Skip to main content

Trade News: Berbaloi atau Tidak?

Sepanjang minggu ini banyak news berimpak tinggi yang bakal memberi kesan kepada sentimen pasaran matawang. Anda boleh lihat sendiri di forex factory.com, berderet-deret news 'merah' menanti sepanjang awal bulan ini. Anda boleh rujuk gambar di bawah untuk lihat senarai news tersebut.


sumber : forexfactory.com

Ramai trader yang mengambil peluang untuk trade news ini dengan cara masing-masing. Antara strategi yang gemar dilakukan adalah pending order buy stop dan sell stop di atas dan bawah current price, sambil mengharapkan price akan terbang atau terjun sekali jalan, dengan TP minimum sekitar 15 - 20 pips. Kadangkala ia memang menjadi, dan membuat kita tersenyum lebar. Mana taknya, hanya trade beberapa minit, kita mampu mendapatkan keuntungan  yang berbaloi (buka lot gajah la tu).

Namun kadang-kadang impak news tidak seperti yang diharapkan seperti:

1. Spread yang membesar tiba-tiba
2. Slippage / order tak trigger
3. Kena libas atas bawah - makan SL dulu baru price jalan.
4. Market dah 'price in' sebelum news berlaku - biasanya sebab leaked news atau pre-sentiment


Jadi persoalan yang dibangkitkan adalah: Berbaloi ke tidak nak trade news ni? Ataupun kita langsung tidak perlu ambil tahu tentang data-data tersebut?

Yang pastinya, adalah tidak wajar untuk kita mengenepikan terus sentimen yang wujud daripada analisa fundamental setiap matawang, kerana ia adalah rujukan utama yang dilihat oleh big players  dalam industri ini. Malah setiap major bank sendiri mempunyai penganalisa khas untuk melihat gambaran kasar sentimen yang bakal berlaku kepada setiap matawang secara fundamental.

Apa yang pasti, semua trader di dunia menantikan sentimen yang bakal terjadi kepada data-data atau statement yang dikeluarkan daripada setiap news, dan membuat analisa berdasarkan technical understanding masing-masing. Bezanya adalah, mereka tidak terburu-buru untuk entry semasa news ataupun membuat 'perangkap' stop orders seperti di atas, tetapi mereka melihat kepada price action pada paras-paras tertentu untuk confirmkan analisa yang telah dibuat.

Maka soalan yang perlu anda tanya pada diri sendiri adalah: adakah anda sedang berjudi atau anda betul-betul sedang trade mengikut trading plan yang telah anda sendiri tetapkan?

Tepuk dada, tanya selera!


"I don't wanna price it high and chases the market, I would rather price it right and let the market chase us" - Andrew Walker, BBC World Service Economic Respondence.


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.


Til then, Happy Trading!

Comments

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…