Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2018

CAD CPI - Untung 20%. Begini caranya.....

Alhamdulillah ada juga yang buat profit dari review yang saya beri.
Akhirnya data adalah lebih kuat dari yang dijangka. USDCAD telah break trendline and jatuh menghampiri paras 1.26
Ini adalah akaun leverage 1:500, 50 USD yang saya baru buka untuk seorang yang telah pm saya minta track record.
Profit dari trading news USDCAD sahaja berjumlah $38.88, tetapi saya ada loss $22 dari trading gold.
Saya gunakan M1 untuk trade selepas news. Dan pemahaman teknikal, Engulf, Head and Shoulder, Broadening Wages telah membantu dalam trade ini.
Teknik dan pemahaman Fundamental mudah difahami. Yang sukar dikawal adalah emosi sendiri. Lebih baik ada kawan dari trade berseorangan.

NY FED President Dudley telah berucap dan kemudian menggerakkan pasaran. Saya cuba tulis sebelum market open esok.
Sebenarnya saya telah menulis mengenainya disini https://goo.gl/2rv9Ac
Mari belajar Trade news bersama saya.  Analisa Fundamental dan teknikal sekali gus.  Office saya di Wisma Consplant 2, sebelah Subang Parade.  Atau k…

Cara Trade News dan Trading Idea CAD CPI 9.30 malam nanti

Semalam pasaran berpendapat ECB bersikap hawkish selepas minit mesyuarat mereka dikeluarkan.Selepas itu pasaran berterusan kepada weak dollar dan strong gold.
Perlukan news untuk tukar trend ini. Sementara itu eloklah trade dan mencari entry ikut arah trend ini.
Trading Idea Fundi dan teknikal: BUY USDCAD


Kita ada news CAD 9.30 malam nanti. Perlu diingat ini hari terakhir dan tiada news besar lain, jadi semua traders menumpukan perhatian pada CAD, maksudnya boleh berlaku pergerakan besar malam nanti.


Apa yang kita perlu buat – google news CAD CPI ni untuk mencari review terbaru. Kita tidak perlu tahu semuanya tentang ekonomi Kanada. Cuba baca banyak sebanyak mungkin.



Baru-baru ini data retail sales Canada mengecewakan. Maka dijangka data CPI juga akan lemah. Analisa Fundamental berpendapat CAD akan melemah. (USDCAD akan naik).
AMARAN!!!!Ini jangkaan sebelum news. Apapun boleh keluar semasa news nanti.
ØSebelum NEWS, ikut set up apa jua teknik yang anda tau. Tapi selepas News, hormatilah ara…

[ANALISA MARKET: PAIR EURJPY, USDCAD, CHFJPY, EURUSD dan AUDUSD]

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua rakan2 abam.
.
.
Hari ni abam nak share sedikit analisa yang abam ada buat. Setup swing untuk 5 pair ini. Andai ada lagi pair yang korang rasa nak abam analisa boleh la komen dekat bawah atau PM je abam ye. Nanti abam tolong analisa kan setakat yang mampu :)

1. EURJPY

2. USDCAD

3. CHFJPY

4. EURUSD

5. AUDUSD

Ni link buat mereka yang nak subsribe ke TRADINGVIEW abam ye. Mana tahu kot2 dapat membantu korang untuk dapatkan idea nak trade macam mana nanti
.
TradingView.com_hilmannawi
.
TradingView.com_hilmannawi
.
TradingView.com_hilmannawi
.
.
Semoga bermanfaat buat semua ye.
p/s – abam nak buat kelas di Setia Alam pada 10hb Mac 2018 (Sabtu) yang mana2 rasa berminat tu boleh la wasap dulu ye.

Link group telegram: Naked Trading System
-- Hilman Nawi Pengurus PiphijauLTD https://www.piphijaultd.com/ib-terengganu/ www.wasap.my/60199590539 https://t.me/HilmanNawiPiphijauLTD email: terengganu@piphijaultd.com

Traders Malaya sudah faham teknik tapi Pengurusan Risiko Punca Traders Gagal

Ini adalah trading performance Long-Term Capital Management (LTCM) pada tahun 90 an. 20% atau 40% setahun memang tidak menghairankan untuk para forex traders tapi.....
Perlu diingat, position mereka bernilai lebih $1 trillion, lebih kurang 20% nilai forex trading sehari.
Pengasasnya, John W. Meriwether adalah nama besar dalam industri Bond ketika itu.
2 orang Professor dalam bidang Ekonomi dan Matematik, menulis program (yang kita panggil EA) dan menguruskan Dana LTCM

Dana ini Bankrupt pada tahun 2000. Pakar pun MC
Kealpaan mengakibatkan Federal Reserve mengambil alih pengurusan dengan suntikan modal $3.6 Billion dari 14 Bank dan Broker terbesar di Wall Street
Pemahaman mereka tentang pasaran adalah betul tapi saiz position mereka yang terlalu besar, menyusahkan mereka untuk menutup position mereka. Perlunya “Team” George Soros tidak trade berseorangan. Pengurus Dana biasanya ada pakar ekonomi, penganalisa pasaran, pakar pengurusan risiko (money management) dan juga trader. Mereka ini selaluny…

Current Risk to Financial Market – US Default on its Debt

A debt ceiling has been in place since 1917, but the government raises it whenever it comes close to hitting it.
Hitting the debt ceiling would mean defaulting on interest payments to creditors.
In 2011, because of delay in raising the debt ceiling, Standard & Poor's lowered the U.S. credit rating from AAA to AA+. That caused the stock market to plummet.
Recently, US Congress approved a bill to increase spending by $300 billion over the next two years and avoiding another Government Shutdown until at least 23 March 2018.
Increasing the Debt Ceiling faced stiff resistance from Democrats as Washington failed to address the Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA), which could see up to 700,000 undocumented immigrants deported.
To understand how serious the situation is:- Rep. Nancy Pelosi, the Minority Leader of the United States House of Representatives spoke for eight hours and seven minutes on behalf of Dreamers, immigrants, and the legislative prospects for a path to citiz…

Dollar:- Antara (Growth dan Inflation) dan Deficit Amerika yang membesar

Kita mula dapat gambaran yang lebih jelas, apakah yang dibimbangi oleh Pasaran Kewangan Dunia.
Kongress akhirnya meluluskan pertambahan perbelanjaan Amerika. Pertambahan ini akan meningkat kan Budget deficit Amerika.
ØIni melemahkan Dollar dan Pasaran saham secara amnya.
Perbelanjaan yang meningkat ini akan mengukuhkan ekonomi dan meningkatkan kadar inflasi. Interest Rate akan naik. 
ØIni sepatutnya mengukuhkan Dollar dan pasaran saham.
Maka berlakulah pergelutan antara Bull dan Bear. Secara teknikalnya, Bear sudah nampak kepenatan dan mungkin terpaksa mengumpul tenaga sebelum bertindak lagi.
Masih ada Flight to Safety Jumaat Lepas Bila Saham jatuh terlalu banyak, berlaku lah “Flight to safety” seperti yang dibincangkan disini.
http://www.piphijau.com/2018/02/kejatuhan-saham-dan-kaitan-dengan-forex.html
Disini juga kita bincangkan, bagaimana mencari support level pasaran saham.
Ia akhirnya menguji 10 Months Moving Average Dow Jones.


Paras 100 days moving average dan Mid-line Bollinger Band W…

Ini sebab sebenar kenapa saham jatuh dan Trading Plan untuk minggu mendatang

Pasaran saham mengalami kejatuhan terburuk 2018, Isnin lepas diikuti dengan “Flight to safety”, pelabur menjual risky asset seperti Ekuiti dan membeli safe asset seperti Bond.

Media melaporkan, kenaikan interest rate seperti yang dibayangkan oleh pasaran Bond menyebabkan kejatuhan teruk saham.
Sebenarnya, interest rate akan naik jika ekonomi Amerika terus mengukuh.
Tetapi beberapa perkara perlu berlaku sebelum kita dapat ekonomi yang kuat.
Bulan Disember, Jobs Act and Tax Cut Bill telah diluluskan. Ia akan menambah deficit Amerika sebanyak $1 trillion untuk tempoh 10 tahun. Trump pula sedang merangka Infrastructure Spending bill – budget antara $500 - $1 trillion untuk tempoh 10 tahun juga.
Semua ini akan menaikkan deficit Amerika dan mereka perlu meminjam.
Debt Limit bakal dilanjutkan sehingga 23 March Amerika ada limit pinjaman yang perlukan kelulusan congress, Senate dan House.
Bila-bila masa sahaja Debt Limit ini akan dinaikkan untuk tempuh sehingga 23 March. Ini Cuma formaliti sahaja.…

Kejatuhan Saham dan kaitan dengan Forex

“Flight to safety” 2008 dan 2018
Kita biasanya mudah faham apabila kita belajar melalui pengalaman.
Krisis 2008
Semasa Global Financial Crisis 2008, Dow Jones jatuh dari paras 11000 hingga ke paras 8000.


Di awal permulaan kejatuhan Dow Jones, Gold dan Bond telah naik. (Yield Jatuh).
Kerana ketiadaan data, saya gunakan chart Weekly disini
Kemudian, USDJPY dan EURCHF telah jatuh.



Yen dan Swiss Franc menjadi pilihan semasa pasaran saham jatuh teruk. Dollar pula biasanya menjadi pilihan berbanding currency lain.
Sebabnya??? Boleh datang ke kelas Makro saya.
Kejatuhan Saham 2018

Dunia mengalami recession pada 2008. Sekarang kejatuhan pasaran lebih kepada aktiviti pembetulan portfolio pengurus dana disebabkan faktor kemungkinan kenaikan interest rates di Amerika.
Boleh hadir ke kelas Makro saya untuk cerita lebih lanjut.
Untuk mereka yang trade menggunakan EA, sebab mengapa pasaran bergerak tidak dicatitkan dan disinilah risiko penggunaan EA yang telah di backtesting bertahun-tahun.
Biasanya di pengak…

Bearish Marubozu sahkan Dow Uptrend sudah berakhir. Adakah ia sementara?

Kita ada candle bearish marubozu pada daily chart Jumaat lepas. Ini adalah antara chart pattern yang mudah difahami. Ia beritahu kita trend menaik Dow Jones sudah berakhir.
Persoalannya sekarang, berapa jauh kah downtrend ini akan pergi?
Perkara pertama kita perlu lihat ialah “safe haven asset” atau aset yang selamat iaitu bond dan gold.


US Yield sedang didalam trend menaik. Ini maksudnya, harganya sedang jatuh.


Gold juga sedang jatuh.  Kejatuhan harga aset yang selamat seperti Bond dan Gold memberitahu kita, kejatuhan pasaran saham adalah sementara.

Analisa Makro Keadaan Semasa – Politik Dalaman Amerika


Pada pertengahan Disember, Trump telah menandatangani Job Creation and Tax Cut Bill 2017. Sejak itu, Dollar indeks mengalami kejatuhan.
Tax Cut bill ini akan mengakibatkan kadar defisit Amerika meningkat sebanyak $1 trillion untuk tempoh 10 Tahun.
Amerika perlu meminjam untuk membiayai Tax cut bill ini. Sebenarnya, pinjaman Kerajaan Amerika ada hadnya. Had itu akan tamat pada 8 february nan…