Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2018

Matawang GBP pada Discounted Price? (Analisa Fundamental GBP 30/8/18)

Dalam sesi awal dagangan US semalam, matawang Sterling mendapat sentimental boost berikutan kenyataan Ketua Rundingan Brexit Kesatuan Eropah, Michael Barnier yang memberi gambaran bahawa Kesatuan Eropah (EU) bersedia untuk berkerjasama dengan UK dalam perjanjian pasca Brexit.

Ia ditambah lagi dengan kenyataan sokongan daripada Menteri Luar Negeri Jerman yang menyatakan rundingan tersebut sangat penting dan perlu dimuktamadkan dengan positif. Ekoran daripada kenyataan tersebut, market telah memberikan immediate reaction, memberi petanda bahawa matawang GBP sedang undervalued dan berada dalam discounted price.

Sebelum berakhirnya sesi dagangan US semalam, pair GBPJPY telah membuat kenaikan sebanyak lebih kurang 270 pips (0.06%) dan major pair GBPUSD membuat kenaikan sebanyak kira-kira 180 pips (0.04%).

Berikut adalah significant levels bagi pair GBPJPY:


Resistance Levels: 147.110, 149.08
Support Levels: 142.45, 140.30


Bagi pair GBPUSD pula, berikut adalah level-level yang signifikan:


Resis…

Silibus Yang Tertinggal - Part 3 : The 3 Types of Income

Posting ini adalah keseinambungan daripada series Silibus Yang Tertinggal (Anda boleh baca Part 1 dan Part 2 dalam posting sebelum ini). Ia adalah satu ruang kosong yang gagal dipenuhi oleh mana-mana institusi akademik, sedangkan ia adalah ilmu penting untuk kita menghadapi era ekonomi yang makin mencabar ini.

Kali ini saya akan kongsikan The 3 Types of Income (3 Jenis Sumber Pendapatan) yang pada asasnya membuatkan orang kaya bertambah kaya, dan yang miskin terus kekal dalam ketidakcukupan. Harus saya tekankan bahawa saya sama sekali tidak memandang rendah golongan yang kurang berkemampuan, kerana saya sendiri berasal dari keluarga yang serba kekurangan. Namun dengan merujuk pada latar belakang sendiri, saya yakin bahawa perkara yang akan saya terangkan nanti adalah punca utama yang membezakan the rich and the poor. 

Jadi, apakah yang 3 jenis sumber pendapatan tersebut? Mari kita lihat satu persatu.

1. Earned Income (Pendapatan Aktif)

Pendapatan jenis ini adalah yang paling common di…

5 Orang Trader Legend Sepanjang Zaman

Dalam post ini saya akan kongsikan 5 orang trader di dunia (saham dan forex) yang all time legend. Kiranya kalau sebut je nama diorang ni, semua trader satu dunia akan kenal.  Yang menariknya kehidupan diorang ni diwarnai oleh a mix of triumph and tragedy, kira banyak ups and downs la. Ada juga di antara mereka telah achieve something  yang semua orang rasakan mustahil dalam arena trading ni. Jom kita lihat serba sedikit tentang legends ni.



1. Jesse Livermore (1877 – 1940). 
Legend ni start trading dari umur budak lagi, 14 tahun! Yang bestnya dia start dengan betting samada harga saham tu akan naik atau turun. Cukup setahun (Umur 15 tahun), dia dah cukup untung USD1,000 (lebih kurang USD27,000 dengan nilai sekarang). Legend ni sangat famous dengan ‘predicting’ market crash pada tahun 1907 dan 1929, yang mana dia buat untung USD3 juta dan USD100 juta daripada crash tersebut! Tapi malangnya hidup dia ni sangat banyak turun naik, hingga dikhabarkan pada tahun 1934 dia loss semua harta di…

Analisa Mingguan Pair GBPJPY 27/8/18

Pada minggu lepas pair 'liar' GBPJPY telah membuat pergerakan bullish dengan momentum yang sangat baik, menandakan ramai sellers telah 'risk off' daripada shorting pair ini.

Kenaikan tersebut signifikan pula dengan level 50% fibo daripada rally yang bermula pada Oktober 2016 dan berakhir pada Januari 2017. Anda boleh rujuk gambar di bawah untuk gambaran yang lebih jelas.

Adakah ia satu kebetulan atau another 'self-fulfilling prophecy'? Mari kita lihat dengan lebih teliti.
Bullish rally minggu lepas juga telah menghasilkan Candlestick Reversal Signal (CRS) yang popular, iaitu Morning Star, salah satu tanda permulaan perubahan trend yang diterimapakai di seluruh dunia. Ia merupakan jawapan kepada candlestick doji yang terhasil pada minggu sebelumnya, yang menandakan kebanyakan traders belum decide samada untuk short atau long pair ini. Anda boleh rujuk Weekly Chart pair GBPJPY seperti di bawah untuk melihat formation CRS tersebut.


Namun, CRS tersebut belum cukup …

XAU/USD - 23 Aug 2018, Khamis (Kacamata Nakhoda)

Bismillahirrahmanirrahim.
Nahmaduhu Wa Nusalli Ala Rasoolihil Karem.
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, aku bermohon keberkatan di dalam segala ilmu yang telah kami terima sehingga ke hari ini seperti mana engkau memberkati guru-guru kami yang terdahulu, dan kurniakanlah kepada kami kefahaman Nabi-Nabi, serta ilham para Malaikat yang hampir denganMu. Ya Allah, aku pertaruhkan kepadaMu apa yang telah Engkau ajarkan kepadaku, maka kembalikanlah semula kepadaku jika aku memerlukannya dan janganlah Engkau buat aku melupainya, Wahai Tuhan Sekalian Alam. 
***
اللَّهُمَّ صّلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
اللَّهُمَّ صّلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
اللَّهُمَّ صّلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

============================



Nakhoda mencadangkan para pedagang untuk:- 
SELL pada kawasan harga 1191.Stop Loss: 1196.Take Profit: 1186.


Sinopsis:

'Quick Sentiment' mengeluarkan 'signal'SELL.

HybridFX - Major Trend

Dah lama plak Abam Man tak menulis dekat sini ye. Ada yang rindu penulisan Abam Man tak? Hahahaha. Perasan je lebih Abam Man ni.
Jadi sebenarnya macam mana nak tentukan major trend? Selain daripada menggunakan trendline, kita juga boleh gunakan sifat candle itu sendiri untuk menentukan MAJOR TREND untuk minggu tersebut.
<< MACAM MANA TU? MEH TERUSKAN BACAAN >>
Untuk menentukan arah trend untuk sesuatu minggu kita akan rujuk kepada candle minggu sebelumnya.
#1 Gunakan timeframe weekly. Sebab kita nak tentukan major trend untuk seminggu kan. Jadi kita fokus la guna timeframe weekly. (Rujuk gambar MT1)

#2 Seterusnya, kita akan kira jarak pips dari HIGH KE CLOSE (HC) dan juga LOW KE CLOSE (LC). Yang mana lagi panjang?
#3 Jika HC > LC maka kita akan mencari peluang untuk SELL. Begitu juga jika sebaliknya LC > HC maka kita akan fokus mencari peluang BUY.
#4 Maka dari contoh pair AUDUSD pada 5.8.2018 telah memberikan petunjuk bahawa minggu seterusnya kita patut fokus kepada mencar…

Analisa Pair GBPUSD Fundamental + Teknikal - 13/8/18 - 18/8/18

Sejak awal bulan Ogos (1/8/18) pair major GBPUSD telah mengalami kejatuhan sebanyak lebih kurang 320 pip ataupun 1.7%, dengan jumlah kejatuhan sekitar 1,550 pip sejak pertengahan April 2018. Ini menggambarkan sentimen pasaran yang majoriti memilih untuk short matawang Pound berbanding Dollar US. Malah, nilai pertukaran Sterling dan US Dollar telah hit harga yang sama pada bulan Ogos tahun lepas.

Kejatuhan ini dipengaruhi oleh kebimbangan para pelabur terhadap kemungkinan kegagalan perjanjian antara UK dan Kesatuan Eropah (EU) susulan undian Brexit pada 29 Mac tahun lalu. Malah Gabenor Bank of England, Mark Carney sendiri menyatakan bahawa kebarangkalian untuk UK memeterai perjanjian dengan EU adalah 'uncomfortably high'. Ditambah pula dengan kenyataan daripada Setiausaha Perdagangan Antarabangsa (ITS), Liam Fox yang meletakkan kebarangkaliannya tidak lebih daripada 60-40.

Selaku retail traders, kita akan menganalisa pair ini secara teknikal dan mencari peluang untuk short pada…

Silibus Yang Tertinggal - Part 2 : The Middle Income Crisis

Untuk memahami istilah Middle Income Crisis ini dalam konteks negara kita, kita perlu melihat dengan lebih jelas cara pembahagian pendapatan rakyat yang digariskan oleh kerajaan Malaysia.

Maaf post ini akan menjadi agak skema, tetapi ia amat penting untuk anda mengenalpasti kedudukan anda sekarang - supaya anda boleh tetapkan halatuju yang jelas untuk diri sendiri. Umpama anda mempunyai sebuah perta harta karun yang amat berharga, jika anda tidak tahu di mana kedudukan anda sekarang, macam mana anda nak ke tempat harta karun tersebut? So bear with me okay?

Terlebih dahulu, kerajaan Malaysia telah membahagikan kita kepada 3 kategori berdasarkan kadar pendapatan isi rumah (jumlah pendapatan isi rumah ya, bukan individu). Apakah kategori tersebut?
1. T20 (Top 20%) 2. M40 (Middle 40%) 3. B40 (Below 40%)
Bagaimana ia dikategorikan?
1. T20 - Pendapatan bulanan purata RM8,319 2. M40 - Pendapatan bulanan purata antara RM3,860 hingga RM8,319 3. B40 - Pendapatan bulanan purata di bawah RM3,860

8 Cara Gain Income dalam Forex (Part 2)

Post ini adalah sambungan daripada post 8 Cara Gain Income Dalam Forex (Part 1).


Setuju atau tidak, urusniaga forex ini melibatkan banyak pihak, jadi tidak wajar untuk kita mengecilkan skop pendapatan kepada sekadar trader dan chart. Asalkan ia merupakan pendapatan yang sah dan kita tidak menipu atau mendapatkannya dengan cara yang salah, maka ia wajar dikategorikan sebagai salah satu sumber pendapatan, samada sampingan atau sumber utama.

Jadi mari kita teruskan dengan 4 cara lagi, bagaimana untuk memperolehi pendapatan dalam bidang forex ni.


4. Expert Advisor (Robot)

Selain menghadap chart 24 jam siang malam, anda boleh leverage tugas itu kepada Expert Advisor(EA) atau lebih popular dengan nama Robot. Terdapat pelbagai jenis robot yang anda boleh dapati, samada percuma atau berbayar.

Robot-robot ini melakukan trading (entry,TP,SL,Cutloss) berdasarkan setting yang dibuat oleh pereka-pereka mereka berdasarkan teknik dan strategi masing-masing. Antara Trading Strategy yang selalu diadap…

Silibus Yang Tertinggal - Part 1 : The Rat Race

Dari alam persekolahan lagi, kita dihidangkan dengan silibus akademik yang disediakan oleh pihak sekolah/kementerian. Subjek-subjek seperti Bahasa Melayu, Matematik, Sains, Sejarah dan sebagainya menjadi kewajipan untuk kita hadam dan sematkan dalam minda. 
Ia tidak terhenti di situ, bagi anda yang meneruskan pelajaran ke Universiti, anda dipersiapkan pula dengan silibus-silibus yang lebih khusus dan kompleks, sesuai dengan bidang pilihan anda di menara gading. 
Kebanyakan kita menyangkakan dengan silibus yang disediakan ini, kita pasti mampu menghadapi alam pekerjaan dengan baik. Cukup bulan, dapat gaji, belanja sana sini, bayar kereta, rumah dan segala bil yang ada. Tapi bila sampai tengah bulan je- "Eh, mana pergi semua duit gaji aku?" 
Pernah tak anda mengalami situasi tersebut? Pernahkah anda fikir kenapa anda belum kaya-raya lagi walaupun dah 5 tahun kerja stabil? Kat mana silapnya tu? Belajar dah elok dah, kerja pun tak kurang rajinnya berbanding orang lain. Hmm...mus…

8 Cara Gain Income Dalam Forex

Dalam bidang urusniaga matawang ini, sebenarnya terdapat banyak cara untuk anda sebagai trader untuk menjana income selain daripada profit trading anda setiap bulan, lebih-lebih lagi jika anda adalah seorang full-time trader.

Apakah 8 cara tersebut? Mari kita lihat satu persatu.

1. Copytrade
Selain daripada menghadap chart 24 jam, anda boleh memilih untuk copytrade mana-mana manager/trader yang anda sudah kenalpasti berpotensi untuk growkan akaun anda. Dengan cara ini, anda tak perlu lagi pening kepala menganalisa market setiap hari. Segala entry, stoploss dan take profit akan dilakukan oleh manager anda berdasarkan analisa beliau sendiri. Mudah bukan? Namun begitu, ada beberapa kriteria yang perlu anda kenalpasti daripada seseorang trader sebelum anda copytrade akaun beliau, iaitu:
a. Maximum Drawdown b. Absolute Drawdown c. Pips Gain per month d. Percentage Gain per month
Adalah sangat penting untuk anda pastikan setiap kriteria tersebut memenuhi risk appettite anda. Segala risiko l…