Rezeki Pagi : Ramai Trader Selalu Lupa!

Apa yang kita selalu buat sebaik sahaja bangun pagi dan buka mata? Saya yakin, 80% trader tegar akan terus membuka MT4 mereka, samaada dalam PC, laptop ataupun phone masing-masing, bimbangkan position yang tengah floating, ataupun takut terlepas entry gap!

Namun tahukah anda, kebanyakan orang yang berjaya memulakan pagi mereka dengan aktiviti yang jauh berbeza?

Dalam satu kajian yang dilakukan oleh seorang Multi-millionaire dan juga motivator terkenal, Stefan James, beliau mendapati bahawa kebanyakan public figure yang berjaya mempunyai rutin pagi yang istimewa yang juga dipanggil 'Morning Ritual'.

Dalam kajian beliau, beliau mendapati bahawa individu-individu ini memperuntukkan permulaan hari mereka, sejurus selepas bangun pagi dengan 'self-empowerment rituals' yang menjadi pasak kepada semangat mereka untuk memulakan hari tersebut.


Mari kita lihat hasil kajian brader Stefan ni:

1. Tony Robbins (Global Motivator)

Tony Robbins memulakan hari beliau dengan mandi di dalam kolam air panas ataupun sejuk. Tony merasakan aktiviti tersebut membolehkan badan beliau berasa segar. Recharging and refreshing!


2. Barrack Obama (Ex-President of US)

Obama memulakan morning ritualnya 2 jam sebelum menghadiri apa-apa majlis atau mesyuarat setiap hari. Rutin beliau terdiri daripada 45 minit sesi 'working out', bersarapan pagi yang sihat serta mengelakkan diri daripada sebarang negative vibes, termasuklah mengelakkan diri daripada melihat berita dan surat khabar! Beliau turut menyatakan bahawa aktiviti tersebut merupakan perkara paling penting dalam hidupan harian beliau. 


3. Steve Jobs (Founder Apple)

Steve Jobs pernah menyatakan dalam satu sesi Graduasi di Stanford University yang beliau hadiri, bahawa beliau telah melakukan 'morning rituals' yang sama selama 33 tahun! Apa yang beliau lakukan? Beliau akan memandang cermin setiap pagi, dan bertanyakan soalan ini,
"Jika ini adalah hari terakhir dalam hidupku, apakah yang akan aku lakukan?"
That, my firend, is a very powerful question!


4. Bill Gates (Microsoft)

Bill Gates akan memulakan hari beliau dengan sesi 1 jam di atas threadmill sambil menonton video motivasi. Dasyatkan? Orang yang pernah menjadi individu paling kaya di dunia pun perlukan motivasi!


5. Richard Branson (British Virgin)

Rutin Richard ni lain sikit, setiap pagi beliau akan buka langsir besar-besar, meditate, dan tunggu sehingga cahaya matahari keluar dan memancar terus ke matanya! Selain itu, beliau juga akan mengisi aktiviti pagi samada dengan berenang, surfing ataupun bermain tenis.


Seperkara lagi yang ingin saya highlightkan di sini adalah, waktu mereka bangun pagi. Kalau kita perasan, kebanyakan orang berjaya ni akan bangun pagi seawal mungkin dan penuhkan moment tersebut dengan aktiviti yang mencergaskan diri dan jiwa.



World Bosses' Wake Up Time - sumber: Funder and Founders

******

Sebenarnya tabiat bangun awal pagi ini telah pun disarankan dalam Islam, dengan amalan tahajjud setiap 2 per tiga malam, ataupun sekurang-kurangnya mengamalkan solat fajar setiap kali sebelum fadhu subuh.

Dalam hadis sahih riwayat Imam Muslim, daripada Aisyah R.A bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud,

'Dua rakaat fajar adalah lebih baik daripada dunia dan seisinya'

Dalam Al-Quran juga banyak terdapat galakan untuk umat islam bangun awal pagi dan mengerjakan ibadah, 'morning ritual' bagi kita yang beragama Islam. Malah ada dua surah yang khusus menceritakan kelebihan orang yang bangun awal pagi dan beribadah, yakni di dalam surah Al-Muzammil dan Surah Al-Mudasthir.


******

Kesimpulannya, terpulanglah kepada kita, bagaimana kita hendak merencanakan hari-hari kita dengan lebih baik. Jika orang barat telah pun berjaya membuktikan bahawa bangun awal pagi dan refleksi diri mampu menjadikan mereka berjaya, apatah lagi kita yang beragama Islam yang sepatutnya lebih yakin dan percaya dengan keistimewaan-keistimewaan yang telah dijanjikan kepada kita melalui amalan tersebut.


Wallahua'lam.


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.


'til then, Happy Tahajjud!

7 Kesilapan Besar Dalam Trading

Setiap trader bercita-cita untuk menjadi trader yang profitable dan konsisten, namun tak ramai yang betul-betul mengulangkaji kesilapan sendiri dalam trading. Hakikatnya, mereka yang rajin yang menilai semula kesilapan-kesilapan dalam entry mereka akan berjaya mengelakkan diri daripada mengulangi kesilapan yang sama berulangkali.




Berikut adalah 7 Kesilapan Besar Dalam Trading yang boleh kita ambil iktibar bersama:


1. Tidak Meletakkan Stoploss Pada Entry.

Ini memang kesilapan classic yang dilakukan oleh semua trader tak kira newbie mahupun trader yang dah bertahun dalam bidang ni. Benar, kita paling sakit hati bila price makan stoploss dulu, baru pergi ke arah yang kita mahukan. Sakitnya tuh di sini! Namun, penggunaan stoploss dapat mengelakkan akaun kita daripada MC dan mengelakkan kita daripada menanggung kerugian yang lebih besar jika market tidak bergerak ke arah yang kita mahukan.

Malah, pergerakan market pada tahun kebelakangan ini (2010 ke atas) agak berbeza berbanding tahun-tahun sebelumnya, sesuai dengan economic volatility yang dialami oleh semua negara di dunia ketika ini. Pair yang dahulunya cuma bergerak sekitar range 400 pips sebulan kini boleh pergi sehingga 600 pips dalam seminggu!


2. Mengubah-ubah Stoploss Level

Trader yang biasa melakukan kesilapan seperti ini selalunya rajin tengok chart, jadi bila price menghampiri stoploss level yang telah disetkan awal-awal tadi, mereka akan mengubah stoploss ke level yang lebih jauh. Untuk mengelakkan perkara sebegini berlaku, kita perlu membuat analisa lengkap dahulu sebelum membuat entry, dan berpegang pada analisa yang kita lakukan. Sekiranya price tetap pergi ke stoploss kita, maka ia bermakna analisa kita tidak tepat!

Harus diingat, trading ini adalah a war of probability, bermaksud price boleh pergi ke mana-mana arah, dalam buy ada sell, dalam sell pun ada buy. Jadi kita cuma perlu pilih the highest probability to win the war, not to avoid the probability!


3. Terlalu Cepat Mengambil Profit

Ini adalah perkara yang paling sukar dilakukan oleh mana-mana trader pun, termasuk saya. Mana taknya, price dah tinggal 10  pips nak touch TP, boleh pulak reverse dan langgar BE! Lazimnya, kita akan tahan tengok floating merah dalam MT4, tapi bila biru je, tangan terus gatal nak close!

Cara paling mudah untuk mengelakkan perkara begini berlaku adalah - elakkan melihat chart dengan kerap. Sekiranya price tak kena TP dan hit BE atau SL, kita semak semula analisa kita, part mana yang kita terlepas pandang. Try to spot it earlier in the next trade. Ingat, ambil profit awal akan mengurangkan RRR entry kita, dan mengurangkan profit factor dalam keseluruhan entry kita.

Try to press on your win, the result will blow your mind!


4. Full Margin Entry / Layer Macam Esok Market Tutup Selama-lamanya

Maaf kalau ada yang terasa, tapi anda sendiri setuju bahawa market bukan kita punya, kan? Tidak salah untuk layerkan entry anda, namun anda perlu ada kiraan risiko terlebih dahulu. Saya sendiri akan layer di level-level entry yang saya rasakan signifikan, selagi belum touch SL yang telah ditetapkan. Tapi ia bukan bermaksud kita perlu layer sehingga tak nampak chart tu! Bila price tak pergi ke arah yang kita jangkakan, mulalah kita pasang teknik harapan!


5. Terlalu Banyak Masuk Group Forex

Ok perkara ini agak sensitif, namun hakikatnya, jika kita mempunyai terlalu banyak group-group forex dalam Whatsapp, Telegram ataupun Facebook yang seringkali berkongsi entry dan signal, ia akan mengganggu emosi kita dalam trading. Remember, there is always a buy in sell and a sell in buy!

Cukuplah dengan satu dua group yang kita selesa dan betul-betul faham dengan cara mereka analisa market. That's it, remove saja yang lain. Psikologi trading kita lebih penting berbanding analisa dan signal orang lain. After all, kalau kita ikut signal mereka salah, kita yang tanggung rugi, bukan mereka!


6. Trade Dengan Mentaliti Nak Cepat Kaya

Trade sebab nak cepat kaya? Confirm anda akan cepat miskin! Trading hanyalah satu platform untuk dapatkan income dengan cara yang mudah tanpa perlu menjual dan sebagainya. Namun ia bukanlah platform untuk anda cepat kaya.

Mungkin ramai yang terpengaruh dengan beberapa individu yang sebelum ini menjalankan Skim Cepat Kaya bertopengkan forex - bergambar sana sini dengan kereta mewah mereka. Lupakan angan-angan tersebut. Cukuplah kita target untuk menjadi consistent and profitable trader, insyaAllah the money will came later. Remember, trading is a journey where only a few survive til the end. Bukannya depo 100USD hari ni, esok terus call NAZA nak booking Lamborghini!


7. Tiada Backup Capital / Modal

Suka saya ingatkan, 95% trader akan loss dalam market. Numbers won't lie. Always trade the money that you can afford to lose. Logiknya mudah, kalau anda habis keseluruhan modal sekalipun, anda masih anda duit untuk bayar komitmen bulanan, dan masih ada kapital untuk next trade. Namun, jangan sesekali trade dengan niat untuk 'revenge the market'. Take a break, bagi emosi dan mental stabil dulu, baru layan chart balik.

Bayangkan kalau anda depo semua duit yang ada, apa akan jadi kalau anda lose kesemuanya? Nak makan apa? Remember, it is just a war of probability. Market ni takda hati perut, dia tak kisah pun kalau itu je duit yang kita ada. Dia tak kisah pun kalau itu duit pinjam dari mak bapak ka, bekas awek ka. Kalau dia nak telan, dia telan ja!



Itu sahaja perkongsian setakat ini. Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini. Kalau anda rasa ada lagi kesilapan yang selalu trader kita buat, boleh share dalam komen di bawah.


'til then, Happy Trading!

Analisa AUDUSD 9/10/2018 - AU Gagal Bertahan di Phsycological Level 0.72000

Setelah membuat rebounce bermula pertengahan bulan September lalu, pair AUDUSD dilihat gagal bertahan pada paras psikologi 0.72000, lantas membuat terjunan tiruk minggu lalu dengan penurunan sehingga 200 pips.

Data ekonomi Australia yang positif pada minggu lalu juga gagal memberikan impak positif kepada sentimen pasaran terhadap pair ini. Namun, yang menariknya, Australia sebenarnya 'selesa' dengan 'valuation' matawang mereka, kerana ekonomi mereka banyak bergantung kepada perolehan eksport. Nilai matawang yang rendah dijangkakan akan merancakkan lagi industri eksport mereka ke negara luar.

Beralih kepada analisa teknikal, kita rujuk dahulu pada Weekly Chart bagi pair ini.


 Bearish Marubozu Candle @Weekly

Seperti yang kita lihat pada Weekly Chart di atas, candle yang terhasil pada minggu lalu membentuk Bearish Marubozu, satu petanda kuat bahawa pair ini masih dalam mood downtrend.

Maka kita perlu mencari peluang untuk sell di timeframe yang lebih kecil di H4 seperti berikut:




Saya melihat entry terbaik mungkin berada di sekitar zon potensi SBR, dengan RRR sekitar 1:2, dan mungkin boleh hold sehingga hujung bulan ini, bergantung kepada price action yang akan berlaku pada level-level penting bagi pair ini.

Itu sahaja analisa ringkas bagi pair ini untuk minggu ini (9/10 - 12/10/2018), semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.



'til then, Happy Trading!


Fundamental Review Minggu Ini : 8/10/2018 - 12/10/2018

Berikut adalah key events yang akan mempengaruhi pergerakan pair sepanjang minggu ini:



******

ISNIN, 8 Oktober

Pasaran Matawang Jepun Ditutup (Cuti Health-Sports Day)
Pasaran di Kanada ditutup sempena Thanksgiving Holiday
Pasaran Saham di US dibuka, tetapi pasaran bon ditutup sempena Columbus Day


SELASA, 9 Oktober

8.30 pagi - National Bank of Australia (NAB) akan mengeluarkan data Business Confidence 


RABU, 10 Oktober

9.10 pagi - Presiden Federal Bank of New York, John Williams akan berucap dalam event di Bali
4.30 ptg   - UK akan mengeluarkan data GDP bulanan dan data Industri Pembuatan
8.30 mlm - US akan mengeluarkan data PPI - Data Indeks Harga Pengeluar


KHAMIS, 11 Oktober 

7.30 mlm - European Central Bank (ECB) akan mengeluarkan minit mesyuarat berkenaan kadar faedah terkini
8.30 mlm - US akan mengeluarkan data CPI - Data Indeks Harga Pengguna


JUMAAT, 12 Oktober

China akan mengeluarkan data terkini berkenaan dagangan yang dijangka akan mempengaruhi pasaran Asia dan US.

******



Pastikan anda meletakkan risiko entry anda pada tahap minimum pada waktu-waktu yang dinyatakan di atas. Ingat, sayangi modal anda!




Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

'til then, Happy Trading!

Analisa Teknikal EURGBP 8/10/2018 - Rundingan Brexit Beri Kelebihan Pada Pound

Dalam sesi dagangan pada minggu lepas, pair EURGBP telah membuat penurunan sekitar 140 pips tanpa correction. Seperti yang kita tahu, range bagi pair ini agak kecil, kerana kedua-duan matawang ini 'berkawan' rapat dari segi ekonomi dan politik. Namun, sejak UK memutuskan untuk keluar daripada Kesatuan Eropah, pair ini agak volatile dan sensitif, lebih-lebih lagi dengan sebarang rumors berkenaan rundingan Brexit.

Tambahan pula, pada minggu lepas, Perdana Menteri Ireland, Varadkar menggesa Theresa May (PM UK) untuk mempercepatkan perancangan tentang sempadan Ireland bagi rundingan Brexit. Kenyataan ini disokong pula oleh peningkatan data-data ekonomi di UK, seperti kenaikan KDNK kepada 1.2%, peningkatan inflasi harga pengguna kepada 2,7% dan juga penurunan kadar pengangguran kepada 4%, yang terendah sejak Februari 1975!

Apapun, kita lihat dulu analisa teknikal pair ini bermula dengan Weekly Chart.


Bearish Marubozu @Weekly Candle


Seperti yang anda dapat lihat di atas, momentum bearish minggu lepas menghasilkan Candle Bearish Marubozu yang kuat, tanpa sedikit pun shadow di bahagian bawahnya. Ini menandakan sentimen pasaran yang cenderung untuk short pair ini.

Untuk memastikan entry yang lebih tepat, kita pergi ke Timeframe H4 seperti berikut:



Best entry di possible SBR Zone @H4


RRR bagi entry di atas adalah sekitar 1:1 hingga 1:3, bergantung kepada level entry anda. Saya menjangkakan pair ini akan sideway sehingga hari Rabu, di mana UK akan mengeluarkan Data GDP dan Data Pengeluaran Pembuatan bulanan mereka pada hari tersebut.


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

'til then, Happy Trading!

Analisa GBPAUD 8/10/2018 - Benteng Kuat di 1.85000 Akhirnya Ditembusi!

Dalam 3 hari terakhir dagangan minggu lepas, GBPAUD membuat bullish rally berterusan tanpa retracement, sekaligus memecahkan benteng resistance sekitar 1.85000 yang sudah beberapa kali gagal ditembusi sejak Mac 2018 lalu.

Sentimen pelabur nyata tidak berpihak kepada Australian Dollar, meskipun data ekonomi yang baik ditunjukkan pada Jumaat lepas. Dan pastinya, matawang Pound telah menarik pembeli dengan respon positif berkenaan rundingan Brexit yang 'hampir pasti'.

Beralih kepada analisa teknikal, kita rujuk terlebih dahulu kepada Weekly Candle yang terhasil pada minggu lepas. Candle Bullish Marubozu terbentuk hasil daripada momentum pergerakan bullish yang kuat bermula hari Rabu.


Bullish Marubozu terbentuk di Weekly Candle


Kemudian kita lihat pula pada Daily Candle untuk double-confirmkan arah yang perlu dipilih pada minggu ini.


Strong Bull Momentum at Daily Candle


Nyata kita dapat lihat strong bullish momentum di Daily Candle, menandakan kita perlu mencari peluang buy pair GBPAUD untuk minggu ini.

Di mana entry buy yang sesuai? Mari kita lihat trade idea berikut:


Trade idea bagi pair GBPAUD 8/10/18


Saya menjangkakan akan ada sedikit retracement daripada pergerakan ini, namun best entry mungkin di sekitar potential RBS Zone seperti di atas. Bagaimanapun, kemungkinan retracement / correction move ini tidak jauh, disebabkan momentum yang kuat daripada minggu lepas. RRR bagi entry ini adalah sekitar 1:2 dan 1:3. Malah jika berpeluang, mungkin entry ini boleh di hold hingga hujung bulan!


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

'til then, Happy Trading!

7 Tabiat Trader Yang Berjaya

Ramai daripada kita bercita-cita untuk menjadi trader yang successful, paling tidak pun, berjaya mencapai status jutawan melalui trading. Idola-idola trader seperti Jesse Livermore, Warrren Buffet atau George Soros, semuanya berjaya membuktikan mereka mampu menjadi billionaire hanya dengan trading.

Namun dalam keghairahan itu, tak ramai daripada kita yang betul-betul serius untuk menumpukan pada satu-satu kaedah atau trading strategy seperti idola-idola tersebut. Kita lebih gemar melompat-lompat ke satu teknik dan kemudian ke teknik yang lain, atau dalam istilah trading nya, Butterfly Trader.

Sedangkan apa yang kita perlu lakukan, cuma mendalami satu teknik yang berkesan, dan kemudiannya sesuaikan dengan psikologi, margin dan masa yang kita ada - sekaligus mencipta strategi dan peraturan kita sendiri dalam trading.

Dalam post ini saya akan kongsikan 7 tabiat atau habit seorang trader yang berjaya. Apa tabiat tersebut? Mari kita lihat satu persatu.


1. Belajar dan terus belajar tentang perkara Basic.

Seperti kata pepatah, sebesar-besar rumah, ia tetap terbina daripada seketul batu-bata. Adalah sangat penting jika anda berhajat untuk menjadi seorang trader yang berjaya untuk mengetahui segala basic di dalam trading seperti:

i -     Candlestick Patterns
ii -    Bid/Ask Price
iii-    Support and Resistance / Supply and Demand
iv -   Asas Trend
v -    Market Structure
vi -   Asas Brokerage
vii -  Pair Correlation
viii - Pair Range and Volatility
ix -   Fundamental Effect

Jika anda suka-suka terjun ke dalam bidang ini tanpa asas-asas di atas, nyata anda ikhlas bersedekah kepada broker!


2. Kaji dan buat latihan / backtest.

Trader yang berjaya seringkali bersungguh-sungguh untuk mengkaji dan backtest pada satu-satu teknik yang mereka pelajari. Ia boleh digambarkan sebagai 'flight simulator' kepada trading dalam real account. Backtest seperti ini akan mengukuhkan psikologi trading anda, meskipun di dalam keadaan market yang tidak menentu. Jangan tak percaya, trader yang berjaya juga ada loss dalam trade mereka, tetapi yang pastinya ia bukan 'by accident'.


3. Mengira risiko sebelum mencongak untung.

Seringkali kita menganggap market ini kita yang punya, maka kita dengan angkuhnya tekan entry tanpa memikirkan berapa risiko / loss yang bakal kita hadapi. Kesilapan kita adalah kita selalu mengira profit yang bakal kita dapat, sebelum menilai loss yang bakal diterima. Ada dua cara mudah untuk anda mengawal risiko anda iaitu:

a. Meletakkan stoploss pada entry anda, berdasarkan analisa yang telah anda lakukan. Stoploss mestilah tidak terlalu dekat dengan entry, kerana ia akan mengganggu psikologi anda. Memadai jika anda setkan berapa loss yang sanggup diterima daripada entry tersebut, dan jangan layer-layer tanpa kiraan  yang tepat!

b. Anda boleh juga meletakkan modal yang minima untuk satu-satu pair, sebagai contoh, anda mengkhaskan satu akaun dengan modal 30USD khusus untuk trade pair EURUSD. 30USD tersebut adalah jumlah yang anda sanggup total loss. Jika anda entry dan layer berdasarkan analisa anda, insyaallah psikologi anda tidak akan terganggu, kerana ia adalah risiko yang sanggup anda terima!


4. Plan the trade and trade the plan.

Saya percaya, ramai daripada kita mampu menghasilkan analisa yang baik. Malah, pada satu tahap, kita mampu entry dengan zero float. Namun sayangnya apabila entry sudah membiru, kita gagal mengawal emosi dengan baik - bila price reverse je dan kita lihat profit makin berkurang, terus kita close entry tersebut. Maka melepaslah kita bila tengok price pergi ke tempat TP yang kita setkan awal-awal tadi. Selalu kan jadi macam ni?

Memetik kata-kata Warren Buffet,

"I don't have to be the smartest in the class, I just have to be the most disciplined"

Nyata trader yang berjaya sebenarnya cuma perlu lebih berdisplin, tak kira samada dalam analisa ataupun dalam entry. Set your own rules, and follow it!


5. Bersosial

Ya, ia mungkin kedengaran pelik, tetapi hakikatnya, lebih sedikit masa anda luangkan untuk menghadap entry anda, lebih mudah anda mengikuti trading strategy anda. Namun ia bukanlah bermakna saya suruh anda bersosial di tempat-tempat maksiat, tetapi lebih kepada hidup berkomuniti, beriadhah, mengeteh dengan kawan-kawan atau seumpamanya. Ia juga membuatkan anda rasa normal!


6. Muhasabah

Adakah anda berjaya mengumpul profit yang banyak minggu ini? Loss? Penting untuk anda bermuhasabah dan mengenalpasti kelebihan atau kesilapan yang anda lakukan dalam analisa anda. Seperti juga backtest, muhasabah analisa sendiri juga akan mengurangkan kesilapan anda di masa akan datang.

Malah, tidak keterlaluan jika saya mengajak anda untuk bermuhasabah amalan yang kita lakukan pada minggu lepas. Cukupkah ibadah kita? Sedekah? Jika kita percaya bahawa rezeki itu daripada-Nya, maka nikmat yang mana lagi yang harus kita dustakan?


7. Istiqamah

Oh cliche nya! Namun, suka atau tidak, istiqamah atau berdisplin mengulangi tabiat di atas setiap minggu adalah kunci utama untuk anda menjadi trader yang konsisten dan profitable. Tak percaya, anda cubalah!





"I fear not the man who has practiced 10,000 kicks once, but I fear the man who has practiced one kick 10,000 times" - Bruce Lee



Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.


'til then, Happy Trading!

Analisis EURUSD 1/10/2018 - Kebimbangan Pelabur Terhadap Situasi Ekonomi di Itali

Setelah 2 minggu major pair kegemaran ramai, EURUSD membuat bullish rally, akhirnya pada minggu lepas ia mula mengalami kejatuhan seawal hari pertama dagangan pada 24 September yang lalu.

Majoriti traders menumpukan kepada pengumuman defisit bajet oleh Itali sebanyak 2.4%, ditambah pula dengan keputusan US untuk menaikkan kadar faedah kepada 2.25%, kenaikan kali ketiga pada tahun ini!

Kesannya, pada minggu lepas pair ini mengalami kejatuhan sebanyak lebih kurang 240 pips, dan gagal bertahan pada phsycological level 1.7000.

Beralih kepada technical outlook pada pair ini, kita boleh mulakan dengan  Monthly Candle untuk bulan September yang sudah terbentuk pada hari dagangan terakhir minggu lepas.


Pin bar @Monthly Candle


Candle bagi bulan September membentuk pin bar, sekaligus menafikan kemungkinan ia menaik tinggi berdasarkan candle bulan Ogos. Overall outlook, pair ini masih dalam mood sideway dengan range sekitar 400 pips.



Bearish engulfing @Weekly Candle


Beralih kepada Weekly Candle, kita dapat lihat candle minggu lepas membentuk Bearish Engulfing, yang 'memakan' keseluruhan bull candle weekly sebelumnya. Namun ia tidak begitu solid memandangkan masih ada shadow pendek di bawahnya.

Kemudian jika kita teliti pada Daily Candle, kita dapat melihat rejection yang berlaku pada supply zone / resistance. Berkali-kali price cuba menembusi area tersebut, tetapi tidak berjaya dan akhirnya terjun ke bawah!


Rejection @Daily Candle

Boleh disimpulkan daripada overall view di atas dalam sideway mood pair ini, kita masih boleh mencari peluang sell dengan target reward sekitar 200 pips.


Berikut adalah trade idea bagi pair ini:

RRR 1:3


Ada beberapa lagi level yang sesuai untuk short pair ini, tetapi saya mengintai peluang best entry di possible support become resistance (SBR) zone seperti di atas. RRR bagi entry ini juga agak baik, sekitar 1:3 bergantung kepada level entry anda.


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.

'Til then, Happy Trading!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :