Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2018

China tambah liquidity dalam sistem perbankannya dan kesan kepada pasaran

Pada hujung minggu, China mengumumkan memotong Reserve requirement Ratio, dan dengan ini menambah 500 billion Yuan ke dalam sistem perbankannya. Ini bagus untuk pasaran saham serantau dan AUD.
Ekonomi yang makmur menyebabkan pelabur (dollar) masuk ke China. Pelabur berurusan dengan commercial bank dan Yuan jadi kuat. Central Bank , PBOC akan ambil dollar itu dari bank dan digantikan dengan Reserve.
PBOC hantar balik dollar dgn membeli US Treasury(bond) . USDCNY jadi lemah tapi secara keseluruhannya, kesan currency sudah neutral. China ada currency yang kompetitif untuk menggalakkan export dan inilah yang tidak disenangi oleh Trump.
Sekarang kita ada pertambahan liquidity dalam sistem perbankan China. PBOC naikkan reserve requirement ratio untuk kawal pertambahan liquidity dalam sistem.
Jadi - bila China turunkan reserve requirement ratio - kita reverse proses diatas. Itu juga bermaksud China bersedia untuk duit keluar dari China, USDCNY jadi lemah. Proxinya USDJPY akan jatuh jangka pa…

[ANALISA MINGGUAN GBPJPY, USDJPY DAN GBPUSD]

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan2 trader abam semua.
.
Malam ni abam nak share sedikit analisa yang abam ada buat ye. Moga2 minggu ni trading rakan2 semua membuahkan profit yang lumayan ye.
.
.
Boleh klik link dekat bawah ni untuk tengok analisa2 yg abam dah buat ye.
.
.
[GBPJPY - https://my.tradingview.com/chart/GBPJPY/CAvCkT4Y/]



.
[USDJPY - https://my.tradingview.com/chart/USDJPY/NcpiXfeP/]

.
[GBPUSD - https://my.tradingview.com/chart/GBPUSD/TMRW0S8Y/]

.
.
Boleh SHARE dan LIKE page abam untuk dapatkan lagi analisa2 dan juga tips2 dalam trading. Klik SINI kalau nak skodeng page abam neh :)
.
.
Semoga bermanfaat untuk semua ye. Doakan abam mendapat kesihatan tubuh badan agar dapat buat perkongsian dengan rakan2 semua.
.
.
#hilmannawi
#hybridfx
#fibohybrid
#piphijaultd
#forextrader
#foreignexchange
#swingmodeon

Usia Blog Piphijau ialah 10 Tahun !!!

[Pejam Celik Sekejap Je Rasa]

10 Tahun Berjuang (2008-2018) Dalam bidang penulisan blog berbagi Ilmu percuma.
Macam2 Dugaan,macam2 karenah Manusia.
Piphijau tetap konsisten "pekak" dengan "hati hitam" dan "sindiran" manusia.
Kini piphijau.com berwajah baru.Lebih Segar,lebih Mengganas.

PH = Pip Hijau
***Xde kena mengena dengan parti politik.Mat Sabu,Tun M,Najib,Kit Siang,Jho Lo,lebai ke ,tak lebai ke..kalau buat hal pun kena hentam bila Melibatkan kewangan Negara dalam blog analisis micro ekonomi ini.

P/s:
Along mencari calon penulis blog piphijau,fokus Ilmu bidang FX.Passion dalam bidang risiko ini.Menulis teknik,perkongsian,motivasi,tips,analisa dan Ekonomi.

Yang berminat tinggalkan email [Gmail] anda Di ruangan Komen.Along akan tapis.
Kepada Yang terpilih nanti,akan terus diserap sebagai penulis di blog piphijau.
"Email confirmation" akan dihantar untuk sahkan identiti.Dan bakal penulis boleh terus buka blogger.com , ruangan posting Piphijau t…

Kenaikan mendadak EURUSD, GBPUSD dan USDJPY dan Perkembangan di Itali

https://my.tradingview.com/chart/IT10Y/XeGe7lca/


Hari ini berlaku kenaikan mendadak GBPUSD0.16% , EURUSD0.55% dan USDJPY0.27% . Saya berpendapat kenaikan ini berkait rapat dengan perkembangandi Itali. 
Sejak pertengahan bulan May, pasaran risaukan kerajaan baru Itali yang dikatakan pro Italexit. Telah berlaku "Flight to safety" dimana pelabur telah membeli bon-bon german, UK dan US yang dianggap selamat dipegang. Ketika itu, GBPUSD0.16% , EURUSD0.55% dan USDJPY0.27% menjadi lemah mengikut pergerakan pasaran Bon. 

Perkembangan mutakhir kita sudah ada Kerajaan baru di Itali dan kerajaan ini berjanji tidak akan membawa Itali keluar dari kesatuan Eropah. Maka berlakulah pengambilan untung bon-bon yang selamat diatas dan sebab itulah GBPUSD

[GBPUSD H4 4.6.2018]

Trend semasa adalah BUY.
Dijangkakan harga akan melakukan penurunan sekitar level 100 sebelum meneruskan perjalanan naik ke TP 1.


https://facebook.com/HybridFX/posts/2079321805669273

Boleh like & follow page ini untuk mendapatkan analisa pair2 lain.