BAHAGIAN 4: BAGAIMANA PASARAN DI BINA DI MULTI-TIER

4.0 STRUKTUR PASAR ( MARKET ) DI TIER-2


Bahagian ini akan menerangkan bagaimana pasaran dibina di Tier 2. Tier 2 adalah pasaran yang dibina oleh pemain pasaran yang melibatkan bank bank tempatan. Bank bank ini adalah pemain utama yang membentuk pasaran.  Pada bahagian sebelum ini, telah diterangkan MODEL ASAS dari SERAI EXCHANGE dibina. Asas ini adalah sama tetapi hanya menerangkan MODEL pasaran sahaja. Dari perkara ini, kita akan melihat bagaimana Depth Of Market dibina di tier 2. ECN atau Electronic Communication Network adalah berfungsi sebagai satu rangkaian penghubung yang digunakan untuk memudahkan melakukan transaksi. Produk utama yang didagangkan melalui ECN adalah Currency dan Stock. 


Oleh itu, perkara pertama yang perlu diketahui adalah siapakah pemain utama di kedudukan Tier 2. Berikut adalah contoh pemain utama di kedudukan Tier 2 yang melibatkan bank-bank tempatan yang sangat dikenali: 


                             Gambar 1: ECN(Electronic Communication Network) yang menghubungkan Bank Tempatan(Local Bank) antara satu sama lain untuk membentuk transaksi pasaran antara bank-bank tempatan.


Berikut adalah senarai pemain utama berdasarkan Gambar 1 :

Bank A: JP Morgan Chase & Co.   Bank G: Maybank Berhad Bank B: Bank Of America(BOA)   Bank H: RHB Bank Bank C: CitiGroup Bank Bank D: HSBC Holding Bank Bank E : CIMB Berhad Bank F : PNB Paribas

Seterusnya, setiap Bank akan meletakkan harga mahu membeli/harga belian(bid) dan harga mahu menjual/harga jualan (offer) . Jadual di bawah menunjukkan contoh bagaimana setiap bank membuat bid dan ask melalui ECN.


                               
                                  Jadual 1: Local Bank yang membuat Ask dan Bid


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :