3.2.2 MEMAHAMI BAGAIMANA LEVEL 2 (D.O.M OR DEPTH OF MARKET) DIBINA
Berdasarkan Gambar 2, kita akan memisahkan harga mahu membeli(willing to buy) dan harga mahu menjual(willing to sell). Dengan itu kita akan dapat melihat dengan jelas bagaimana pasaran itu dibina dan bagaimana yang dikatakan bahawa spread itu adalah buatan market itu sendiri.

                          


Gambar 3 menunjukkan senarai harga dan kuantiti  penjual (producer) yang ada di dalam Pasar Serai dengan menggunakan  jadual yang disusun.


                           

Gambar 4 menunjukkan senarai harga dan kuantiti  pembeli (customer) yang ada di dalam Pasar Serai dengan menggunakan  jadual yang disusun.


Berdasarkan gambar 3 dan 4, berikut adalah senarai harga yang dapat dilihat dari Pasar Serai dan senarai pemain adalah disusun secara rawak(random). Berikut adalah jadual yang dilihat berdasarkan Gambar 2 di Pasar Serai(Serai Exchange)


Jadual 1: Senarai harga dan kuantiti yang mahu menjual


                           


Jadual 2: Senarai harga dan kuantiti yang mahu membeliBerdasarkan Jadual 1 dan Jadual 2 , harga adalah yang disusun secara rawak(random). Berikut adalah penyusunan semula(re-arrangement) berdasarkan dari harga tertinggi kepada harga terendah. Penyusunan harga ini akan memudahkan untuk melihat kedudukan harga itu sendiri.


                      


Jadual 3: Penyusunan semula kedudukan harga mahu menjual dan mahu  membeli
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :