) akan beri kesan weak dollar.


Boleh faham setakat ini?
  
FOMC
Ini adalah meeting terakhir Janet Yellen

Ini juga meeting pertama FOMC selepas Tax Cut Bill diluluskan.

Dengan pengurangan cukai, FOMC mungkin memberi gambaran optimistik tentang ekonomi Amerika di masa hadapan.

Rasanya kita akan dapat statement yang hawkish dan dollar akan mengukuh.

Ingat dari segi trading – anda boleh tunggu selepas meeting untuk mengurangkan risiko trade anda. 

Semua news ini saya kumpulkan dan buat ulasan di group telegram saya.

Saya juga buat personal coaching kelas Makro analisis. Boleh datang ke office saya di Subang jaya. Fees $100 USD. Isnin sehingga Khamis atau hujung minggu

Nak belajar analisa Makro? Klik link dibawah


Kalau klik tak jadi, please pm no tertera diatas.

Kalau sudi register dan trade dibawah link saya, silakan




Pergerakan Pasaran Di luar Jangkaan. Perlunya Money management yang baik.

Pada hari Selasa, Kongres Amerika telah meluluskan perbelanjaan tambahan supaya pekerja kerajaan dapat dibayar gaji. (Government reopen).

Berita ini sepatutnya membuatkan Dollar menjadi kuat.

Tetapi pada masa yang sama, Amerika menaikkan tarif atau cukai import keatas barang-barang solar panel dan mesin basuh.

Malaysia pengeksport terbesar solar panel ke Amerika. Kemudian Secretary of Commerce, Wilbur Ross berkata ada banyak lagi tariff yang akan diperkenalkan.

Isu TRADE atau perdagangan antara Negara ini telah saya bincangkan disini:


Ia akan beri kesan weak dollar kepada pasaran.

Selepas itu Treasury Secretary, Steven Mnuchin berkata weka dollar bagus untuk Amerika.

Sebenarnya, ada international law melarang high ranking government official dari develop economy ini dari bercakap secara langsung tentang currency.

Kesannya seperti yang kita lihat semalam.

Swiss National bank (SNB – Central bank Switzerland) telah melancarkan currency war secara verbal (perang mulut).


Akhirnya malam tadi Presiden Trump sendiri berkata Dollar akan menjadi kukuh.

Insya Allah, trade selepas ini akan lebih mudah terutamanya setelah kita faham apa yang terjadi.


BOJ, ECB dan FED

Terdapat berita mengatakan BOJ dan ECN dan mungkin PBoC akan mula mengurangkan pembelian Bond Amerika.
  
Minggu ini BOJ telah membuat kenyataan memperbetulkan pendapat ini. BOJ masih bersikap Dovish.

Semalam secara keseluruhan ECB membayangkan yang mereka belum bersedia untuk menjadi hawkish.

Selepas ini pasaran akan memberi tumpuan kepada FOMC meeting minggu depan, meeting terakhir Janet Yellen.

Ø Ini meeting pertama setelah Tax Cut Bill diluluskan. Mungkinkah FED akan lebih hawkish?

Semua news ini saya kumpulkan di group telegram saya.


Saya juga buat personal coaching kelas Makro analisis. Boleh datang ke office saya di Subang jaya. Fees $100 USD. Isnin sehingga Khamis atau hujung minggu

Nak belajar analisa Makro? Klik link dibawah

  
Kalau klik tak jadi, please pm no tertera diatas.
  
Analisa Teknikal Dollar Index


Kalau sudi register dan trade dibawah link saya, silakan



GAP pagi ini - Pertembungan 2 News pada hujung minggu.

Mula-mula sekali tahniah pada kawan-kawan kerana menjadi antara trader yang konsisten di PipHijau. Insya Allah 2018 akan lebih baik lagi.


Minggu lepas berakhir dengan berita tentang  “US Government Shutdown”. Setiap perbelanjaan Kerajaan Amerika diteliti oleh senator dari pihak “House” dan “Senate”, dua badan perundangan tertinggi di Amerika selepas Presiden. Presiden tidak boleh berbelanja sesuka hati.

Sebelum itu kita bercerita dulu tentang politik di German. Pilihanraya German berlangsung pada 24 September 2017. Sejak itu, kita belum ada kerajaan yang sah yang memerintah German sehingga kini. Ini disebabkan pengaruh pihak yang tidak sukakan European Union meningkat.

Semalam, parti SDP mengundi untuk setuju berunding dengan parti CDU yang diketuai oleh Angela Merkel.

Ø Berita ini menguatkan Euro.

Rundingan ini akan berlangsung agak lama, kerajaan sebenar bakal ditubuhkan mungkin pada bulan march atau April.

Kembali kepada kisah di Amerika. Pihak Kongress menetapkan “Debt Ceiling” atau limit kepada perbelanjaan kerajaan. Ia seperti limit kad kredit kita. Undang-undang ini diwujudkan untuk mengawal Presiden Amerika dari berbelanja berlebihan.

Bila limit telah sampai dan tidak diperbaharui, kerajaan terpaksa berjimat. Sebahagian petugas kerajaan tidak akan mendapat gaji bermula Jumaat lepas.

Tetapi, hal ini belum berakhir. Satu lagi undian bakal berlangsung sekitar 1am waktu Washington, atau 2pm waktu di Malaysia hari ini Isnin 22 Jan.

Ø Jika “government reopen” – bermakna debt limit akan dinaikkan dan ini mungkin memberi kekuatan kepada Dollar

Kadang-kadang Saya bincangkan News di telegram Saya.

  
Saya juga buat personal coaching kelas Makro analisis. Boleh datang ke office saya di Subang jaya. Fees $100 USD. Isnin sehingga Khamis.

Nak belajar analisa Makro? Klik link dibawah


Kalau klik tak jadi, please pm no tertera diatas.

Kalau sudi register dan trade dibawah link saya, silakan


[Currency Meter Pro]

Jadi apakah sebenarnya Currency Meter ni? Ianya berfungsi untuk menentukan kekuatan dan kelemahan sesuatu matawang berdasarkan kepada perbandingan dengan matawang yang lain. Dan hasilnya kita akan mendapat satu senarai yang menunjukkan matawang yang paling kuat sehingga yang paling lemah.


Currency Meter Pro

Macam mana nak memanfaatkan meter ni?

Caranya, kita akan melihat senarai untuk mendapatkan matawang yang paling kuat dan paling lemah. Seterusnya kita akan jadikan matawang tersebut sebagai pasangan.

Contoh:-

Matawang paling kuat adalah CHF dan matawang yang paling lemah CAD dan USD.

Maka dari sini, kita tahu matawang yang kita boleh fokus untuk trade ketika itu adalah dua matawang iaitu USDCAD dan USDCHF. Namun, adakah kita perlu trade kedua-dua matawang tersebut? TIDAK!! Kita hanya fokus kepada satu atau dua pasangan sahaja bergantung kepada modal korang.

Jadi yang mana satu patut kita fokus?

Ok. Untuk menentukan pasangan yang boleh kita fokus pula, kita perlu lihat senarai lain pula dengan bantuan maklumat yang kita dapat daripada website berikut :-


Apa yang akan kita perhatikan di sini ye? Ok. Cuba korang klik dulu link tersebut dan tengok apa yang kelihatan? Yezzaa. Dekat situ akan ada senarai pasangan matawang berdasarkan kepada apa yang berlaku di pasaran semasa. Maksubnya kita dapat melihat samaada trader ramai yang sedang BUY/SELL sesuatu pasangan matawang tersebut.

USDCAD

USDCHF

Berdasarkan kepada screen shot tersebut kita dapat perhatikan bahawa trader sekarang ini memilih untuk BUY USDCAD dan USDCHF. Adakah ini bermakna kita akan terus masuk untuk join the trend untuk BUY juga?

Sabar dulu.

Sebelum kita nak masuk entry mana-mana posisi adalah seeloknya kita melakukan teknikal Analisa terlebih dahulukan? Apa guna kita belajar buat analisa tapi tak nak guna kan? Masa ni la nak tunjukkan kehandalan korang menganalisa market bak seperti Soros. Hehe.

Analisa sampai lebam. Dah puas hati baru entry menggunakan kefahaman teknikal korang. Jangan ikut2 orang@masta pula ye. Cukup2 la ikut sikenal orang tu. Cuba la guna sikenal sendiri pula. Mesti kepuasan yang dapat bila TP tu akan lebih terserlah. Hehehe.

Teknikal.

Tak pandai/tahu macam mana nak buat analisa? Meh wasap abam cepat2. Ada offer baik punya ni. Siapa cepat dia dapat ye 😊

Download?

Kat mana nak dapatkan CURRENCY METER tersebut? Meh SINI sedut sampai kenyang. Hehe. Dah sedut tu UCAP la TERIMA KASIH sekurangnya 😊

Semoga bermanfaat buat semua ye.

p/s – abam nak buat kelas di sekitar Selangor pada 17hb Febuari 2018 (Sabtu) yang mana2 rasa berminat tu boleh la wasap dulu ye. **17hb Febuari adalah cuti umum (Tahun Baru Cina)

Update :- Kelas terpaksa ditunda ke bulan March 2018 (tarikh akan diumumkan di dalam group nanti. Join segera untuk maklumat terkini berkenaan kelas tersebut)

Link group telegram: Naked Trading System

--
Hilman Nawi
Pengurus PiphijauLTD
email: terengganu@piphijaultd.com

Fahamkan news untuk hasil trading yang lebih baik dan Peristiwa Besar Januari

Sebelum itu, Selamat tahun baru dan update pasaran kewangan 2018.


Tema pasaran berubah sejak Trump meluluskan Tax Cut Bill dan Jobs Act 2017. Tibanyak news sepanjang Musim cuti Krismas dan minggu pertama tahun baru.


Kita maklum News menggerakkan pasaran. News ada dua jenis, ada didalam forexfactory dan ada yang tidak.

News yang tidak ada dalam forex factory inilah selalu memerangkap trader.

Saya selalu sarankan, perhatikan bond market. Sejak bulan September, bayangan kenaikan interest rates yang diberikan federal reserve, menyebabkan US Yield naik, dollar menjadi kuat dan harga Gold jatuh.

Tetapi sejak pertengahan Disember, “correlation” ini berubah. Kenaikan Yield diiringi dengan kelemahan dollar dan kenaikan Harga Gold.

Ini kerana BOJ dan ECB sudah memberi “guidance” akan mengurangkan pembelian bond Amerika. Ini bermakna kurang nya flow duit masuk ke Amerika dari Jepun dan Europe. (less demand for dollar)

Kurangnya permintaan menyebabkan harga bond jatuh (yield menaik). Ini kita panggil “QE Tapering” dari Central bank seluruh dunia.

Kita akan dengar lagi dari BOJ pada 23 jan dan ECB pada 25 Januari sebelum FOMC meeting pada 30 dan 31 Januari.

Jika anda faham news, hasil trading anda mungkin akan lebih baik. Saya lama tidak menulis di blog tapi saya update news-news terbaru di News Analysis by ASAS, di link dibawah.

Gold juga terkesan dengan kekuatan Euro, hasil dari perkembangan politik di German.  Sebentar tadi ada news politik dari German yang membuat Gold menjunam.

Hujung minggu nanti ada isu “Government Shutdown” di Amerika dan pada hujung bulan, ucapan Trump kepada pekerja “State of The Union Address” mungkian akan menambah volatility kepada pasaran.
Ada dua news besar ditunggu oleh pasaran. Saya bincangkan ditulisan akan datang atau di News telegram Saya.


Saya juga buat personal coaching kelas Makro analisis. Boleh datang ke office saya di Subang jaya. Fees $100 USD

Nak belajar analisa Makro? Klik link dibawah



Analisa Makro: 2018 – The Clash between Strong Dollar and Weak Dollar factor.

2017 berakhir dengan Presiden Trump meluluskan Tax Cuts and Jobs Bills At 2017. Tax Cuts ini diharapkan akan memberi kesan kenaikan gaji di Amerika.

Tetapi Pengalaman 2004 Repatriation Tax Holiday (company di Amerika digalakkan membawa pulang cash yang disimpan diluar Amerika), kebanyakan company menggunakannya untuk memberi dividend dan membuat share buy back.

Apapun kesanya, ianya positif kepada pasaran saham.
  
January – Potential positive impact from result season


Gambar 1. Perhatikan ada 16.5 juta bitcoin wallet user pada 31 August. Jumlah itu sudah melebihi 21 juta, pertambahan hampir 5 juta.

Bermakna permintaan untuk mesin miner akan bertambah. Gambar 2, iBelink DM22G, antara contoh mining machine digunakan



Mining memerlukan graphic card dan chip yang bagus. Kita boleh agak, tech companies yang berkaitan akan memberikan guidance yang baik semasa mengumumkan result mereka Januari ini.

Gambar 3, pengeluar Graphic Card Nvidia




Infrastructure Spending Bill
Pasaran Kewangan Antarabangsa masih menantikan pengumuman perbelanjaan infrastructure Amerika. Kalau ikut janji Trump, ia akan berlaku bulan Januari ini.

Secara keseluruhannya, analisa Makro membayangkan Dow masih ada ruang untuk naik keatas. Ada 2 perkara yang mungkin merubah keadaan ini.

Federal Reserve yang lebih Aggresif
Sebelum tax Cut Bill diluluskan, Central Bank, FED tidak boleh memberi signal yang terlalu hawkish. Sekarang, Fiscal Policy sudah berubah. Kita mungkin dapat guidance yang lebih hawkish dari FED. Pasaran akan lebih volatile jika ini berlaku. Kesannya kita akan dapat Strong Dollar

Trade Deal/Protectionism

Amerika ada alasan yang munasabah mengapa mereka mahu Trade Deal yang baru terutamanya dengan China. Kesannya kita akan dapat Weak Dollar.

Mahu tahu Mengapa? Kita boleh bincangkan dalam kelas analisa makro.

Siapakah saya? Saya sebenarnya seorang part-time trainer dibawah SIDC, education arm kepada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Saya sudahpun melatih pekerja-pekerja RHB Investment Bank, CIMB Investment Bank, Eastsprings Investments, PNB dan ramai lagi.

Saya fikir saya boleh berkongsi pengalaman dengan mereka yang tidak bekerja didalam industri ini secara formal.

Trader Saham, Forex, Bitcoin, Oil, Gold dan Futures,
Nak belajar analisa Fundamental? Klik link dibawah
http://wasap.my/0162271402
http://wasap.my/0162271402
http://wasap.my/0162271402

Sementara itu, sebarang pertanyaan, bolehlah diajukan disini:
https://goo.gl/2rv9Ac

Analisa Teknikal Bitcoin, Dow, dan Dollar

Salam 2018.
Dalam bidang Pelaburan, awal tahun biasanya kita akan lihat ramalan apa akan berlaku pada 2018. Ini kebiasaan kita setiap tahun pada hujung dan awal tahun. Biasanya setiap ramalan dibuktikan salah sebelum 1st Quarter berakhir.


Dow Jones, dari segi teknikalnya mungkin boleh jatuh bila-bila masa sahaja. Ianya berada dalam keadaan overbought sudah agak lama.


Jika ia jatuh, paras 50 days moving average, 23900 mungkin paras support yang kuat. Aset yang trending selalunya begitu. Inilah yang terjadi kepada Bitcoin.


Perhatikan Bitcoin pada paras 20000. Ianya berada dalam keadaan overbought yg sangat lama. Kemudian ia melepasi garisan Trendline pada paras sekitar 17000.

Pasaran semasa diatas, trendline memang memainkan peranan penting menentukan trend sudah berakhir.

Nampak tak garisan biru 50 days moving average pada paras 10800 menjadi garisan support yang kuat?

Bitcoin berbeza dengan aset lain yang kita tahu. Kebanyakan aset kita berjual beli dari pasaran. Untuk mereka yang membeli menggunakan margin, sekiranya price jatuh, ia akan beri masalah.

Tetapi kebanyakan pelabur Bitcoin, mereka melombong secara digital. Kita ada Fixed Cost, dan miners boleh averaging down (menambah position) tanpa menambah wang. Kualiti ini membuatkan pelombong Bitcoin sama seperti pelombong emas.

Mereka yang terdesak untuk menjual kerana menjaga margin trading akaun mereka akan berkurangan saban hari. Lihatlah pada chart diatas.

Sudah ada Bullish Divergence yang memberi gambaran bahawa harga Bitcoin sudah bottom.

Nak tahu dimana? Datang lah ke kursus kami. Ia sesuai untuk pedagang forex, index/futures dan equity traders. 


Kita akan bincangkan, dimana trend bermula dan berakhir, Elliot Wave dan Fibonacci, sedikit perbincangan tentang news dan analisa inter-market (equity, bond, gold, bitcoin dan forex)

Fees saya $100USD.  Boleh buat appointment di Wisma Consplant Subang Jaya, sebelah Subang Parade, Isnin hingga Khamis atau Hujung Minggu.

Jika anda ada teknik anda sendiri, dapatkan hasil trading yang lebih baik dengan memahami analisa news.

Saya juga menawarkan Kursus Analisa Makro dengan harganya yang tersendiri.

Dibawah ini hasil trading seorang pengikut saya selepas FOMC pertengahan Disember lalu.



Siapakah saya? Saya sebenarnya seorang part-time trainer dibawah SIDC, education arm kepada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Saya sudahpun melatih pekerja-pekerja RHB Investment Bank, CIMB Investment Bank, Eastsprings Investments, PNB dan ramai lagi.

Saya fikir saya boleh berkongsi pengalaman dengan mereka yang tidak bekerja didalam industri ini secara formal.

Trader Saham, Forex, Bitcoin, Oil, Gold dan Futures,
Nak belajar analisa teknikal? Klik link dibawah


Harga Bitcoin boleh crash juga jika ia break trendline yang dibawah atau ia jatuh bawah paras 50 day moving average. Kemudian, Paras support mungkin pada harga 8000.

Jika Dow atau Bitcoin crash – kita mungkin akan dapat USDJPY menurun.

Sebenarnya saya mulakan tulisan ini untuk membuat analisa Makro kemanakah arah Dollar pada 1st quarter ini, saya akan sambung nanti.

Sementara itu, sebarang pertanyaan, bolehlah diajukan disini:










[BASIC MT4 : INDICATOR ATR] : PART 2

Part 2: ATR (Average True Range)
.
.
Salam sejahtera semua. Dah baca PART 1 di sini?
.
.
Semoga faham la ye. Ke kurang faham lagi? Hehehe. Ok2. Abam sambung sikit lagi pasal ATR ni ye.
.
.
Ada sorang rakan PM abam tanya pasal ATR ni. Soalannya, adakah ATR ni boleh digunakan sebagai ENTRY POINT? Jawapannya TIDAK! Kenapa? Sebab ATR ni secara ringkasnya hanya menunjukkan AVERAGE RANGE untuk sesuatu PAIR pada TIMEFRAME tersebut. Maksubnya dengan ATR kita boleh agak berapa lagi baki pergerakan pips yang akan berlaku sebelum MARKET berubah arah.
.
.
Contoh, untuk pair EURUSD timeframe D1 (daily) adalah 623 point atau 62 pips. Rujuk gambar di bawah.
.
.
source : ATR EU D1.png (27 Disember 2017)
.
.
Berdasarkan kepada chart EU tersebut, maka kita boleh andaikan PRICE akan bergerak sebanyak 33 pips lagi sebelum membuat RETRACEMENT. Maka kita boleh letakkan nilai yang selamat untuk TP dan juga SL yang bersesuaian dengan harga semasa.
.
.
Untuk SL kita tambah/jauhkan sedikit jarak dari nilai ATR tersebut untuk menggelakkan terkena SL. Manakala untuk TP kita akan letakkan nilai yang sedikit kurang daripada nilai ATR tersebut untuk memastikan PRICE sentuh TP yang kita letakkan.
.
.
FAHAM KE FAHAM?

---
HILMAN NAWI
.
HYBRID FX
.
.
.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :