Intraday Trading Ideas GBPUSD


















PAIR GBPUSD 

Trend di timeframe bigscope downtrend dan wave sekarang adalah early projection untuk sell 

Dan jika anda lihat candle semasa dah muncul confirmation untuk sell iaitu inside bar di h4 dan low inside bar di h4 sama dengan low candle di daily dan candle di weekly 

Weekly menyokong pergerakkan dan di timeframe m15 satu wave keatas lagi untuk melengkapkan wave lower bigscope 

Jika pattern di m15 terjadi seperti di dalam gambar arrow itu maka boleh standby sell stop di low ib di h4 


Trust 


Tayor

Intraday Trading Ideas GBPNZD










PAIR GBPNZD 

Untuk pair gbpnzd pula trend di daily downtrend dan wave sekarang berada di zon swing failure sell dan price dah buat early projection sell 

Jadi bila daily buat early projection mari kita pergi ke timeframe h4 untuk pastikan betul ke dia nak turun dan apa trend di h4 

Jika lihat di timeframe h4 sekarang price dah buat retracement .Jadi tunggu dia muncul reversal atau confirmation candle baru kita entry sell ya 


Trust 


Tayor

Intraday Trading Ideas GBPJPY






PAIR GBPJPY 

Untuk pair gbpjpy ini apa yang kita faham dan kaji ialah trend adalah downtrend dan dah terlalu lama downtrend .

Wave sekarang adalah dalam fasa retracement dan sekarang jika anda lihat timeframe small scope seperti gambar diatas 

Price nampak macam nak retrace jadi jika nak fokus buy kena tunggu price retrace mencari HL baru kita fokus buy 


Trust 


Tayor

Intraday Trading Ideas GBPCHF









PAIR GBPCH

OK

Untuk pair gbpchf ni apa yang saya lihat ialah trend bigscope di daily downtrend dan wave sekarang adalah fasa retracement 

Jika dilihat dari segi small scope daily trend seolah2 penukarang trend baka berlaku dari down ke up dengan price dah create higher dan nampak pattern seolah head n sholuder 

Jadi kalau h4 nak naik dia perlu buat pattern macam dalam arrow itu dahulu 


Trust 


Tayor

Intraday Trading Ideas EURUSD










PAIR EURUSD 

Untuk pair eurusd jika dari fundamental memang us dah cut rate tetapi kenapa tak naik lagi saya tiada jawapan 

Tetapi jika kita bincang atas faktor teknikal secara logik masih belum ada tanda buyer memasuki pasaran jadi logiknya kenapa nak buy kann 

Kerana candle adalah bukti kepada market bahawa siapa yang mendominasi market sekarang betul tak ? 

Jadi jika price nak naik ..price perlu break seperti arrow di h4 itu 



Trust 


Tayor

Intraday Trading Ideas GBPAUD













PAIR GBPAUD 

UNtuk pair gbpaud ini ialah trend bigscope di h4 uptrend dan wave sekarang dalam keadaan retracement 

Dan jika kita pergi ke small scope di h4 wave sekarang adalah di zon swing failure dan jika reversal muncul di h4 maka fokus kita adalah buy 


Trust 


Tayor

Intraday Trading Ideas GBPCAD










PAIR GBPCAD 

OK 

Untuk pair gbpcad ini ialah trend yang kita lihat ini adalah secara scope 

Kalau anda pergi ke chart anda sendiri dan cuba zoom out secara bigscope anda akan lihat trend downtrend

Dan chart diatas adalah trend small scope 

Apa yang kita nampak di small scope adalah secara wave mencipta lower low terus dia spike naik dan break previous lower high dan create new high jadi kemungkinan penukaran trend bakal berlaku 

Jadi target kita adalah untuk buy dan tunggu ada arah untuk buy atau reversal pattern muncul baru kita fokus untuk buy 


Trust 



Tayor

Intraday Trading Ideas EURNZD















PAIR EURNZD 

Trend untuk pair eurnzd ni jika anda lihat trend adalah uptrend dan wave sekarang adalah breakout projection buy 

Jadi bila berlaku breakout tugas kita adalah untuk melawan trend tapi bukan bedal sesuka hati 

Jadi jika lihat di current price daily telah muncul confirmation candle dan low ib di daily sama dengan low candle weekly jadi ada dua titik breakout sama 

M15 pun dah ada pattern jadi boleh standby sell stop di low ib di daily dan sl di atas kotak paling tinngi di m15.


Trust 


Tayor

Intraday Trading Ideas EURJPY











PAIR EURJPY 

Untuk pair eurjpy ini pun agak menarik jika kita lihat trend secara bigscope sudah lama downtrend dan breakout projection sell 

Akan tetapi jika pergi ke small scope di daily kita nampak wave higher dah ada dengan break previous lower high 

Jadi mungkin retracement bakal berlaku di daily .

Dan wave sekarang berada di zon swing failure dan dah muncul confirmation candle buy 

Jadi boleh standby buy stop di high candle daily itu 


Trust 


Tayor

Intraday Trading Ideas EURGBP











PAIR EURGBP 

Untuk pair eurgbp ini senang saja iaitu trend uptrend setelah agak lama 

Kemudian dari higher high price terus turun mencipta wave dengan berjaya create lower low setelah bergerak dari higher high 

Jadi penukaran trend bakal berlaku 

Dan di small scope pula jika anda nak buy saya tak nampak kekuatan buyer dah masuk pasaran 

Better tunggu reversal dulu .

Ingat setiap entry kita mestilah ada confirmation dahulu ya 


Trust 


Tayor

Intraday Trading Ideas EURCHF











PAIR EURCHF 

OK 

Untuk pair eurchf pun sama .Jika dilihat secara kasar trend di daily terlalu lama downtrend dan price sekarang berada di zon breakout projection 

Macam biasa bila brekaout berlaku kita akan cuba lawan trend buat sementara waktu 

Dan jika lihat di small scope di timeframe daily higher high dah berlaku dan sekarang price berada di zon swing failure untuk buy 

Tetapi reversal pattern belum muncul jadi better tunggu ada reversal baru kita fokus balik 


Trust 


Tayor

Intraday Trading Ideas EURCAD








PAIR EURCAD 

Ok Untuk pair eurcad ini ialah trend bigscope memang kita nampak dah downtrend dan wave sekarang adalah breakout projection untuk bigscope 

Tetapi ini sekadar ulangkaji balik sahaja kerana jika anda lihat ib di daily itu kita dah pun masuk entry disitu minggu lepas dan bagi sesiapa yang follow sekarang tengah running positif 

Dan sekarang kita hanya menunggu untuk dia break previous low itu sahaja dan tengok apa price buat lepas itu 


Trust 


Tayor

Intraday Trading Ideas EurAud















Pair EurAud 

Untuk pair euraud ni trend secara bigscope adalah uptrend dan wave sekarang adalah di zon retracement 

Jadi di zon swing failure ini sekarang telah muncul confirm candle untuk buy iaitu high candle last daily jumaat lepas sama dengan high inside bar di h4 dan di timeframe m15 telah muncul higher low bigscope menandakan price dah ready untuk naik jika breakout berlaku 

Jadi pair ni memang menarik bagi saya dan saya stanby buy stop di high ib di h4 

Sl di bawah previous low 


Trust 


Tayor

Intraday Trading Ideas AUDNZD













PAIR AUDNZD 

OK 

Untuk pair audnzd ini trend kalau kita lihat di timeframe daily pttend dan wave sekarang sudah breakout projection untuk buy jadi fokus kita ialah kepada sell 

Jika kita pergi ke timeframe di h4 trend bakal penukaran trend berlaku kerana wave setelah mencipta higher high terus turun break previous punya higher low dan menjadi lower low 

Jika anda lihat pattern yang sama berlaku di timeframe m15 jadi boleh masuk sell dan sl diatas higher high 


Trust 


Tayor

POST MORTEM SELL XAUUSD HIT TP






POST MORTEM XAUUSD 

25/9/2019











Trend di timeframe daily utk gold bigscopenya adalah downtrend dan wave sekarang adalah breakout projection 


Jadi bila breakout projection buy berlaku sudah tentu la target kita adalah untuk sell 


Kita tidak akan mencari buy kerana harga sudah terlalu tinggi 


Dan jika lihat timeframe daily untuk current small scope adalah lower low berjaya create dan wave sekarang price berada di zon swing failure sell dan telah muncul confirmation candle untuk sell iaitu inside bar di daily 


Dan low ib di daily sama dengan low ib di h4 dan juga low ib di h4 


Di m1 pattern clear lower high bigscope ada manakala untuk m5 pattern tak berapa jelas dan cantik 


Jadi kita mengambil peluang untuk sell sementara waktu kerana jika price break low ib itu maka trend di h4 downtrend kerana syarat untuk downtrend wujudnya kawan 3 serangkai iaitu LL ,Lh ,LL 


Jadi kita place order di low ib di daily iaitu sell stop dan kotak paling atas di m15 itu adalah sl kita 


Dan lihat apa jadi lepas itu price boomm terjun dan hit tp kita iaitu ratio 1:1 risk:reward

POST MORTEM BUY XAUUSD HIT TP






POST MORTEM XAUUSD

23/9/2019













Untuk pair ni jika anda lihat post2 yang sebelumnya ada saya alert dalam ni


Jika lihat candle di daily strong bull dan high candle bull daily itu sama dengan high inside bar di h4 tetapi ib itu hanya di broker 8 pagi sahaja



Chart diatas ni chart broker pip hijau jam 5 pagi jadi di h4 memang tak sama



Jadi di m5 pun ada pattern


Jadi kita pun standby buy stop di high daily hari isnin lepas dan price naik lebih kurang 90 pips+


So success analisa ini

Kenapa boleh terjadi nya pergerakan seperti sideway ?








Seperti gambar rajah diatas,ada beberapa jenis sideway yang anda boleh perhatikan ya.

Kenapa boleh terjadi nya pergerakan seperti itu?

Seolah olah price tidak kemana.Jawapannya simple sahaja kerana permintaan pembeli dan penjual sama rata.Tidak ada lebih dan kurang jadi ketika ini akan ada banyak berlaku jual beli sesama buyers dan sellers.

Sama banyak.Selalu nya terjadi bila menunggu big-big news yang akan menggerakkan matawang tersebut.Jadi bila berlaku sideway apa yang perlu anda lakukan?

Dinasihati intai saja dan perhatikan lebih baik.Kerana bila berlakunya market seperti ini,semuanya akan menjadi 50-50 kerana permintaan penjual dan pembeli kita tidak akan tahu siapa yang mengatasi siapa selepas itu.Tunggu confirmation trend UP atau DOWN,baru anda intai peluang ya. 

DOWNTREND






DOWNTREND?


Fokus adalah lebih kepada SELL kerana harga sedang tinggi.Permintaan penjual juga mengatasi permintaan pembeli.Kan lebih profit bila menjual sesuatu barang dengan harga yang lebih tinggi,kan?Itu lah konsep buy form LOW ketika harga sedang LOW dan sell from HIGH ketika harga sedang high. 







Tapi ini hanya basic .Nanti kita akan belajar yang lebih advance atau lebih details lagi iaitu bagaimana cara sell at low dan buy at top.Kita perlu tengok dari segi pergerakan range pip untuk pair tersebut dan wave tersebut.

UPTREND





Jika price UPTREND,fokus anda adalah membeli,tetapi anda menjual,adakah logik?Bila harga sedang murah,adakah dengan menjual lebih menguntungkan?Anda fikir fikir lah ye.Jadi UPTREND,fokus membeli lebih sesuai ya



JENIS TREND











Kenapa price menuju keatas(UPTREND)?Apa maksud nya?Anda faham kenapa anda buy?Anda buy kerana anda beranggapan harga akan naik keatas.Jadi sebelum naik anda dah buy lebih dahulu.

Jadi siapa yang menggerakkan harga keatas?Jawapannya adalah buyers(pembeli).Kenapa chart naik keatas?Kerana permintaan pembeli mengatasi permintaan penjual.Maka yang menguasai pasaran adalah pembeli.

Kenapa permintaan pembeli mengatasi permintaan penjual?Logik.Kerana harga sedang murah.

Anda bayangkan konsep jual beli,harga barang yang hendak dibeli terlampau murah atau sedang murah.Jadi apa akan jadi pada barang tersebut?

Akan ada ramai pembeli.Kerana harga sedang murah, jadi yang sedang berkuasa adalah pembeli kerana dengan membeli lebih menguntungkan.Bila barang murah,jadi kita sebagai pengguna mempunyai purchasing power untuk membeli apa jenis barang.Jadi yang berkuasa adalah pembeli. 

Trend adalah benda yang paling berkuasa di dalam forex







Antara banyak banyak topik,ini adalah topik yang perlu anda titik beratkan dan berlatih sehingga tajam.Trend adalah benda yang paling berkuasa di dalam forex.

Dengan memahirkan diri mengenali trend,ianya mampu membuatkan anda faham kemana price akan pergi dalam bentuk short term dan long term.Ramai gagal dalam forex kerana gagal mengenali hala tuju price.


Konsep nya mudah,Ali memberitahu Santesh bahawa Abu akan ke KEDAH.Jadi,kemanakah hala tuju Abu?Adakah ke JOHOR?Andai kata price mengatakan akan naik keatas,jadi kemana hala tuju price,takkan pula kebawah?


Konsep ini lah yang anda perlu faham kerana ianya akan memberi faktor yang dahsyat dalam analisa anda.Di dalam TREND,ianya menerangkan anda siapa yang menguasai pasaran.Siapa yang menggerakkan price naik dan turun?

Sudah tentu traders dan juga sesiapa saja yang melakukan transaksi berkenaan forex seperti bank,hedge fund,big players dan sebagainya.Jadi dengan mengenali hala tuju TREND,anda akan faham siapa yang menggerakkan market dan berkuasa. 

Bagaimana shadow(wick) boleh terjadi? (2)



Sambungan part 1 




3)Kita buka semula chart pada 20:00,wow harga semasa dah pon berubah.Jika jam 13:00 harga berada diatas level OPEN,tetapi kini berada dibawah level OPEN.Apakah bentuk semasa candle?YA,berbentuk bearish sementara waktu.Kenapa tiba2 wujud shadow panjang diatas?Shadow itu bermaksud price pernah jejak ke level tersebut dan turun semula 






4)Selepas seharian,kita buka semula chart pada keesokan harinya iaitu 00:00 hari rabu.Maka candle selasa telah pon siap sepenuhnya dan CLOSE.Tetapi,wow dimana CLOSE level candle selasa ini?Berada diatas level OPEN.Jadi apakah bentuk candle SELASA?Candle akhirnya berbentuk Bullish dengan CLOSE di atas level OPEN.Kenapa ada shadow panjang dibawah?Itu bermaksud price pernah jejak di harga bawah tersebut dan kemudian nya naik semula dan CLOSE diatas level OPEN


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :