Skip to main content

8 Cara Gain Income Dalam Forex

Dalam bidang urusniaga matawang ini, sebenarnya terdapat banyak cara untuk anda sebagai trader untuk menjana income selain daripada profit trading anda setiap bulan, lebih-lebih lagi jika anda adalah seorang full-time trader.

Apakah 8 cara tersebut? Mari kita lihat satu persatu.


1. Copytrade

Selain daripada menghadap chart 24 jam, anda boleh memilih untuk copytrade mana-mana manager/trader yang anda sudah kenalpasti berpotensi untuk growkan akaun anda. Dengan cara ini, anda tak perlu lagi pening kepala menganalisa market setiap hari. Segala entry, stoploss dan take profit akan dilakukan oleh manager anda berdasarkan analisa beliau sendiri. Mudah bukan?
Namun begitu, ada beberapa kriteria yang perlu anda kenalpasti daripada seseorang trader sebelum anda copytrade akaun beliau, iaitu:

a. Maximum Drawdown
b. Absolute Drawdown
c. Pips Gain per month
d. Percentage Gain per month

Adalah sangat penting untuk anda pastikan setiap kriteria tersebut memenuhi risk appettite anda. Segala risiko loss dan profit adalah tanggungjawab anda atas pemilihan anda sendiri.


2. Copytrader (Master)

Sekiranya anda seorang trader yang sudah konsisten dan yakin dengan teknik dan strategi anda sendiri, anda boleh menjadi seorang Master Copytrader supaya trader lain boleh follow akaun anda dan menikmati profit yang sama dengan anda.

Anda boleh bermula dengan membuka akaun myfxbook  atau MQL5. Di laman web tersebut, anda boleh menghasilkan trading journal anda sendiri yang boleh dirujuk oleh semua pengguna yang berdaftar. Sekiranya anda mampu grow akaun dengan konsisten selama 6 bulan atau lebih, anda pasti akan lebih menambah keyakinan trader lain yang akan follow akaun anda.

Ada juga broker yang mempunyai sistem copytrade sendiri, dengan pembahagian profit yang munasabah kepada Master Copytrader dan follower. Nisbah keuntungan yang biasa digunakan adalah 70:25:5 (Follower:Trader:Broker).

Keuntungan yang anda dapat sebagai Master Copytrader kadang-kadang membuatkan anda sendiri terkejut. Mana taknya, bayangkan akaun anda cuma ada 200USD sebagai modal dan  follower anda juga mempunyai jumlah yang sama. Jika anda mempunyai 50 orang follower dan berjaya menghasilkan profit 50% pada bulan tersebut, anda akan memperolehi jumlah bersih sekitar 1,250USD daripada profit sharing sahaja!




3. Affiliate

Ada beberapa broker yang memberikan anda keistimewaan affiliate sekiranya ada akaun lain yang berdaftar di bawah anda. Kebiasaannya ia dibayar dalam bentuk trading equity yang boleh anda gunakan sebagai modal untuk trading. Ada juga broker yang memberikan affiliate atas akaun yang anda trade sendiri (marketing purposes). Umumnya, lebih banyak lot yang digunakan untuk trade, lebih banyak affiliate yang anda akan dapat.

*Tapi selalunya trader yang memperoleh trading equity melalui affiliate ini akan hentak kaw-kaw modal tersebut dengan possibility untuk grow beribu percent atau mc!


4. IB dan Local Depositor

Kebanyakan broker yang digunakan oleh trader Malaysia adalah broker luar negara (lesen oversea dan HQ oversea). Jadi broker-broker ini memerlukan Introducing Broker (IB) untuk mempromosikan broker mereka di Malaysia. Lazimnya IB yang dilantik akan diberi imbuhan berdasarkan bilangan akaun trader yang berdaftar di bawah mereka, mengambil kira jumlah deposit dan bilangan lot yang digunakan untuk trade.

Income yang diperolehi oleh IB-IB ini bukan ciput-ciput ya, kebanyakan IB yang dah bertapak 3 tahun ke atas (dengan broker yang proven) sudah memperolehi income konsisten minimum 5,000USD ke atas setiap bulan! Normally IB sebegini sudah mempunyai Training Center sendiri, dengan jadual Training yang lengkap setiap bulan supaya memudahkan trader-trader baru berdaftar dan belajar trading di tempat mereka. Kira win-win la kan?

Selain menjadi IB, ada juga broker yang melantik Local Depositor (LD) sendiri di Malaysia. Mereka ini selalunya menjadi pilihan trader Malaysia untuk deposit dan withdraw, sebab kebanyakan trader Malaysia semacam fobia bila nak request direct deposit/withdarawal daripada broker (mungkin kerana kadang-kadang ia memakan masa beberapa hari berbanding LD yang hanya beberapa jam).

Kebiasaannya jumlah LD yang dilantik broker ini agak limited kerana ia melibatkan transaksi wang yang banyak setiap hari. LD akan dapat manfaat melalui jumlah deposit dan withdrawal yang dilakukan melalui mereka (ada percentage tertentu). Lebih banyak deposit dan withdrawal yang dilakukan setiap bulan, lebih banyak income mereka! (Untuk servis depo/withdraw sepantas kilat, they kinda deserve that, don't they?)




*Bersambung Part 2

Comments

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…