Skip to main content

Headlines kembali kepada higher US Yield, Strong dollar dan Weak gold price dan pengurusan risiko EA




Gambar diatas adalah slides yang saya sharekan bersama PNB ( ya betul, Pengurus ASN, ASB tu) pada 24 Oktober tahun lepas semasa seminar “Foreign Exchange and World Capital Market”.

Pengurus dana, Remisier dan mereka didalam industri pasaran kewangan perlukan latihan berterusan, perlu kutip 20 CPE point setahun. Seminar saya ini tawarkan 10 CPE points.



Dua minggu pertama Januari ini pasaran risaukan kurangnya permintaan kepada Bond Amerika dari Central Bankers utama dunia seperti BOJ, ECB dan PBoC dan ini menyebabkan Dollar menjadi lemah

Untuk menarik demand, atau permintaan – Bond Yield naik keatas.

Semalam headlines sudah berubah. Kali ini pasaran risaukan ekonomi yang pesat di Amerika akibat pengurangan cukai dan dalam masa terdekat bakal diumumkan pelan pembangunan Infrastruktur Amerika. Ini boleh menaikkan kadar inflasi.
Ø Headlines kembali kepada higher US Yield, Strong dollar dan Weak gold price.

Pengurusan Risiko EA.


Gold bergerak dari minggu kedua disember pada paras bawah 1240 dan berakhir sekitar 1370.

Ø Analisa fundamental berubah dari Gold yang jatuh akibat tax cut bill diluluskan pada pertengahan Disember,

Ø kemudian gold naik akibat kurangnya permintaan kepada US Bonds

Ø dan nampaknya berakhir dengan kadar inflasi yang dijangka meningkat kesan dari perkembangan pesat ekonomi Amerika

Ada banyak EA yang hebat diluar sana, tetapi jika EA anda sedang membeli Gold atau menjual dollar, berhati-hatilah.

Semua news ini saya kumpulkan dan buat ulasan di group telegram saya.

Saya juga buat personal coaching kelas Makro dan teknikal  analisis. Boleh datang ke office saya di Subang jaya. Fees $100 USD. Isnin sehingga Khamis atau hujung minggu

Nak belajar analisa Makro? Klik link dibawah


Kalau klik tak jadi, please pm no tertera diatas.

Kalau sudi register dan trade dibawah link saya, silakan

Comments

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…