SahVCS menerangkan 5 "BONUS" tetapanya.





"BONUS" tetapan di SahVCS disambung lagi dengan 5 lagi tambahannya antaranya:

🍎 AWAN STEP.

Kewujudan AWAN STEP disamakan dengan TSUNAMI yang bakal melanda dan perlu abaikan segala petunjuk yang ada. Sebenarnya symptom awal untuk awan step ada dan mudah dikesan sepertimana dibentangkan dalam episod sebelum ini.




Rujukan Pembentukan AWAN STEP.

👉 Disana ianya akan memberikan profit paling besar dan impact paling tinggi bergantung pada time frame yang didapati.

H4 > H1 >M15.





🍎🍎 MID BB & MA selari pula memberikan 2 kelebihan:

👉 Semakin tajam selari bermaksud ianya semakin meneruskan trend.
👉 CS terakhir sebelum percantuman dengan keadaan tajam menghala antara satu sama lain (bukan salah satunya flat) akan memberikan impact paling tinggi profitnya.






🍎🍎🍎 BONUS KICK DOT membawa maksud ianya akan mulakan trend baru. Kebergantungan trend baru yang akan datang itu kuatatau lemah perlu dirujuk sama ada DOT yang muncul berada di kedudukan dalam atau luar BB & sama ada ianya hampir atau jauh dari CSnya.







🍎🍎🍎🍎 BONUS LUAR BB akan memberiKan maksud sideway dan ianya sama maksud dengan setiap CS yang terkeluar dari BB akan berpatah kembali masuk ke dalam ruangan BB pada CS yang sama atau pada CS selepasnya yang paling hampir.






🍎🍎🍎🍎🍎 LEHER BB akan memberikan maksud 3 CS impact kemunculannya yang akan datang sebagai TP sahih yang dinantikan sebagai BONUS PEMBENTUKAN TREND.

Coretan Buat Trader Forex




    ::: ANAK :::



mereka ada masa HADAPAN,
mereka ada CITA2 bila meningkat DEWASA,
mereka adalah TANGGUNGJAWAB,
mereka adalah KURNIAAN ILLAHI,
mereka sumber keGEMBIRAan,
mereka pemBAWA REZEKI,
mereka berGANTUNG kelangsungan HIDUP daripada IBU dan BAPA,


::: TRADER :::

berapa banyak lagi hati2 yang perlu PUNAH oleh SIFAT KAMU?
berapa banyak IMPIAN dan HARAPAN hancur berDERAI kerana SIFAT KAMU?
berapa LAMA lagikah UNGKAPAN kata2 kamu menjadikan ianya REALITY?
berapa banyakkah MASA yg telah kamu BAZIRkan dalam keLALAIan atas mengejar IMPIAN JUTAWAN, HARTAWAN, sedangkan HAKIKATnya kamu terpaksa berHUTANG,
terpaksa MENIPU,
hidup atas penDAPAtan PASANGAN,
hidup penuh kePURA-PURAan,
semata2 mengejar IMPIAN dan untuk menjadi KAYA RAYA.


::: KITA :::

kita tiada PILIHan lain untuk "BERJAYA". tiada lagi jalan PINTAS "SHORTCUT". kita semua didalam BELENGGU, diantara REALITY dan FANTASY.
berdiri atas HAKIKAT yang SEBANAR. Kita hanya mempunyai satu sahaja lagi KAEDAH untuk berJAYA.

>>> PAKSA <<<

PAKSA diri kita untuk berUBAH,
PAKSA diri kita untuk "DISIPLIN" diTAHAp yang MAKSIMA,
PAKSA diri kita untuk BERJAYA Duniawi dan Ukhrawi.
*Adakah kita seorang yg berJAYA, sedangkan untuk melakukan SOLAt WAJIB 5 Waktu pun tidak MAMPU dilakukan?
jika tidak, kita perlu "PAKSA" diri kita untuk melakukannya. Kerana diDALAM SOLAT itulah yang akan mengAJAR kita erti DISIPLIN yg TINGGI.

::: BERJAYA :::

berjaya bukan membawa MAKSUD kekayaan dan harta BENDA sahaja. ianya meliputi setiap ASPEK.


::: MARGIN CALL :::

Sebelum memulakan TRADING, Cuba FIKIRkan tentang ANAK-ANAK yg diperTANGGUNGJAWAbkan kepada kita.
SUDAHkah SUSUnya diBELI?
SUDAHkah PAMPERSnya diBELI?
SUDAHkah MAKANANnya diBELI?
jika BELUM, PASTIkan ianya diSEMPURNAKan DAHULU.
Apabila MARGIN CALL berlaku, segala-galanya akan HANCUR, MUSNAH, IMPIAN hanya tinggal IMPIAN.
CUBAlah BELAJAR tidak MC dalam masa 3bulan.


::: FOREX :::

secara realistiknya bukanlah TEMPAT CEPAT KAYA dengan MODAL yg KECIL. Tetapi boleh menjadi BESAR daripada MODAL yg KECIL. Namun BEGITU ianya bukan satu JANGKAMASA yg SINGKAT. ianya mengAMBIL MASA yg lama dengan MODAL yg KECIL.
Belajarlah "TRADE for LIVING" dahulu baru pergi ke PERINGKAT yg berIKUTNya. BELAJARlah KONSISTEN dahulu dengan DEPOSIT TRANSACTION yg MINIMAL DAHULU, baru boleh ke PERINGKAT yg seterusnya.
-BUKTIkan Kepada DIRI kita DAHULU, kemudian baru BUKTIkan kepada ORANG lain-


>>> Hardwork Hustle Pray Tawakkal <<<


(perCAKAPan dan perBUATan itu adalah 2 perkara yg berBEZA)
kerana, RAMAI yg MAMPU berCAKAP tetapi tidak RAMAI yang MAMPU meLAKUKAN.
RAMAI orang yang berILMU, dan tidak RAMAI orang yang mengAMALkan.
*KITA SEMUA ada TANGGUNJAWAB.
"Cukuplah ALLAH Bagiku"


-JAdikan solat dan sabar itu penolongmu -

WORLD MANIPULATION !!!!






   As salam,
  WORLD MANIPULATION.
pasaran saham DUNIA merudum menDADAK dari satu MATA ke satu MATA, ramai PELABUR diKATAkan mengalami keRUGIan yang BESAR untuk beberapa waktu keBELAKANGan ini. SAHAM2 di ASIA, EROPAH bahkan di NEW YORK juga mengalami keADAan yang DRASTIK ini. ada yang SUDAH memBUAT KENYATAAN2 tentang jumlah kerUGIan yang MEREKA alami. Namun mengikut HUKUM peLABURan begitulah ada masa UNTUNG dan ada masa RUGI atau lebih MUDAH dalam ISTILAHnya adalah "MARTKET IS UNPREDICTABLE"


pasaran tukaran MATAWANG ASING juga terKESAN dengan SITUASI ini. pasaran FOREX adalah salah satu Pasaran terBUKA dan yang terBESAR di atas PLANET ini. aktiviti JUAL dan BELInya mencecah sehingga ke TRILLION sehari dan semakin hari semakin mengingkat. ianya juga diSUSULi dengan PASARAn terBUKA KOMODITI.


disini SAYA memFOKUSkan kepada PASARAn TUKARAN MATAWANG ASING (FOREX). seperti UMUM mengetahui bahawa Nilai USD Dollar menguat dari MASA ke seMASA. secara langsungnya menyebabkan PASANGAN matawangnya jatuh dari satu LEVEL ke Satu LEVEL yang lebih RENDAH. ini boleh diLIHAT dalam PASANGAN MATAWANG kita iaitu USD/MYR atau lebih MESRAnya USD vs MYR.

USD ini adalah matawang US 
MYR ini adalah matawang MALAYSIA


TETAPI 2 CONTOH ini tidak DRAMATIK untuk diTEORIkan....lalu kita pergi kepada MATAWANG vs KOMODITI.


>>> OIL/MINYAK <<<

umum TAHU bahawasanya US adalah negara pengguna MINYAK yang terBESAR diDUNIA dan diIKUTI dengan CHINA. dan UMUM tahu bahawasanya kedua-dua NEGARA ini adalah BUKAN negara PENGELUAR MINYAK yang terBESAR diDUNIA. jadi diSINI kita mendapat 1 keSIMPULan bahawa MEREKA terPAKSA mengIMPORT MINYAK dari negara LUAR untuk menJALANkan dan AKTIVITI serta mengeluarkan PRODUKTIVITI mereka. jika BEKALAN ini tidak menCUKUPI, maka akan LUMPUHlah AKTIVITI sehari mereka secara tidak LANGSUNG akan menyebabkan terBANTUTnya perTUMBUHan Ekonomi MEREKA. ini kerana ke dua-dua NEGARA ini adalah NEGARA pengEKSPORT terbesar didunia PRODUK2 mereka.

keJATUHan harga MINYAk sebenarnya SUDAH berlaku SEJAK JULY 2014 tahun yang LALU. ianya terKESAN kerana kekuatan MATAWANG USD dalam pasaran. ianya berLAKU diSAAT US dalam kekangan HUTANG yang SUDAH meMUNCAK. ianya juga diALAMI oleh NEGARA NEGARA yang lain juga. LIABILITY melebihi ASET yang berBAKI.

namun begitu matawang adalah salah satu ALAT/SENJATA sulit yang diCIPTA telah sekian lamanya dalam penyelesaian bagi "MEREKA".ianya mempunyai satu SYSTEM ALIRAN yang UNIK dan LICIK. sebagai CONTOH diSINI:

jika KAMU mempunyai WANG yang BANYAK, kemudian kamu berikan PINJAMAN kepada seseorang yang terDESAK dan benar2 memerlukannya SIAPA yang lebih berKUASA?
si permBERI HUTANG atau si penanggung HUTANG????...........

HUTANG selalunya berBENTUK NILAI dan NILAI itu adalah WANG.
kesimpulan MUDAH diSINI adalah, sesiapa yang mempunyai NILAI wang yang TINGGI dia adalah yang berKUASA didalam HUKUM ekonomi.

okey lah.......
nanti kita SAMBUNG...... untuk yang PART seterusnya........kita KONSIDER ini PART 1 lah....banyak lagi ni.......

apapun CONCERN dengan keadaan IKLIM EKONOMI, nanti MUDAH sebelum HUJAN in shaa ALLAH dah STANDBY PAYUNG.....









Jika anda rasa hidup anda tidak seperti anda inginkan !! Mari kenangkan kisah Nabi Musa dan Keadilan Allah











Dikisahkan pada suatu ketika, Nabi Musa A.S bermunajat kepada Allah S.W.T. Baginda memohon, "Ya Allah, perlihatkan kepadaku keadilan-MU".

Maka Allah S.W.T menjawab permohonan Nabi Musa A.S, "Jika Aku menampakkan keadilan-KU kepadamu, engkau tak akan dapat bersabar, dan terburu-buru."

"Dengan taufik-MU, aku akan dapat bersabar menyaksikan keadilan-MU", kata Nabi Musa A.S.

Kemudian Allah S.W.T memerintahkan Nabi Musa A.S pergi ke sebuah sumber mata air. Maka, pergilah Nabi Musa A.S ke tempat itu lalu segera baginda bersembunyi di kawasan berdekatan dengannya.

Tidak lama kemudian, datanglah seorang penunggang kuda di mata air itu, lalu dia turun dari kudanya dan meminum air dari mata air itu. Setelah itu, diapun segera meninggalkan tempat itu dengan tergesa-gesa tanpa disedarinya kantung wangnya telah terjatuh.

Kemudian, datang pula seorang anak kecil meminum air dari mata air itu. Dia terlihat kantung tersebut lalu mengambilnya, kemudian diapun segera pergi meninggalkan tempat itu.

Setelah anak kecil itu pergi, datanglah pula seorang lelaki buta tua. Ia meminum air dari mata air itu, berwuduk lalu bersolat .Selesai solat, diapun duduk berehat sejenak di situ.

Tidak lama kemudian, penunggang kuda tadi kembali semula ke tempat itu. Dia mencari uncang wang yang telah terjatuh. Namun, tidak dijumpainya dan yang ada hanyalah si buta tua itu.

Dia mencurigai akan lelaki tua buta itu lalu dia menuduh sibuta tua itu, "Uncang wang dinar aku telah jatuh berdekatan sini. Sudah pasti engkaulah yang telah mengambilnya".

Lalu si buta tua itupun menjawab, "Bagaimana aku dapat mengambil uncang wang engkau sedangkan mata aku tidak dapat melihat"

Penunggang kuda itu marah lalu dia mencabut pedangnya dan membunuh si buta tua itu. Kemudian dia memeriksa mayat si buta tua itu, tetapi uncang wangnya tidak ditemui. Lalu bersegeralah dia meninggalkan tempat itu.

Melihat akan kejadian itu, Nabi Musa A.S hampir hilang kesabarannya lalu dia berkata, "Ya Tuhanku, aku tidak dapat bersabar dengan kejadian ini, namun aku yakin Engkau Maha Adil. Maka jelaskanlah padaku apa sebenarnya yang telah terjadi."

Lalu Allah mengutuskan Jibril A.S kepada baginda.  Jibril A.S berkata kepada baginda, "Wahai Musa, Allah S.W.T telah berfirman : Aku mengetahui segala rahsia, dan apa pun yang tidak kamu ketahui. Adapun anak kecil yang mengambil uncang itu sebenarnya hanyalah mengambil hak miliknya. Kerana penunggang kuda tersebut adalah majikan kepada ayah anak kecil itu. Namun, ayahnya tidak dibayar atas pekerjaan yang telah dilakukannya. Dan jumlah yang harus dibayar kepada ayah anak itu adalah sama dengan jumlah wang yang ada dalam uncang tersebut. Dan adapun si buta tua itu pula dahulunya telah membunuh ayah anak kecil itu sebelum ia buta. Maka Allah memberikannya hukuman yang setimpal atas perbuatannya itu." 



Jadi jika anda rasa hidup anda tak sebaik dan seindah yang anda inginkan ingatlah keadilan dan rahmat anda kepada anda andalah tidak ternilai ,terhitung mahupun terjangka akal fikiran kita .

Jadi teruskan usaha anda teruskan misi anda selagi anda bernyawajaga pernah berputus asa dari rahmat allah .Allah tidak memandang hasil kita tetapi Allah memandang atas usaha kita ..Jadi atau tak itu kerja Allah yg penting usaha yang gigih Allah nilai ..


JAdi teruskanlah Hustle ,Hustle,Hustle dan Hustle itulah kunci kejayaan anda !!!!

What is Forex ( Apa itu Forex )




         Pasaran pertukaran asing adalah pasaran global yang decentralized or over-the-counter market bagi perdagangan mata wang.Dalam bahasa mudah adalah pertukaran matawang asing antara dua buah negara.


Pasaran ini menentukan kadar pertukaran mata wang asing bagi setiap mata wang. Ia termasuk semua aspek membeli, menjual dan menukar mata wang pada harga semasa atau ditentukan.Berikut adalah gambar2 lakaran bagi memudahkan kefahaman anda mengenai matawang pertukaran asing.


       


















SahVCS dengan 5 lagi "BONUS" tetapanya.

SahVCS menambahkan lagi "BONUS" didalam tetapan settingnya. Mari lihat bersama dan kenal pasti terlebih dahulu keberadaannya apabila berada di dalam graph SahVCS.







Analysis dan tambahan pemahaman akan disampaikan didalam ruangan akan datang.

Selamat memorex.

MA untuk Menentukan Trend




           Moving Average untuk melihat trend ialah SMA 50 , SMA 100 dan SMA 200






TF yang sesuai ialah TF h4 dan D1


Contoh di atas ialah contoh kenal pasti downtrend .tanda awal apabila trend bertukar dari uptrend ke downtrend ,adalah dengan persilangan SMA50 dan SMA 100 ke bawah.

Downtrend tersebut akan lebih kukuh jika menunjukkan tanda lengkap ( tanda pengesahan trend ) apabila SMA 100 dan SMA 200 bersilang dan ke bawah .

Selagi harga masih berda di bawah garisan-garisan tersebut dan tanpa persilangan kembali tanda awal ,maka downtrend akan meneruskan trendnya .Jika downtrend bertukar ke uptrend anda hanya perlu kenal pasti sama macam tadi ,SMA 100 akan bersilang dengan SMA 50 ,bersilang dan SMA 50 diatas SMA 100 dan tanda pengesahan apabila SMA 200 bersilang dengan SMA100.


Anda boleh lihat dan trade pada persilangan Moving Average dengan menunggu masuk order apabila Moving Average bersilang .Macam biasa ,uptrend perlu BUY dan Downtrend perlu masuk Sell.

MA sebagai Support dan Resistance






                     MA yang biasa digunakan ialah SMA 21 ,SMA 50 , SMA 100 ,SMA 200








Pada contoh di atas ,warna berikut digunakan untuk setiap MA


SMA 21 : Hijau

SMA 50 : Biru

SMA 100 : Merah Jambu

SMA 200 : Merah


Time Frame yang sesuai digunakan TF h1,h4 dan daily.


Apabila garisan-garisan SMA tersebut berada di bahagian atas harga semasa ,ia akan menjadi Resistance dan apabila berada di bahagian bawah harga semasa ia akan menjadi support .


Apabila harga semasa perlukan banyak hari ,iaitu 4 batang CS daily untuk menembusi breakout garisan SMA21 dan SMA 21 tersebut dari menjadi Resistance menjadi Support pula.


Cara masukkan MA (moving average) ke dalam MT4






   



1.Klik Insert pada Menu di atas

2.Pilih Indicator > trend > moving average








Penggunaan Indicator Moving Average




     Moving average atau (MA) bermaksud Pergerakkan Purata bagi tempoh masa tertentu .TEmpoh tertentu itu bergantung kepada Time Frame yang kita pilih pada platform Mt4 dan juga berapa period yang kita tetapkan .


   Jika MA200 pada Time Frame Daily bermaksud pergerakkan Purata untuk 200 hari . (1 batang candlestick mewakili satu hari ,jadi period 200 bermaksud 200x1 hari bersamaan 200 hari

Jika ma50 pada tf h1 ,bermaksud pergerakkan purata untuk 50 jam . 1 batang candlestick mewakili 1 jam ,jadi period 50 bermaksud 50x1 jam bersamaan 50 jam.


Jika ma15 pada tf m5 ,bermaksud pergerakkan purata untuk 75 minit . 1 batang candlestick mewakili 5 minit  ,jadi period 15 bermaksud 15x5minit bersamaan 75 minit.


Moving Average ini akan membentuk satu garisan bengkok,dan macam contoh di atas,ia bergantung kepada Time Frame yg dipilih .Kebiasaannya analisis mudah menggunakan Simple Moving Average (SMA) ataupun (Exponential MOving average) Ema

Penggunaan Indicator Bollinger Band (BB)





     Bollingger band ,lazimnya digunakkan sebagai indikator yang memberikan cara trading menggunakan support dan resistance.

Pada menu mt4>insert>indicator>trend>bollinger band 


Terdiri daripada Upper Band ,Middle band dan Lower Band . Kebiasaanya Upper band akan bertindak sebagai Resistance,manakala Lower Band akan bertindak sebagai Support .

Apabila Bollinger Band menguncup ia menunjukkan market sideway dan mungkin ada potensiuntuk mengubah trend .

Apabila Bollinger Band mengembang ia menunjukkan yang market sedang trending iaitu mempunyai trend yang kuat



 




Uptrend :-Candlestick akan berada di atas Middle Band pada kawasan bertanda warna kuning .







Overbought dan Oversold Menggunakan Indi RSI




      



                                                        Overbought dan Oversold

-Overbought ialah terlebih beli .jadi secara normalnya apabila apa2 barang yg terlebih beli pasti akan ada yang menjual.

-Oversold pula ialah terlebih jual .Jadi apabila terlebih jual pasti ada yang akan membeli .

-Indi RSI dapat mengukur di mana2 terjadi level overbought dan oversold

-Overbought terjadi jika graf Rsi berada padalevel 70 ke 80 ke atas

-Oversold terjadi jika graf RSI berada pada Level 20 ke 30

-Based on graph above ...kita dapat lihat apabila RSI overbought,berada di atas Level 70/80 harga pada graf akan menurun dan apabila pada RSI oversold level 30 harga akan mula kembali naik .



Bearish Downtrend bagi Indicator RSI








Anda boleh melihat contoh pasaran menurun ,iaitu bearish pada gambarajah di atas apabila graf index Rsi mengekalkan kedudukan di bawah garisan Level 50 yang ditandakan dengan warna kuning ..


Level di dalam gambar boleh diubah mengikut kesesuaian anda ..
             

Bullish Uptrend bagi Indicator RSI






-RSi terdiri daripada 2 level utama 
-70 dan 30



Apabila graf index RSI berada di atas garisan Level 50,ini bermakna trend sedang mengekalkan momentum bullish ,iaitu pasaran menaik .

   
     

SahVCS di "BONUS" MID BB & DOT SAMA LEVEL.





BONUS yang diberikan melalui teknik SahVCS adalah suatu keadaan bakal berlaku sekiranya jumpa bentuk yang dinyatakan seperti ini di dalam graph setting SahVCS.

👉 Apa yang perlu dilakukan adalah mengikut arah trend dan terus masuk entry bila mana ianya berlaku tidak kira di mana time frame sekalipun.

👉 Sekiranya ianya dikesan melalui time frame kecil ianya akan memberikan profit lebih rendah dari profit yang dioerolehi di time frame besar.

🍎 Bermaksud impact time frame kecil tidak lah setanding dengan impact di time frame besar walaupun ianya masih menghasilkan profitnya.

🍎🍎 M15 < H1 < H4.

🍎🍎🍎 Bagi mereka yang mempunyai modal yang besar boleh digunakan untuk time frame yang lebih besar seperti D1, W1 mahupun MN.

🍎🍎🍎🍎 Perlu diingat dan diambil kira jika didalam menunggu profit kemungkinan ada gangguan market disebabkan tempoh masa yang lama akan memberikan peluang market bergerak dipengaruhi faktor luar ataupun news.

Sekiranya market retrace berlaku, Apa yang perlu adalah hanya menunggu sahaja waktu untuk ianya kembali normal disebabkan impact spike dari news tidak akan mengubah trend jika ianya berlaku di UP trend mahupun di DOWN trend.

🍏 Spike hanya akan mengubah trend sekiranya ianya terjadi di SIDEWAY.

🍏🍏 Berhati - hati untuk ianya diambil bagi DOT SAMA LEVEL jika ianya berlaku di penghujung trend dan memasuki sideway H4.

🍏🍏🍏 Sekiranya DOT SAMA LEVEL  hanya berada di penghujung trend kecil M15 ataupun H1 tetapi di pair yang sama ianya adalah trend UP ataupun DOWN trend untuk H4. Ianya masih dikira sebagai sebahagian dari TREND H4 sebab ianya adalah shadow sahaja bagi pertukaran CS time frame kecil di M15 mahupun H1.

👉 WAKTU SESUAI UNTUK ENTRY.

🍒 MID BB MENJAUHI MA.

👉 SEKIRANYA TREND SEMASA ADAHAL BUY DI H4.

👉 Ianya akan menghasilkan MINI SIDEWAY DI H1

👉 Akan menghasilkan trend retrace ke SELL di M15

🍇 INGAT 3 PERKARA INI SEPERTIMANA DITERANGKAN DAHULU:

🍊 BILA... H4
🍊🍊 MAKA.... H1
🍊🍊🍊 AKAN........M15

Jadi disini apa yang perlu dilakukan adalah rterace nya  iaitu entry SELL dilalukan bila masa ternampak terus MID BB MENJAUHI MA BERLAKU di H4.

🍒🍒 BAGI KEADAAN KE2 IAITU MID BB & MA SELARI TAJAM. IANYA TIDAK KIRA BERLAKU DI MANA time frame sekali pun ianya akan membawa maksud TREND AKAN DITERUSKAN LAGI.

👉  Jika trens semasa adalah BUY maka  sambunglah entry BUY terus.

👉 Jika trend semasa adalah SELL maka sambunglah entry SELL terus.

👉 Sekiramya ianya terjadi di time frame kecil maka profit BONUSnya juga KECIL.

👉 Sekiranya ianya terjadi di time frame besar maka BONUSNYA juga akan memberikan profit yang lebih banyak.

🍎 H4 > H1 > M15


🍓 Untuk BONUS SahVCS yang lain akan disampaikan lagi selepas ini beserta ulasannya.

🍓🍓 Selepas itu kita akan masukkan semula cara penggunaan Window 3 bagi memberikan kefahaman penuh cara memenuhi kehendak cara lengkap dan pemahamannya semasa menggunakan setiap WINDOW &  bonus semasa yang berkait rapat semasa WINDOW 3 membuat kerjanya.

Selamat memorex.

Penggunaan Indicator Relative Strenght Index




   Relative strength index atau dikenali sebagai Rsi adalah satu indikatoryang berasaskan volume trading di pasaran .

 Walaupun ia digunakan untuk melihat momentum pasaran secara umumnya tetapi ia juga boleh digunakan untuk melihat momentum kekuatan trend tersebut .

 Ia juga antara "indicator standard " disediakanoleh pihak pengeluar platform MT4 yang agak popular digunakan oleh ramai trader .

Terdapat pelbagai cara untuk menggunakannya dan cara paling umum digunakan adalah seperti berikut .

Rsi boleh didapati dari metatrader mt4 atau mt5 dengan Klik pada Insert>indicator>Oscillator>RelativeStrengthIndex.


Contoh seperti Dibawah:-


















SahVCS memberikan BONUS di setiap signalnya_1





😊😊😊 KENALI DAHULU 3 BONUS YANG PERTAMA INI SEBELUM DISAMBUNG DENGAN BONUS-BONUS YANG LAIN.

Apa itu Swing Failure ? new trader wajib tahu




         Swing failure ialah perkara antara asas yg paling penting untuk trader tahu .Hal ini kerana walaupun ianya nampak agak basic dan ramai mengabaikan basic ini .

    Swing Failure atau dalam bahasa melayu ialah hayunan gagal .Ini bermaksud swing failure penting dalam menentukan trend ketika itu sama ada dikuasai buyer atau seller .



    Untuk memahirkan bab swing failure anda mestilah mahir di dalam bab trend ..iaitu tahu trend semasa sekarang uptrend atau tgh downtrend .Sesimple as that








GAMBAR di atas menunjukkan posisi swing failure bagi uptrend dan downtrend ..Bila price masuk zon itu cari confirmation untuk entry buy/sell .


         

SahVCS di WINDOW 3 yang mengubah trend


Sambungan dari kegunaan WINDOW 3 & SOPnya yang lalu, di sini kita akan melihat dimana kekuatan trend bakal berakhir apabila MAIN WINDOW berada di SIDEWAY manakala WINDOW 3 mulakan touchdown MA di BB putih.







🍎 Keadaan touchdown MA di BB luar WINDOW 3 memberikan tanda awal sekiranya ianya berada di H4 manakala ianya memerlukan leretan melekat MA di BB luar dengan pada masa yang sama H1 akan memunjukkan MA sudah berada di luar BB.

🍎🍎 perlu standby bila berlaku keadaan ini akan memberikan impact pertukaran trend.

🍎🍎🍎 Jika H4 sudah berada di touchdown MA di BB luar contohnya di BB luar bawah manakala H1 pula masih berlaku touchdown MA di BB atas menghala ke bawah. Maka ini adalah keadaan yang menandakan masih ada lagi penurunan di H4 dan masih perlu mengambil masa untuk retrace.


👉 Lihat permulaan touchdown WINDOW 3 di H4 manakala leretan MA di luar BB atas ianya menghasilkan mini SIDEWAY di M15 (seperti 3 graph awal yang DITUNJUKAN di atas)







👉👉 Leretan MA di BB luar H4 mula berlaku dan H1 mula terkeluar dari BB atas menandakan menandakan ianya masih memerlukan masa lagi sedikit untuk berlaku pertukaran trend. Disini akan dapat dilihat M15 di SIDEWAY dengan keadaan MA di WINDOW 3 menghala dari BB bawah menuju ke BB atas







👉👉👉 Penghujung penantian dan kini peluang untuk entry di pertukaran trend berlaku dengan H4 WINDOW 3 sudah matang membuat leretan MA di BB atas diikuti dengan H1 berkeadaan dimana MA sudah berada di luar BB atas. Disini telah pun kelihatan MA di M15 sudah memberikan kesudahan kenaikan dengan garisan MA sudah menuju ke BB bawah serta CS M15 di MAIN WINDOW sudah mula retrace dengan Pembentukan trend kecil M15nya.






Sekiranya terdapat AWAN STEP.  TUNGGU dan jangan entry dahulu sehingga keadaan stable. Spike yang membawa kepada kewujudan AWAN STEP akan menganggu perjalanan track oleh news sementara. Ianya akan kembali kepada point asal.

Kita akan membuat contoh-contoh lagi selepas ini untuk memantapkan pemahaman penggunaan WINDOW 3 ini. Selamat memorex.

SahVCS di kegunaan WINDOW 3 & SOPnya


SahVCS menerangkan cara lihat penghujung kekuatan untuk retrace. Kita akan refer pada WINDOW 3 dahulu untuk minggu ini

👉 Sebelum itu kita perlu fahami yang mana WINDOW 3 adalah digunakan untuk rujukan sambungan dari MAIN WINDOW.

👉 Apa yang perlu dilihat adalah penghujung graph MAIN WINDOW.

👉 Jadi disini marilah kita memahami dan mengetahui SOP pembentukan yang akan terbentuk di MAIN WINDOW.





🍎 SOP graph SahVCS akan terbentuk mengikut turutan dari item 1 hingga 11 secara berturut. Ianya MANDATORI & sememangnya grahp SahVCS telah disetkan sebegitu. Ini bagi memudahkan end user memahami dan mendapat gambaran penuh bentuk graph akan datang.





🍎🍎 Memahami SOP adalah perkara utama didalam mempelajari teknik ini.

🍎🍎🍎 Hanya perlu melihat item 1 & 2 iaitu 👉 persilangan MID BB dan 👉 kick dot di awalan sahaja sebab berkemungkinan ianya berlaku yang mana satu dahulu sahaja. Selain itu ianya akan berturutan.

👉 Ini adalah perkara ini berlaku terlalu hampir antara satu sama lainnya.


🍒 Mari kita lihat contoh graph di MAIN WINDOW untuk memahami cara pembentukan mengikut SOPnya






👉🍏 Peraturan menggunakan WINDOW 3 adalah perlu merujuk pada time frame H4 sahaja.





👉🍏🍏 Selepas itu lihat di time frame rujukan di H1 dan D1 sebagai rujukan kecil dan besarnya.






Di sana akan tetap dapat melihat pembentukan graph adalah SAMA dengan syarat SOP SahVCS.

🍒🍒 Fahamkan disini dahulu dan cuba lihat mana- mana pairs untuk kaji perbandingan dengan apa yang ditunjukan disini.

🍒🍒🍒 Ianya adalah satu BAB yang luas akan diterangkan secara details disini nanti di sepanjang mingguan penggunaan WINDOW 3 ini.

Selamat mengkaji dan memahami dahulu peraturan pertama ini untuk kali ini.

Selamat memorex

Analisa GBPUSD




             
         
  



Bagi pair GBPUSD saya nampak lebih cntik pergerakkannya ..

Firstly kita buka timeframe d1 tapi baca dari segi big picture..kita akan lihat trend downtrend tapi price sekarang sangkut di HL . ini bermakna trend nak bertukar arah dari down kepada up ..walaubagaimanapun ini hanyalah jangkaan kita dan anngapan kita ..belum confirm lagi


tapi chances untuk dia naik tu tinggi sebab HL bakal berlaku ..jadi adakah boleh buy skrg ..kita lihat multitimeframe








di h4 kita lihat timeframe skrg adalah kemungkinan uptrend terjadi kerana price gerak dari LL ke HH so chances untuk naik adalah sangat tinggi ..jadi tunggu price dtg ke zon sf dan muncul confirmation untuk buy baru kita boleh buy ..








ini adalah timeframe di h1 dan zon ini adalah zon buy kita ..






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :