Analisa USDCAD 3/9/18 - Perjanjian NAFTA antara US dan Kanada Bakal Menjadi Penentu

Sentimen pada pair USDCAD kini dipengaruhi oleh North America Free Trade Agreement (NAFTA) yang diketuai oleh Presiden US sendiri, Donald Trump dan Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau. Rata-rata penganalisis menjangkakan perjanjian itu bakal dimeterai, namun pada minggu lepas beberapa ketidaksefahaman di dalam terma perjanjian tersebut telah membuatkan ia kelihatan samar-samar.

Menteri Luar Negeri Kanada, Chrystia Freeland menyatakan bahawa perjanjian tersebut hanya akan dimeterai jika ia berpihak kepada Kanada, manakala Trump tetap tegas bahawa perjanjian NAFTA akan dilakukan dengan terma-terma yang diletakkan oleh US. Keliru bukan?

Yang pastinya, jika NAFTA ini dimeterai, kedudukan matawang CAD akan lebih mengukuh berbanding USD.

Antara key risk event lain yang akan mempengaruhi pair ini adalah Interest Rate Decision oleh Bank of Canada (BOC) pada Rabu ini (5/9/2018) yang dijangkakan akan mengekalkan kadar faedahnya dan hanya berkemungkinan untuk dinaikkan pada bulan Oktober.

Mari kita beralih kepada analisa teknikal pada pair ini.

Secara amnya, pair ini masih berada dalam Bullish Channel pada Weekly Chart, walaupun ia sedang membuat pergerakan di dalam Bear Channel pada Daily Timeframe. Anda boleh rujuk gambar di bawah:Namun begitu, candlestick pin bar weekly pada minggu lepas memberikan petanda yang pair ini berkemungkinan akan membuat reversal.Berikut adalah paras support dan resistance yang terdekat bagi pair ini pada Timeframe H4:


Paras Resistance: 1.31000, 1.31700
Paras Support: 1.29910, 1.29000

Pair ini dijangkakan akan berada dalam keadaan sideway sehinggalah key events seperti yang dinyatakan di atas berlaku, termasuklah news NFP pada hujung minggu ini.


Semoga belajar sesuatu daripada post ini.

Til then, Happy Trading!

Post a Comment

0 Comments

Cari info FX di Blog ini :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...