Analisa Makro: 2018 – The Clash between Strong Dollar and Weak Dollar factor.

2017 berakhir dengan Presiden Trump meluluskan Tax Cuts and Jobs Bills At 2017. Tax Cuts ini diharapkan akan memberi kesan kenaikan gaji di Amerika.

Tetapi Pengalaman 2004 Repatriation Tax Holiday (company di Amerika digalakkan membawa pulang cash yang disimpan diluar Amerika), kebanyakan company menggunakannya untuk memberi dividend dan membuat share buy back.

Apapun kesanya, ianya positif kepada pasaran saham.
  
January – Potential positive impact from result season


Gambar 1. Perhatikan ada 16.5 juta bitcoin wallet user pada 31 August. Jumlah itu sudah melebihi 21 juta, pertambahan hampir 5 juta.

Bermakna permintaan untuk mesin miner akan bertambah. Gambar 2, iBelink DM22G, antara contoh mining machine digunakanMining memerlukan graphic card dan chip yang bagus. Kita boleh agak, tech companies yang berkaitan akan memberikan guidance yang baik semasa mengumumkan result mereka Januari ini.

Gambar 3, pengeluar Graphic Card Nvidia
Infrastructure Spending Bill
Pasaran Kewangan Antarabangsa masih menantikan pengumuman perbelanjaan infrastructure Amerika. Kalau ikut janji Trump, ia akan berlaku bulan Januari ini.

Secara keseluruhannya, analisa Makro membayangkan Dow masih ada ruang untuk naik keatas. Ada 2 perkara yang mungkin merubah keadaan ini.

Federal Reserve yang lebih Aggresif
Sebelum tax Cut Bill diluluskan, Central Bank, FED tidak boleh memberi signal yang terlalu hawkish. Sekarang, Fiscal Policy sudah berubah. Kita mungkin dapat guidance yang lebih hawkish dari FED. Pasaran akan lebih volatile jika ini berlaku. Kesannya kita akan dapat Strong Dollar

Trade Deal/Protectionism

Amerika ada alasan yang munasabah mengapa mereka mahu Trade Deal yang baru terutamanya dengan China. Kesannya kita akan dapat Weak Dollar.

Mahu tahu Mengapa? Kita boleh bincangkan dalam kelas analisa makro.

Siapakah saya? Saya sebenarnya seorang part-time trainer dibawah SIDC, education arm kepada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Saya sudahpun melatih pekerja-pekerja RHB Investment Bank, CIMB Investment Bank, Eastsprings Investments, PNB dan ramai lagi.

Saya fikir saya boleh berkongsi pengalaman dengan mereka yang tidak bekerja didalam industri ini secara formal.

Trader Saham, Forex, Bitcoin, Oil, Gold dan Futures,
Nak belajar analisa Fundamental? Klik link dibawah
http://wasap.my/0162271402
http://wasap.my/0162271402
http://wasap.my/0162271402

Sementara itu, sebarang pertanyaan, bolehlah diajukan disini:
https://goo.gl/2rv9Ac

Post a Comment

0 Comments

Cari info FX di Blog ini :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...