Analisa teknikal harian bagi matawang NZDCAD







PAIR NZDCAD 

Untuk pair nzdcad ni trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah early projection untuk break previous lower low

Dan jika lihat current price ,price sekarang seolah-olah sangkut di zon swing failure buy iaitu zon higher low dan price gagal break previous low 

Tambahan price dah breakout upper trendline jadi momentum untuk nak naik tu tinggi

Tetapi uptrend masih lagi belum berlaku kerana higher masih belum terjadi 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang GBPCHF






PAIR GBPCHF 

Untuk pair gbpchf ni trend secara kasar dan bigger trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement setelah downtrend yang agak lama 

Jika lihat kepada small scope
iaitu kepada wave semasa trend adalah uptrend dan wave sekarang adalah breakout projection 

Jika nak buy make sure price datang ke zon swing failure buy 

Dan price sekarang sangkut di zon resistance sell di daily dan dalam bulatan itu price dah reverse untuk down tetapi itu hanya hint awalan sahaja 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang CADJPY






PAIR CADJPY 

Untuk pair cadjpy ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement 

Akan tetapi jika perhatikan small scope kita akan nampak upper trendline telah berjaya di breakout dan sekarang price bermain di area trendline yang telah di breakout itu 

Jadi kemungkinan penukaran trend bakal berlaku dari down kepada up

Jadi jika betul price nak naik price mesti akan retrace terlebih dahulu dan ketika retrace itulah kita mencari point untuk entry 

Jadi tunggu retracement berlaku dan kemudian cari titik untuk entry 


Trust


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang EURGBP






PAIR EURGBP 

Untuk pair eurgbp ini ialah trend adalah uptrend secara bigger scope dan wave sekarang adalah retracement  

Tetapi kalau kita lihat current trend lower low dah create 

Jadi kemungkinan penukaran trend bakal berlaku 

Jadi jika nak sell make sure price retrace ke zon swing failure sell dan create confirmation pattern sell baru kita fokus 

Akan tetapi kalau price terus turun jangan masuk sell lagi sebab bila-bila price boleh libas balik memandangkan bulan ini isu brexit 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang EURAUD






PAIR EURAUD 

Untuk pair eur aud ini ialah trend secara bigscope adalah uptrend dan wave sekarang adalah early projection untuk break previous high 

Dan untuk small scope juga uptrend tetapi wave dah breakout projection 

Dan kalau perasan price sekarang tengah buat equilibrium atau kata lain sideways mengecil 

Jadi bila berlaku sideways kita tak tahu siapa yang berjaya menguasai pasaran 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang CADCHF






PAIR CADCHF

Untuk pair cadchf ini apa yang kita faham trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement dan memasuki kawasan zon swing failure sell

Itu adalah gambaran bacaan bigscope 

Tetapi untuk kita sell masih belum ada confirmation pattern 

Dan sekarang kalau perhatikan upper trendline itu adalah trendline bigscope untuk sell 

Dan dalam bulatan itu price dah reject zon upper trendline dan nampak seolah reversal dah berlaku 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang EURCAD







PAIR EURCAD 

Untuk pair eurcad ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend secara bigger picture dan wave sekarang adalah retracment 

Dan price pun dah breakout upper trendline 

Jadi ia menandakan hint awalan untuk nak naik itu ada 

Tapi trend bukanlah uptrend lagi kerana masih tiada higher high 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang GBPNZD





PAIR GBPNZD

Untuk pair gbpnzd ini apa yang kita lihat trend adalah uptend secara small scope

Manakala untuk bigscope trend adalah downtrend dan sekarang wave untuk bigscope adalah retracement 

Jadi saya nampak nak naik lagi tu dan Sekarang price berada dan bermain di area breakout projection buy untuk small scope 

Sekarang dah jadi 50-50 iaitu kita perlu tunggu samaada price nak naik atau reverse 

Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang EURJPY







PAIR EURJPY

Untuk pair eurjpy Trend untuk pair ni ialah downtrend dan wave sekarang adalah retracement setelah berlaku breakout projection sell

Dan chart pattern sekarang ialah head n shoulder inverted dan price dah pun bergerak naik dan sudah pun break previous higher high

Jadi jika ada sebarang retracement boleh cari peluang untuk buy


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang GBPJPY







PAIR GBPJPY 

Untuk pair gbpjpy ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah bersifat kepada retracement sahaja 

Tapi kena faham pair ni laju pergerakan jadi retracement pun akan berlaku skala besar 

Jadi price dah break upper trendline dan dah spike ke atas jadi untuk sebarang retracement boleh cari peluang buy 

Disokong monthly candle fresh buy ,jadi momentum untuk nak naik sangat kuat 

Tapi hati-hati sebab brexit untuk bulan ini jadi pergerakkan boleh jadi messy dan


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang AUDNZD








PAIR AUDNZD 

Untuk pair audnzd ini apa yang kita lihat ialah trend adalah uptrend secara bigger scope
dan price berada dalam channel correction pattern untuk retracement

Sekarang price dah berjaya breakout upper trendline 

Maka boleh fokus untuk buy 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang AUDJPY







PAIR AUDJPY 

Untuk pair audjpy ini apa yang saya lihat trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah dalam fasa retracement 

Dan kalau perhatikan price dah berjaya breakout upper trendline 

Dan untuk small scope price dah berjaya break higher high 

Jadi jika ada correction maka boleh cari peluang buy 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang AUDCAD







PAIR AUDCAD 

Untuk pair audcad ini apa yang kita nampak ialah trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah breakout projection sell dan sekarang dalam fasa retracement 

Namun price sekarang berada di key level iaitu upper trendline.Kita
akan lihat sama ada price berjaya break ataupun tidak 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang USDJPY






PAIR USDJPY

Untuk pair usdjpy ini apa yang saya lihat trend adalah downtrend secara bigger timeframe dan wave sekarang retracement dan dah memasuki zon swing failure sell untuk swing failure bigscope 

Jadi boleh standby atau instant terus jika anda yang jenis yang high risk 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang USDCHF






PAIR USDCHF 

Untuk pair ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah early projection untuk break previous low 

Setelah berlaku retracement yang agak lama di dalam channel trendline itu 

Jadi jika berlaku correction boleh cari peluang untuk entry sell


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang USDCAD







PAIR USDCAD

Untuk pair usdcad ini ialah trend secara bigscope adalah downtrend dan wave sekarang adalah eary projection untuk break previous lower low 

Jadi untuk nak sell sekarang agak risky 

Better tunggu price buat retracement terlebih dahulu 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang NZDUSD








PAIR NZDUSD 

Untuk pair nzdusd ini apa yang kita lihat trend adalah downtrend dan wave sekarang berada dalam fasa retracement 

Dan kalau perhatikan upper trendline sudah berjaya di breakout 

Jadi jika terdapat sebarang bentuk correction maka boleh cari peluang untuk buy 


Tayor


Trust

Analisa teknikal harian bagi matawang GBPUSD






PAIR GBPUSD 

Untuk pair gbpusd ini ialah apa yang dapat kita lihat trend secara bigscope downtrend dan wave sekarang adaah retracement 

Tetapi kalau kita lihat dari current situation price dah breakout upper trendline 

Jadi ia menandakan penukaran trend bakal berlaku 

Jadi jika ada correction boleh cari peluang untuk buy


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang EURUSD






PAIR EURUSD 

Untuk pair eurusd ialah apa yang kita lihat trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement 

Tetapi kalau kita lihat line upper trendline itu telah pun berjaya di breakout 

Jadi jika ada berlaku correction boleh cari peluang untuk buy 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang AUDUSD








PAIR AUDUSD

Untuk pair audusd ini apa yang saya lihat ialah trend adalah downtrend secara bacaan bigscope dan wave sekarang adalah retracemet 

Dan kalau lihat wave semasa adalah retracement dan menghampiri kawasan zon upper trendline 

Kita akan lihat sama ada price reject atau breakout trendline itu 


Trust 


Tayor

Contoh perubahan trend !!










Bila price masih UPTREND,tiba-tiba price membentuk LL atau LH,apa yang kita faham kemungkinan trend akan bertukar.

Jadi jangan lepaskan peluang ini keemasan ini dengan bijak mencari entry! 




Kenali perubahan trend




Ini adalah topik paling senang dan menjanjikan profit yang lumayan jika anda dapat menangkap entry di awal pertukaran trend.

Untuk kenal perubahan trend,anda kena menguasai dulu cara pemilihan trend UP atau DOWN 


Kalau anda menganalisa trend diatas,cari kanan ke kiri.Dari kanan adalah LL,kemudian HH.Adakah down?Tidak kerana LL tidak ada pasangan.Cari lagi kebelakang.Selepas HH adalah HL.

Jadi trend apa sekarang ini?UPTREND.Trend semasa adalah UPTREND,tetapi bagi situasi yang terbaru,LL baru saja muncul dengan break previous HL.

Jadi kita beranggapan bahawa kemungkinan TREND bakal bertukar kalau price berjaya mencipta LH dan membuat early projection untu break previous low 


Early Projection Contoh









Ini adalah contoh,trend yang dilihat adalah downtrend.Cuba perhatikan pergerakan current price,price sudah bergerak kebawah dari titik point LH,jadi apakah jenis wave current price?Early Projection.Price menuju kebawah dalam cubaan untuk break previous LL untuk kekal dalam TREND iaitu downtrend. 

KENAPA BAHAYA BREAKOUT PROJECTION ?




Wave breakout projection dalam TREND adalah wave dimana semua direction akan menjadi 50-50.Ini lah yang biasa terjadi,sesiapa sahaja yang entry di kala wave breakout projection selalu nya akan mengalami kerugian dari profit.

Inilah hakikat yang berlaku kerana kebanyakan trader tidak faham kenapa dan mengapa sampai menyalahkan market.Tetapi hakikat,ketika itu adalah wave breakout projection. 


KENAPA?Sebagai contoh,price sebelumnya telah pon retrace mencipta HL,setelah wujudnya HL,potensi nak mencari pasangan itu ada untuk mencipta HH.

Jadi bila price dah mencipta HH,maka breakout projection dan berlaku dan juga price sah menjadi UPTREND.Kenapa kenapa dan kenapa bahaya? 

Setalah price mencipta HH dengan breakout projection,price sudah menjadi 50-50 hala tuju kerana kita TIDAK AKAN TAHU bila price akan mula buat retracement.

Kita sell untuk beranggapan dia nak retrace,tetapi selepas itu apa jadi?Price terus mengcanak naik untuk mencipta HH yang lebih tinggi. 









KENAPA PERLU FOKUS EARLY PROJECTION





Wave early projection dalam TREND adalam lubuk duit untuk anda.Kenapa?Sebab anda tahu destinasi perjalanan.Ramai orang loss dan takda hala tuju disebabkan tidak tahu destinasi. 


Sebagai contoh,TREND semasa adalah UPTREND,anda lihat price mula membentuk wave retracement dan mencipta HL,jadi untuk kekal TREND,apakah price perlu buat?

Price perlu buat Early projection untuk break previous high supaya HH yang baru akan terhasil.Jadi bila PERLU,adakah anda Nampak direction?YES.

Direction focus adalah keatas UNTUK BREAK PREVIOUS HIGH.Jadi apa kita patut focus?Focus untuk BUY kerana price tengah membuat cubaan untu BREAK PREVIOUS HIGH. 






EARLY PROJECTION & BREAKOUT PROJECTION










EARLY PROJECTION

-Wave projection yang berada dalam fasa UNTUK KEKAL dalam trend.Contoh UPTREND,wave retrace untuk create HL,untuk kekal dalam trend,price perlu project untuk cipta NEW HIGH iaitu HH.Jadi fasa untuk break itu dipanggil early projection.Sila lihat gambar2 di atas. 



BREAKOUT PROJECTION

-Wave projection yang berada dalam fasa SUDAH KEKAL dalam trend.Contoh DOWNTREND,wave retrace untuk cipta LH,untuk kekal dalam trend wave perlu project untuk break previous LOW untuk cipta NEW LOW iaitu LL.Fasa breakout projection adalah fasa berjaya break. 

Projection ? ?





Anda masih ingat topik trend? 


Uptrend wave projection naik atau turun?

 Downtrend wave retracement naik atau turun? 


PROJECTION terbahagi kepada dua 

  Early Projection 

  Breakout Projection 









Analisa teknikal harian bagi matawang EURAUD








PAIR EURAUD 

Untuk pair eur aud ini ialah trend secara bigscope adalah uptrend dan wave sekarang adalah early projection untuk break previous high 

Dan untuk small scope juga uptrend tetapi wave dah breakout projection 

Jika nak buy pergi ke timeframe h4 tunggu price datang zon swing failure muncul confirmation candle kemudian baru boleh buy 

Dan kalau perasan price sekarang tengah buat equilibrium atau kata lain sideways mengecil 

Harini price dah test upper trendline dan buat reversal 

Jadi hati-hati tanda nak down itu mula ada 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang CADJPY








PAIR CADJPY 

Untuk pair cadjpy ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement 

Akan tetapi jika perhatikan small scope kita akan nampak upper trendline telah berjaya di break dan sekarang price bermain di area trendline yang telah di breakout itu 

Jadi kemungkinan penukaran trend bakal berlaku 

Jadi jika betul price nak naik price mesti akan retrace terlebih dahulu dan ketika retrace itulah kita mencari point untuk entry 

Jadi jika nak entry boleh tunggu dia buat correction di timeframe kecil 


Trust


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang NZDCAD







PAIR NZDCAD 

Untuk pair nzdcad ni trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah early projection untuk break previous lower low

Dan jika lihat current price sekarang seolah-olah sangkut di zon swing failure buy iaitu zon higher low dan price gagal break previous low 

Tambahan price dah breakout upper trendline jadi momentum untuk nak naik tu tinggi

Dan harini nampak price dah reverse untuk momentum buy


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang EURGBP







PAIR EURGBP 

Untuk pair eurgbp ini ialah trend adalah uptrend itu kalau big scope 

Tetapi kalau kita lihat current trend lower low dah create 

Jadi kemungkinan penukaran trend bakal berlaku 

Jadi jika nak sell make sure price retrace ke zon swing failure sell dan create confirmation pattern sell baru kita fokus 

Akan tetapi kalau price terus turun jangan masuk sell lagi sebab bila-bila price boleh libas balik 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang GBPCHF








PAIR GBPCHF 

Untuk pair gbpchf ni trend secara kasar dan bigger trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement setelah downtrend yang agak lama 

Jika lihat kepada small scope
iaitu kepada wave semasa trend adalah uptrend dan wave sekarang adalah breakout projection 

Jika nak buy make sure price datang ke zon swing failure buy 

Dan price sekarang sangkut di zon resistance sell di daily dan dalam bulatan itu price dah reverse untuk down 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang GBPJPY








PAIR GBPJPY 

Untuk pair gbpjpy ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah bersifat kepada retracement sahaja 

Tapi kena faham pair ni laju pergerakan jadi retracement pun akan berlaku skala besar 

Jadi price dah break upper trendline dan dah spike ke atas jadi untuk sebarang retracement boleh cari peluang buy 

Disokong monthly candle fresh buy ,weekly juga fresh buy jadi momentum untuk nak naik sangat kuat 

Tapi hati-hati sebab brexit untuk bulan ini jadi pergerakkan boleh jadi messy 

Dan harini price terus mendaki lagi untuk naik 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang EURJPY








PAIR EURJPY

Untuk pair eurjpy Trend untuk pair ni ialah downtrend dan wave sekarang adalah retracement setelah berlaku breakout projection sell

Dan chart pattern sekarang ialah head n shoulder inverted dan price dah pun bergerak naik dan sudah pun break previous higher high

Cuba tengok analisa saya tempoh hari rabu dan khamis kita dah pun entry dan dah exit market 

Jadi teknik ni proven 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang GBPNZD








PAIR GBPNZD

Untuk pair gbpnzd ini apa yang kita lihat trend adalah uptend secara small scope

Manakala untuk bigscope trend adalah downtrend dan sekarang wave untuk bigscope adalah retracement 

Jadi saya nampak nak naik lagi tu dan Sekarang price berada dan bermain di area breakout projection buy untuk small scope 

Nak buy sekarang agak risiko kerana dah breakout projection

Kalau nak sell pun setup masih belum ada 

Semalam saya kata price nak break previous high dan harini memang dah berjaya breakout previous high dan nampak macam reversal nak berlaku selepas break  top


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang EURCAD







PAIR EURCAD


Untuk pair eurcad ini apa yang saya lihat trend adalah downtrend dan dah breakout projection sell 

Sekarang dalam fasa wave retracement dan berada di area zon swing failure sell 

Muncul reversal pattern maka boleh fokus untuk sell

Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang CADCHF






PAIR CADCHF  

Untuk pair cadchf ini apa yang kita faham trend adalah downtrend dan wave retracement dan memasuki kawasan zon swing failure sell

Itu adalah gambaran bacaan bigscope 

Tetapi untuk kita sell masih belum ada confirmation pattern 

Dan sekarang kalau perhatikan upper trendline itu adalah trendline bigscope untuk sell 

Dan dalam bulatan itu price dah reject zon upper trendline


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang AUDNZD






PAIR AUDNZD 

Untuk pair audnzd trend adalah uptrend dan wave sekarang adalah breakout projection 

Jadi dua minggu lepas berlaku penurunan tetapi penurunan itu hanyalah bersifat sementara sahaja kerana ianya lebih kepada retracement 

Dan sekarang price berada di dalam area channel untuk retracement dan masih bermain area itu 

Semalam price cuba breakout upper trendline itu tapi gagal 

Jadi jika price breakout line upper channel itu maka boleh fokus untuk buy 

Dan sekarang untuk small scope di h4 price dah masuk zon swing failure sell


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang AUDJPY






PAIR AUDJPY 

Untuk pair audjpy ini apa yang saya lihat ialah trend adalah downtrend dan wave bermain di area breakout projection 

Dan chart pattern inverted head n shoulders dah muncul dan dah breakout trendline 

Jadi momentum untuk nak naik itu ada 

Dan sekarang tengah buat early projection untuk break previous higher high 

Jadi nak buy sekarang dah risiko sebab price dah bergerak 

Jadi boleh ambil analisa previous2 untuk faham cara analisa dan perhatikan proven atau tidak


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang AUDCAD






PAIR AUDCAD 

Untuk pair audcad ni apa yang saya lihat ialah trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah early projection untuk break previous low 

Dan kalau kita ke small scope pun sama iaitu price baru create new low dari higher high dan pattern head n shoulder sekarang tengah form dan price berada di bahu kanan 

Jadi boleh standby di zon swing failure sell jika ada reversal pattern  


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang USDJPY





PAIR USDJPY

Untuk pair usdjpy ini apa yang saya lihat trend adalah downtrend secara bigger timeframe dan wave sekarang retracement dan dah memasuki zon swing failure sell untuk swing failure bigscope 

Dan point untuk kita nak entry telah pun ada kerana semalam form pinbar sell iaitu confirmation candle

Jadi boleh standby atau instant terus 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang USDCHF






PAIR USDCHF

Untuk pair usdchf ini apa yang saya lihat ialah trend adalah downtrend dan wave sekarang ini adalah correction tetapi correction secara bigscope 

Kita nampak seolah-olah price bergerak dalam channel pattern untuk down 

Jadi price dah break low trendline channel itu dan minggu depan kita akan fokus kepada sell 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang USDCAD







PAIR USDCAD 

Untuk pair usdcad ini apa yang saya lihat trend adalah downtrend secara bigscope dan long term pun memang akan downtrend dari segi teknikal la 

Tetapi untuk small scope apa yang kita lihat adalah downtrend juga dan membuat wave early projection untuk break previous low dan telah form confirmation candle di daily iaitu inside bar di daily 

Jadi sapa yang entry sell stop di low ib di daily maka trend dah pun jalan dan lock profit anda


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang NZDUSD






PAIR NZDUSD 

Untuk pair nzdusd ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement 

Tetapi kalau perhatikan price dah break upper trendline itu menandakan momentum untuk buy itu ada 

Tetapi untuk nak entry bukanlah sekarang kerana hari rabu lagi kita dah entry sepatutnya kalau anda ikuti 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang GBPUSD








PAIR GBPUSD 

Untuk pair gbpusd ini trendnya adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement tapi itu untuk bigger timeframe

Jadi kalau kita lihat price dah break upper trendline itu 

Dan harini price meroket lagi sekali terbang mungkin memasuk kawasan zon swing failure sell 

Jadi jangan gatal nak sell kerana price dah breakout bigger trendline 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang EURUSD









PAIR EURUSD 

Untuk pair eurusd ini apa yang saya lihat ialah trend downtrend dan wave sekarang adalah retracement 

Tetapi kalau perhatikan zon trendline itu anda akan lihat price dah break upper trendline dan kemungkinan penukaran trend bakal berlaku dari down kepada

Persoalan sekarang adakah boleh buy sekarang 

Bagi saya boleh kalau nak buy sekarang risiko kerana kita dah buy semalam 

Jadi harini boleh be sebab ada chances nak naik lagi tu dan booomm meletup ke atas 


Trust 


Tayor

Analisa teknikal harian bagi matawang AUDUSD







PAIR AUDUSD


Untuk pair audusd ni apa yang kita lihat ialah jelas trendnya adalah downtrend dan wave sekarang adalah breakout projection

Tetapi untuk small scope jika anda lihat trendnya sudah berubah dari down kepada up dengan break upper trendline .Anda boleh lihat sendiri 

Tapi itu hanyalah retracement sahaja dan jika perhatikan zon line trendline small scope itu adalah telah di breakout dan price sekarang dah buat early projection untuk break previous high 

Keseluruhan setup kita menjadi untuk minggu ni 


Trust


Tayor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :