Dari Kacamata Sebuah Institusi 1 (Bicara Nakhoda)

SALAM Sejahtera para trader,


Seperti yang Nakhoda janjikan sebelum ini, Alhamdulillah kali ini diberi kesempatan untuk menyambung tulisan sebelum ini berkenaan apa yang penting bagi seorang trader dan bagaimana sesebuah institusi kewangan melihat sesuatu peluang pelaburan.


Sepengalaman Nakhoda bekerja dengan sebuah bank selama 8 tahun dalam pelbagai kapasiti, Nakhoda dapati institusi amat mementingkan proses yang sempurna dalam sesuatu kerja. Dalam pelaburan ada lima perkara yang perlu dipenuhi sebelum dana dilaburkan:


1. Tema pelaburan
2. Analisa fundamental/sentimen
3. Analisa teknikal
4. Pengurusan risiko
5. Kesediaan psikologi


[Tema pelaburan]
Sebelum sesuatu pelaburan dibuat, penting untuk mendefinisikan tujuan pelaburan (investment objectives), tempoh pelaburan (investment horizon), peruntukan asset (asset allocation) dn struktur yuran (fees structure)..yang kesemua ini dipanggil mandat pelaburan (investment mandate).

Anda tentu tertanya-tanya… Ini untuk institusi... Kami hanya pelabur kecil... Apa kaitannya kepada kami? Sebenarnya banyak kaitan semua perkara tersebut kepada seorang trader dan pelabur.

Sebagai seorang trader yang bercita-cita tinggi seperti anda, adalah perlu untuk mengguna pakai pendekatan institusi dalam aktiviti trading dan pelaburan anda. Yelah, kan trading ni bisnes sesebuah bank dan institusi pelaburan. Lagipun ini akan membuatkan anda lebih profesional dalam melakukan pekerjaan ini… Ya, semua yang anda buat itu adalah kerja.


Baiklah, sebelum anda mula melabur atau berdagang..anda perlu tahu mengapa anda mahu melakukannya..anda mungkin kata "saya cuma nak tambah pendapatan sahaja"..well, hakikatnya kenyataan seperti itu tidak cukup untuk membawa anda kepada kejayaan. Sekiranya itu sahaja matlamat anda..begitulah hasilnya..ianya mungkin menambah pendapatan..tetapi semua wang tambahan itu akhirnya anda belanjakan dan pada akhir tahun..baki akaun bank anda masih macam awal tahun..anda pun tak tahu kemana semua wang itu pergi... Hehehe

Matlamat perlu jelas... Sebagai contoh... "Saya sanggup melabur RM2,000 untuk menjana RM5,000 bagi mencapai impian bercuti ke Russia pada hujung tahun" atau mungkin "Saya sanggup melabur RM1,000 untuk menjana RM100-300 sebulan bagi menampung perbelanjaan keluarga yang semakin membesar dengan kehadiran ahli baru.

Jelas bukan? Matlamat yg jelas memudahkan anda utk mencapainya dan tahu kemana wang hasil tersebut perlu disalurkan..tidaklah lagi membazir dikelab-kelab belanja kawan-kawan yang akhirnya meninggalkan anda bila anda susah… Hehehe...


So sekarang anda telah pun tahu kenapa anda nak melabur dan berapa lama... Seterusnya nak melabur dimana? Pasaran saham? Komoditi? Matawang? Unit Amanah?

Anda perlu faham terdapat risiko dalam pelaburan dan setiap satu instrumen kewangan itu mempunyai risiko yang berbeza-beza... Katalah ketika ini anda melihat ketidaktentuan dalam pasaran akibat perang dagang antara AS dan China dan berfikir lebih baik melabur dalam pasaran komoditi..tapi komoditi apa ya? Emas? Perak? Kopi? Koko? Minyak mentah? Minyak sawit?

Macam-macam ada di pasaran komoditi dan setiap satunya mempunyai sifat yang berbeza-beza dengan yang lain. Adakah anda akan melabur dalam satu komoditi sahaja atau dua atau tiga? Tahukah anda juga pasaran komoditi mempengaruhi pergerakan dalam pasaran matawang? Adeh... Banyak rupanya perlu saya tahu untuk menjadi trader... Bukan ke senang ajer? Tekan buy and sell? Kawan saya kata senang.. Hmm kalaulah semudah itu, tentulah kawan anda dah jadi jutawan sekarang bukan? Hehehe...

Baiklah, setelah anda tahu objektif, tempoh dan peruntukan aset pelaburan, anda perlu juga tahu segala yuran, komisen yang anda perlu bayar untuk pelaburan tersebut..sebagai contoh terdapat unit amanah yang menetapkan yuran pengurusan sebanyak 2% dan 20% caj perkongsian keuntungan... Ada juga pelaburan yang hanya mengambil yuran pengurusan sahaja... Dan sekiranya anda membuat portfolio sendiri, anda perlu tahu berapa banyak komisen yang perlu anda bayar kepada bank atau broker tersebut... Sebagai contoh, katalah anda trade dengan akaun ECN dan komisen adalah $8/lot dan volume purata anda sebulan adalah 10 lot... maka kos komisen anda sudah jadi dalam anggaran $80 sebulan... Kali 10 bulan sudah $800 bukan? Boleh tahan jugak tu...

Hmm... Begitulah serba sedikit tentang tema pelaburan... Banyak lagi nak cerita..dan mungkin anda pun ada pertanyaan yang nak diajukan.. .Nakhoda ada buat kelas bimbingan melalui skype pada setiap malam Rabu... Silalah turut serta... Tempat adalah terhad...  Insya ALLAH dalam keluaran akan datang kita sambung perihal fundamental analisis. SALAM Hormat

Hati- Hati - Berita Terpenting minggu ini mungkin bukan FOMC!!!


Kita ada FOMC minggu ini. Kemudian pasaran akan fokus pada isu ini. US government nak operate perlu funding dan perlu approval dari Congress. Kemungkinan besar tiada persetujuan dari parti Democrat sbb mereka tidak dapat apa yg mereka mahu terutama isu pendatang asing. Kita bakal lihat Flight to Safety berterusan jika isu ini tidak diselesaikan. Saham jatuh, Bond pirce naik, Gold naik dan Weak Dollar.

February lalu Kongress Amerika meluluskan spending bill bernilai $300 billion. Di Amerika ada isu debt limit, yang ini Kongress menggantung isu ini sehingga tahun depan. Dengan ini program pembangunan akan berjalan seperti biasa.

Tetapi yang menjadi isu pada hujung minggu nanti ialah perbelanjaan Kerajaan bakal tersekat jika undang-undang mengenainya tidak diluluskan.

Masalah politik dalaman Amerika ini boleh melemahkan Dollar,

Mesyuarat FOMC datang LAGI!!! 22 Mac 2018 (Nukilan AndiQa)



Kali ini dengan jangkaan kenaikan kadar faedah daripada 1.5% kepada 1.75%; sekaligus menjadikan kos pinjaman antara bank-bank meningkat sebanyak 25 mata asas.  Kenaikan ini sudah pastinya akan dipindahkan kepada pelanggan-pelanggan bank pelaburan yang bakal menyaksikan kenaikan kos modal pelaburan meraka.  Lantaran itu, kejatuhan pasaran saham adalah suatu yang lumrah dalam suasana ekonomi yang dipacu oleh hutang ini. Tapi berapa lama ia akan jatuh dan adakah itu akan menyebabkan krisis ekonomi seperti yang digembar-gemburkan?

Berikut adalah carta indeks S&P500 pasaran saham New York, bermula dari sekitar paras terendah kadar faedah AS, pada tahun 2008. Garisan biru menegak adalah masa kenaikan kadar faedah.




Seperti yang dapat kita lihat, pasaran saham hanya jatuh sementara sahaja sebelum naik semula ke paras yang lebih tinggi sepanjang 2 tahun selepas kenaikan pertama kadar faedah AS. Ini menunjukkan kadar faedah semasa adalah masih rendah dan belum cukup tinggi untuk menahan aktiviti pembelian saham. Pada masa yang sama, kadar faedah bukanlah satu-satunya faktor yang mempengaruhi “demand and supply” pasaran saham.

Mari kita lihat apa pula kesan kenaikan kadar faedah ini kepada matawang Dollar AS sendiri. Berikut adalah carta Indeks Dollar yang mengukur kekuatan Dollar AS berbanding 6 matawang utama dunia – Euro, Pound, Yen, Francs Swiss, Dollar Kanada dan Kroner Sweden.


Seperti yang dapat kita saksikan, kenaikan nilai Dollar AS telah pun meningkat naik 18 bulan sebelum kenaikan kadar faedah yang pertama pada Disember 2015! Kenaikan kadar sepanjang dua tahun yang lepas, tidak banyak mempengaruhi kenaikan nilai Dollar, tetapi sebaliknya nilai Dollar telah menurun! Pelikkan?

Sebenarnya tidaklah pelik apabila kita memahami bahawa pasaran bergerak atas jangkaan masa depan, bukan pada masa sebenar. Apa yang ditunjukkan pada carta mengandungi maklumat masa kini dan masa hadapan, cuma mungkin ianya tidak diketahui kebanyakan orang awam. Kerana itu adakalanya kita melihat pasaran telah bergerak dahulu sebelum data disiarkan di ‘forex-factory’ atau adakalanya data teruk tetapi pasaran menaik mahupun sebaliknya. Memang semua itu memeningkan, tetapi apa yang ramai kurang faham adalah faktor sentimen adakalanya lebih kuat dari faktor asas ekonomi (fundamental)!

Jadi anda tentu tertanya-tanya, kalau begitu apa yang penting sebagai seorang trader?

Di NakhodaFX kami melatih trader-trader baru untuk melihat pasaran dari kaca mata sebuah institusi kewangan. Trading adalah satu perniagaan yang berasaskan jual beli nilai sesuatu instrumen kewangan, maka seharusnya kita memahami apa dilihat oleh sesebuah institusi kewangan sebelum mereka membuat sesuatu pelaburan.

Insya ALLAH dalam keluaran yang akan datang kami akan cuba mengupas pelaburan dari kaca mata sebuah institusi kewangan. Salam Hormat.

Antara Risiko Geopolitik, Trade War dan FOMC – Waktu yang sukar untuk pasaran



Secara amnya, tema utama pasaran adalah berdasarkan news dibawah. Amerika terpaksa meminjam lebih untuk tahun ini, ini akan memberi tekanan kepada Dollar dan Bond Yield.

Jadi trade yg mudah ialah sell Bond. Itulah yang dilakukan oleh China.


Yang lainnnya bergantung kepada keadaan semasa. Federal Reserve dijangka menaikkan interest rate pada Khamis nanti.

Yang kita tunggu ialah apakah signal yang akan diberi oleh FED. Jika Hawkish, maka kita akan dapat strong dollar

Kemudian, apakah pasaran masih dibelenggu oleh Trade War terutamanya antara Amerika dan China. 

Amerika mahu kurangkan trade deficit antara Amerika dan China sebanyak $100 billion. Untuk mencapai matlamat ini, China boleh naikkan nilai Yuan, CNY atau biarkan Dollar menurun.

Sebab itu jika ada isu tariff atu trade war, Dollar akan lemah.

Seperti biasa sebelum News, tradelah ikut set up yang anda tahu, tapi selepas news, tradelah ikut arah pasaran selepas news.

Sementara itu, nampaknya Russia kembali menjadi musuh Amerika dan Eropah berikutan kes penggunaan bahan kimia merbahaya keatas bekas Spy Russia di UK.

Ini satu perkembangan baru. Kesannya nanti kemungkinan harga Minyak akan jatuh merudum lagi. Kenapa?

Boleh belajar dengan saya secara PERCUMA.  

Kadang-kadang saya menulis disini. Please like my page –

Saya kumpulkan news yang penting disini.

Saya buat personal coaching untuk Analisa Makro, analisa teknikal dan live trading secara percuma.

Anda hanya perlu buka akaun dibawah saya disini jika anda belum ada akaun di PipHijau.


Yang sudah ada akaun di Piphijau pun dijemput belajar.


Trump vs Putin : Mungkinkah Foreign Policy Amerika baru sahaja bertukar Bertukar Arah?



 Berita yang baru sahaja kita terima, Trump telah memecat Secretary of State, (Menteri luar) Rex Tillerson dan menggantikannya dengan Pengarah CIA Mike Pompeo.

Seterusnya, Trump membuat komen tentang bekas Spy Russia yang diracun di UK dengan Chemical Weapon dipercayai dilakukan ole Russia.

Nampaknya Trump telah mula menukar Foreign Policynya yang sebelum ini pro Russia. Ini juga mungkin bermaksud kes campur tangan Russia semasa Pilihan Raya Amerika bakal digugurkan.

Berita ini sebenarnya bagus untuk pasaran. Risk On

Sementara itu, Larry Kudlow dikatakan bakal dilantik menjadi Pengarah Ekonomi yang baru. Beliau pernah bertugas di bawah Presiden Reagan dan terkenal sebagai pengacara di CNBC.  Kesan berita ini juga Risk On

Komen awal telah saya beri di telegram group saya. Saya telah cadangkan jual Gold.


TRUMP SAYS WILL CONDEMN 'RUSSIA OR WHOEVER IT MAY BE' IF HE AGREES WITH BRITAIN'S FINDINGS ON WHO WAS BEHIND NERVE ATTACK IN UK
13 March 2018, 15:40
TRUMP SAYS IT SOUNDS LIKE BRITISH AUTHORITIES BELIEVE RUSSIA WAS BEHIND ATTACK ON FORMER SPY
13 March 2018, 15:34
TRUMP SAYS WILL TALK TO BRITISH PRIME MINISTER MAY ON TUESDAY ABOUT NERVE ATTACK
13 March 2018, 15:26
TRUMP SAYS LOOKING AT LARRY KUDLOW 'VERY STRONGLY' FOR WHITE HOUSE ECONOMIC ADVISER
13 March 2018, 15:23
UK AMBASSADOR: RUSSIA MUST EXPLAIN AT GLOBAL CHEMICAL WEAPONS BODY HOW NERVE AGENT MADE IT TO THE UK
13 March 2018, 14:50
UK AMBASSADOR: RUSSIA HAS "FAILED FOR MANY YEARS" TO FULLY DECLARE ITS CHEMICAL WEAPONS PROGRAM
13 March 2018, 14:49
TRUMP SAYS "MIKE POMPEO, DIRECTOR OF THE CIA, WILL BECOME OUR NEW SECRETARY OF STATE. HE WILL DO A FANTASTIC JOB!" -TWITTER
13 March 2018, 14:45


Kadang-kadang saya menulis disini. Please like my page –

Kalau perlu penerangan,

Saya kumpulkan news yang penting disini.
  
Saya buat personal coaching for Macro, Technical Analysis dan Scalping. Fees USD100.

Untuk mereka yang trade dibawah saya, saya boleh bagi rebate untuk coaching. Daftar disini

Isu Tariff berakhir - Dollar mungkin teruskan pendakian selepas NFP



Trump akhirnya memberikan pengecualian tariff Steel dan Aluminium kepada Kanada dan Mexico dan Negara lain boleh membuat permintaan untuk mendapatkan pengecualian.



Dengan pengumuman ini, kami berpendapat tema pasaran tentang trade war ini bertukar menjadi positif.

Akhirnya nanti hanya China yang akan dikenakan Tariff ini. 

Ini berdasarkan pengalaman pada 2012 semasa Amerika di bawah Obama mengenakan sekatan Perdagangan kepada negara-negara yang membeli minyak dari Iran.

Sekatan dikenakan kerana Iran dituduh sedang membina senjata Nuklear.


  
Pada awal 2012, sekatan perdagangan dikenakan kepada semua Negara yang membeli minyak dari Iran. Beberapa ketika kemudian, satu persatu sahabat Amerika diberi kelonggaran dan akhirnya hanya China yang dihukum.
  
Trading Idea NFP – Sell EURCHF.

Pair utama Dollar USDJPY dan USDCHF sedang menaik dan EURUSD sedang menurun. Untuk USDJPY dan USDCHF, kita ada set up sell yang cantik, berdasarkan candle merah disebelah kiri.

Tetapi Data NFP dijangka akan kuat atau kebarangkalian data lemah yang akan keluar adalah rendah. Ini memang dilemma seorang trader.

Kami berpendapat adalah lebih baik sell selepas news keluar atau kita gunakan pair yang neutral terhadap news ini.





Perhatikan di weekly Chart, ada Candle merah yang cantik tanda uptrend sudah berakhir. Di M15, Kita boleh cuba jual di paras 1.1732 dan letakkan Stop Loss 1.1742.

Kalau terkena Stop Loss, boleh cuba cari peluang sell lagi dengan gunakan time frame yang kecil.



Saya ada menulis idea fundamental sell oil disini:

Dan sell USDCAD disini:

Saya akan bercakap pada 31 March nanti. Jemputlah datang.

Analisa Lengkap Makro Dollar dan Ringgit 2018
Saya ada EBook “Forecasting Dollar and Ringgit 2018” untuk usahawan. Ia berguna untuk forex traders juga.


Kadang-kadang saya menulis disini. Please like my page –


Kalau perlu penerangan,

Saya kumpulkan news yang penting disini.

Saya buat personal coaching for Macro and Technical Analysis. Fees USD100.

Untuk mereka yang trade dibawah saya, saya boleh bagi rebate untuk coaching. Daftar disini





Trump buat hal lagi, NAFTA dan Trading idea Sell USDCAD



Minggu lepas Trump berkata akan mengenakan Tariff atau cukai keatas barangan “Steel dan Aluminum”.

Semalam melalui tweeter, Trump berkata tariff tidak akan dikenakan kepada Canada dan Mexico jika Amerika dapat apa yang mereka mahu dalam Perjanjian NAFTA.

Jelaslah, ancaman Tariff ini satu helah “negotiation tactic” Donald Trump. Ia mungkin berjaya membuli dalam urusan perniagaan hariannya tetapi ini urusan Perdagangan Dunia.

Jika Tariff dikenakan, ekonomi Kanada akan menerima kesan buruk, maka USDCAD menaik. Jika tiada tariff, atau ia hanyalah ugutan Trump, ekonomi Kanada akan bergerak seperti biasa.


Trading Idea – Sell USDCAD
Kita ada news USDCAD pada hari Rabu tetapi pasaran mungkin melihat isu NAFTA ini lebih penting dari isu interest rate.





Analisa Lengkap Makro Dollar dan Ringgit 2018
Saya ada EBook “Forecasting Dollar and Ringgit 2018” untuk usahawan. Ia berguna untuk forex traders juga.

jika berminat.

Kadang-kadang saya menulis disini. Please like my page –

Kalau perlu penerangan,

Saya kumpulkan news yang penting disini.

Saya buat personal coaching for Macro and Technical Analysis. Fees USD100.


Untuk mereka yang trade dibawah saya, saya boleh bagi rebate untuk coaching. Daftar disini








Backwardation, gambaran Bearish WTI Oil





Perhatikan,last done price WTI Crude oil pada bulan April, May, June, July dan seterusnya. Apa yang anda Nampak?

Ia semakin menurun bukan?. Contract Curve seperti ini dipanggil Backwardation. Pasaran beritahu kita harga WTI Crude Oil akan jatuh pada masa hadapan.

Trading Idea – Sell WTI Oil



Di Chart M15, Kita ada bearish Marubozu di sebelah kiri dan rising wedges yang cantik disebelah kanan.

Traders boleh cuba jual di paras 61.6 dan, target price 61.1 dan Stop Loss 61.8


Analisa Lengkap Makro Dollar dan Ringgit 2018
Saya ada EBook “Forecasting Dollar and Ringgit 2018” untuk usahawan. Ia berguna untuk forex traders juga.

jika berminat.

Kadang-kadang saya menulis disini. Please like my page –

Kalau perlu penerangan,

Saya kumpulkan news yang penting disini.

Saya buat personal coaching for Macro and Technical Analysis. Fees USD100.
  
Untuk mereka yang trade dibawah saya, saya boleh bagi rebate untuk coaching. Daftar disini


Pilihanraya Itali dan Analisa teknikal EURUSD


Rakyat Itali akan keluar mengundi pada hari ini 4 March, bermula 2pm (waktu Malaysia) sehingga 6am pagi esok. Keputusan paling awal bakal diketahui sekitar jam 9 malam Isnin nanti.

3 parti utama mengikut popularity semasa adalah 5 Star Movement (M5S), Democratic Party (PD) dan Forza Italia (center-right).

Secara amnya, Pilihan raya ini dijangka tidak akan memberi kesan besar kepada Euro. 5 Star, walaupun mahukan perubahan dalam European Union, mereka mahu kekal didalam EU.

Keputusan pilihanraya dijangka akan berlaku “Hung Parliament”, maksudnya tiada satu parti pun yang akan dapat membuat Kerajaan.

Kemudian parti politik akan terpaksa bergabung. Jika gagal, satu lagi pilihanraya terpaksa diadakan.



Yang perlu traders beri perhatian ialah jika, Five Star bergabung dengan Forza Italia. Parti ini dipimpin oleh Silvio Berlusconi, Perdana Menteri yang meletak jawatan pada 2011 akibat krisis hutang Eopah.

Jika mereka bergabung, kami jangkakan Euro akan jatuh.


Analisa Teknikal EURUSD



Euro sedang berlegar-legar di sekitar 1.23 hingga ke 1.2350. Ini adalah paras Support becoming Resistance yang baik.

Oleh kerana paras ini telah diuji banyak kali, ia dijangka boleh melepasi paras ini untuk menguji paras 1.2386. Traders boleh mencari peluang menjual EURO diparas ini.

Kita ada Support yang kuat pada paras 1.2273



Analisa Lengkap Makro Dollar dan Ringgit 2018
Saya ada EBook “Forecasting Dollar and Ringgit 2018” untuk usahawan. Ia berguna untuk forex traders juga.

jika berminat.

Kadang-kadang saya menulis disini. Please like my page –

Kalau perlu penerangan,

Saya kumpulkan news yang penting disini.

Saya buat personal coaching for Macro and Technical Analysis. Fees USD100.

Untuk mereka yang trade dibawah saya, saya boleh bagi rebate untuk coaching. Daftar disini



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :