Wave Daily Analisa Pair XAUUSD





PAIR XAUUSD 

OK 

Untuk pair gold usd ini trend adalah uptrend dan wave sekarang adalah retracement .Itu kalau dibaca dari segi bigscope 

Akan tetapi untuk small scope ialah trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah breakout projection sell dan price sekarang sangkut di zon lower trendline 

Price gagal break lower trendline dan terus buat impulse momemtum buy.Jadi ia menandakan hint awalan untuk naik 

Jika muncul reversal momentum buy di timeframe kecil maka boleh cari peluang untuk buy selagi mana lower trendline itu tidak berjaya dibreakout 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair CADJPY





PAIR CADJPY 

Untuk pair cadjpy ini apa yang kita lihat ialah trend secara bigscope adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement 

Akan tetapi kalau perhatikan price dah berjaya create new higher high dengan break previous lower high setelah bergerak dari lower low (bigscope)

Jadi ini menandakan bahawa penukaran trend bakal berlaku dari  downtrend kepada uptrend

Ditambah lagi price sudah break upper trendline jadi kemungkinan untuk chances price naik itu tinggi 

Dan sekarang price sudah menghampiri zon upper trendline dan disini kita akan lihat sama ada price breakout upper trendline atau reverse untuk momentum buy 


Trust


Tayor

Wave Daily Analisa Pair EURGBP





PAIR EURGBP

Untuk pair ni analisa still sama macam lepas-lepas kerana price dah sideways hampir 2 minggu 

Untuk pair eurgbp ini ialah trend adalah uptrend secara bigger scope dan wave sekarang adalah retracement  

Tapi kalau lihat trend dari small scope price dah berjaya create new low setelah bergerak dari higher high

Jadi ia menandakan kemungkinan penukaran trend bakal berlaku dari uptrend ke downtrend

Jadi jika nak sell make sure price retrace ke zon swing failure sell dan create confirmation pattern sell baru kita fokus 

Akan tetapi kalau price terus turun jangan masuk sell lagi sebab bila-bila price boleh libas balik sebab price menghampiri zon lower trendline 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair NZDCAD





PAIR NZDCAD 

Untuk pair nzdcad ni trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah retracement

Tetapi kalau perhatikan price dah breakout upper trendline jadi kebarangkalian price momentum untuk nak naik tu ada

Tambahan pula price dah berjaya create new higher high .Jadi kemungkinan penukaran trend bakal berlaku dari down kepada up

Dan untuk small scope di h4 price dah berjaya breakout upper trendline 

Dan disebabkan oleh pengekalan rate oleh Reserve Bank New Zealand jadi price dah pun buat early projection buy 

Jadi jika ada correction pattern untuk uptrend maka boleh intai peluang untuk buy 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair EURAUD






PAIR EURAUD (update)

Untuk pair euraud ini trend secara bigscope adalah uptrend dan wave sekarang adalah early projection

Dan untuk small scope juga trend adalah uptrend dan wave sekarang adalah early projection buy dan berada di zon upper trendline

Dan kalau perhatikan price sekarang tengah membentuk equilibrium atau kata lain sideways mengecil dan sangkut di kawasan area lower trendline dan reject disitu

Jadi bila berlaku sideways kita tak tahu siapa yang berjaya menguasai pasaran sama ada ke atas atau kebawah

Saranan dan nasihat saya abaikan dulu pair ini 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair CADCHF





PAIR CADCHF

Untuk pair cadchf ini apa yang kita faham trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah early projection sell

Dan kalau perhatikan price gagal break upper trendline dan price terus reverse buat momemtum impulse sell dan early projection sell untuk small scope juga

Tetapi untuk sell sekarang agak risiko sebab harga dah turun ,better price retrace masuk ke zon swing failure sell dan tunggu confirmation candle muncul terlebih dahulu 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair EURCAD





PAIR EURCAD 

Untuk pair eurcad ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend secara bigger scope dan wave sekarang adalah retracement 

Tetapi untuk small scope pula kemungkinan penukaran trend bakal berlaku dari downtrend kepada uptrend kerana price dah berjaya create new high dengan break previous lower high setelah bergerak dari lower low 

Ianya menandakan hint awalan untuk nak naik itu ada

Dan untuk small scope di h4 price dah berjaya breakout upper trendline 

Jadi jika berlaku sebarang correction maka boleh cari peluang buy atau pun tunggu sehingga muncul confirmation candle atau arah buy di daily 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair EURJPY





PAIR EURJPY

Untuk pair eurjpy apa yang kita lihat trend untuk pair ni ialah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah early projection sell setelah price gagal breakout upper trendline 

Jadi kalau kita lihat trend untuk small scope sekarang trend adalah uptrend dan wave sekarang adalah retracement

Bagi saya lebih fokuskan untuk buy tetapi bukanlah sekarang.Biar price turun masuh ke zon swing failure buy untuk small scope dan muncul confirmation candle atau reversal pattern maka baru kita intai peluang untuk buy 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair GBPNZD





PAIR GBPNZD (update)

*huraian masih sama macam analisa yang lepas

Untuk pair gbpnzd ini apa yang kita lihat trend adalah uptrend secara small scope dan wave sekarang adalah breakout projection buy 

Manakala untuk bigscope trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement 

Jadi kita nampak potential untuk nak naik lagi ada dan Sekarang price berada dan bermain di area breakout projection buy untuk small scope 

Sekarang dah jadi 50-50 iaitu kita perlu tunggu samaada price nak naik atau reversal untuk down berlaku 

Jadi macam kita katakan sebelum  pair gbp ini berkait dengan sentimen brexit jadi saya tak berminat sangat pair gbp sekarang

Dan sekarang kita masih lagi menunggu satu direction yang clear untuk pair-pair yang melibatkan gbp 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair GBPJPY





PAIR GBPJPY (update)

Untuk pair gbpjpy ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah bersifat kepada retracement sahaja 

Dan price sekarang sangkut di zon resistance setelah create new high untuk small scope 

Dan candle daily telah pun form confirmation candle iaitu low candle daily sama low candle weekly 

Jadi nak standby sell stop boleh di low candle daily 

Tapi hati-hati sebab brexit jadi pergerakkan boleh jadi messy dan tak berapa cantik

Dan lihat price sekarang sedang membuat equilibrium .Ini bermakna price sedang menunggu something impact besar berlaku 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair AUDNZD





PAIR AUDNZD 

Untuk pair audnzd ini apa yang kita lihat ialah trend adalah uptrend secara big scope dan wave sekarang adalah retracement

Dan untuk small scope trend uptrend dan wave sekarang juga adalah retracement tetapi kemungkinan penukaran trend dari uptrend kepada downtrend kerana price dah berjaya create new low dengan berjay break previous higher low setelah bergerak dari higher high 

Jadi ia menandakan bahawa penukaran trend dari uptrend kepada downtrend bakal berlaku ditambah lagi price dah breakout lower trendline 

Tetapi untuk entry masih perlu menunggu setup jika price buat retracement atau correction maka boleh intai peluang sell 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair AUDJPY





PAIR AUDJPY (update)

Untuk pair audjpy ini apa yang saya lihat trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah dalam fasa retracement secara bigscope

Dan untuk small scope trend adalah uptrend dan wave sekarang adalah retracement dan price sekarang dah pun mula buat early projection untuk bigscope 

Dan sekarang price dah pun buat impulse momentum sell untuk turun

Jadi jika berlaku sebarang correction pattern atau retracement maka boleh cari peluang untuk sell 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair AUDCAD





PAIR AUDCAD (update)

Untuk pair audcad ini apa yang kita nampak ialah trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah retracement 

Tetapi untuk small scope trend downtrend dan wave sekarang berada di zon swing failure sell

Akan tetapi price sekarang telah pun breakout upper trendline jadi hint untuk nak naik nampak seolah-olah sudah muncul 

Jadi kalau price gagal break lower trendline dan buat impulse momentum buy maka boleh fokus untuk buy 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair USDJPY





PAIR USDJPY

Untuk pair usdjpy ini apa yang saya lihat trend adalah downtrend secara bigger scope dan wave sekarang adalah retracement

Dan kalau perhatikan current wave price sekarang ialah price dah pun break previous lower high dan create new high 

Jadi berkemungkinan penukaran trend dari down kepada up bakal berlaku tetapi hati-hati juga kerana price semakin menghampiri zon upper trendline 

Kita takut price gagal break upper trendline dan terus buat momentum impulsive sell 

Jadi buat masa sekarang kita akan fokus untuk sell 

Tetapi untuk entry pastikan price buat impulsive sell dahulu atau price berjaya break lower trendline maka baru kita fokus untuk sell 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair USDCHF





PAIR USDCHF 

Untuk pair usdchf ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah retracement 

Dan sekarang price sangkut di zon upper trendline dan terus buat reverse impulse sell 

Jadi berkemungkinan nak turun itu ada tapi untuk nak entry sell sekarang tak digalakan kerana price dah pun jalan 

Better tunggu price retrace di zon swing failure dan muncul confirmation candle dahulu 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair AUDUSD






PAIR AUDUSD (update)

Untuk pair audusd ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend secara bacaan bigscope dan wave sekarang adalah early projection sell

Dan trend untuk small scope adalah uptrend dan wave sekarang adalah retracement 

Price dah berjaya break upper trendline namun price reverse kembali.Kemungkinan fakeout berlaku 

Tetapi untuk small scope trend masih lagi uptrend jadi better tunggu confirmation candle buy create terlebih dahulu di zon swing failure 

Tetapi dengan memadangkan bulan ini dan lihat candle di monthly signal fresh buy telah terjadi dan ini menguatkan lagi hujah kita untuk buy 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair EURUSD






PAIR EURUSD 

Untuk pair eurusd ialah apa yang kita lihat trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah early projection untuk break previous low 

Dan kalau kita lihat line upper trendline itu price gagal untuk breakout zon kawasan upper trendline dan terus buat momemtum impulsive sell dan sekarang memasuki zon swing failure buy 

Tetapi hati-hati kerana price bergerak turun dari higher high dan bukanlah lower high.Kita takut price hanya turun dalam jangka masa yang singkat untuk create higher low dan terus meroket ke atas disebabkan oleh new higher high .

Jadi bermaksud penukaran trend bakal berlaku dari downtrend kepada uptrend dengan disokong candle monthly bulan ni strong fresh bullish 

Jadi better kita akan lebih fokus untuk buy dari sell 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair GBPUSD




PAIR GBPUSD (update) 

*setup masih valid 

Untuk pair gbpusd ini ialah apa yang dapat kita lihat adalah trend secara bigscope downtrend dan wave sekarang adalah retracement 

Akan tetapi jika kita lihat dari current situation price dah breakout upper trendline dan wave sekarang adalah correction 

Jadi ia menandakan penukaran trend bakal berlaku dari downtrend kepada uptrend

Dan confirmation candle buy telah muncul di daily iaitu high candle di daily sama dengan inside bar di h4 dan h1 ,pattern juga dah ada di timeframe m5

Jadi boleh standby buy stop di high candle di daily =high inside bar di h4 dan h1

Tapi hati-hati juga kerana gbp ni pergerakannya agak kucar kacir kerana bercampur dengan sentimen isu brexit 

Kalau nak masuk fahamkan risk dan jaga lot 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair NZDUSD





PAIR NZDUSD 

Untuk pair nzdusd ini apa yang kita lihat trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah retracement 

Tetapi kalau untuk small scope apa yang boleh kita nampak adalah penukaran trend bakal berlaku dari downtrend kepada uptrend dan perhatikan upper trendline sudah breakout dan new higher high sudah terjadi

Jadi kalau perhatikan higher high sudah terjadi dan price sekarang bergerak dari higher low seolah-olah price dah mula buat early projection buy 

Jadi jika berlaku correction pattern maka boleh cari peluang untuk buy  


Tayor


Trust

Wave Daily Analisa Pair USDCAD






PAIR USDCAD

Untuk pair usdcad ini ialah trend secara bigscope adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement dan berada di zon swing failure buy small scope dan sekarang price dah buat early projection untuk buy 

Dan kalau perhatikan lower trendline itu price gagal break dan terus reverse momentum buy 

Jadi kemungkinan petanda untuk naik nampak sudah ada 

Dan bagi yang follow analisa sebelum ini mungkin sekarang buy stop order kita sudah jalan dan dah profif dan dah exit market 

Jadi kalau nak buy sekarang tak disarankan kerana saya lebih nampak peluang kepada nak sell disebabkan price dah sampai zon upper trendline 


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR XAUUSD





PAIR XAUUSD 

OK 

Untuk pair gold usd ini trend adalah uptrend dan wave sekarang adalah retracement .Itu kalau dibaca dari segi bigscope 

Akan tetapi untuk small scope ialah trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah breakout projection sell dan price sekarang sangkut di zon lower trendline 

Jadi kita akan lebih tumpukan atau fokuskan kepada peluang untuk buy 

Jika muncul reversal momentum buy di timeframe kecil maka boleh cari peluang untuk buy selagi mana lower trendline itu tidak berjaya dibreakout 


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR EURAUD





PAIR EURAUD (update)

Untuk pair euraud ini trend secara bigscope adalah uptrend dan wave sekarang adalah retracement 

Dan untuk small scope juga uptrend tetapi wave sekarang adalah retracement dan berada di zon swing failure buy

Dan kalau perhatikan price sekarang tengah membentuk equilibrium atau kata lain sideways mengecil dan sangkut di kawasan area lower trendline dan reject disitu

Jadi bila berlaku sideways kita tak tahu siapa yang berjaya menguasai pasaran sama ada ke atas atau kebawah

Saranan dan nasihat saya abaikan dulu pair ini 

Untuk price nak kebawah pun nampak momentum masih belum ada 


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR NZDCAD





PAIR NZDCAD 

Untuk pair nzdcad ni trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah retracement

Tetapi kalau perhatikan price dah breakout upper trendline jadi kebarangkalian momentum untuk nak naik tu ada

Tambahan pula price dah berjaya create new higher high .Jadi kemungkinan penukaran trend bakal berlaku dari down kepada up

Dan untuk small scope di h4 price dah berjaya breakout upper trendline 

Dan disebabkan oleh pengekalan rate oleh Reserve Bank New Zealand jadi price dah pun buat early projection buy 


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR EURGBP





PAIR EURGBP (Update )

Untuk pair ni analisa still sama macam lepas-lepas kerana price dah sideways hampir 2 minggu 

Untuk pair eurgbp ini ialah trend adalah uptrend secara bigger scope dan wave sekarang adalah retracement  

Tetapi kalau kita lihat current trend lower low dah terjadi dengan price berjaya break previous higher low

Jadi kemungkinan penukaran trend bakal berlaku dari uptrend ke downtrend

Jadi jika nak sell make sure price retrace ke zon swing failure sell dan create confirmation pattern sell baru kita fokus 

Akan tetapi kalau price terus turun jangan masuk sell lagi sebab bila-bila price boleh libas balik memandangkan ini pair berkaitan gbp 


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR GBPCHF







PAIR GBPCHF (Update)

Untuk pair gbpchf ni trend secara kasar dan bigger scope trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement setelah downtrend yang agak lama 

Jika lihat kepada small scope
iaitu kepada wave semasa,trend adalah uptrend dan wave sekarang adalah breakout projection buy

Jika nak buy make sure price datang ke zon swing failure buy dahulu

Akan tetapi price sekarang sangkut di zon resistance di daily dan price dah buat momentum reverse sell untuk wave down di timeframe kecil tetapi itu hanya hint awalan sahaja untuk down 

Dan kita bolehl lihat price seolah nak buat satu momentum buy lagi ke atas kerana sekarang price sedang membuat satu correction yang besar 

Dan untuk pair gbp kalau anda perasan dah hampir 2 minggu price sideways dan bermain dalam inside bar di daily 


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR CADCHF






PAIR CADCHF

Untuk pair cadchf ini apa yang kita faham trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement dan berada di zon swing failure sell 

Dan kalau perhatikan price gagal break upper trendline dan price terus reverse buat momemtum impulse sell dan early projection sell untuk small scope 

Dan sekarang price dah pun buat early projection sell macam analisa kita yang sebelum 


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR EURCAD





PAIR EURCAD 

Untuk pair eurcad ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend secara bigger scope dan wave sekarang adalah breakout projection sell dan price bermain di area breakout projection itu

Tetapi price dah berjaya create new high setelah bergerak dari lower low jadi ia menandakan hint awalan untuk nak naik itu ada

Dan untuk small scope di h4 price dah berjaya breakout upper trendline 

Jadi jika berlaku sebarang correction maka boleh cari peluang buy 


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR GBPNZD





PAIR GBPNZD

Untuk pair gbpnzd ini apa yang kita lihat trend adalah uptrend secara small scope dan wave sekarang adalah breakout projection buy 

Manakala untuk bigscope trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement 

Jadi kita nampak potential untuk nak naik lagi ada dan Sekarang price berada dan bermain di area breakout projection buy untuk small scope 

Sekarang dah jadi 50-50 iaitu kita perlu tunggu samaada price nak naik atau reversal untuk down berlaku 

Jadi macam kita katakan sebelum  pair gbp ini berkait dengan sentimen brexit jadi saya tak berminat sangat pair gbp sekarang

Dan sekarang kita masih lagi menunggu satu direction yang clear untuk pair-pair yang melibatkan gbp 


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR EURJPY





PAIR EURJPY

Untuk pair eurjpy trend untuk pair ni ialah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah retracement setelah berlaku breakout projection sell

Jadi kalau kita lihat trend untuk small scope sekarang trend adalah uptrend dan wave sekarang adalah breakout projection buy 

Akan tetapi kalau kita perhatikan zon upper trendline itu sekarang price masih lagi bermain di area situ

Dan nampak seolah price gagal breakout upper major trendline itu

Dan sekarang price dah mula buat early projection sell


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR GBPJPY





PAIR GBPJPY (update)

Untuk pair gbpjpy ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah bersifat kepada retracement sahaja 

Dan price sekarang sangkut di zon resistance setelah create new high untuk small scope 

Dan candle daily telah pun form confirmation candle iaitu low candle daily sama low candle weekly 

Jadi nak standby sell stop boleh di low candle daily 

Tapi hati-hati sebab brexit jadi pergerakkan boleh jadi messy dan tak berapa cantik

Dan lihat price sekarang sedang membuat equilibrium .Ini bermakna price sedang menunggu something impact besar berlaku 


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR AUDUSD






PAIR AUDUSD (update)

Untuk pair audusd ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend secara bacaan bigscope dan wave sekarang adalah retracement

Dan trend untuk small scope adalah uptrend dan wave sekarang adalah breakout projection buy

Tambahan sekarang price dah pun berjaya break upper trendline itu

Jadi ia menandakan bahawa buyer sudah mula memasuki pasaran  

Jadi dengan memadangkan bulan ini dan lihat candle di monthly signal fresh buy telah terjadi dan ini menguatkan lagi hujah kita untuk buy 

Tapi untuk entry saya lebih prefer sehingga price retrace dan buat confirmation candle terlebih dahulu 

Dan sekarang price sampai dan berada di zon upper trendline dan masih bermain di area situ 


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR NZDUSD





PAIR NZDUSD 

Untuk pair nzdusd ini apa yang kita lihat trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah retracement 

Tetapi kalau kita perhatikan upper trendline sudah breakout dan new higher high sudah terjadi

Jadi ia menunjukkan bahawa penukaran trend bakal berlaku dari downtrend kepada uptrend

Jadi kalau perhatikan higher high sudah terjadi dan price sekarang bergerak dari higher low seolah-olah price dah mula buat early projection buy 

Jadi jika berlaku correction pattern maka boleh cari peluang untuk buy  


Tayor


Trust

Wave trend analisa PAIR EURUSD





PAIR EURUSD 

Untuk pair eurusd ialah apa yang kita lihat trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah early projection untuk break previous low 

Dan kalau kita lihat line upper trendline itu price gagal untuk breakout zon kawasan upper trendline dan terus buat momemtum impulsive sell dan sekarang memasuki zon swing failure buy 

Tetapi hati-hati kerana price bergerak turun dari higher high dan bukanlah lower high.Kita takut price hanya turun dalam jangka masa yang singkat untuk create higher low dan terus meroket ke atas disebabkan oleh new higher high .

Jadi bermaksud penukaran trend bakal berlaku dari downtrend kepada uptrend dengan disokong candle monthly bulan ni strong fresh bullish 

Jadi better kita akan lebih fokus untuk buy dari sell 


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR GBPUSD





PAIR GBPUSD 

Untuk pair gbpusd ini ialah apa yang dapat kita lihat adalah trend secara bigscope downtrend dan wave sekarang adalah retracement 

Akan tetapi jika kita lihat dari current situation price dah breakout upper trendline dan wave sekarang adalah correction 

Jadi ia menandakan penukaran trend bakal berlaku dari downtrend kepada uptrend

Dan confirmation candle buy telah muncul di daily iaitu high candle di daily sama dengan inside bar di h4 dan h1 ,pattern juga dah ada di timeframe m5

Jadi boleh standby buy stop di high candle di daily =high inside bar di h4 dan h1

Tapi hati-hati juga kerana gbp ni pergerakannya agak kucar kacir kerana bercampur dengan sentimen isu brexit 

Kalau nak masuk fahamkan risk dan jaga lot 


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR USDCAD





PAIR USDCAD

(update entry buy sekarang kita dalam keadaan floating positif lebih kurang 60 pips kalau nak selamat breakeven entry anda atau kalau money management okay hold je ) 

#Saya masih hold 

Untuk pair usdcad ini ialah trend secara bigscope adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement dan berada di zon swing failure buy small scope dan sekarang price dah buat early projection untuk buy 

Dan kalau perhatikan lower trendline itu price gagal break dan terus reverse momentum buy 

Jadi kemungkinan pentanda untuk naik nampak sudah ada 

Dan di daily telah muncul confirmation candle iaitu inside bar 

Dan bagi yang follow analisa sebelum ini mungkin sekarang buy stop order kita sudah jalan dan kita akan lihat apa hasilnya 

Jadi bagi saya dah profit saranan saya boleh exit dari market sekarang 


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR USDCHF





PAIR USDCHF 

Untuk pair usdchf ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah retracement 

Dan sekarang price sangkut di zon upper trendline dan terus buat reverse impulse sell 

Jadi berkemungkinan nak turun itu ada tapi untuk nak entry saya masih lagi tak nampak satu direction yang clear 

Tetapi jangkaan kita memang nampak peluang price nak drop itu tinggi 


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR USDJPY






PAIR USDJPY

Untuk pair usdjpy ini apa yang saya lihat trend adalah downtrend secara bigger scope dan wave sekarang adalah retracement

Dan kalau perhatikan current wave price sekarang ialah price dah pun break previous lower high dan create new high 

Jadi berkemungkinan penukaran trend dari down kepada up bakal berlaku tetapi hati-hati juga kerana price semakin menghampiri zon upper trendline 

Kita takut price gagal break upper trendline dan terus buat momentum impulsive sell 

Jadi buat masa sekarang kita akan fokus untuk sell 

Tetapi untuk entry pastikan price buat impulsive sell dahulu atau price berjaya break lower trendline maka baru kita fokus untuk sell 


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR AUDCAD




PAIR AUDCAD (update)

Untuk pair audcad ini apa yang kita nampak ialah trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah retracement 

Tetapi untuk small scope trend downtrend dan wave sekarang berada di zon swing failure sell

Akan tetapi price sekarang telah pun breakout upper trendline jadi hint untuk nak naik seolah nampak sudah muncul 

Dan kalau perhatikan di daily price telah create confirmation candle iaitu combo bar(inside bar + price break tapi close dalam kandang) 

Jadi boleh standby buy stop di high inside bar di weekly 


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR AUDJPY






PAIR AUDJPY (update)

Untuk pair audjpy ini apa yang saya lihat trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah dalam fasa retracement secara bigscope

Dan untuk small scope trend adalah uptrend dan wave sekarang adalah breakout projection buy dan price sekarang berada di zon swing failure sell bigscope 

Tetapi nampak macam momentum untuk naik dah tak berapa kuat kerana price naik dalam keadaan crawling iaitu bukan dalam keadan strong momentum buy.Jadi kita takut price gagal breakout upper trendline dan terus reverse buat momentum sell

Jadi untuk kurangkan risk better tunggu peluang sell


Trust 


Tayor

Wave trend analisa PAIR AUDNZD






PAIR AUDNZD 

Untuk pair audnzd ini apa yang kita lihat ialah trend adalah uptrend secara big scope dan wave sekarang adalah breakout projection buy

Dan untuk small scope trend uptrend dan wave sekarang juga adalah retracement 

Tetapi kalau perhatikan price telah pun create new low setelah bergerak dari higher high 

Jadi ia menandakan bahawa penukaran trend dari uptrend kepada downtrend bakal berlaku 

Tetapi untuk entry masih perlu menunggu setup jika price buat retracement atau correction maka boleh intai peluang sell 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair NZDCAD





PAIR NZDCAD 

Untuk pair nzdcad ni trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah retracement

Tetapi kalau perhatikan price dah breakout upper trendline jadi kebarangkalian momentum untuk nak naik tu ada

Tambahan pula price dah berjaya create new higher high .Jadi kemungkinan penukaran trend bakal berlaku dari down kepada up

Dan untuk small scope di h4 price dah berjaya breakout upper trendline 

Jadi jika berlaku retracement atau correction maka boleh cari peluang sell 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair EURAUD






PAIR EURAUD 

Untuk pair eur aud ini ialah trend secara bigscope adalah uptrend dan wave sekarang adalah retracement

Dan untuk small scope juga uptrend tetapi wave sekarang adalah retracement dan berada di zon swing failure buy

Dan kalau perhatikan price sekarang tengah membentuk equilibrium atau kata lain sideways mengecil dan sangkut di kawasan area lower trendline dan reject disitu

Jadi bila berlaku sideways kita tak tahu siapa yang berjaya menguasai pasaran sama ada ke atas atau kebawah

Saranan dan nasihat saya abaikan dulu pair ini 

Untuk price nak kebawah pun nampak momentum masih belum ada 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair CADCHF






PAIR CADCHF

Untuk pair cadchf ini apa yang kita faham trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement dan berada di zon swing failure sell 

Dan kalau perhatikan price gagal break upper trendline dan price terus reverse buat momemtum impulse sell dan early projection sell untuk small scope 

Jadi jika terdapat sebarang correction atau retracement boleh cari peluang untuk sell dengan menunggu reversal pattern atau confirmation candle sell


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair CADJPY




PAIR CADJPY 

Untuk pair cadjpy ini apa yang kita lihat ialah trend secara bigscope adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement 

Akan tetapi kalau perhatikan price dah berjaya create new higher high dengan break previous lower high setelah bergerak dari lower low (bigscope)

Jadi ini menandakan bahawa penukaran trend bakal berlaku dari  downtrend kepada uptrend

Ditambah lagi price sudah break upper trendline jadi kemungkinan untuk chances price naik itu tinggi 

Dan untuk short term mungkin price akan turun dahulu ke kawasan upper trendline dan kemudian baru naik kalau mengikut dari pandangan analisa kita 


Trust


Tayor

Wave Daily Analisa Pair GBPCHF






PAIR GBPCHF (Update)

Untuk pair gbpchf ni trend secara kasar dan bigger scope trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement setelah downtrend yang agak lama 

Jika lihat kepada small scope
iaitu kepada wave semasa,trend adalah uptrend dan wave sekarang adalah breakout projection buy

Jika nak buy make sure price datang ke zon swing failure buy dahulu

Akan tetapi price sekarang sangkut di zon resistance sell di daily dan price dah reverse untuk wave down di timeframe kecil tetapi itu hanya hint awalan sahaja untuk down 

Dan saya kita nampak price seolah nak buat satu momentum buy lagi ke atas kerana sekarang price sedang membuat satu correction yang besar 

Dan untuk pair gbp kalau anda perasan dah hampir 2 minggu price sideways dan bermain dalam inside bar di daily 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair EURGBP





PAIR EURGBP (Update )

Untuk pair ni analisa still sama macam lepas-lepas kerana price dah sideways hampir 2 minggu 

Untuk pair eurgbp ini ialah trend adalah uptrend secara bigger scope dan wave sekarang adalah retracement  

Tetapi kalau kita lihat current trend lower low dah terjadi dengan price berjaya break previous higher low

Jadi kemungkinan penukaran trend bakal berlaku dari uptrend ke downtrend

Jadi jika nak sell make sure price retrace ke zon swing failure sell dan create confirmation pattern sell baru kita fokus 

Akan tetapi kalau price terus turun jangan masuk sell lagi sebab bila-bila price boleh libas balik memandangkan ini pair berkaitan gbp 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair GBPJPY





PAIR GBPJPY (update)

Untuk pair gbpjpy ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah bersifat kepada retracement sahaja 

Dan price sekarang sangkut di zon resistance setelah create new high untuk small scope 

Dan candle daily telah pun form confirmation candle iaitu low candle daily sama low candle weekly 

Jadi nak standby sell stop boleh di low candle daily 

Tapi hati-hati sebab brexit jadi pergerakkan boleh jadi messy dan tak berapa cantik

Dan lihat price sekarang sedang membuat equilibrium .Ini bermakna price sedang menunggu something impact besar berlaku 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair EURJPY






PAIR EURJPY

Untuk pair eurjpy trend untuk pair ni ialah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah retracement setelah berlaku breakout projection sell

Jadi kalau kita lihat trend untuk small scope sekarang trend adalah uptrend dan wave sekarang adalah breakout projection buy 

Akan tetapi kalau kita perhatikan zon upper trendline itu sekarang price masih lagi bermain di area situ

Dan nampak seolah price gagal breakout upper major trendline itu

Jadi kita akan perhatikan dulu sama ada price berjaya break upper trendline atau tidak 

Dan saya nampak price seolah tengah buat correction untuk membuat kenaikan satu lagi impulsive buy 


Trust 


Tayor

Wave Daily Analisa Pair GBPNZD








PAIR GBPNZD

Untuk pair gbpnzd ini apa yang kita lihat trend adalah uptrend secara small scope dan wave sekarang adalah breakout projection buy 

Manakala untuk bigscope trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement 

Jadi kita nampak potential untuk nak naik lagi ada dan Sekarang price berada dan bermain di area breakout projection buy untuk small scope 

Sekarang dah jadi 50-50 iaitu kita perlu tunggu samaada price nak naik atau reversal untuk down berlaku 

Jadi macam kita katakan sebelum  pair gbp ini berkait dengan sentimen brexit jadi saya tak berminat sangat pair gbp sekarang

Tetapi confirmation candle telah terjadi di daily iaitu candle bullish biasa tetapi titik breakout candle di daily itu adalah higher high 

Jadi kita dah pun masuk buy di high candle di daily last week 

Dan update untuk harini price dah pun naik lebih kurang 60-70
pips dan sesiapa yang masuk tahniah saya ucapkan 

Bagi yang target jauh mungkin sekarang tengah floating sebab itu pentingnya money management supaya emosi terkawal 


Trust 


Tayor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :