CAD CPI - Untung 20%. Begini caranya.....







Alhamdulillah ada juga yang buat profit dari review yang saya beri.

  
Akhirnya data adalah lebih kuat dari yang dijangka. USDCAD telah break trendline and jatuh menghampiri paras 1.26
  

Ini adalah akaun leverage 1:500, 50 USD yang saya baru buka untuk seorang yang telah pm saya minta track record.

Profit dari trading news USDCAD sahaja berjumlah $38.88, tetapi saya ada loss $22 dari trading gold.

Saya gunakan M1 untuk trade selepas news. Dan pemahaman teknikal, Engulf, Head and Shoulder, Broadening Wages telah membantu dalam trade ini.

Teknik dan pemahaman Fundamental mudah difahami. Yang sukar dikawal adalah emosi sendiri. Lebih baik ada kawan dari trade berseorangan.


  
NY FED President Dudley telah berucap dan kemudian menggerakkan pasaran. Saya cuba tulis sebelum market open esok.

Sebenarnya saya telah menulis mengenainya disini

Mari belajar Trade news bersama saya. 
Analisa Fundamental dan teknikal sekali gus. 
Office saya di Wisma Consplant 2, sebelah Subang Parade. 
Atau kita boleh buat appointment untuk tempat dan masa yang sesuai.

Fees USD100.

Analisa Lengkap Makro Dollar dan Ringgit 2018
Saya ada EBook “Forecasting Dollar and Ringgit 2018” untuk usahawan. Ia berguna untuk forex traders juga.


Kadang-kadang saya menulis disini. Please like my page –

Untuk mereka yang trade dibawah saya, saya boleh bagi rebate untuk coaching. Daftar disini

Di Piphijau, Traders berpeluang mendapat pengiktirafan pada hujung tahun.

Cara Trade News dan Trading Idea CAD CPI 9.30 malam nanti


Semalam pasaran berpendapat ECB bersikap hawkish selepas minit mesyuarat mereka dikeluarkan.Selepas itu pasaran berterusan kepada weak dollar dan strong gold.

Perlukan news untuk tukar trend ini. Sementara itu eloklah trade dan mencari entry ikut arah trend ini.

Trading Idea Fundi dan teknikal: BUY USDCAD



Kita ada news CAD 9.30 malam nanti. Perlu diingat ini hari terakhir dan tiada news besar lain, jadi semua traders menumpukan perhatian pada CAD, maksudnya boleh berlaku pergerakan besar malam nanti.



Apa yang kita perlu buat – google news CAD CPI ni untuk mencari review terbaru. Kita tidak perlu tahu semuanya tentang ekonomi Kanada. Cuba baca banyak sebanyak mungkin.




Baru-baru ini data retail sales Canada mengecewakan. Maka dijangka data CPI juga akan lemah. Analisa Fundamental berpendapat CAD akan melemah. (USDCAD akan naik).

AMARAN!!!!  Ini jangkaan sebelum news. Apapun boleh keluar semasa news nanti.

Ø Sebelum NEWS, ikut set up apa jua teknik yang anda tau. Tapi selepas News, hormatilah arah pasaran. Berikan lebih kurang satu jam.

Ø Kadang-kadang pasaran bergerak tidak ikut news sebab mungkin ada news lain atau pasaran belum “digest” news yang ada.

Ø Major Trend Dollar tengah lemah secara keseluruhannya.


Analisa Teknikal CAD



Anda perlu faham trendline, support dan resistance. Tidak ada Resistance yang kuat sehinggalah ke paras 1.28.

Perhatikan trendline  itu. Terdapat support yang kuat pada paras 1.26. Boleh PO dan tunggu disitu untuk membeli.

Untuk trade news, seeloknya masuk position 1 jam sebelum News. Awal pun boleh jika kita rasa comfortable dengan pasaran, maksudnya tiada surprise news lain sebelum news CAD nanti

Perhatikan set up di Time Frame yang kecil seperti M15 atau H1. Berdasarkan chart diatas, boleh beli USDCAD dan letak Stop Loss dibawah trendline.

Jika anda ada modal lebih, boleh beli dan layer sehingga keparas 1.26


Analisa Teknikal Gold




Gold sebenarnya begitu sensitive kepada apa yang berlaku pada fundamental, geopolitik dan sebagainya.

Gold telah break trendline, kita boleh cuba beli, support sekitar 1327, Resistance yang tidak berapa kuat pada paras 1335 dan 1340 kerana telah diuji sebelum ini.
Paras 1347 ke 1350 bisa dicapai.



Good Luck

Analisa Lengkap Makro Dollar dan Ringgit 2018
Saya ada EBook “Forecasting Dollar and Ringgit 2018” untuk usahawan. Ia berguna untuk forex traders juga.

jika berminat.

Kadang-kadang saya menulis disini. Please like my page –

Kalau perlu penerangan,

Saya kumpulkan news yang penting disini.

Saya buat personal coaching for Macro and Technical Analysis. Fees USD100.
  
Untuk mereka yang trade dibawah saya, saya boleh bagi rebate untuk coaching. Daftar disini

Di Piphijau, Traders berpeluang mendapat pengiktirafan pada hujung tahun.

[ANALISA MARKET: PAIR EURJPY, USDCAD, CHFJPY, EURUSD dan AUDUSD]

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua rakan2 abam.
.
.
Hari ni abam nak share sedikit analisa yang abam ada buat. Setup swing untuk 5 pair ini. Andai ada lagi pair yang korang rasa nak abam analisa boleh la komen dekat bawah atau PM je abam ye. Nanti abam tolong analisa kan setakat yang mampu :)

1. EURJPY

2. USDCAD

3. CHFJPY

4. EURUSD

5. AUDUSD

Ni link buat mereka yang nak subsribe ke TRADINGVIEW abam ye. Mana tahu kot2 dapat membantu korang untuk dapatkan idea nak trade macam mana nanti
.
TradingView.com_hilmannawi
.
TradingView.com_hilmannawi
.
TradingView.com_hilmannawi
.
.
Semoga bermanfaat buat semua ye.

p/s – abam nak buat kelas di Setia Alam pada 10hb Mac 2018 (Sabtu) yang mana2 rasa berminat tu boleh la wasap dulu ye.

Link group telegram: Naked Trading System

--
Hilman Nawi
Pengurus PiphijauLTD
email: terengganu@piphijaultd.com

Traders Malaya sudah faham teknik tapi Pengurusan Risiko Punca Traders Gagal





Ini adalah trading performance Long-Term Capital Management (LTCM) pada tahun 90 an. 20% atau 40% setahun memang tidak menghairankan untuk para forex traders tapi.....

Perlu diingat, position mereka bernilai lebih $1 trillion, lebih kurang 20% nilai forex trading sehari.

Pengasasnya, John W. Meriwether adalah nama besar dalam industri Bond ketika itu.

2 orang Professor dalam bidang Ekonomi dan Matematik, menulis program (yang kita panggil EA) dan menguruskan Dana LTCM


Dana ini Bankrupt pada tahun 2000. Pakar pun MC

Kealpaan mengakibatkan Federal Reserve mengambil alih pengurusan dengan suntikan modal $3.6 Billion dari 14 Bank dan Broker terbesar di Wall Street

Pemahaman mereka tentang pasaran adalah betul tapi saiz position mereka yang terlalu besar, menyusahkan mereka untuk menutup position mereka.
  
Perlunya “Team”
George Soros tidak trade berseorangan. Pengurus Dana biasanya ada pakar ekonomi, penganalisa pasaran, pakar pengurusan risiko (money management) dan juga trader.
  
Mereka ini selalunya hanya fokus dalam bidang kerja masing-masing.

Mereka membuat review setiap pagi Isnin dan ada meeting harian, kemanakah arah pasaran.

Ø Retail traders biasanya menggalas kesemua tanggung jawab ini berseorangan. Bila satu peringkat gagal, biasanya emosi membuatkan traders gagal untuk cut loss ataun membuka position yang terlalu besar.  maka kenalah Margin Call

Untuk analisa fundamental keadaan semasa yang mendalam, saya ada tulis di sini

http://www.piphijau.com/2018/02/current-risk-to-financial-market-us.html


Analisa Lengkap Makro Dollar dan Ringgit 2018
Saya ada EBook “Forecasting Dollar and Ringgit 2018” untuk usahawan. Ia berguna untuk forex traders juga.

jika berminat.

Kadang-kadang saya menulis disini. Silakan like page saya –

Kalau perlu penerangan,

Saya kumpulkan news yang penting disini.

Saya buat personal coaching for Macro and Technical Analysis. Fees USD100.

Untuk mereka yang trade dibawah saya, saya boleh bagi rebate untuk coaching. Daftar disini

Di Piphijau, Traders berpeluang mendapat pengiktirafan pada hujung tahun.

Current Risk to Financial Market – US Default on its Debt





A debt ceiling has been in place since 1917, but the government raises it whenever it comes close to hitting it.

Hitting the debt ceiling would mean defaulting on interest payments to creditors.

In 2011, because of delay in raising the debt ceiling, Standard & Poor's lowered the U.S. credit rating from AAA to AA+. That caused the stock market to plummet.

Recently, US Congress approved a bill to increase spending by $300 billion over the next two years and avoiding another Government Shutdown until at least 23 March 2018.

Increasing the Debt Ceiling faced stiff resistance from Democrats as Washington failed to address the Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA), which could see up to 700,000 undocumented immigrants deported.

To understand how serious the situation is:- Rep. Nancy Pelosi, the Minority Leader of the United States House of Representatives spoke for eight hours and seven minutes on behalf of Dreamers, immigrants, and the legislative prospects for a path to citizenship.

At 77, she did so while standing on her feet, without a break — not even water.  
If Democrat did not get what they want – another Government Shutdown and a default on US debt is a possibility.

Until America solve their internal crisis, Rising Yield, Falling Dollar and Stronger Gold prices will likely continue

regards

We have EBook “Forecasting Dollar and Ringgit 2018” for free. This EBook is suitable for corporates and traders
Please http://wasap.my/60162271402 if you are interested.


Some companies benefit from strong dollar and those with huge dollar debt may benefit from weak dollar.
Understanding the factor Fundamentally and Technically could help company plan their business better.
If you need explanation, please contact me for an appointment. http://wasap.my/60162271402

I am collecting Macro news and may give some comment in my Telegram group. Join me - https://goo.gl/2rv9Ac

I do personal coaching for Macro and Technical Analysis. Contact me for an appointment. http://wasap.my/60162271402

If you are a forex trader, please register with us Piphijau

in Piphijau, we reward traders who are consistent and doing well in their trading.


Dollar:- Antara (Growth dan Inflation) dan Deficit Amerika yang membesar



Kita mula dapat gambaran yang lebih jelas, apakah yang dibimbangi oleh Pasaran Kewangan Dunia.

Kongress akhirnya meluluskan pertambahan perbelanjaan Amerika. Pertambahan ini akan meningkat kan Budget deficit Amerika.

Ø Ini melemahkan Dollar dan Pasaran saham secara amnya.

Perbelanjaan yang meningkat ini akan mengukuhkan ekonomi dan meningkatkan kadar inflasi. Interest Rate akan naik. 

Ø Ini sepatutnya mengukuhkan Dollar dan pasaran saham.

Maka berlakulah pergelutan antara Bull dan Bear. Secara teknikalnya, Bear sudah nampak kepenatan dan mungkin terpaksa mengumpul tenaga sebelum bertindak lagi.

Masih ada Flight to Safety Jumaat Lepas
Bila Saham jatuh terlalu banyak, berlaku lah “Flight to safety” seperti yang dibincangkan disini.


Disini juga kita bincangkan, bagaimana mencari support level pasaran saham.

Ia akhirnya menguji 10 Months Moving Average Dow Jones.



Paras 100 days moving average dan Mid-line Bollinger Band Weekly menjadi rintangan buat masa ini.

Trading Idea
Secara keseluruhannya, Flight to Safety ini masih belum berakhir.

Tetapi, menjual bonds adalah langkah terbaik buat masa ini berdasarkan tema pasaran kewangan yang dibincangkan diatas.



Idea untuk Trader Saham
Pasaran terpaksa memilih (trade-off) antara bond yang memberi interest yang tinggi atau saham yang memberi dividend (income stocks) yang baik.

Income Stocks yang tiada growth, lebih baik dijual

Pilih Technology Stocks Yang Sesuai



NVidia adalah pembuat Graphic Cards yang digunakan dalam computer games, mesin mining Bitcoin dan juga Electric car.

Masa depan Nvidia memanglah cerah. Perhatikan Dow membuat low pada 5 February dan Jumaat lepas tetapi Nvidia membuat low pada 5 February tetapi tidak pada Jumaat lepas.

Kaedah memilih saham ini dinakan kaedah Relative Strength Analysis

Sekian

Saya ada E-Book Analisa Makro dan News untuk Forex Trader. Boleh dapatkan disini


Semua news saya kumpulkan dan buat ulasan di group telegram saya. Boleh Tanya disini.

Saya juga buat personal coaching kelas Makro dan teknikal  analisis. Boleh datang ke office saya di Subang jaya. Fees $100 USD. Isnin sehingga Khamis atau hujung minggu

Nak belajar analisa Makro? Ia juga berguna untuk trader saham dan indeks futures. Klik link dibawah


Kalau klik tak jadi, please pm no tertera diatas.

Kalau sudi register dan trade dibawah link saya, silakan





Ini sebab sebenar kenapa saham jatuh dan Trading Plan untuk minggu mendatang

Pasaran saham mengalami kejatuhan terburuk 2018, Isnin lepas diikuti dengan “Flight to safety”, pelabur menjual risky asset seperti Ekuiti dan membeli safe asset seperti Bond.


Media melaporkan, kenaikan interest rate seperti yang dibayangkan oleh pasaran Bond menyebabkan kejatuhan teruk saham.

Sebenarnya, interest rate akan naik jika ekonomi Amerika terus mengukuh.

Tetapi beberapa perkara perlu berlaku sebelum kita dapat ekonomi yang kuat.

Bulan Disember, Jobs Act and Tax Cut Bill telah diluluskan. Ia akan menambah deficit Amerika sebanyak $1 trillion untuk tempoh 10 tahun. Trump pula sedang merangka Infrastructure Spending bill – budget antara $500 - $1 trillion untuk tempoh 10 tahun juga.

Semua ini akan menaikkan deficit Amerika dan mereka perlu meminjam.

Debt Limit bakal dilanjutkan sehingga 23 March
Amerika ada limit pinjaman yang perlukan kelulusan congress, Senate dan House.

Bila-bila masa sahaja Debt Limit ini akan dinaikkan untuk tempuh sehingga 23 March. Ini Cuma formaliti sahaja.

Sekarang hampir pukul 10 pagi waktu Malaysia, 9 malam di Washington. Mereka mungkin sedang mengundi.


Budget Deal dan debt Limit untuk 2 tahun
Semalam Ketua Senate Republican dan Democrat mengumumkan mereka telah bersetuju untuk meningkatkan perbelanjaan kerajaan dan debt limit untuk tempoh 2 tahun.

Persetujuan ketua ini masih lagi perlukan undian. Dalam 100 kerusi Senate, 51 Republikan, 47 democrat dan 2 parti bebas. Undi yang diperlukan, biasanya super majority, 60:40

Saya jangkakan undian bakal dilakukan antara sekarang sehingga 23 march nanti. Sementara itu Debate tentang Bill ini akan bermula minggu depan.
Democrat tidak akan mudah bersetuju dengan bill ini. Mereka mahukan dasar yang lebih jelas tentang immigrant.

Ketidak tentuan inilah yang menyebabkan pasaran saham jatuh.

Jika Bill ini tidak lulus, Trump tidak boleh melaksanakan program perbelanjaan infrastrukturnya dan Tax Cut bill juga akan terganggu.


Trade War
Cara lain untuk Trump mengurangkan deficit ialah dengan mengurangkan trade deficit Amerika terutamanya dengan China.

Trump dijangka akan lebih aggresif memperjuangkan polisi Sell in America, made in America selepas budget deal ini berakhir nanti.

Kereta yang dijual di Amerika, sekarang ini dibuat di China atau di Mexico. Trump mahukan penjual kereta memindahkan kilang kereta mereka ke Amerika.

Pasaran saham, walaupun dijangka menaik, tetapi kita akan dapat lebih banyak volatility seperti yang berlaku minggu ini.

Untuk Forex pula, selepas budget deal 2 tahun  diluluskan, barulah pasaran akan melihat apa yang federal Reserve bakal umumkan.

Federal Reserve memang dijangka akan lebih hawkish nanti.

Trading Plan
1. Selling US Bond masih lagi trading idea terbaik 2018
2. Selepas Budget deal 2 tahun lulus, tema pasaran akan berubah kepada Strong Economic growth ahead dan higher inflation, membawa kepada Central Bank yang lebih hawkish.

Kita akan dapat Higher interest rates di US – weak Gold dan Strong dollar.

Sementara itu pasaran dijangka volatile bergantung kepada apa yang mereka bincangkan

3. Trade War. Setiap kali Trump bercakap tentang Trade policy – dollar hampir pasti akan jatuh.

2018 ini walaupun dijangkakan ekonomi dunia akan kukuh tetapi ia akan lebih mencabar berbanding tahun lepas.

Sekian.

Semua news saya kumpulkan dan buat ulasan di group telegram saya. Boleh Tanya disini.

Saya juga buat personal coaching kelas Makro dan teknikal  analisis. Boleh datang ke office saya di Subang jaya. Fees $100 USD. Isnin sehingga Khamis atau hujung minggu

Nak belajar analisa Makro? Ia juga berguna untuk trader saham dan indeks futures. Klik link dibawah


Kalau klik tak jadi, please pm no tertera diatas.

Kalau sudi register dan trade dibawah link saya, silakan

Silakan like FB Page saya




Kejatuhan Saham dan kaitan dengan Forex

“Flight to safety” 2008 dan 2018

Kita biasanya mudah faham apabila kita belajar melalui pengalaman.

Krisis 2008

Semasa Global Financial Crisis 2008, Dow Jones jatuh dari paras 11000 hingga ke paras 8000.



Di awal permulaan kejatuhan Dow Jones, Gold dan Bond telah naik. (Yield Jatuh).

Kerana ketiadaan data, saya gunakan chart Weekly disini

Kemudian, USDJPY dan EURCHF telah jatuh.




Yen dan Swiss Franc menjadi pilihan semasa pasaran saham jatuh teruk. Dollar pula biasanya menjadi pilihan berbanding currency lain.

Sebabnya??? Boleh datang ke kelas Makro saya.

Kejatuhan Saham 2018


Dunia mengalami recession pada 2008.
Sekarang kejatuhan pasaran lebih kepada aktiviti pembetulan portfolio pengurus dana disebabkan faktor kemungkinan kenaikan interest rates di Amerika.

Boleh hadir ke kelas Makro saya untuk cerita lebih lanjut.

Untuk mereka yang trade menggunakan EA, sebab mengapa pasaran bergerak tidak dicatitkan dan disinilah risiko penggunaan EA yang telah di backtesting bertahun-tahun.

Biasanya di pengakhiran trend menaik, kita ada Head and Shoulder atau Double Top atau kadang-kadang kelihatan 3 puncak.

Kemudian Candle Bearish Marubozu menyusul. Kita ada trend ini pada US Bond yield dan Dow Jones. Kedua-dua pasaran ini adalah “center of gravity” pasaran kewangan sekarang ini.


Dimanakah Supportnya?

Moving Average 50. 100, 200 hari Support level.

Anda perlu faham tentang support dan resistance line. Cara mudah kita boleh gunakan moving average, daily chart 50 atau 100 atau 200 hari.

Biasanya 50 days moving average sudah mencukupi tapi kali ini support berada pada paras 100 days. Kita masih belum pasti apakah paras ini boleh bertahan.

Bollinger Band Support Level





Bollinger band menggunakan 3 line. Perhatikan di daily chart, line pertengahan dan line bawah Bollinger tidak dapat bertahan.

Buat masa ini Dow Jones bertahan pada line pertengahan di weekly chart. Jika line ini pecah, kita melihat paras line Bollinger band yang dibawah, iaitu 22000 sebagai support.

Golden and death Cross Monthly Moving Average 10 and 20


Perhatikan Dow Jones sudah bergerak terlalu jauh dari 10 Month Moving Average. Paras 23000 mungkin paras support yang baik.

Kesimpulan
Secara teknikal kita belum dapat tanda-tanda yang kejatuhan pasaran saham ini akan berhenti dalam masa terdekat.

Secara Fundamentalnya, kami berpendapat kejatuhan ini ada kena mengena dengan Politik Dalaman Amerika.

Masalah Politik Dalaman ini akan mempengaruhi Fiscal Policy dan Trade Policy Amerika.

Kepada Trader Forex pula, biasanya kita Perlu Ada News untuk merubah arah Trend.

Semua news saya kumpulkan dan buat ulasan di group telegram saya. Boleh Tanya disini.

Saya juga buat personal coaching kelas Makro dan teknikal  analisis. Boleh datang ke office saya di Subang jaya. Fees $100 USD. Isnin sehingga Khamis atau hujung minggu

Nak belajar analisa Makro? Ia juga berguna untuk trader saham dan indeks futures. Klik link dibawah


Kalau klik tak jadi, please pm no tertera diatas.

Kalau sudi register dan trade dibawah link saya, silakan

Bearish Marubozu sahkan Dow Uptrend sudah berakhir. Adakah ia sementara?




Kita ada candle bearish marubozu pada daily chart Jumaat lepas. Ini adalah antara chart pattern yang mudah difahami. Ia beritahu kita trend menaik Dow Jones sudah berakhir.

Persoalannya sekarang, berapa jauh kah downtrend ini akan pergi?

Perkara pertama kita perlu lihat ialah “safe haven asset” atau aset yang selamat iaitu bond dan gold.



US Yield sedang didalam trend menaik. Ini maksudnya, harganya sedang jatuh.



Gold juga sedang jatuh.  Kejatuhan harga aset yang selamat seperti Bond dan Gold memberitahu kita, kejatuhan pasaran saham adalah sementara.


Analisa Makro Keadaan Semasa – Politik Dalaman Amerika



Pada pertengahan Disember, Trump telah menandatangani Job Creation and Tax Cut Bill 2017. Sejak itu, Dollar indeks mengalami kejatuhan.

Tax Cut bill ini akan mengakibatkan kadar defisit Amerika meningkat sebanyak $1 trillion untuk tempoh 10 Tahun.

Amerika perlu meminjam untuk membiayai Tax cut bill ini. Sebenarnya, pinjaman Kerajaan Amerika ada hadnya. Had itu akan tamat pada 8 february nanti. Adakah kita akan dapat satu lagi Government Shutdown?

Antara isu yang panas di Amerika sekarang ini adalah isu Immigran, Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA)

DACA adalah polisi yang mana sesiapa yang dibawah umur 18 tahun (minors) yang memasuki Amerika secara haram, dikenakan tindakan tertangguh selama 2 tahun dan boleh mendapat “work permit”.

Menurut Trump, DACA ini akan berakhir pada 5 March. Trump sudah istiharkan White House akan menutup program ini tetapi Democrat sedang berusaha melanjutkan DACA ini. Bolehkah mereka mencapai kata sepakat dalam hal ini?

Isu lain ialah campurtangan Russia dalam pilihan raya Presiden dan Infrastructure Spending Bill – perbelanjaan infrastruktur sebanyak $1 trillion untuk tempoh 10 tahun.

Isu-isu tertangguh ini melemah kan Dollar Amerika secara amnya. Bila isu-isu ini selesai, pasaran akan kembali melihat potensi sebenar ekonomi Amerika.

Sementara itu, kita terpaksa menunggu Ekonomi Amerika yang bergerak diatas landasan tax Cut Bill dan Infrastructure spending bill.

Ø Bersambung Analisa teknikal Pasaran Kewangan

Semua news saya kumpulkan dan buat ulasan di group telegram saya. Boleh Tanya disini.

Saya juga buat personal coaching kelas Makro dan teknikal  analisis. Boleh datang ke office saya di Subang jaya. Fees $100 USD. Isnin sehingga Khamis atau hujung minggu

Analisa Makro ini berguna untuk semua jenis traders seperti forex, saham, bond dan indeks futures. Klik link dibawah


Kalau klik tak jadi, please pm no tertera diatas.

Kalau sudi register dan trade dibawah link saya, silakan

Sedikit Latar Belakang penulis
Siapakah saya? Saya berpengalaman lebih 20 tahun dalam industry saham, menulis analisa Makro/strategi kepada clients saya.

Saya juga seorang part-time trainer dibawah SIDC, education arm kepada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Saya sudahpun melatih pekerja-pekerja RHB Investment Bank, CIMB Investment Bank, Eastsprings Investments, PNB dan ramai lagi.

Saya boleh berkongsi pengalaman dengan mereka yang tidak bekerja didalam industri ini secara formal.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :