Skip to main content

Tragedi Black Swan: Apa Yang Dapat Kita Pelajari?

Pada tanggal 15 Januari 2015, pasaran matawang dunia dikejutkan dengan 'mega move' yang berlaku pada pair berkaitan Swiss Franc (CHF). Kebanyakan cross pair CHF (XXXCHF, CHFXXX) membuat terjunan / terbang beribu-ribu pips, dan peristiwa ini dipahat dalam sejarah forex sebagai 'The Black Swan'.


Apa Sebenarnya yang Berlaku?

Pada hari tersebut, satu pengumuman mengejut dibuat oleh Lembaga Pengerusi Swiss National Bank SNB), Thomas Jordan dan pengumuman tersebut hanya diletakkan di dalam kalendar forex (seperti forex factory) 107 minit sebelum ia dibuat. Kebiasaannya, pengumuman / kenyataan yang melibatkan monetary policy sesebuah negara ini diadakan secara berkala setiap bulan atau suku tahun. Namun berbeza bagi pengumuman kali ini, ia dilakukan secara mengejut oleh Thomas.






















Highlight: Pengumuman ini hanya dijadualkan berlaku 107 minit sebelum itu


Mari kita rewind sikit apa yang terjadi sebelum pengumuman itu:

1. SNB meletakkan cap pada matawang Euro, (macam Tun M fix kan RM to USD @3.800 masa krisis ekonomi Asia 1998).

2. Memandangkan Switzerland juga adalah sebahagian daripada negara yang bernaung di bawah European Union (EU), ia adalah langkah yang baik bagi mengawal kemerosotan ekonomi yang sedang berlaku di negara-negara EU.

3. Dengan data-data ekonomi yang dikeluarkan dari negara-negara Europe berterusan tidak memberangsangkan, ia mengakibatkan matawang EU mengalami kejatuhan yang teruk berbanding USD.

4.. Kejatuhan tersebut terlalu meruncing dan mengakibatkan matawang Swiss Franc turut lemah berbanding USD dan matawang yang lain.

Ekoran daripada data-data ekonomi yang tidak menyebelahi EU ini, SNB melalui Board Chairman nya, Thomas Jordan memutuskan untuk melupuskan cap pada matawang EU. Alasan mereka mudah, mereka tidak mahu turut terjebak dalam kemelesetan ekonomi yang dialami oleh negara-negara EU seperti Greece, Jerman dan Sepanyol. Dengan bahasa mudah, they just dont want the EU to drag them down. SNB percaya matawang mereka sedang undervalued hanya kerana cap yang diletakkan pada matawang Euro.



Sepanjang 2014, CHF lemah berbanding USD kerana terikat dengan matawang Euro


Apa yang berlaku selepas pengumuman tersebut?


Bagi traders yang menyaksikan peristiwa Black Swan ini, mereka pasti takkan dapat lupakan bagaimana pair-pair seperti USDCHF, EURCHF, AUDCHF dan GBPCHF membuat terjunan tiruk beribu-ribu pips, manakala CHFJPY terbang tinggi tanpa tinggal jejak.

Peristiwa ini juga mengakibatkan broker yang popular pada waktu tersebut, Alpari UK menjadi bankrup, manakala broker-broker besar seperti FCXM (dapat bantuan bailout daripada Leucadia National sebanyak 300juta USD), FXTM dan IG Market (sekadar yang ingat) mengalami kerugian bernilai jutaan USD.





Pair EURCHF dan USDCHF membuat terjunan +-2000 pips sejurus selepas pengumuman tersebut


Apa yang boleh kita pelajari daripada peristiwa Black Swan ini?

1. Bagi traders yang selalu tidak meletakkan stoploss pada entry, anda mungkin akan berfikir dua kali sebelum membiarkan entry tersebut 'bogel'.

2. Ia mengingatkan kita kembali betapa forex ini sebenarnya sangat high risk, ia adalah perdagangan matawang yang melibatkan transaksi 4 trilion USD setiap hari, dan kita cuma kapal kecil yang bermain-main di tepian pantai.

3. Dalam keadaan sebegini, stoploss anda mungkin tidak akan triggered oleh broker dan menyebabkan anda kehilangan semua modal (MC). Mungkin sebenarnya anda tidak perlu menggunakan modal yang besar dalam akaun. Hanya depo amount yang anda sanggup loss!

4. Entry ikut trend tidak semestinya selamat, lihat saja USDCHF sebelum Black Swan - konsisten uptrend! (Kawan saya baru belajar trade pada hari tersebut, dan entry UCHF kerana ikut nasihat saya - ikut trend. Malang sekali, first day entry real account dah kena bomb dengan Black Swan! Sorry bro..)

5. Berhati-hati dengan unscheduled news dan juga tentative news, impaknya lebih bisa dan lama berbanding data-oriented news!


Cukup setakat itu ibrah bagi kisah hitam ini. Jika anda ada pendapat yang hendak ditambah, anda boleh tuliskan di ruang komen untuk kita sama-sama belajar.

Oh ya, ada hidden secret di sebalik peristiwa Black Swan ini, insyaAllah jika berkesempatan akan saya kongsikan dalam post akan datang.


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

Til then, Happy Trading!

Comments

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…