Skip to main content

Permainan Trump, Trade War, Ringgit 3.50 dan Peluang untuk Traders yang faham fundamental



Pencapaian Trump setakat ini boleh lah disimpulkan sebagai menambahkan perbelanjaan dan mengurangkan pendapatan Kerajaan.

Trump sedang mencari jalan untuk mengurangkan Deficit ini. Amazon dikatakan mengambil kesempatan keatas US Postal Service yang dipunyai oleh Kerajaan. Ia beri kesan kepada pasaran saham.

Trump juga mahu mengurangkan Deficit perdagangan dengan China sebanyak $100 billion. 

Currency yang murah, membolehkan kita membeli lebih, bermakna demand akan bertambah. Yuan yang dikatakan “undervalued” menyebabkan export China ke Amerika menjadi besar.

Cara mudah untuk mengurangkan export ini ialah dengan menguatkan Yuan.

USDCNY perlu jatuh dan inilah yang dibayangkan oleh USDJPY sebagai proxy matawang Asia.

Jika Trade War ini berterusan, Ringgit boleh mencecah paras 3.50 atau 3.35.

Begitu juga dengan perjanjian semula NAFTA. Canada, Mexico dan US sedang berbincang untuk perjanjian NAFTA yang baru.

Jika perjanjian ini gagal, ia akan beri kesan buruk kepada ekonomi Canada dan Mexico. Sebab itu currency masing-masing jatuh.

Untuk mencapai apa yang dia mahu, Trump akan menggertak melalui tweet. Lebih dekat dengan tarikh perjanjian, lebih banyak gertakan yang bakal dibuat.

Pasaran akan menjadi volatile, tetapi seperti ribut, dia akan reda juga.

Perjanjian Baru NAFTA  mencapai kata putus pada hujung bulan ini. Manakala perjanjian Tariff antara China dan Amerika mungkin berlanjutan sehingga June nanti.


Mari Belajar Analisa Makro
Ini adalah testimoni student yang mengikuti ulasan saya. Kami sedang usahakan untuk beliau menjadi Copytrade Manager atau PAMM




Jika berminat untuk belajar

fees nya hanyalah buka akaun dan trade lah disini

Kadang-kadang saya menulis disini. Please like my page –

Saya kumpulkan news yang penting disini.

Saya juga ada teknik Asal Biru Close. Anda tahu mana nak cari saya.

Comments

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…