Skip to main content

Tragedi Black Swan : Apa Yang Dapat Kita Pelajari? - Part 2: The Hidden Secret

Dalam post terdahulu, kita telah mengimbas kembali kisah tragedi The Black Swan Day yang menimpa pasaran matawang dunia melibatkan currency Swiss Franc. (Anda boleh baca di sini). Kita juga dapat pin-point kan beberapa pengajaran yang boleh diambil ekoran tragedi tersebut, mengambilkira ketidaktentuan pasaran matawang dunia dan monetary policy sesebuah negara yang boleh berubah dengan hanya satu announcement.

Jadi seperti yang dijanjikan, dalam post ini, saya akan kongsikan The Hidden Secret yang sebenarnya adalah sejarah yang berulang-ulang, seperti juga graf currency yang anda tatap setiap hari tu!

Ada 2 perkara yang akan disentuh dalam post ini,

1. Sejarah 4 tahun Swiss Franc
2. The Black Swan Day dari sudut teknikal

Jadi sudahkah anda bersedia? Let's go.


Sejarah 4 Tahun Matawang Swiss Franc

Tidak pasti samaada ia adalah satu kebetulan ataupun tidak, sebelum Black Swan Day pada 15 Januari 2015, sebenarnya matawang Swiss Franc (CHF) telahpun mengalami situasi yang lebih kurang pada kira-kira 4 tahun sebelum itu.

Apa yang berlaku?

Pada tarikh 6 September 2011, SNB telah mengumumkan jumlah Foreign Currency Reserve yang mereka simpan dalam matawang asing. Jumlah tersebut (253 Bilion) ternyata jauh lebih banyak berbanding nilai yang dinyatakan pada bulan Ogos 2011 (182 Billion) dan langsung menjangkaui forecast yang diramalkan oleh kebanyakan penganalisis matawang dunia.



Highlight: SNB menambah Rezab Matawang Asing mereka dengan drastik


Seperti yang kita sedia maklum, Switzerland merupakan safe haven kepada ramai billionaire dunia dan juga antara currency reserve utama kebanyakan negara selain US Dollar. Ia berikutan privacy policy mereka yang ketat dan lebih protective kepada pelabur-pelabur mereka.

Namun apa yang berlaku ketika itu adalah, SNB menambahkan nilai rezab wang asing mereka kerana bimbang matawang CHF terlalu overvalued yang secara langsung akan merencatkan perkembangan industri eksport mereka. Jika anda rujuk pada gambar di bawah, anda dapat lihat betapa currency CHF sangat kuat berbanding USD sebelum pengumuman Rezab Matawang Asing oleh SNB.


CHF sangat kuat berbanding USD sebelum Pengumuman SNB


Apa impaknya pada pasaran matawang dunia?

Dengan SNB menambah nilai rezab matawang asing mereka, ia menandakan mereka sendiri bimbang akan the overvaluation of CHF, dan lebih rela melemahkan matawang mereka. Ia memberi petanda bahawa matawang CHF tidak berada pada paras yang sepatutnya.

Sejurus selepas pengumuman tersebut, USDCHF melonjak 770 pips tanpa menoleh ke belakang seperti yang nada boleh lihat pada graf di bawah:



Selepas SNB: USDCHF +770 pips


Walaupun impaknya tidak sehebat Black Swan Day, tetapi ia tetap dianggap sebagai 'suprise' oleh kebanyakan penganalisis matawang global. Malah, ia juga disebabkan oleh event yang sama - pengumuman oleh SNB!

Persoalan yang menarik di sini adalah: Adakah ia akan berlaku lagi 4 tahun selepas Black Swan Day (dalam tahun 2019)? Sama-sama kita saksikan nanti.


Black Swan Day dari Sudut Teknikal

(Nota: Jika anda memahami konsep supply and demand serta support and resistance dalam forex trading, anda pasti dengan mudah dapat menghadam maksud yang akan diterangkan di bawah)

Sebenarnya jika melihat dari sudut teknikal, Black Swan Day bukanlah satu pergerakan graf yang mustahil. Sebenarnya ada beberapa  'technical signal' yang sudah pun membayangkan pergerakan gila tersebut!

Apa signal tersebut? Lihat Graf di bawah:



1. USDCHF sedang berada pada paras Support Become Resistance (SBR) pada Weekly Chart
2. USDCHF sedang membuat compression move untuk mencari liquidity pada Weekly Chart
3. Price berada dalam Fakeout Zone - hit SL kebanyakan SNR Trader

Dan pergerakan gila ini juga telah diberikan petanda awal oleh pair EURCHF seperti di bawah:



Namun apa yang berlaku di EURCHF adalah sedikit berbeza, tetapi ia tetap membayangkan a big breakout will happen - melalui sideway movement dalam range yang sangat kecil untuk tempoh yang lama. Bagi yang belum biasa dengan teknik breakout trading, ada 2 teori asas iaitu:

1. Lebih kecil sideway range, lebih besar breakout movement yang bakal berlaku.
2. Lebih lama market membuat sideway, lebih jauh price akan pergi.

So, it make sense kan?


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.


Til then, Happy Trading!


Comments

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…