Skip to main content

[BASIC MT4 : INDICATOR ATR] : PART 2

Part 2: ATR (Average True Range)
.
.
Salam sejahtera semua. Dah baca PART 1 di sini?
.
.
Semoga faham la ye. Ke kurang faham lagi? Hehehe. Ok2. Abam sambung sikit lagi pasal ATR ni ye.
.
.
Ada sorang rakan PM abam tanya pasal ATR ni. Soalannya, adakah ATR ni boleh digunakan sebagai ENTRY POINT? Jawapannya TIDAK! Kenapa? Sebab ATR ni secara ringkasnya hanya menunjukkan AVERAGE RANGE untuk sesuatu PAIR pada TIMEFRAME tersebut. Maksubnya dengan ATR kita boleh agak berapa lagi baki pergerakan pips yang akan berlaku sebelum MARKET berubah arah.
.
.
Contoh, untuk pair EURUSD timeframe D1 (daily) adalah 623 point atau 62 pips. Rujuk gambar di bawah.
.
.
source : ATR EU D1.png (27 Disember 2017)
.
.
Berdasarkan kepada chart EU tersebut, maka kita boleh andaikan PRICE akan bergerak sebanyak 33 pips lagi sebelum membuat RETRACEMENT. Maka kita boleh letakkan nilai yang selamat untuk TP dan juga SL yang bersesuaian dengan harga semasa.
.
.
Untuk SL kita tambah/jauhkan sedikit jarak dari nilai ATR tersebut untuk menggelakkan terkena SL. Manakala untuk TP kita akan letakkan nilai yang sedikit kurang daripada nilai ATR tersebut untuk memastikan PRICE sentuh TP yang kita letakkan.
.
.
FAHAM KE FAHAM?

---
HILMAN NAWI
.
HYBRID FX
.
.
.


Comments

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…