Skip to main content

Silibus Yang Tertinggal Part 6 : Savers Are Losers!

Savers are losers? Betul ke statement ni? Takkan la orang yang kuat menyimpan tu rugi? Habis tu, kena spend la semua duit yang kita ada?

Indeed, percaya atau tidak, savers are losers. Simply atas satu sebab - wang kita ditelan inflasi setiap hari. Mungkin ia susut dalam angka yang kita tidak nampak, tetapi hakikatnya nilai wang kita makin menyusut saban tahun.

Bagaimana kita mahu mengira kadar penyusutan duit kita ni? Formula mudahnya, anda boleh melihat pada kadar inflasi tahunan negara kita, iaitu pada purata sekitar 3% setahun.

Untuk mengira kadar penyusutan wang kita, kita gunakan formula asas compounding seperti berikut:

Fv : Future Value
Pv : Present Value
r : Rate (inflation)
n : Period (year)



Sebagai contoh, mengambil kira kadar inflasi pada purata 3% setahun, wang kita sebanyak RM100,000 pada hari ini akan mempunyai nilai cuma RM73,742  pada 10 tahun akan datang!

Kadar ini adalah compounded value, bermaksud nilai tunai wang yang kita simpan secara fizikal, tak kisah la di bawah bantal ke, dalam peti besi ke atau dalam tabung ayam sekalipun, akan menyusut secara berganda setiap tahun!


*****


Contoh Klasik Inflasi

Kita sebenarnya pernah berdepan dengan inflasi secara langsung dalam kehidupan harian, cuma kita tidak menganggapnya sebagai inflasi.

Contoh mudah, tiket wayang dulunya cuma sekitar RM7.00, kini berharga RM14.00 satu. Atau nasi lemak yang kita beli masa kecil-kecil dulu cuma 50 sen, sekarang RM1 pun susah nak cari!

Lazimnya inflasi boleh dipecahkan kepada 2 iaitu:

1. Inflasi Kos Sara Hidup
2. Inflasi Gaya Hidup (Lifestyle Inflation)

Inflasi Kos Sara Hidup adalah sesuatu yang tidak dapat kita elakkan, ia melibatkan penurunan nilai wang milik kita berbanding kenaikan harga barang keperluan harian. Inflasi jenis ini terjadi kerana beberapa faktor seperti:

1. Penurunan kadar Matawang (RM) berbanding Matawang asing
2. Perubahan harga komoditi
3. Polisi kerajaan (cukai, dll)
4. Perkembangan ekonomi negara

Inflasi ini dapat dilihat jelas jika kita membandingkan jumlah barang keperluan harian yang boleh kita beli dengan nilai RM50 pada 10 tahun lepas berbanding hari ini. Suka atau tidak, inflasi tetap akan mengejar kita setiap tahun.


Manakala Inflasi Gaya Hidup pula adalah lebih kepada kos yang meningkat berikutan gaya hidup yang berubah. Sebagai contoh, segelas cawan kopi di warung Pak Kasim cuma berharga RM2.00, manakala secawan kopi dengan rasa yang sama di Outlet seperti Starbucks atau Coffee Bean berharga RM17.00!

Ramai golongan Middle Class Income (rujuk post ini) terperangkap dalam inflasi jenis ini, simply kerana mereka menganggap kenaikan pendapatan (gaji, bonus, dll) membolehkan mereka berbelanja seperti golongan Rich, tetapi hakikatnya mereka cuma terperangkap dalam Inflasi Gaya Hidup yang cuma akan menelan wang hasil titik peluh mereka.

Jadi apa yang perlu dibuat untuk mengelakkan kita terkesan daripada inflasi ini?

Seperti tajuk di atas, sekadar menyimpan wang kita di dalam peti besi tidak akan mengelakkannya daripada ditelan inflasi. Apa yang perlu kita buat adalah - melabur!

Kita cuma perlu memilih instrumen pelaburan yang mampu memberikan kadar pulangan melebihi kadar inflasi negara. Dengan cara tersebut, kita bukan sahaja mampu mengekalkan nilai wang milik kita, malah menambah nilainya setiap tahun.

Namun, kita perlu teliti dan berhati-hati dalam memilih instrumen pelaburan yang sesuai, jangan sampai terjerat dengan skim-skim piramid mengarut. Sebab itulah, pelaburan pertama yang perlu kita lakukan adalah melabur pada diri sendiri, iaitu dengan menambah ilmu dalam bidang ini.

Kita juga perlu membahagikan wang yang ingin kita laburkan kepada beberapa instrumen berbeza, sesuai dengan matlamat pelaburan dan 'risk appetite' kita. Dan yang paling penting, kita perlu mengurus sendiri pelaburan kita, atau paling tidak, mengambil tahu 'first hand information' terhadap pelaburan yang kita buat. Ingat, jangan sesekali mengharapkan orang lain 100% untuk menguruskan pelaburan anda. After all, its your money and your responsibility!


*****


Setakat itu sahaja perkongsian kali ini, semoga anda belajar sesuatu daripada post ini.


Til' then, happy investing!



Comments

Popular posts from this blog

Top 100 Team & Individu Forex Malaysia

Salam semua trader,



Hari ini penulis ingin berkongsi senarai list nama pengelola,laman web atau personel yang aktif dalam memberi nilai ilmu forex khasnya sesama trader di Malaysia.Betapa meriahnya dan banyaknya ilmu yang dikurniakan Allah kepada kita trader,namun yang sedihnya kita sering salah menyalah terutamanya satu bangsa yang dikenali sebagai "Melayu".Namun ilmu ini tidak terbanding dengan ilmu Tuhan sekalian Alam.Biar kita profit dan withdraw sama-sama.

Trader Malaysia bagus-bagus sebenarnya di bandingkan dengan trader luar.Jika kita bersatu,anak-beranak Soros pun boleh datang Malaysia belajar.In sya Allah.

Artikel ini ditulis sebagai rujukan trader untuk menimba ilmu.Ranking bukan bermaksud yang atas mengatasi di bawah atau mengatasi setiap satu,ianya hanya senarai terpilih hasil pemerhatian telus pihak kami.

Senarai di bawah telah ditapis,dan menepati syarat utama iaitu:


Tidak ScamBukan individu mengelola Skim Cepat Kaya.
Penulis berharap,ianya telus dan pihak kami tidak…

Kisah Penipuan Aeon dan Sen Heng

Salam Ramadhan buat semua, Hari ini penulis ingin share betapa kayanya syarikat yang sudah banyak kali menipu mangsa-mangsa tanpa disedari pihak berkuasa dan modus operandi mereka sangat licik hingga mengaut keuntungan beratus juta RM.
Sehinggalah luahan sahabat FB menceritakan kisah "Untold" story penipuan Aeon Credit  dan "Seng Heng"  (Senheng) dimana kedua-duanya "sam SENG" .



AEON 2016 ANNUAL REPORT
(Baru sahaja di padam dari laman Google)
Admin sempat download buat tatapan dan bukti keuntungan "RIBA'" Syarikat AEON buat tatapan pembaca pembaca.



































Kisah hari ini, balik kampung jumpa parents. Abah mengeluh bila akaun BSN miliknya, hasil menjadi guru kafa bertahun-tahun tiba-tiba saja kosong. Padahal, dia tidak pernah mengeluarkan duit dari akaun tersebut. Kerana itulah simpanannya untuk pergi haji dan umrah. 
Bila ditanya pada BSN, rupa-rupanya dipotong oleh Aeon Credit secara auto debit. 
Kisahnya bermula bila abah membeli motosi

Senarai 100 forex trader dan broker dalam Pemantauan Bank negara Malaysia

Salam,

Seperti biasa,tugas kami memberikan artikel yang straight to the point.
Tak pandai nak karang cerita macam thevocket.com.
Artikel ini membuatkan penulis hilang 100 rakan scam,namun demi menjaga maslahat orang awam,kaedah begini menjadi keutamaan.
Kita ni orang kampung , yang hidup lebih gemar berterus terang mempertahankan hak yang teraniaya dan menolak kebatilan.

Pihak Piphijau tidak menyentuh dosa pahala peribadi individu atau owner broker di bawah.
Sekadar nasihat sesama supaya berhati-hati dalam dunia penipuan "online".
Sedangkan Pengetua Maahad Tahfiz kena auta pelaburan Forex.Inikan pula kita.



*Dalam Pemantauan BNM tidak semestinya broker atau laman web tersenarai bersalah. Mana-mana individu yang terlibat dengan bidang forex ,100% risiko ditanggung sendiri.Melainkan aduan "Terbukti" kes-kes penipuan berimpak tinggi,turun naik mahkamah yang disenarai BNM disini .

Tugas team kami Piphijau membantu konsultansi & menasihati anda bidang pelaburan Teknikal Anali…