Skip to main content

HybridFX - Major Trend


Dah lama plak Abam Man tak menulis dekat sini ye. Ada yang rindu penulisan Abam Man tak? Hahahaha. Perasan je lebih Abam Man ni.

Jadi sebenarnya macam mana nak tentukan major trend? Selain daripada menggunakan trendline, kita juga boleh gunakan sifat candle itu sendiri untuk menentukan MAJOR TREND untuk minggu tersebut.

<< MACAM MANA TU? MEH TERUSKAN BACAAN >>

Untuk menentukan arah trend untuk sesuatu minggu kita akan rujuk kepada candle minggu sebelumnya.

#1 Gunakan timeframe weekly. Sebab kita nak tentukan major trend untuk seminggu kan. Jadi kita fokus la guna timeframe weekly. (Rujuk gambar MT1)

MT1 : AUD 5.8.2018

#2 Seterusnya, kita akan kira jarak pips dari HIGH KE CLOSE (HC) dan juga LOW KE CLOSE (LC). Yang mana lagi panjang?

#3 Jika HC > LC maka kita akan mencari peluang untuk SELL. Begitu juga jika sebaliknya LC > HC maka kita akan fokus mencari peluang BUY.

#4 Maka dari contoh pair AUDUSD pada 5.8.2018 telah memberikan petunjuk bahawa minggu seterusnya kita patut fokus kepada mencari peluang SELL.

<< MACAM MANA NAK BUY ATAU SELL? >>

Yang ni korang boleh gunakan teknik yang korang pernah belajar. Tak kisah la nak gunakan NAKED CHART atau berselirat INDICATOR. Yang penting kita nak dapatkan sebanyak mungkin USD dari setiap analisa yang kita lakukan.

Bila nak entry? Kita akan entry hanya pada hari Rabu@Khamis? Kenapa? Sebab Isnin dan Selasa biasanya market akan melakukan RETRACEMENT. Rabu@Khamis barulah market akan mengikut arah sebenarnya.


Stop Loss (SL) dekat mana? Kita akan letakkan SL pada High/Low candle minggu sebelumnya.

*Ehhh.. kata nak tahu cara baca MAJOR TREND je. Ni dah termasuk teknik entry la plak. Hehe.

**Jadi? Acaner? Agak2 mudah tak nak tentukan major trend untuk minggu hadapan dan seterusnya?

***Ada lagi persoalan yang tidak terjawab dari ebook ni? Nak dapatkan artikel ni dalam bentuk ebook? Sedut dekat LINK ni cepat !! Jangan lupa ucap terima kasih ye :)

Meh wasap abam cepat2 meh {{ www.wasap.my/60199590539/majortrend }}


. . . . . . .
Disediakan oleh:

Hilman Nawi

#hilmannawi
#hybridfx
#fibohybrid
#piphijaultd
#forextrader
#foreignexchange
#swingmodeon

Comments

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…