Skip to main content

Rezeki Pagi : Ramai Trader Selalu Lupa!

Apa yang kita selalu buat sebaik sahaja bangun pagi dan buka mata? Saya yakin, 80% trader tegar akan terus membuka MT4 mereka, samaada dalam PC, laptop ataupun phone masing-masing, bimbangkan position yang tengah floating, ataupun takut terlepas entry gap!

Namun tahukah anda, kebanyakan orang yang berjaya memulakan pagi mereka dengan aktiviti yang jauh berbeza?

Dalam satu kajian yang dilakukan oleh seorang Multi-millionaire dan juga motivator terkenal, Stefan James, beliau mendapati bahawa kebanyakan public figure yang berjaya mempunyai rutin pagi yang istimewa yang juga dipanggil 'Morning Ritual'.

Dalam kajian beliau, beliau mendapati bahawa individu-individu ini memperuntukkan permulaan hari mereka, sejurus selepas bangun pagi dengan 'self-empowerment rituals' yang menjadi pasak kepada semangat mereka untuk memulakan hari tersebut.


Mari kita lihat hasil kajian brader Stefan ni:

1. Tony Robbins (Global Motivator)

Tony Robbins memulakan hari beliau dengan mandi di dalam kolam air panas ataupun sejuk. Tony merasakan aktiviti tersebut membolehkan badan beliau berasa segar. Recharging and refreshing!


2. Barrack Obama (Ex-President of US)

Obama memulakan morning ritualnya 2 jam sebelum menghadiri apa-apa majlis atau mesyuarat setiap hari. Rutin beliau terdiri daripada 45 minit sesi 'working out', bersarapan pagi yang sihat serta mengelakkan diri daripada sebarang negative vibes, termasuklah mengelakkan diri daripada melihat berita dan surat khabar! Beliau turut menyatakan bahawa aktiviti tersebut merupakan perkara paling penting dalam hidupan harian beliau. 


3. Steve Jobs (Founder Apple)

Steve Jobs pernah menyatakan dalam satu sesi Graduasi di Stanford University yang beliau hadiri, bahawa beliau telah melakukan 'morning rituals' yang sama selama 33 tahun! Apa yang beliau lakukan? Beliau akan memandang cermin setiap pagi, dan bertanyakan soalan ini,
"Jika ini adalah hari terakhir dalam hidupku, apakah yang akan aku lakukan?"
That, my firend, is a very powerful question!


4. Bill Gates (Microsoft)

Bill Gates akan memulakan hari beliau dengan sesi 1 jam di atas threadmill sambil menonton video motivasi. Dasyatkan? Orang yang pernah menjadi individu paling kaya di dunia pun perlukan motivasi!


5. Richard Branson (British Virgin)

Rutin Richard ni lain sikit, setiap pagi beliau akan buka langsir besar-besar, meditate, dan tunggu sehingga cahaya matahari keluar dan memancar terus ke matanya! Selain itu, beliau juga akan mengisi aktiviti pagi samada dengan berenang, surfing ataupun bermain tenis.


Seperkara lagi yang ingin saya highlightkan di sini adalah, waktu mereka bangun pagi. Kalau kita perasan, kebanyakan orang berjaya ni akan bangun pagi seawal mungkin dan penuhkan moment tersebut dengan aktiviti yang mencergaskan diri dan jiwa.



World Bosses' Wake Up Time - sumber: Funder and Founders

******

Sebenarnya tabiat bangun awal pagi ini telah pun disarankan dalam Islam, dengan amalan tahajjud setiap 2 per tiga malam, ataupun sekurang-kurangnya mengamalkan solat fajar setiap kali sebelum fadhu subuh.

Dalam hadis sahih riwayat Imam Muslim, daripada Aisyah R.A bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud,

'Dua rakaat fajar adalah lebih baik daripada dunia dan seisinya'

Dalam Al-Quran juga banyak terdapat galakan untuk umat islam bangun awal pagi dan mengerjakan ibadah, 'morning ritual' bagi kita yang beragama Islam. Malah ada dua surah yang khusus menceritakan kelebihan orang yang bangun awal pagi dan beribadah, yakni di dalam surah Al-Muzammil dan Surah Al-Mudasthir.


******

Kesimpulannya, terpulanglah kepada kita, bagaimana kita hendak merencanakan hari-hari kita dengan lebih baik. Jika orang barat telah pun berjaya membuktikan bahawa bangun awal pagi dan refleksi diri mampu menjadikan mereka berjaya, apatah lagi kita yang beragama Islam yang sepatutnya lebih yakin dan percaya dengan keistimewaan-keistimewaan yang telah dijanjikan kepada kita melalui amalan tersebut.


Wallahua'lam.


Semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.


'til then, Happy Tahajjud!

Comments

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…