Matawang GBP pada Discounted Price? (Analisa Fundamental GBP 30/8/18)

Dalam sesi awal dagangan US semalam, matawang Sterling mendapat sentimental boost berikutan kenyataan Ketua Rundingan Brexit Kesatuan Eropah, Michael Barnier yang memberi gambaran bahawa Kesatuan Eropah (EU) bersedia untuk berkerjasama dengan UK dalam perjanjian pasca Brexit.

Ia ditambah lagi dengan kenyataan sokongan daripada Menteri Luar Negeri Jerman yang menyatakan rundingan tersebut sangat penting dan perlu dimuktamadkan dengan positif. Ekoran daripada kenyataan tersebut, market telah memberikan immediate reaction, memberi petanda bahawa matawang GBP sedang undervalued dan berada dalam discounted price.

Sebelum berakhirnya sesi dagangan US semalam, pair GBPJPY telah membuat kenaikan sebanyak lebih kurang 270 pips (0.06%) dan major pair GBPUSD membuat kenaikan sebanyak kira-kira 180 pips (0.04%).

Berikut adalah significant levels bagi pair GBPJPY:


Resistance Levels: 147.110, 149.08
Support Levels: 142.45, 140.30


Bagi pair GBPUSD pula, berikut adalah level-level yang signifikan:


Resistant Levels: 1.3086, 1.3205
Support Levels: 1.2928, 1.2805


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

Til then, Happy Trading!

Silibus Yang Tertinggal - Part 3 : The 3 Types of Income


Posting ini adalah keseinambungan daripada series Silibus Yang Tertinggal (Anda boleh baca Part 1 dan Part 2 dalam posting sebelum ini). Ia adalah satu ruang kosong yang gagal dipenuhi oleh mana-mana institusi akademik, sedangkan ia adalah ilmu penting untuk kita menghadapi era ekonomi yang makin mencabar ini.

Kali ini saya akan kongsikan The 3 Types of Income (3 Jenis Sumber Pendapatan) yang pada asasnya membuatkan orang kaya bertambah kaya, dan yang miskin terus kekal dalam ketidakcukupan. Harus saya tekankan bahawa saya sama sekali tidak memandang rendah golongan yang kurang berkemampuan, kerana saya sendiri berasal dari keluarga yang serba kekurangan. Namun dengan merujuk pada latar belakang sendiri, saya yakin bahawa perkara yang akan saya terangkan nanti adalah punca utama yang membezakan the rich and the poor. 

Jadi, apakah yang 3 jenis sumber pendapatan tersebut? Mari kita lihat satu persatu.

1. Earned Income (Pendapatan Aktif)

Pendapatan jenis ini adalah yang paling common di kalangan kita sebagai rakyat marhaen ni. Senang kata, ia adalah gaji yang kita perolehi hasil daripada apa yang kita kerjakan. Kebanyakan earned income ini diperolehi dengan menukarkan masa, tenaga dan kemahiran yang kita ada untuk membuat sesuatu kerja. Semakin banyak masa dan tenaga yang kita curahkan, semakin tinggi pendapatan kita. Begitu juga dengan kemahiran; semakin tinggi skill kita, semakin tinggi bayaran yang kita perolehi.

Kelemahan yang ketara pada pendapatan aktif ini adalah jika kita tidak berkemampuan untuk memperuntukkan masa dan tenaga untuk menyelesaikan kerja kita, maka kita tidak lagi mampu untuk memperolehinya. Sebagai contoh, saya seorang peniaga nasi lemak,jika pada satu hari saya jatuh sakit dan tidak mampu untuk membuat nasi lemak pada hari itu, maka tiadalah gaji saya pada hari tersebut. As simple as that. Boleh faham kan?

Antara kekurangan lain adalah kadar percukaian yang tinggi yang dikenakan pada pendapatan jenis aktif ini. Seperti yang kita tahu, cukai pendapatan individu di Malaysia berkadar sekitar 1% hingga 28%. Itupun jika anda memang mengisytiharkan pendapatan anda setiap tahun. Bagi yang tidak isytihar, suka saya ingatkan anda dengan pepatah jawa ni,

"There are two things you can't runaway in life: DEATH and TAX." 



2. Passive Income (Pendapatan Pasif)

Ramai orang yang beranggapan bahawa trading forex adalah salah satu passive income, tetapi literally ia adalah tanggapan yang salah. Sebabnya kalau anda tak trade, takde lah income kan?
Tapi jika anda ada affiliate daripada trading orang lain, ia boleh dikategorikan sebagai pendapatan pasif.

Pendek kata, pendapatan pasif ini adalah income yang jika kita tidur selama sebulan pun, hujung bulan tu duit masuk jugak. Contoh paling common adalah pendapatan daripada sewa rumah, royalti (buku/lagu/dll) dan dividen saham/perniagaan.

Yang menariknya, passive income di negara kita dikenakan cukai yang rendah berbanding pendapatan aktif (sama macam US). So it is a wise decision to focus on this type of income!


3. Portfolio Income (Pendapatan Portfolio)

Pendapatan portfolio ni biasanya bukan yang kita terima setiap bulan, ia lebih kepada growing assets dalam bentuk saham/akaun forex dan capital gain pada hartanah. Lazimnya pendapatan jenis ini melibatkan risiko pelaburan dan memerlukan seed fund yang agak tinggi bagi menjana portfolio yang berbaloi.

Sama juga seperti passive income, portfolio income dikenakan cukai yang sedikit berbanding earned income.


KENAPA KITA PERLU TAHU TENTANG JENIS INCOME NI?


Mungkin ada daripada anda yang tertanya-tanya, apa faedahnya anda memahami jenis-jenis pendapatan ni? Apa yang anda perlu buat kalau tahu pun?

Percaya atau tidak, kebanyakan golongan rich hanya menumpukan kepada pendapatan pasif dan portfolio atas alasan yang mudah:

1. Mereka tidak perlu tukarkan masa dan tenaga mereka untuk menjana duit.
2. Mereka hanya perlu membayar cukai yang kurang berbanding earned income.

As simple as that kan?


Kata orang, kalau berhajat ke lautan dalam, rajinlah bertanya petua kepada nelayan yang saban minggu bermain di sana. Jadi seeloknya jika anda berhajat meletakkan diri anda dalam golongan rich, just follow their steps!


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

Til then, Happy Trading!

5 Orang Trader Legend Sepanjang Zaman

Dalam post ini saya akan kongsikan 5 orang trader di dunia (saham dan forex) yang all time legend. Kiranya kalau sebut je nama diorang ni, semua trader satu dunia akan kenal.  Yang menariknya kehidupan diorang ni diwarnai oleh a mix of triumph and tragedy, kira banyak ups and downs la. Ada juga di antara mereka telah achieve something  yang semua orang rasakan mustahil dalam arena trading ni. Jom kita lihat serba sedikit tentang legends ni.




1. Jesse Livermore (1877 – 1940). 

Legend ni start trading dari umur budak lagi, 14 tahun! Yang bestnya dia start dengan betting samada harga saham tu akan naik atau turun. Cukup setahun (Umur 15 tahun), dia dah cukup untung USD1,000 (lebih kurang USD27,000 dengan nilai sekarang). Legend ni sangat famous dengan ‘predicting’ market crash pada tahun 1907 dan 1929, yang mana dia buat untung USD3 juta dan USD100 juta daripada crash tersebut! Tapi malangnya hidup dia ni sangat banyak turun naik, hingga dikhabarkan pada tahun 1934 dia loss semua harta dia dan bunuh diri pada tahun 1940. Fuhh! Korang boleh beli buku beliau yang bertajuk A Reminiscence of A Stock Trader untuk membaca keseluruhan kisah hidup beliau.


2. William Delbert Gann (1878 – 1955). 

Korang pernah dengan Gann Indicator kan? Ala, yang siap installed dalam MT4 tu, ada Gann Line, Gann Fan dan Gann Grid tu. Legend ni la pengasasnya! Dia forecast market berdasarkan geometri, astrologi dan matematik. Tapi kalau korang tengok full indicator yang dia hasilkan, haram tak faham! Siap ada kaitan dengan pergerakan matahari la, planet la. Pening!


3. George Soros (1930 – Sekarang).

Siapa la yang tak kenal mamat ni yang kaw-kaw short Ringgit masa tahun 1998. Masa tu kira war la Bank Negara VS George Soros. Mujur la ada beberapa pendekatan Tun M yang mampu pulihkan matawang kita dengan cepat berbanding negara sekeliling kita. Tapi kalau korang nak tau, bukan setakat RM je, Pound Sterling pun dia pernah short tau! Tahun 1992 dia short 10 Bilion GBP dan buat profit 1 Billion. Siap dapat gelaran “The Man Who Broke The Bank of England” lagi!


4. Jim Rogers Jr. (1942 – sekarang).

Jim ni background dia memang educated, lepas graduate in History daripada Yale, dia kerja kat Wall Street (nampak tak kaitan sejarah dan trading kat situ?) dan sambung second degree in Philosophy, Politics and Economics di Oxford.  Yang menariknya, legend ni kerja tak sampai 15 tahun, pastu terus retire. Grad tahun 1964, 1966-1968 join war kat Vietnam. 1970 kerja balik dalam trading. 1973 dia partner dengan Soros buka Quantum Fund.  Time ni lah pencapaian dia paling best adalah dalam dunia trading, dalam masa 10 tahun dia gain 4200% dan decide untuk retire (perghh bestnyer!). Sekarang korang boleh cari abam legend ni kat Singapore, pasal dia dah duduk sana dari tahun 2007. Antara quote dia yang famous adalah’ “If you were smart in 1807  you moved to London, if you were smart in 1907 you moved to New York, if you were smart in 2007, you moved to Asia”. Yakin betul dia dengan market Asia ni kan? Setahun lepas tu terbukti ‘penghijrahan’ dia ada asasnya, sebab tahun 2008 subprime mortgage crisis kaw-kaw market US drop, dan dia sempat jual mansion dia kat US dengan harga USD16 juta tahun 2007. Memang power.


5. Richard J. Dennis (1949 – sekarang).

Ok kisah legend ni agak menarik sebab dia percaya “everyone can trade”. Ceritanya macam ni, masa tahun 1980, Dennis ni sangat dikagumi dalam dunia trading dan dilaporkan dia berjaya grow fund daripada kurang USD5,000 kepada lebih USD100 juta! Nak dijadikan cerita, dia pelik kenapa orang kagum sangat, so dia decide untuk groom a group of newbies untuk belajar trade dengan teknik dia yang dinamakan sebagai Turtle Trading. And guess what?  Dua kelas yang dia ajar personally semua gain lebih daripada USD175 juta dalam masa 5 tahun! Tapi teknik dia sekarang kurang famous sikit, sebab Dennis ni jenis Breakout trader, so risk tu agak tinggi berbanding strategi-strategi lain. Apa pun, he is a legend and he has proved that anyone can trade!

Cukup dulu 5 orang legend, nanti kita sambung lagi 5 orang legend yang famous dalam dunia trading ni. 

Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

Til then, Happy Trading!

Analisa Mingguan Pair GBPJPY 27/8/18

Pada minggu lepas pair 'liar' GBPJPY telah membuat pergerakan bullish dengan momentum yang sangat baik, menandakan ramai sellers telah 'risk off' daripada shorting pair ini.

Kenaikan tersebut signifikan pula dengan level 50% fibo daripada rally yang bermula pada Oktober 2016 dan berakhir pada Januari 2017. Anda boleh rujuk gambar di bawah untuk gambaran yang lebih jelas.


Adakah ia satu kebetulan atau another 'self-fulfilling prophecy'? Mari kita lihat dengan lebih teliti.

Bullish rally minggu lepas juga telah menghasilkan Candlestick Reversal Signal (CRS) yang popular, iaitu Morning Star, salah satu tanda permulaan perubahan trend yang diterimapakai di seluruh dunia. Ia merupakan jawapan kepada candlestick doji yang terhasil pada minggu sebelumnya, yang menandakan kebanyakan traders belum decide samada untuk short atau long pair ini. Anda boleh rujuk Weekly Chart pair GBPJPY seperti di bawah untuk melihat formation CRS tersebut.



Namun, CRS tersebut belum cukup sempurna kerana bull candle yang terhasil selepas Doji tersebut tidak dapat engulf keseluruhan bear candle sebelumnya, menandakan sentimen market yang masih berhati-hati terhadap rally ini.

Sebagai retail traders, kita ada pilihan samaada untuk ride the trend - menunggu peluang buy berdasarkan rally last week atau menanti peluang sell berdasarkan level-level yang kita faham dan risiko yang sanggup kita tanggung.

Bagi traders yang prefer long, ini adalah trade idea untuk anda.


Buyers akan menanti retracement di fibo area 23.8 - 50% untuk peluang long pair ini dengan stoploss yang munasabah, sekitar 20 pips di bawah lowest low (LL) sebelumnya. Dengan Risk Reward Ratio yang menarik, ia adalah peluang yang baik untuk buyers.

Bagi traders yang masih dengan short sentiment pada pair ini, mereka akan melihat level SBR yang kebetulan merupaka BRN yang signifikan seperti berikut:


Trade ideanya pula seperti ini:


Pilihannya terletak di tangan anda sendiri sebagai trader, risk yang mana satu yang anda sanggup terima? Adakah anda merasakan British Pound Sterling masih overvalued dan belum menerima impak penuh daripada Brexit tempohari? atau anda merasakan ia undervalued dan merupakan pilihan yang baik untuk long?

Suka untuk saya titipkan trading tips daripada pengarang terkenal Reminiscence of A Stock Operator, Jesse Livermore:

"WAIT FOR PRICE ACTION TO CONFIRM YOUR OPINION. Don't take action with your trade until the market itself, confirms your opinion. Being a little late in trade is insurance that your opinion is correct. In other words, don't be an impatient trader." 

Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

Til then, Happy Trading!

XAU/USD - 23 Aug 2018, Khamis (Kacamata Nakhoda)

Bismillahirrahmanirrahim.

Nahmaduhu Wa Nusalli Ala Rasoolihil Karem.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, aku bermohon keberkatan di dalam segala ilmu yang telah kami terima sehingga ke hari ini seperti mana engkau memberkati guru-guru kami yang terdahulu, dan kurniakanlah kepada kami kefahaman Nabi-Nabi, serta ilham para Malaikat yang hampir denganMu. Ya Allah, aku pertaruhkan kepadaMu apa yang telah Engkau ajarkan kepadaku, maka kembalikanlah semula kepadaku jika aku memerlukannya dan janganlah Engkau buat aku melupainya, Wahai Tuhan Sekalian Alam. 

***

اللَّهُمَّ صّلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
اللَّهُمَّ صّلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
اللَّهُمَّ صّلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ


============================




Nakhoda mencadangkan para pedagang untuk:- 
  • SELL pada kawasan harga 1191. 
  • Stop Loss: 1196.
  • Take Profit: 1186.



Sinopsis:



'Quick Sentiment' mengeluarkan 'signal' SELL.




'Current Ratio' mencatatkan jumlah peratusan "pembeli" melebihi "penjual".




'Order Book Oanda' menunjukkan jumlah 'Stop Order' yang besar pada kawasan harga 1186.

HybridFX - Major Trend


Dah lama plak Abam Man tak menulis dekat sini ye. Ada yang rindu penulisan Abam Man tak? Hahahaha. Perasan je lebih Abam Man ni.

Jadi sebenarnya macam mana nak tentukan major trend? Selain daripada menggunakan trendline, kita juga boleh gunakan sifat candle itu sendiri untuk menentukan MAJOR TREND untuk minggu tersebut.

<< MACAM MANA TU? MEH TERUSKAN BACAAN >>

Untuk menentukan arah trend untuk sesuatu minggu kita akan rujuk kepada candle minggu sebelumnya.

#1 Gunakan timeframe weekly. Sebab kita nak tentukan major trend untuk seminggu kan. Jadi kita fokus la guna timeframe weekly. (Rujuk gambar MT1)

MT1 : AUD 5.8.2018

#2 Seterusnya, kita akan kira jarak pips dari HIGH KE CLOSE (HC) dan juga LOW KE CLOSE (LC). Yang mana lagi panjang?

#3 Jika HC > LC maka kita akan mencari peluang untuk SELL. Begitu juga jika sebaliknya LC > HC maka kita akan fokus mencari peluang BUY.

#4 Maka dari contoh pair AUDUSD pada 5.8.2018 telah memberikan petunjuk bahawa minggu seterusnya kita patut fokus kepada mencari peluang SELL.

<< MACAM MANA NAK BUY ATAU SELL? >>

Yang ni korang boleh gunakan teknik yang korang pernah belajar. Tak kisah la nak gunakan NAKED CHART atau berselirat INDICATOR. Yang penting kita nak dapatkan sebanyak mungkin USD dari setiap analisa yang kita lakukan.

Bila nak entry? Kita akan entry hanya pada hari Rabu@Khamis? Kenapa? Sebab Isnin dan Selasa biasanya market akan melakukan RETRACEMENT. Rabu@Khamis barulah market akan mengikut arah sebenarnya.


Stop Loss (SL) dekat mana? Kita akan letakkan SL pada High/Low candle minggu sebelumnya.

*Ehhh.. kata nak tahu cara baca MAJOR TREND je. Ni dah termasuk teknik entry la plak. Hehe.

**Jadi? Acaner? Agak2 mudah tak nak tentukan major trend untuk minggu hadapan dan seterusnya?

***Ada lagi persoalan yang tidak terjawab dari ebook ni? Nak dapatkan artikel ni dalam bentuk ebook? Sedut dekat LINK ni cepat !! Jangan lupa ucap terima kasih ye :)

Meh wasap abam cepat2 meh {{ www.wasap.my/60199590539/majortrend }}


. . . . . . .
Disediakan oleh:

Hilman Nawi

#hilmannawi
#hybridfx
#fibohybrid
#piphijaultd
#forextrader
#foreignexchange
#swingmodeon

Analisa Pair GBPUSD Fundamental + Teknikal - 13/8/18 - 18/8/18

Sejak awal bulan Ogos (1/8/18) pair major GBPUSD telah mengalami kejatuhan sebanyak lebih kurang 320 pip ataupun 1.7%, dengan jumlah kejatuhan sekitar 1,550 pip sejak pertengahan April 2018. Ini menggambarkan sentimen pasaran yang majoriti memilih untuk short matawang Pound berbanding Dollar US. Malah, nilai pertukaran Sterling dan US Dollar telah hit harga yang sama pada bulan Ogos tahun lepas.

Kejatuhan ini dipengaruhi oleh kebimbangan para pelabur terhadap kemungkinan kegagalan perjanjian antara UK dan Kesatuan Eropah (EU) susulan undian Brexit pada 29 Mac tahun lalu. Malah Gabenor Bank of England, Mark Carney sendiri menyatakan bahawa kebarangkalian untuk UK memeterai perjanjian dengan EU adalah 'uncomfortably high'. Ditambah pula dengan kenyataan daripada Setiausaha Perdagangan Antarabangsa (ITS), Liam Fox yang meletakkan kebarangkaliannya tidak lebih daripada 60-40.

Selaku retail traders, kita akan menganalisa pair ini secara teknikal dan mencari peluang untuk short pada level-level yang signifikan. Mari kita lihat Key Level pada pair ini pada Daily Timeframe .


Kita dapat lihat level support pada 1.3000 dengan mudah ditembusi pada minggu ini. Majoriti traders akan menjangkakan ia akan menguji next support pada 23/8/17 iaitu sekitar 1.27760.

Dalam keadaan pair yang trending sebegini, agak jarang untuk kita lihat retracement move atau repair yang lebih 50% daripada current low. Jadi ideanya adalah kita mencari possible entry oleh majoriti traders di dunia yang melihat candlestick yang sama (self-fulfilling prophecy).

Untuk mendapatkan entry yang lebih sharp, kita pergi ke Timeframe yang lebih kecil (H1).



Kita dapat lihat ada satu support level yang berpotensi untuk menjadi resistance kepada current trend, sekitar 1.29240. Saya kira level ini adalah fresh kerana price belum berpatah balik ke point tersebut. Stoploss yang munasabah adalah sedikit atas (sekitar +10pips) daripada SBR sebelumnya, 1.29748.

Untuk menentukan Take Profit point, kita akan menggunakan foward indicator - fibonacci untuk melihat level-level yang TP yang relevan.



Fibo ini ditarik daripada highest level ke lowest level pergerakan minggu ini. Berhati-hati jika anda berhasrat untuk entry against current trend, bak kata orang jawa, be careful of catching a falling knife, you might not able to handle the wound!

 Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini. TAYOR!

Til then, Happy Trading!

Silibus Yang Tertinggal - Part 2 : The Middle Income Crisis

Untuk memahami istilah Middle Income Crisis ini dalam konteks negara kita, kita perlu melihat dengan lebih jelas cara pembahagian pendapatan rakyat yang digariskan oleh kerajaan Malaysia.

Maaf post ini akan menjadi agak skema, tetapi ia amat penting untuk anda mengenalpasti kedudukan anda sekarang - supaya anda boleh tetapkan halatuju yang jelas untuk diri sendiri. Umpama anda mempunyai sebuah perta harta karun yang amat berharga, jika anda tidak tahu di mana kedudukan anda sekarang, macam mana anda nak ke tempat harta karun tersebut? So bear with me okay?

Terlebih dahulu, kerajaan Malaysia telah membahagikan kita kepada 3 kategori berdasarkan kadar pendapatan isi rumah (jumlah pendapatan isi rumah ya, bukan individu). Apakah kategori tersebut?

1. T20 (Top 20%)
2. M40 (Middle 40%)
3. B40 (Below 40%)

Bagaimana ia dikategorikan?

1. T20 - Pendapatan bulanan purata RM8,319
2. M40 - Pendapatan bulanan purata antara RM3,860 hingga RM8,319
3. B40 - Pendapatan bulanan purata di bawah RM3,860

Manakala Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) yang ditetapkan ialah RM950 sebulan.

Boleh anda kenalpasti kedudukan anda sekarang, berdasarkan kategori di atas? Good, Sekarang kita boleh move on  ke topik yang dihighlightkan dalam post ini - The Middle Income Crisis.


Apa itu Middle Income Crisis?

Dalam buku 'Why We Want You To Be Rich' hasil tulisan Donald Trump dan Robert Kiyosaki, mereka menyatakan bahawa Middle Income Crisis ini adalah satu situasi di mana ramai golongan yang berpendapatan sederhana (M40 + B40) akan terperangkap dalam Rat Race (anda boleh baca di sini) yang seterusnya akan menolak mereka jatuh ke level poor (Rich - Middle Class - Poor).

Antara sebab yang digariskan (dan sangat munasabah) adalah daripada beberapa faktor:

1. Polisi kerajaan selalunya lebih terfokus kepada membantu golongan poor 
2. Perlaksanaan cukai yang banyak membebankan Middle Class berbanding golongan Rich dan Poor
3. Social Pressure kepada golongan Middle Class yang memaksa mereka berbelanja seperti golongan Rich.
4. Kadar kenaikan pendapatan (gaji) yang tidak seiring dengan inflasi dan kos sara hidup.

Pada waktu sekarang, kita dapat gambarkan bahawa golongan middle class adalah majoriti daripada jumlah rakyat, malah kebanyakan kita termasuk dalam kategori ini. Secara visualnya, nisbah pembahagian ini boleh digambarkan seperti berikut:

Namun apa yang paling membimbangkan adalah sebahagian besar daripada golongan Middle Income ini akan jatuh ke level poor tanpa meerka sedari, oleh sebab faktor-faktor yang telah disebutkan tadi. Bertambah buruk jika mereka tiada pendedahan kepada Financial Intelligence secara komprehensif sementara masih muda dan bekerja.

Kebimbangan ini turut dinyatakan oleh kedua-dua penulis di atas, dan mereka menggambarkan bahawa di masa akan datang (mungkin 10 ke 20 tahun akan datang), golongan Middle Income akan menjadi cuma sebahagian kecil daripada peratusan penduduk, yang mana majoritinya adalah samaada Rich ataupun Poor.  Di masa akan datang, nisbahnya boleh digambarkan seperti berikut:



In short, sebahagian kita akan jatuh ke level Poor, manakala sebahagian lagi akan berjaya keluar daripada Rat Race dan meletakkan mereka dalam level Rich.

Jadi persoalannya di sini adalah - Di mana anda akan berada 10 tahun akan datang? Will you be able to climb the rank? Will you be stucked in same level? Or will you be sucked into the lower one?

Jawapan kepada persoalan di atas terletak pada action anda sekarang. Anda boleh letakkan matlamat, visi, misi dan bla,bla, tapi semua itu is nothing without action.

Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

Til then, Happy Trading!

8 Cara Gain Income dalam Forex (Part 2)

Post ini adalah sambungan daripada post 8 Cara Gain Income Dalam Forex (Part 1).


Setuju atau tidak, urusniaga forex ini melibatkan banyak pihak, jadi tidak wajar untuk kita mengecilkan skop pendapatan kepada sekadar trader dan chart. Asalkan ia merupakan pendapatan yang sah dan kita tidak menipu atau mendapatkannya dengan cara yang salah, maka ia wajar dikategorikan sebagai salah satu sumber pendapatan, samada sampingan atau sumber utama.

Jadi mari kita teruskan dengan 4 cara lagi, bagaimana untuk memperolehi pendapatan dalam bidang forex ni.


4. Expert Advisor (Robot)

Selain menghadap chart 24 jam siang malam, anda boleh leverage tugas itu kepada Expert Advisor(EA) atau lebih popular dengan nama Robot. Terdapat pelbagai jenis robot yang anda boleh dapati, samada percuma atau berbayar.

Robot-robot ini melakukan trading (entry,TP,SL,Cutloss) berdasarkan setting yang dibuat oleh pereka-pereka mereka berdasarkan teknik dan strategi masing-masing. Antara Trading Strategy yang selalu diadaptasikan kepada EA adalah Martingale Hedging (anda boleh google istilah ini) atas pair-pair tertentu.

Untuk memastikan robot ini berjalan 24 jam 5 hari seminggu, anda perlu melanggan VPS iaitu Virtual Private System yang membolehkan robot dan MT4 anda on sepanjang tempoh tersebut.

Namun sebelum anda membeli atau menggunakan mana-mana robot, anda hendaklah backtest dulu keupayaan robot tersebut supaya anda tidak menyesal di kemudian hari.


5. Jual EA

Bagi golongan programmer pula, mereka berbesar hati untuk menterjemahkan teknik dan strategi yang proven ke dalam bentuk EA, supaya memudahkan para trader yang tidak ada banyak masa untuk menganalisa chart. EA yang telah siap ini boleh dijual dengan harga yang munasabah, sesuai dengan konsistensi dan kadar profitnya.

Namun ia bukanlah semudah itu untuk mencipta EA yang benar-benar bagus. Jadi jika anda berhajat untuk membeli mana-mana EA yang sudah terbukti keberkesanannya, jangan terkejut dengan harga yang ditawarkan. Ia mungkin mengambil masa bertahun-tahun untuk membuktikan satu-satu EA itu profitable, malah setiap tahun pasti ada versi baru daripada EA tersebut dikeluarkan sebagai penambahbaikan kepada EA sebelumnya. Tepuk dada, tanya selera!


6. Training

Jangan terkejut jika ada traders yang mampu memperolehi pendapatan sampingan daripada training yang mereka jalankan. Biasanya level-level ni dah dipanggil 'masta' kerana teknik-teknik yang mereka kongsikan bukan calang-calang. Asalkan students yang pergi kelas mampu profit dengan konsisten, itu sudah menjadi satu benchmark untuk mereka meneruskan training dengan niat membantu lebih ramai traders.

Tidak seperti 4-5 tahun lepas, yuran kebijaksanaan yang dicas juga rata-rata tidak mahal berbanding dengan ilmu yang bakal diperolehi para peserta.

Namun anda masih perlu berhati-hati jika berhajat untuk menyertai mana-mana kelas berbayar. Masih terdapat ramai scammer yang bertopengkan masta di dalam Malaysia ini. Bagaimana untuk pastikan kelas yang anda nak sertai itu genuine? Senang saja, ini tipsya:

1. Dapatkan feedback students yang pernah pergi kelas terdahulu
2. Jika mereka tunjukkan profit trading yang gila-gila, pastikan ia bukan akaun demo.
3. Harga kelas yang munasabah.
4. Tiada upsell dalam kelas tersebut, -seperti penyertaan percuma, tapi siapa yang hendak private coaching kena bayar RM sekian-sekian ribu. Wooot!((tarik handbrake cepat!)


7. Digital Sharing / E-book

Bagi sesetengah trader yang tidak gemar berkongsi di khalayak, mereka lebih suka menghasilkan e-book yang boleh dipelajari bila-bila masa. Untung kepada pembeli, mereka boleh refresh ilmu bila-bila mereka mahu dengan e-book tersebut. Suka atau tidak, ia tetap cara yang sah untuk menghasilkan pendapatan sampingan dalam bidang ini, asalkan harga yang ditawarkan munasabah dan sesuai dengan profitability teknik dan strategi tersebut.

Namun kekurangannya adalah- pembeli mungkin tidak dapat menghadam ilmu tersebut sepenuhnya, kerana harus kita akui bahawa ilmu yang terbaik mesti dituntut secara 'talaqqi', berhadapan dengan guru.


8. Build A Broker

Ya, bangunkan broker sendiri. Ia tidak mustahil, tetapi terlalu banyak kekangan jika anda berhajat untuk capai ke level ini. Modal? Modal mungkin adalah perkara ke-5 yang anda perlu risaukan. Di Malaysia hanya ada beberapa broker tempatan yang mampu bertahan dan beroperasi lebih dari 3 tahun. Kenapa 3 tahun? Kerana ini adalah fasa di mana 95% business lingkup, Fasa ikat perut, fasa jalan terus never look back, fasa do or die.

Lebih memburukkan keadaan, terdapat banyak kisah silam di mana wujudnya broker-broker tempatan yang bermodus operandi skim ponzi atau money-game, tetapi bertopengkan broker forex yang konon genuine. Hasilnya, tak perlu 3 tahun, setahun pun dah lingkup!

Ia tidak mudah, tetapi mengambil kira 90% traders 'mensedekahkan' modal setiap bulan kepada broker luar, ia adalah satu fardhu kifayah yang perlu diperjuangkan oleh mereka yang benar-benar mahu melihat industri forex terus maju dan mendapat pengiktirafan di tanah air kita sendiri.


BONUS

9. Prop Trader

Prop Trader belum lagi popular di negara kita, namun di kebanyakan negara Europe dan US, ia adalah kerjaya yang common  terutamanya bagi retail traders yang tidak mempunyai modal besar, namun mampu untuk konsisten profit dalam trading setiap bulan.

Skop kerja Prop Trader adalah sangat simple - anda hanya perlu trade bagi pihak broker. Dengan kata mudah, anda trade akaun broker dengan modal yang besar. Keuntungan pula akan dibahagikan dengan nisbah yang biasanya 60:40 (Trader:Broker). Ok la tu kan?

Namun untuk menjadi Prop Trader bagi sesebuah broker, anda biasanya perlu menjalani saringan sekitar 6 bulan hingga 12 bulan. Antara syarat yang biasa diletakkan dalam tempoh saringan tersebut adalah:

1. Drawdown kurang 50%.
2. Profit konsisten minimum 10% setiap bulan (purata)

Ya, itu sahaja syarat yang biasa diberikan oleh broker. Dan selalunya anda kena trade dengan modal sendiri dahulu, dan ditambahkan dengan ekuiti tambahan daripada broker sehingga 200%.
Jika anda berjaya melepasi proses saringan tersebut, pihak broker akan memberikan anda modal untuk ditrade serendah USD10,000 dan boleh mencecah USD100,000 berdasarkan perfomance trading anda!

Jika anda benar-benar serius untuk menjadi trader yang berdisplin dan bercita-cita untuk menjadikan bidang ini sebagai sumber pendapatan utama anda, maka Prop Trader adalah sasaran kerjaya yang sesuai bagi anda. Namun masih belum ada broker tempatan yang menawarkan posisi sebegini, tapi anda boleh survey broker-broker luar negara yang regulated.

So that's it, 8 cara untuk gain income dalam bidang forex. Anda dialu-alukan untuk komen/ tambah sumber-sumber lain yang bermanfaat.

Til then, Happy Trading!


Silibus Yang Tertinggal - Part 1 : The Rat Race

Dari alam persekolahan lagi, kita dihidangkan dengan silibus akademik yang disediakan oleh pihak sekolah/kementerian. Subjek-subjek seperti Bahasa Melayu, Matematik, Sains, Sejarah dan sebagainya menjadi kewajipan untuk kita hadam dan sematkan dalam minda. 

Ia tidak terhenti di situ, bagi anda yang meneruskan pelajaran ke Universiti, anda dipersiapkan pula dengan silibus-silibus yang lebih khusus dan kompleks, sesuai dengan bidang pilihan anda di menara gading. 

Kebanyakan kita menyangkakan dengan silibus yang disediakan ini, kita pasti mampu menghadapi alam pekerjaan dengan baik. Cukup bulan, dapat gaji, belanja sana sini, bayar kereta, rumah dan segala bil yang ada. Tapi bila sampai tengah bulan je- "Eh, mana pergi semua duit gaji aku?" 

Pernah tak anda mengalami situasi tersebut? Pernahkah anda fikir kenapa anda belum kaya-raya lagi walaupun dah 5 tahun kerja stabil? Kat mana silapnya tu? Belajar dah elok dah, kerja pun tak kurang rajinnya berbanding orang lain. Hmm...musykil sungguh!

Sebenarnya samada anda sedar atau tidak, ada satu silibus yang tertinggal dan 'lupa' untuk diajarkan kepada anda. Selama anda berkerja ini, anda hanya berlari dalam satu pusingan trek yang sama. Cukup bulan dapat gaji, bayar bil, belanja. Habis. Ulang balik benda yang sama setiap bulan. Tahun depan gaji naik, anak mula kena bayar tadika, Cukup 3 tahun, naik pangkat naik gaji, komitmen bertambah, balance akaun hujung bulan tetap sama - RM17.00. Itu pun tak boleh withdraw sebab kena tinggal RM10. Kalau tak dah lama habis!

Adakah kitaran ini akan berterusan sehingga anda bersara? Jadi bilanya anda nak kaya tu?

Penulis terkenal Rich Dad, Poor Dad, Robert Kiyosaki menamakan 'pusingan trek' ini sebagai The Rat Race, sebab hujungnya pasti berulang benda yang sama, sedangkan umur anda semakin meningkat dan komitmen semakin membeban. Mereka yang terperangkap dalam The Rat Race ini tidak akan mampu keluar daripadanya jika mereka kekal melakukan perkara yang sama seumur hidup.



Jadi persoalannya di sini, macam mana nak keluar daripada Rat Race ni? Ia tidak mustahil, namun tidak juga semudah yang disangka. With a proper planning, a disciplined execution and biiznillah, semuanya akan dipermudahkan.


Stay with me untuk next post - Silibus Yang Tertinggal Part 2 - The Midde Income Crisis.

Til then, happy trading!


8 Cara Gain Income Dalam Forex

Dalam bidang urusniaga matawang ini, sebenarnya terdapat banyak cara untuk anda sebagai trader untuk menjana income selain daripada profit trading anda setiap bulan, lebih-lebih lagi jika anda adalah seorang full-time trader.

Apakah 8 cara tersebut? Mari kita lihat satu persatu.


1. Copytrade

Selain daripada menghadap chart 24 jam, anda boleh memilih untuk copytrade mana-mana manager/trader yang anda sudah kenalpasti berpotensi untuk growkan akaun anda. Dengan cara ini, anda tak perlu lagi pening kepala menganalisa market setiap hari. Segala entry, stoploss dan take profit akan dilakukan oleh manager anda berdasarkan analisa beliau sendiri. Mudah bukan?
Namun begitu, ada beberapa kriteria yang perlu anda kenalpasti daripada seseorang trader sebelum anda copytrade akaun beliau, iaitu:

a. Maximum Drawdown
b. Absolute Drawdown
c. Pips Gain per month
d. Percentage Gain per month

Adalah sangat penting untuk anda pastikan setiap kriteria tersebut memenuhi risk appettite anda. Segala risiko loss dan profit adalah tanggungjawab anda atas pemilihan anda sendiri.


2. Copytrader (Master)

Sekiranya anda seorang trader yang sudah konsisten dan yakin dengan teknik dan strategi anda sendiri, anda boleh menjadi seorang Master Copytrader supaya trader lain boleh follow akaun anda dan menikmati profit yang sama dengan anda.

Anda boleh bermula dengan membuka akaun myfxbook  atau MQL5. Di laman web tersebut, anda boleh menghasilkan trading journal anda sendiri yang boleh dirujuk oleh semua pengguna yang berdaftar. Sekiranya anda mampu grow akaun dengan konsisten selama 6 bulan atau lebih, anda pasti akan lebih menambah keyakinan trader lain yang akan follow akaun anda.

Ada juga broker yang mempunyai sistem copytrade sendiri, dengan pembahagian profit yang munasabah kepada Master Copytrader dan follower. Nisbah keuntungan yang biasa digunakan adalah 70:25:5 (Follower:Trader:Broker).

Keuntungan yang anda dapat sebagai Master Copytrader kadang-kadang membuatkan anda sendiri terkejut. Mana taknya, bayangkan akaun anda cuma ada 200USD sebagai modal dan  follower anda juga mempunyai jumlah yang sama. Jika anda mempunyai 50 orang follower dan berjaya menghasilkan profit 50% pada bulan tersebut, anda akan memperolehi jumlah bersih sekitar 1,250USD daripada profit sharing sahaja!




3. Affiliate

Ada beberapa broker yang memberikan anda keistimewaan affiliate sekiranya ada akaun lain yang berdaftar di bawah anda. Kebiasaannya ia dibayar dalam bentuk trading equity yang boleh anda gunakan sebagai modal untuk trading. Ada juga broker yang memberikan affiliate atas akaun yang anda trade sendiri (marketing purposes). Umumnya, lebih banyak lot yang digunakan untuk trade, lebih banyak affiliate yang anda akan dapat.

*Tapi selalunya trader yang memperoleh trading equity melalui affiliate ini akan hentak kaw-kaw modal tersebut dengan possibility untuk grow beribu percent atau mc!


4. IB dan Local Depositor

Kebanyakan broker yang digunakan oleh trader Malaysia adalah broker luar negara (lesen oversea dan HQ oversea). Jadi broker-broker ini memerlukan Introducing Broker (IB) untuk mempromosikan broker mereka di Malaysia. Lazimnya IB yang dilantik akan diberi imbuhan berdasarkan bilangan akaun trader yang berdaftar di bawah mereka, mengambil kira jumlah deposit dan bilangan lot yang digunakan untuk trade.

Income yang diperolehi oleh IB-IB ini bukan ciput-ciput ya, kebanyakan IB yang dah bertapak 3 tahun ke atas (dengan broker yang proven) sudah memperolehi income konsisten minimum 5,000USD ke atas setiap bulan! Normally IB sebegini sudah mempunyai Training Center sendiri, dengan jadual Training yang lengkap setiap bulan supaya memudahkan trader-trader baru berdaftar dan belajar trading di tempat mereka. Kira win-win la kan?

Selain menjadi IB, ada juga broker yang melantik Local Depositor (LD) sendiri di Malaysia. Mereka ini selalunya menjadi pilihan trader Malaysia untuk deposit dan withdraw, sebab kebanyakan trader Malaysia semacam fobia bila nak request direct deposit/withdarawal daripada broker (mungkin kerana kadang-kadang ia memakan masa beberapa hari berbanding LD yang hanya beberapa jam).

Kebiasaannya jumlah LD yang dilantik broker ini agak limited kerana ia melibatkan transaksi wang yang banyak setiap hari. LD akan dapat manfaat melalui jumlah deposit dan withdrawal yang dilakukan melalui mereka (ada percentage tertentu). Lebih banyak deposit dan withdrawal yang dilakukan setiap bulan, lebih banyak income mereka! (Untuk servis depo/withdraw sepantas kilat, they kinda deserve that, don't they?)




*Bersambung Part 2
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :