Aku Dan Forex ( series 9 episod 7 )






     

 EPISOD 7


Setelah semua syarikat aku telah ditutup operasinya, sedikit sebyk telah melegakan diriku kerana tidak perlu memikirkan dan menanggung overhead yg tinggi… mmg kalau diukur dari kemampuan yg aku ada, jauh panggang dari api.. apa tidaknya, aku sudah tidak mempunyai sebarang income.. bagaimana utk aku menyara keluarga? Aku x kisah kalau susah itu aku hanya menanggung seorang diri tetapi aku lebih memikirkan tanggungjwb aku.. tanggungjwb yg aku harus tunaikan bagi menyara keluarga.. inilah soalan yg ditanya pada aku di alam yg kekal abadi nanti… Aku terus memikirkan, idea aku tetap sama mcm dulu iaitu utk mencari lagi fund utk aku manage akaun client2.. x kisah berapa besar yg ada.. sbb keadaan semakin mendesak.. sebenarnya waktu itu (sekitar oktober 2009) aku masih mempunyai lagi kereta perdana… selalu rosak.. tingkap keempat2 pintu semua sudah jem langsung x boleh nk turunkan.. aircond dah lama x boleh guna.. gear box sudah sangkut2.. pernah kekdg aku bwk perdana tu sambil buka pintu.. dpt2 waktu tengahari panas.. cubala korg bayangkan.. mcm daging salai kena panggang.. mmg benda gila.. kalau nk repair semua ni mau makan ribu2.. sungguh aku x mampu.. akhir sekali aku decide utk menjual sahaja dgn harga RM12000 dan aku menggunakan ‘cable’ officer bank utk meluluskan loan aku dgn bayaran tertentu… akhirnya aku mampu gantikan perdana buruk itu dgn sebuah Honda Accord baru (2nd latest model). Memang satu perkara agak gila aku buat.. memang benar.. manalah aku layak pakai kereta tu.. makan pun terkial2 nk carik.. duit simpanan, harta langsung dah xde dan tergadai.. tapi aku boleh fikirkan utk pakai kenderaan tersebut dgn bayaran bulanan RM1550… tujuannya konon aku nak guna utk naik blk… mood baru… show dkt rakan2 yg aku konon berjaya.. aku mampu pakai keta baru.. aku sudah sukses kembali… aku bla bla blaaa… tapi sebenarnya itu semua adalah lakonan saja bagi tujuan marketing.. dan sebenarnya itu bukan satu keutamaan untuk kita berjaya di dalam perniagaan forex.. oleh kerana keadaan mendesak itulah aku terpaksa lakukan.. aku masih ingat lagi, sewaktu kereta tu keluar dari showroom, duit dkt poket aku hanya ada RM50 sahaja… itulah duit aku yg tinggal hasil dari jualan perdana lama aku tu.. akhirnya itulah aku guna utk tuang petrol ‘kuda baru’ aku tu… 2-3 hari tgh bawa kuda baru enjin mati tiba2.. petrol habis.. malu bukan main.. esoknya bank terus call, offer credit card tanpa fikir panjang aku terus accept dgn credit limit RM8000. Wahhh terasa diri kaya sekejap… tapi masa tu aku cuba berkira2 utk manfaatkan apa yg ada sebaik2nya sehingga mampu bangkit kembali.

Perhitungan aku agak menjadi… aku mampu closing bbrp rakan aku utk membuka akaun trading… broker yg aku gunakan Nord Market dan Instaforex. Akaun USD5k dan USD3k aku buka di broker Sweden itu dan amount USD1k dan USD500 hanya buka di Instaforex. Masa itu aku mencuba pula teknik martingale.. Memang kalau aku try di demo akaun bleh grow gila2… dan aku terus lakukan… aduhhhhh emosi tidak sama.. bila aku lipat masuk kali ke 4 dan 5, emosi aku x terkawal… adakala aku terpaksa cut dlm keadaan loss.. tapi yg berlaku di Broker Nord Market adalah offquote… Akaun USD5k sepatut dah jadi USD8k tapi x bole close.. akhirnya ia bertukar menjadi loss… Equity tinggal USD3000 masih lagi offquote.. sudah hampir sebulan Off Quote.. bermcm komplen aku buat.. sampai tahap aku maki bahagian support, live chat dan hantar emel kata ‘fuck u’… tapi mereka tetap dgn skrip yg sama.. dah brp byk kali kata dah solve tapi keadaan masih sama… pelik aku.. akhirnya aku diminta request utk menutup akaun itu dan segala post yg ada akan ditutup oleh broker… akhirnya balance yg tinggal sekitar USD2200… rakan aku tau perkara ini.. dia bukan org trader.. jadi dia anggap satu perkara yg bad tentang forex… satu business yg kotor.. dia memahami aku tapi dia sgt pandang serong dgn forex.. jadi aku tidak langsung ada peluang lagi utk terus bersama dgnnya dlm forex ini. Akaun2 lain floating.. akaun lama ada yg dah MC… fikiran aku jadi buntu.. aku berkata pada diri sendiri.. kenapa masih sama keadaan aku.. kenapa Allah tidak terus mengubah nasibku menjadi lebih baik.. adakah aku tidak layak berada dibidang ini.. adakah aku sepatutnya gantung computer dan x perlu nk trade forex lagi.. aku makin samar dgn masa depan ku.. melihatkan ‘kuda baru’ aku itu, payment x dibyr lagi.. kredit kad yg aku dpt lebih separuh digunakan utk buka akaun.. masih belum ada sebarang hasil lagi… kini dah memasuki bulan ke 4 aku menggunakan ‘kuda baru’ itu.. aku takut utk bawa keluar sbb memikirkan kena tarik oleh bank.. bank hari2 kacau aku.. tnya pasal payment.. mereka pertikaikan.. kenapa kenderaan baru tapi payment dah sangkut.. akhirnya, sbg langkah selamat, aku terus hantar kereta aku blk kampong di Melaka… saudara kandung aku yg pegang disana.. katanya klu di Melaka xde sapa akan kacau.. mmg dia ada kabel kuat disana… kononnya kalau aku dah stabil masa terdkt, aku akan ambil kembali kenderaan itu.. tapi sampai bulan ke 7 kereta masih lagi disana.. aku tidak mampu.. akhirnya rakan ku menasihati aku jual pada kenalannya utk sambung byr.. aku bersetuju.. aku hanya diberi saguhati sebyk RM1000 je.. tetapi apa yg berlaku, pembeli itu telah menghaibkan kereta itu.. dijual kpd org lain dgn harga hampir RM30k.. aku x dpt kesan kenderaan tersebut.. pandai betul orang buat busisness… adakah zaman sekrg ni kalau nk jadi kaya dan hidup senang mesti kena menipu? Dapat kalau kita dlm kesempitan, pasti ada saja individu akan mengambil kesempatan ke atas kesusahan kita itu.. aku tutup cerita pasal ‘kuda baru’ itu yg berlaku sekitar tahun 2010.

Kini aku semakin buntu.. masalah timpa bertalu2… sepatutnya aku perlukan ketenangan.. aku kuatkan hati ini.. aku kentalkan jiwa aku.. aku xkan cepat mengalah.. aku kena teruskan.. perjalanan aku amat jauh sekali.. susah utk berpatah blk.. ‘jgn give up zack’… ‘u can do it’ yesss aku boleh lakukan.. tapi.. apa yg aku ada? Aura aku sudah hilang.. kalau aku cuba berjumpa sesiapa mmg nmpk tiada cahaya di air muka aku.. seorang yg sgt bermasalah.. kesusahan.. ramai org sudah benci melihat aku.. keluarga pun sering porak peranda.. semua cuba utk jauhkan diri dari aku… xde sapa yg boleh aku pinjamkan duit lagi utk menampung keperluan harian… keluarga sendiri dah x boleh nk tolong apa.. sapa yg boleh tolong aku? Aku dah hampir kena ‘checkmate’… Dan aku sedar, hanya diri aku sendiri yg mampu menolong aku.. tetapi mesti kena dgn cara… caranya adalah aku tetap kena berusaha… dan itu menunjukkan game masih belum tamat lagi.. dan aku masih boleh menggerakan ‘king’ lagi dgn bantuan ‘bishop’… siapakah ‘bishop’ yg aku maksudkan itu???

Pada masa itu, hanya satu saja harta yg aku ada.. iaitu Honda EX5 yg masa itu sudah lebih 6 tahun x bergerak.. mmg sudah berabuk.. roadtax dah 10 tahun mati.. aku menolak motor tersebut utk dihantar ke workshop utk servis dan tukar bateri.. akhirnya inilah kenderaan yg aku gunakan… kebetulan pada waktu itu aku mengenali sebuah syarikat bumiputera supplier tisu.. mereka mengajak aku join mereka.. mereka offer aku buat marketing di restoran2 utk menjual tisu tersebut.. dengan memberi komisen 10% hasil dari jualan.. dan yg menarik minatku adalah kerana repeat order.. setiap kali repeat order aku sentiasa dibayar komisen 10%.. wahhhh agak menarik.. keje sekali tapi income berkali2… aku x fikir byk dan menerima tawaran tersebut.. tanpa ada sebarang gaji basic… dan aku target hasil dari income tisu aku dpt cover expanses aku tiap2 bulan… aku perlu kejar volume.. aku yakin aku mampu lakukan…

Bayangkan. dgn fizikal aku yg tinggi.. tunggang motor kecil yg buruk.. fizikal standard motor di estet je.. nmpk mcm kelakar.. dgn arm x stabil.. boleh bwk paling tinggi 70km/j je.. itu pun goyang2.. roadtax dah 10 tahun mati… aku tawakal.. aku memikirkan utk hidup.. aku tiada jalan lain… aku perlu lakukan dari bawah… aku x kisah org pandang aku cmner.. aku cukup humble.. aku letak diri aku dilevel lebih rendah dari bangla2 yg dtg Malaysia cari keje.. aku diberi sample tisu dan diletakkan dlm karung beg.. pelbagai jenis tisu yg ada.. souviete, roll tisu, pop up, napkin dan pelbagai lagi… dan sebelah tgn aku menjinjing beg laptop sbb aku akan sentiasa berenti di mana2 restoran yg ada wifi utk melihat market.. dimana area lembah klang yg aku x pergi lagi? Baik ke bangi, klang, batu caves, kg baru, putrajaya, kepong, damansara, wangsamaju abis semua aku cover.. kerap aku blk kerumah sehingga 4-5 pagi… dan rutin tghari aku akan kembali keluar rumah utk membuat sales… mmg tidak mudah utk membuat sales.. sbb harga yg aku jual lebih tinggi dari yg mereka dpt.. selalu saja walau dari tghari sampai 4-5 pagi tanpa dpt closing mana2 restoran.. tisu tidak mahal.. sekotak sekitar rm30 dpt komisen rm3… aku perlu dptkan volume.. adakala aku x makan langsung seharian… keluar rumah hanya dgn modal RM5… itupun takut2 kalau minyak habis…

Sebenarnya diperingkat permulaan dgn penjualan tisu tidak byk sgt membantu.. income yg selalu sedikit.. masa 2 minggu pertama pun belum cecah sale RM1000… sure komisen aku dpt pun x sampai RM100… aku blk rumah kepenatan… isteriku kelihatan sgt resah.. runsing dgn keadaan hidup pada masa itu… 2 buah rumah sewa yg aku tanggung memasuki bulan ke 10 tidak berbyr… tertunggak… aku malu dgn owner.. aku sentiasa memberi alasan.. mereka baik tapi kalau dah melampau sgt, aku faham.. aku xleh salahkan mereka.. aku pernah berkata kpd isteriku, kalau ditakdirkan kita duduk lagi dirumah ini, maka kita tetap disini lagi tapi andai takdir menyatakan kita kena halau dari sini dan kita tinggal di kaki lima, disitulah tempat kita.. mmg nmpk muka aku rilex.. tapi dlm hati tuhan saja yg tahu.. dan fikiran aku 24 jam non stop memikirkan bagaimana utk mencari duit utk menampung kehidupan… aku bersama keluarga pernah makan nasi putih hanya berlaukkan kicap dan bawang saja.. kekdg ikan bilis dibahagi seorang 3 ekor utk menghabiskan nasi sepinggan bersama kicap.. pernah letrik rumahku dipotong dan 3 minggu aku hidup dlm kegelapan dan kepanasan.. nasib baik ada jiran yg offer utk ubahsuai meter utk masukkan eletrik ke rumah aku.. aku sudah lama tidak blk ke kampong.. aku tidak mahu menunjukkan kesusahan aku di depan org tuaku.. biarlah aku sendiri yg berusaha..pasti dlm keadaan itu, tiada apa yg positif pada aku… memikirkan isteriku yg mengandung bakal menambahkan lagi zuriat.. adakah anak yg bakal lahir itu akan sama2 terasa impak kesusahan yg dtg dari ayahnya sendiri.. aku x sanggup biarkan keadaan itu berlaku…

Sewaktu aku menjual tisu, pelbagai dugaan aku alami.. pernah terjatuh dari motor kerana terlanggar lubang.. habis berterabur brg2 tisu yg aku kendong.. selalu mengharungi berpuluh2 roadblock tapi aku bernasib baik kerana polis kasihan utk saman aku… org boleh nmpk aku hidup dlm keadaan yg sgt terhimpit dan kesusahan.. bila time hujan, basah lencun… sampai pakaian ku kering dgn sendiri tetapi aku masih meneruskan usaha aku utk membuat sales.. pernah jam 2-3 pagi motor rosak. Mati tiba2.. duit dlm poket yg tinggal bbrp keping syiling saja.. tiada pilihan lain.. aku menolak berpuluh2 kilometer utk blk ke rumah… sampai rumah 7-8 pagi… penat amat sgt.. pernah ditahan polis atas alasan suspek pecah rumah org.. polis x nmpk ke aku kendong beg tisu bersusah payah cari duit..? adakah org susah akan sentiasa diberi layanan dan dipandang sebegitu? 1 hari aku direman di lokap dan semasa di lokap aku bergaduh dgn sekumpulan gangster di sel tersebut.. puncanya mereka ingin membuli aku tapi aku melawan dgn memaki mereka.. dkt 20 org belasah aku masa tu sampai berdarah2 kepala dan badan aku.. besar betul dugaan yg aku alami.. aku sanggup hadapinya.. ia amat menginsafi diriku..

Adakala aku singgah mana2 restoran, pernah aku terserempak dgn group2 trader yg tgh duduk layan trade beramai2.. mmg aku sentiasa tegur sesiapa jika terserempak… sbb aku pun trader juga… bukan hanya penjual tisu.. tak pernah aku x tegur.. satu hari, ada satu group ni bila aku tegur mereka kehairanan.. aku menceritakan keadaanku.. aku inginkan bimbingan.. Imaginasiku sekian lama dimana aku mengharapkan ada seorang sifu yg dpt mengajar aku forex sehingga aku mampu berjaya… aku harap mereka dpt membantu aku dlm forex.. aku show bbrp akaun aku yg tgh floating.. aku x tau nk buat cmner… aku xde skil yg bagus.. dan masa itu aku dioffer utk diajar sehingga aku pandai.. aku boleh menjadi sukses.. individu ini memberi jaminan.. dgn gaya mulut manis dan penuh dgn karektor keegoon kononnya dialah golongan yg telah berjaya dan succesfull.. cara percakapan aku tau dia berasal dari pantai timur.. tapi syarat yg aku kena buat menyediakan RM2000… dan diberikan alasan utk apa yuran itu… komitmen dan nilai ilmu tu.. itupun dikatakannya sgt murah.. dia menunjuk pelbagai indicator berwarna warni pada aku.. aku lihat dlm keadaan penuh seribu satu harapan.. dan aku diberi contact nombor, bila2 masa kalau aku sudah bersedia boleh hubungi dia kembali…

Penjualan tisu aku semakin tinggi.. sales aku dah buat termasuk repeat order mencecah RM15000… tapi ada deduction aku x dpt bulan2 10% komisen.. jadi aku dpt sekitar RM1300 saja.. tapi aku byk buat advance sehingga bila dpt gaji pada bulan tersebut sekitar RM800 je… ye, aku berniat dgn azam yg tinggi utk belajar dgn individu terbabit.. tapi aku hanya mampu setakat RM800 saja.. hakikatnya itulah duit yg aku kena gunakan utk tampung perbelanjaan keluarga.. aku tidak memberi tau isteriku, aku menelefon individu terbabit.. dia kata ok.. dia meminta aku bank in duit tersebut dlm akaun banknya.. Apabila tiba harinya, aku dgn semangat berjumpa beliau di restoran tmpt pertemuan kami sebelum ini… bila berjumpa, dia hanya beri aku join group mereka disitu.. tapi dia hanya akan ajar aku apabila aku langsaikan baki lagi RM1200… waktu itu dia membantuku utk trade akaun sedia ada yg tgh floating… dan ditakdirkan akaun personal aku itu MC malam itu jugak dikerjakan.. aku sgt kecewa.. dahla RM800 terbang, akaun aku pun jadi MC… itulah duit yg aku ada.. penat lelah aku.. yg aku buat sales kena kejar anjing gila.. yang nyaris dilanggar oleh lori kontena dan kenderaan yg dipandu oleh org mabuk beberapa kali… yg pernah disamun di lorong motorsikal di kesas highway oleh 3 org lelaki… nasib baik masa tu aku tidak membawa laptopku… masa tu aku baru advance company tisu RM200 utk membeli pelbagai barangan keperluan rumah… aku kecewa… dan aku tau aku xkan mampu utk dptkan duit bakinya.. duit itu tidak dipulangkan blk dgn diberi pelbagai alasan.. aku pasrah dan lalu tinggalkan mereka direstoran tersebut…

Kepayahan dan cabaran hidup aku tidak terhenti disitu.. terpancar kesedihan yg paling amat aku rasakan.. waktu itu aku dpt sedikit kegembiraan kerana berjaya closing sebuah kilang dgn kuantiti yg agak besar.. sebulan akan direpeat order sebanyak RM20,000… campur repeat sale sedia ada, bermaksud repeat order yg aku dpt adalah RM35k bersamaan sekitar RM3500 income aku.. aku dpt rasakan ia sgt mencukupi… tetapi tiba2 aku diberitahu oleh syarikat supplier, mereka telah mengeluarkan ketetapan baru.. tiada lagi bayaran repeat order atas factor costing transportation dan pelbagai lagi.. mereka memberi pelbagai alasan.. ya Allah, aku amat kecewa dimasa itu.. genap 5 bulan aku menjual tisu.. mereka tahu kepayahan aku.. isteriku keluar masuk hospital yg amat kerap kerana masalah pregnancy.. tetapi mengapa mereka disekeliling aku begitu tergamak dan aku dpt rasakan diriku sentiasa ditindas oleh individu2 yg tamak…

Sori aku x dpt teruskan sbb sambil mengingati bbrp tragedi kisah lama yg aku x boleh kongsikan disini kerana terlalu personal… Jika dipanjangkan usia, kita akan berjumpa lagi utk episode 8 dgn mood berbeza…

CREDIT :- Kisah Inspirasi Forex Trader Atuk Pemalu ( ZAMRIN ARIFFIN FB ) 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :