REVIEW BUKU FAKE BY ROBERT KIYOSAKI





FAKE, by ROBERT KIYOSAKI. Buku kali ni banyak penekanan suruh simpan Gold & Silver. Bukan utk investment or make money, tapi sbg “insurans” terhadap sistem “duit berasaskan hutang” dalam ekonomi dunia skrg. Banyak petikan dalam tu (dari beliau & pakar2 lain) kata mega crash akan berlaku seperti “avalanche”. Ia akan jauh lebih teruk dari krisis ekonomi 2008. 😱


.
Every 10 years ekonomi dunia akan “reset” melalui crash. Tapi, now dah > 10 tahun tapi masih belum betul2 crash. Sistem sekarang sedang mengelak / menahan ekonomi daripada "auto-reset". Everything is in a bubble. Paling ketara property lah skrg ni. 👎

.

Saya pun percaya crash akan berlaku kerana ekonomi dunia skrg banyak digerakkan oleh HUTANG. Jepun paling teruk. 238% from GDP. US pula 106% (sumber: tradingeconomics.com). Tapi bilakah ia akan berlaku? Itu semua orang tak tahu. Robert pun silap prediction dia bila dia kata 2016. 😂

.
Take care of your money. Jangan invest tak tentu hala skrg ni. CASH IS KING. Get sound advice from a CFP (ehemmm 🌚). Pasal buku ni, kalau tak pernah baca buku RK, saya syorkan utk baca. Tapi jika dah biasa baca buku beliau, isinya adalah olahan dari buku2 lain. Namun begitu, dalam setiap buku beliau, memang akan ada cerita2 baru yg beliau sampaikan. 👍🏻👍🏻

.
Semoga bermanfaat. 



Posting ini saya creditkan kepada salah seorang merupakan antara guru saya Khalid Hamid aka abg LID ;)  xoxo

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :