Skip to main content

Meeting Pertama FOMC selepas Tax Cut Bill diluluskan. Mungkinkah FED akan lebih hawkish?

Amerika Trade Policy dan Dollar
Disember lepas, Presiden Trump telah menandatangani  US Jobs Act and Tax Cut 2017. Pengurangan cukai ini akan mengakibatkan US Trade deficit meningkat sekurang-kuranganya $1 trillion untuk tempoh 10 tahun.

Trump sedang berusaha untuk mengurangkan deficit ini. Data Trade deficit ini bakal menjadi data yang penting kepada forex trader di masa akan datang.

Satu cara ialah dengan memperkenalkan polisi Sell in America, made in America. Apa yang dijual di Amerika, hendaklah dibuat di Amerika.

Minggu lepas Trump telah memperkenalkan Tariffs keatas Solar panel dan mesin basuh. Ini baru permulaan. 

Kebanyakan kereta yang dijual di Amerika, dibuat di China.



Bila News headlines bercakap tentang Tariff dan Trade, ingatlah, kesannya ialah Dollar akan melemah.

Hari Rabu 10 pagi, Presiden Trump akan berucap di “State of the Union Address”. Beliau kan berucap tentang isu-isu ekonomi dan budget Amerika yang mana memerlukan sokongan Kongress.

Ada dua isu utama – Infrastructure Spending Bill atau membawa pulang peluang pekerjaan dari luar (khasnya Cina dan Mexico) kembali ke Amerika.

Perbelanjaan infrastruktur akan meningkatkan ekonomi. Ini akan beri kesan strong dollar.

Isu bawa pulang pekerjaan (Trade) akan beri kesan weak dollar.


Boleh faham setakat ini?
  
FOMC
Ini adalah meeting terakhir Janet Yellen

Ini juga meeting pertama FOMC selepas Tax Cut Bill diluluskan.

Dengan pengurangan cukai, FOMC mungkin memberi gambaran optimistik tentang ekonomi Amerika di masa hadapan.

Rasanya kita akan dapat statement yang hawkish dan dollar akan mengukuh.

Ingat dari segi trading – anda boleh tunggu selepas meeting untuk mengurangkan risiko trade anda. 

Semua news ini saya kumpulkan dan buat ulasan di group telegram saya.

Saya juga buat personal coaching kelas Makro analisis. Boleh datang ke office saya di Subang jaya. Fees $100 USD. Isnin sehingga Khamis atau hujung minggu

Nak belajar analisa Makro? Klik link dibawah


Kalau klik tak jadi, please pm no tertera diatas.

Kalau sudi register dan trade dibawah link saya, silakan




Comments

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…