4 langkah persediaan sebelum menjadi full time forex trader


4 langkah persediaan sebelum menjadi full time forex trader

Salah satu topik yang lebih popular di forum-forum adalah cara untuk hidup dalam trading.Percaya atau tidak ada beberapa percent manusia yang mampu belanjakan keperluan mereka hanya melalui trading 

Tetapi tidak semua orang boleh memilik gaya hidup sedemikian. 

Seperti mana-mana perniagaan lain, trading forex mempunyai risikonya yang boleh memakan wang yang baru diperoleh dari newbie yang baru melompat ke dalamnya tanpa pengetahuan dan ilmu yang mencukupi.

Sekiranya anda bertekad untuk membuat kerja dagangan sepenuh masa untuk anda, maka berikut adalah langkah mudah yang anda boleh ambil.

1. Tanya diri anda jika anda sudah bersedia untuk berdagang sepenuh masa
Pertimbangkan secara logikstik trading sepenuh masa. Adakah anda mempunyai modal yang mencukupi? Bayangkan bulan ini tidak mendapat gaji dan tidak membuat keuntungan sementara anda masih perlu membayar makanan, sewa, utiliti, dan langganan Netflix dan Astro

Kalau anda masih tidak boleh hidup tanpa kerja ? Tidak mampu untuk mengambil risiko besar selama berminggu-minggu dan masih mengekalkan gaya hidup anda? Jangan lakukannya.

Adakah anda menghabiskan cukup masa untuk berdagang secara fulltime? Sebelum anda terjun, pastikan bahawa anda telah  kenalpasti broker yang boleh dipercaya dan strategi trading yang menghasilkan keuntungan anda di semua jenis keadaan trading.

Peralihan ke trading fulltime memerlukan keyakinan. Adakah anda BENAR-BENAR ingin menjadi pedagang forex? Anda kena tahu kalau tersilap

Adakah anda bersedia untuk menghadapi bulan yang tidak dapat membuat wang? Bagaimana dengan melakukan analisa  yang berkaitan dengan forex sepanjang hari setiap hari?

2. Buat matlamat yang realistik.
Apabila anda telah menentukan bahawa trading sepenuh masa adalah untuk anda, maka anda harus mula menyenaraikan matlamat dan planning anda. Sangat mudah untuk membayangkan diri anda membeli kereta, kapal layar, dan pesawat peribadi dalam dua tahun pertama trading tetapi kami semua tahu bahawa itu tidak begitu mudah.

Lakukan kajian mengenai full time trader yang lain dan ketahui berapa lama ia mengambil masa untuk survive dalam  kehidupan daripada trading mereka.

Berdasarkan keuntungan anda dari semasa anda berdagang separuh masa, bolehkah anda membiayai gaya hidup trader sepenuh masa? Berapa keuntungan yang anda jangkakan dalam setahun? Lima tahun? Adakah anda fikir mereka realistik?

3. Sediakan untuk perubahan gaya hidup
Sekiranya anda ingin menjadi seorang peniaga sepenuh masa, pastikan anda bersedia dengan psikologi dan bagaimana ia boleh mempengaruhi orang-orang di sekeliling anda.

4. Jadikan trading sebagai perniagaan
Bahagian yang paling sukar dalam trading sepenuh masa adalah mengingati untuk trade sebagai perniagaan bukan sebagai permainan

Tetapi jika anda telah menyediakan diri secara mental dan juga kewangan maka anda telah membuat secara tak lansung satu rangka kerja dagangan untuk membimbing untuk profitable dalam jangka panjang, maka tidak ada sebab mengapa anda tidak boleh menjadi salah seorang trader yang akan mencapai financial freedom melalui trading.

Kurangkan Trade Untuk Win Banyak


Salah satu kenyataan yang paling menipu dalam trading adalah "Anda perlu mengambil risiko lebih untuk membuat lebih banyak" atau "Risiko banyak untuk membuat banyak." Itu tidak semestinya berlaku. Sebaliknya, trader harus berusaha untuk mengurangkan risiko setiap dagangan untuk menghasilkan pulangan yang tinggi. 
Inilah cara untuk melakukannya dan mengapa.

-Keeping Trading Risk Small.

Ketika menghadapi risiko dagangan, kebanyakan orang menganggapnya salah. Mengurangkan jumlah kecil pada setiap trade, seperti satu peratus daripada baki akaun, lebih cenderung untuk menghasilkan pulangan besar dalam jangka masa panjang daripada mempertaruhkan 20 peratus risiko daripada akaun.

Sebabnya adalah tidak kira betapa baik trader itu dalam trade, sudah tentu loss dalam dagangan pasti berlaku, kadang-kadang loss berturut-turut. Semakin banyak risiko pada setiap perdagangan semakin tinggi "risiko kehancuran", kemungkinan anda kehilangan segalanya.

Dengan mempertaruhkan satu peratus daripada baki akaun anda setiap dagangan, risiko mc anda adalah sangat rendah.

Bagaimanakah anda menggunakan satu peratus kuncinya ialah Sekiranya anda mempunyai akaun $ 10,000 yang berisiko satu peratus tidak bermakna anda membeli saham bernilai $ 100 (atau aset lain) dan membiarkannya naik. Sebaliknya, anda mengambil satu peratus dan menggabungkannya dengan stop loss dan sasaran keuntungan untuk memaksimumkan profit daripada modal yang digunakan.


                    -TRADE LESS TO WIN MORE-

4 Cara Mengatasi Masalah Forex Trader di Rumah

forex distractions







Anda harus menjadikan trading seolah-olah ia adalah pekerjaan yang sebenar, yang bermaksud mengambilnya dengan serius dan mengatasi halangan-halangan untuk berdiri di jalan puncak kejayaan.

Inilah beberapa tips peribadi saya tentang bagaimana untuk menghadkan gangguan semasa berdagang:

1. Tetapkan waktu perdagangan yang ditetapkan setiap hari yang anda akan ikuti dengan tegas
Sama ada anda berdagang sambilan atau sepenuh masa, mengekalkan jadual STRICT adalah sangat penting. Anda mahu memaksimumkan masa yang anda dedikasikan untuk berdagang.

Oleh itu, jika jadual anda mengatakan bahawa anda akan berdagang setiap malam dari jam 6:00 p.m. hingga pukul 9:00 p.m, anda fokus selama 3 jam penuh dan jangan berhenti pada pukul 8:50 p.m

2. Maklumkan kepada orang yang anda sayang untuk tidak mengganggu anda semasa waktu dagangan
Kadang-kadang, sememangnya meminta rakan anda yang lain / rakan sekutu / sahabat / girlfriend untuk tidak mengganggu anda semasa anda berdagang akan memberikan ketenangan untuk fokus Juga mengetahui jika mereka menyokong apa yang anda lakukan dapat membantu melegakan anda dari tekanan yang tidak perlu.

3. Tulis laman-laman web yang membolehkan anda melawat semasa waktu dagangan
Tulis di atas sekeping kertas laman web yang anda lawati untuk melawat akan memudahkan untuk mengelakkan laman web lain yang mengalih perhatian anda dari dagangan.Seperti lawan web yang berkaitan dengan forex trading.

4. Hanya bahan berkaitan trading yang dibenarkan di kawasan kerja anda
Maaf, ini bermakna tiada video PS4, Netflix, atau kucing comel! Hanya kelilingi diri anda dengan perkara-perkara yang akan membantu anda meningkatkan prestasi dagangan anda. Anda mungkin mempertimbangkan untuk tinggalkan telefon pintar atau tablet anda di ruangan lain jika anda dapati ia terlalu mengganggu.

Untuk terus kekal fokus memang agak sukar, tetapi tidak mustahil jika anda komited kepadanya. Mudah-mudahan tips ringkas ini akan membantu anda menghadkan gangguan dan menjadikan anda pedagang yang lebih fokus dan berdisiplin.



Terlepas peluang untuk trade




Fotolia_48831195_Subscription_Monthly_M










Jadi, bagaimanakah cara untuk kurangkan terlepas trades








-Journaling
Sukar untuk menangani masalah jika tidak dapat melihatnya. Apa yang membuat anda teragak-agak? Adakah anda terganggu? Berapa kerapkah pair itu follow sistem anda? Apa yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kehilangan peluang tersebut?

Masukkan dalam jurnal dagangan boleh membantu anda mengenal pasti pencetus masalah dan mendorong anda untuk buat lebih better pada plan anda masa akan datang.

-Set alerts and orders
Jika anda tidak mempunyai masa untuk menonton chart anda atau anda tidak berada di chart apabila peluang yang baik muncul, maka tetapkan amaran harga atau menggunakan pesanan masuk untuk dagangan anda. Anda bahkan dapat mengatasinya dengan mereka bentuk sistem teknikal mudah di platform anda.

-Decrease your position sizes
Sekiranya anda terlepas peluang baik untuk entry kerana anda tidak mempunyai keyakinan untuk mengambilnya, maka anda mungkin boleh mengurangkan saiz entry anda. Dengan cara ini, anda akan mengurangkan tekanan dagangan. Sudah tentu, mengamalkan teknik pengurusan risiko yang baik juga boleh pergi jauh untuk meningkatkan keyakinan anda.

-Look at the big picture
Menerima bahawa loss adalah sebahagian daripada dagangan . Satu atau dua kerugian tidak akan menjadi masalah jika anda mempercayai sistem anda dan anda melihat gambaran besar. Rugi adalah proses pembelajaran untuk buat lebih baik 

Anda tidak akan dapat memperbaiki apa yang anda tidak dapat lihat.



'I have always believed, and I still believe, that whatever good or bad fortune may come our way we can always give it meaning and transform it into something of value'.

Hermann Hesse












Cara Mengatasi Kebosanan Forex Trading









Tiada siapa yang kebal terhadap kebosanan bertrading. Newbie dan pro trader sama-sama boleh tahu diri mereka bosan dengan dagangan apabila terdapat pergerakan pip yang sangat sedikit di pasaran atau ketika mereka merasakan bahawa rutin dagangan mereka telah menjadi kebiasaan

Berikut ialah petua tentang cara anda boleh mengelakkan membuat kesilapan cliche apabila anda bosan dengan pergerakan market

-Ingatkan diri anda bahawa ia adalah sebahagian daripada plan 

Apabila anda telah membuat backtesting berjuta kali atau reviewed ribuan carta , itu tidak boleh membantu membandingkan bagaimana perbezaan trading anda sekarang dari masa anda bermula.

Ingat apabila anda meletakkan dagangan anda yang pertama dan anda merasakan jantung berdegup kencang ketika anda melihat harga ke atas dan ke bawah?

Semasa anda berkembang dalam kerjaya dagangan anda, rutin harian menganalisis pasaran dan mengkaji semula dagangan anda tidak lagi merasa gembira macam dulu sebab dah lali.Tapi tak mengapa. Ini semua sebahagian daripada plan

Apabila anda mengetahui diri anda mengikuti trading plan hari demi hari sangat membosankan sentiasa ingatkan diri kita bukan nak seronok tapi nak profit.

Jika tiada setup buat je cara tiada setup ,jangan diada-adakan



-Expand your horizons
Pergi ke talian dan pergi melalui forum forex! Ikuti pedagang lain di Twitter atau sertai kumpulan Facebook! Baca buku mengenai Teori Wave Elliot! Backtest sistem teknikal atau membaca indicators. Belajar cara membuat expert advisors!

Masa adalah sangat penting dan ia adalah harta yang mahal. Sekiranya pasaran tidak bergerak, jangan fikir masa anda sudah mati. Sebaliknya, gunakannya dengan lebih baik.

Ini hanya beberapa tips bagi anda yang bosan dengan trading life.Bagi anda yang telah mengalami kebosanan tetapi boleh atasinya, apakah cadangan lain yang boleh anda berikan kepada trader forex yang lain supaya mereka dapat mengelakkan kebosanan juga?



3 Soalan Untuk Tanya Diri Sebelum Menjadi Fulltime Forex Trader









Prospek untuk menjadi  forex trader sepenuh masa adalah pemikiran yang sangat baik. Bayangkan, anda menjadi bos anda sendiri, ada potensi pulangan yang sangat tinggi, dan bagi kebanyakan kita, itu sesuatu yang kita suka lakukan. Siapa yang tidak mahu itu?Freedom paling orang impikan

Tetapi forex trading adalah perniagaan yang serius. Di samping dapat menghasilkan banyak wang dengan cepat, tetapi banyak risiko juga. Menjadi seorang trader forex sepenuh masa, hanya bergantung kepada trading untuk semua perbelanjaan hidup anda, lebih mudah dikatakan daripada dilakukan!

Sebelum anda menganggapnya serius, berikut adalah empat soalan yang perlu anda tanyakan kepada diri sendiri.

1. Adakah anda berjaya di dalam trading forex sekarang?
Jangan ingat kalau hanya berpakaian full suit dan tie, anda akan mempunyai cukup masa untuk membuat keputusan trading dan result yang lebih baik.

Kemungkinannya, jika anda tidak konsisten profit ketika part time jangan haraplaa kalau full time

Saya bukan hanya bercakap tentang wang anda sama ada.Pastikan anda disiplin juga! Anda perlu mempunyai jurnal dagangan dan melakukan homework anda. Jika anda tidak melakukannya sekarang, anda mungkin tidak akan melakukannya 

2. Adakah (mental) cukup kental?
Seolah-olah trading tidak menimbulkan tekanan yang cukup kepada anda, bolehkah anda membayangkan betapa jika anda tahu bahawa trading boleh menentukan sama ada anda boleh membayar untuk rumah anda atau tidak

Ingatlah bahawa tekanan yang datang dengan menjadi trader sepenuh masa berpotensi untuk membuat trading anda menjadi lebih buruk. Ia akan meletakkan anda dalam kedudukan yang terdesak di mana jika anda tidak dapat mengawal emosi anda, anda mungkin akan membuat keputusan yang tidak biasa yang anda tidak akan biasa buat.

4. Kenapa anda mahu menjadi fulltime trader?
Anda perlu jelas tentang alasan anda untuk mengambil pilihan dan pergi sepenuh masa. Adakah anda benar-benar percaya bahawa ini adalah untuk anda? Atau adakah anda hanya mahu menjadi kaya dengan cepat? Adakah kerana anda membenci pekerjaan seharian anda sekarang sehingga anda bersedia untuk menerkam alternatif lain?

Adalah penting untuk memberi keputusan yang jujur ​​terhadap situasi semasa anda, kemahiran anda sebagai peniaga, stamina mental anda, dan kedudukan tahap kewangan anda.

Sekiranya anda bergantung pada gaji anda untuk membayar bil, atau yuran tuisyen anak-anak anda, maka forex sepenuh masa mungkin tidak untuk anda. 

Sekali lagi, dagangan forex bermaksud perniagaan yang serius. Terdapat banyak risiko yang terlibat dan bukan hanya dalam aspek monetari. Ambil masa anda sebelum pergi sepenuh masa dan pastikan anda bersedia dari segi kewangan, mental, dan emosi.

Kenapa Konsisten Dalam Melakukan Tindakan Boleh Membawa Kepada Konsisten Profit


trading consistency


Jika anda bertanya kepada sekumpulan profitable trader mengenai rahsia kejayaan mereka, kemungkinan anda akan mendengar perkataan "konsistensi" lebih daripada sekali. Malangnya, mencapai konsistensi lebih mudah dikatakan daripada dilakukan.

Tetapi dengan mewujudkan proses dan menetapkan peraturan perdagangan untuk diri sendiri, anda boleh mencapai konsistensi dalam pelaksanaan anda, yang merupakan langkah pertama untuk menjadi pedagang konsisten yang beterusan

Dengan mempunyai peraturan, anda boleh melatih diri anda dari masa ke semasa untuk mengenali dan mempunyai tindak balas automatik kepada situasi tertentu. Dengan melatih diri anda untuk bertindak balas secara automatik, anda akan dapat lebih konsisten dalam dagangan anda kerana anda tidak perlu menghabiskan banyak masa untuk berfikir. Anda hanya bertindak balas.

Ia mungkin mengambil masa dan pengalaman untuk develop rules yang berfungsi untuk trading personality anda.Tetapi adakah anda ingin mengetahui rahsia kecil? Caranya ialah untuk membuat rules itu berhasil adalah anda "hanya perlu percaya kepadanya dan stick to the rules." Tidak perlu magic spells atau pixie dust.

Kenapa perlu set up rules kalau kita tak rasa terdorong jika ikutnya?Jawapan mudah anda buat kerja rumah tapi anda tak minat tapi anda pun tahu orang yang melakukan kerja rumah lebih peluang untuk berjaya dari orang yang tidak lakukannya.


Untuk stick kepada peraturan anda, anda perlu mengingatkan diri sendiri tentang kemungkinan akibat daripada melanggarnya. Ini berdasarkan pengalaman atau observation kita masa lalu.

Ingat bahawa emosi manusia tidak dapat dikawal dan masa depan tidak dapat diramal, tidak ada jaminan di dalam market behaviour ini semua ini hanyalah based on probabilities.

Jika anda mempunyai satu set peraturan, berbanding orang yang tidak ada sama sekali, ini dapat membantu anda membina pasaran untuk membina sistem anda dan membuat keputusan dagangan yang baik dalam menghadapi ketidakpastian itu.

Dengan masa,latihan dan pengalaman yang berterusan, peraturan ini akan membawa kepada mengenali nature of market,great trading habit, dan keuntungan yang konsisten.

3 Tabiat Yang Membantu Newbie Di Dalam Forex Trading

forex-habits





-Using stop losses

Losing trades tidak dapat dielakkan. Malah trader terbaik dunia ada hari yang rugi. Malangnya, ramai trader baru lebih suka trade tanpa rugi daripada jadi profitable trader lalu tidak meletakkan stop loss

Walaupun anda tidak dapat mengawal behaviour market tetapi anda boleh mengawal berapa banyak yang loss per trade. Anda boleh widen,tighten atau adjust stop loss dengan jarak yang minimum dari entry


-Jurnal trading

Membuat jurnal adalah tugas penting dalam mana-mana prestasi atau usaha berorientasikan tujuan. Ingat bahawa log broker anda hanya memberi anda data fresh tentang apa yang berlaku, bukan MENGAPA ia berlaku.

Juga, anda tidak akan improve jika anda tak tahu apa yang patut di tambah baik.Kuncinya adalah kenal pasti dan kekal fokus untuk improve perfomance anda

Jurnal trading adalah wajib bagi para trader yang konsisten dan profitable kerana ia adalah semua maklumat dagangan kita kenapa kita entry kenapa exit kenapa sl kenapa kenapa kenapa .


-Menyediakan waktu khusus untuk berdagang

Bukan kerana dagangan forex adalah 24-jam tidak bermakna anda harus melihat chart graph sepanjang hari.

Faktanya, banyak daripada anda adalah part time trader. Ini bermakna masa dagangan anda yang agak terhad.


Anda masih boleh memanfaatkan sepenuhnya masa dagangan anda walaupun dengan mengelakkan dari gangguan dan fokuskan hanya pada aktiviti berkaitan trading pada waktu-waktu tertentu

Trade Di Luar Zon Selesa Anda




Anda perlu mempunyai pelbagai skill atau sistem di dalam trading method .Ini hanya untuk mengembangkan minda sahaja dan tidak suruh perlu buang sistem proven anda yang sedia ada.

Pointnya adalah untuk memperluaskan pengetahuan anda dan mencabar kemahiran perdagangan anda yang sedia ada


1. Daripada "breaking out" zon selesa anda, cuba mudahkan strategi baru anda perlahan-lahan.

Perubahan tidak perlu menjadi besar. Ia semudah dapat meningkatkan purata position anda 0.5% pada satu masa. Atau jika anda berdagang pasangan mata wang baru, letakkan position yang kecil dan tidak penting pada mulanya.

2. Gunakan akaun demo.

Dengan cara itu, anda mempunyai risiko yang sifar sama sekali dan satu-satunya pelaburan yang anda perlu buat adalah masa. Jika pelaburan masa adalah masalah untuk anda, cuba untuk menggunakan expert advisors dan sistem mekanikal backtest pada platform anda. Anda juga boleh menggunakan sistem simulator anda sendiri dan cuba ujian juga.

3. Lama-kelamaan, pengalaman anda akan bertambah dan berkembang

Kebanyakan trader yang berpengalaman secara rutin keluar dari zon selesa mereka. Mereka sering mempunyai akaun ujian di mana mereka mencuba strategi perdagangan dan kaedah baru. Kadang-kadang mereka menguntungkan, kadang-kadang tidak, tetapi keuntungan tidak terlalu penting kepada mereka. Apa yang penting ialah mereka belajar.

Ingat, apabila anda mengambil apa-apa tindakan baru tak kira sama ada ia menguji kaedah trading sistem atau mencari cara yang berbeza untuk menganalisis pasaran ,ini akan mencabar minda anda dan mencetuskan critical thinking.

Jika anda tetap rendah hati dan terbuka, anda mungkin melihat perkara yang tidak anda lihat sebelum ini, idea-idea baru mungkin muncul, dan skills anda akan berkembang

Kebenaran yang jujur adalah keluar dari zon selesa tidak mudah. Anda kemungkinan besar tidak berjaya pada mulanya kerana tekanan emosi atau kekurangan pengetahuan, tetapi jika diberi masa yang cukup, anda pasti boleh belajar, jadi janganlah cuma cuba sekali atau dua kali.Cubalah secara konsisten mencabar diri anda untuk mencuba perkara-perkara baru.




2 Tips Untuk Membantu Anda Membuat Perubahan Perdagangan

forex resolutions




1.Pastikan anda bersedia untuk berubah


Listkan perubahan yang anda fikirkan untuk dibuat dan nyatakan mengapa anda fikir anda harus membuatnya. Katakan anda berfikir untuk menurunkan mengurangkan position trading forex anda. Adakah kerana ianya terlalu berisiko untuk berdagang? Atau mungkin anda berfikir untuk meletakkan kerugian berhenti di level tertentu (tight stop loss).

Senaraikan mengapa anda perlu membuat perubahan itu. Sebaik sahaja anda kenalpasti lebih mudah bagi anda untuk menginginkan perubahan tersebut dan bersedia melakukannya


2. Mengatasi satu perubahan pada satu-satu masa.

Salah satu daripada musuh terbesar untuk melakukan perubahan adalah mencuba terlalu banyak pada masa yang sama. Pasti anda mempunyai banyak kerja, tetapi jika anda mengendalikan kesemua kerja pada masa yang sama, anda kemungkinan besar akan berakhir dengan "biting off more than you can chew" maksudnya satu apa tak jalan at the end

Tidak masuk akal untuk meletakkan terlalu banyak tekanan pada diri sendiri kerana anda tidak akan dapat atasinya


Pecahkan matlamat anda menjadi banyak dan buat satu-satu.Beralih ke matlamat seterusnya hanya apabila anda fikir anda boleh mengekalkan apa yang sedang anda kerjakan sekarang



Ingat 2 Perkara Benar Mengenai Forex Trading

forex forecast





Dengan mengingati 2 "kebenaran" ini mengenai trading forex dalam minda sepanjang masa, anda akan mendapat kelebihan psikologi dan dapat mengurangkan kerugian yang lebih baik. Inilah yang anda perlu ingat:


1. Expect the unexpected

Face it. Tidak peduli berapa banyak usaha yang anda lakukan dalam analisis anda, anda masih tidak akan win 100% seratus peratus yang tepat di dalam trading anda,even bank-bank pun ada hari rugi juga tapi yang membezakan mereka dengan trader adalah konsisten

Selalu ada peluang kejutan yang sedang menunggu di sesuatu sudut atau di belakang tabir, mungkin dalam bentuk campur tangan mata wang yang tidak diingini atau komen mengejutkan dari pejabat bank pusat.

Malah, peristiwa-peristiwa yang tidak dijangka ini boleh melampaui arena ekonomi dan juga datang dalam bentuk bencana alam atau pengisytiharan perang secara tiba-tiba.

Walaupun anda melihat chart secara berterusan, selalu semak kalendar forex, dan mendengarkan berita setiap hari, anda masih tidak akan melihat peristiwa-peristiwa yang akan datang.

Kecuali anda Nostradamus ...

Mungkin.

2. Trading is a game of probabilities

Anda mesti memastikan bahawa peluang itu sesuai untuk anda sebelum memulakan trading 

Harga yang perlu dibayar untuk mengetahui sama ada perdagangan itu betul atau tidak semuanya based on probability sistem yang telah kita uji sebelum trading real live.

Katakan EUR / USD didagangkan pada 1.1000, harga test level support. Anda tahu bahawa anda tidak boleh meramalkan di mana harganya akan pergi, tetapi anda tahu bahawa harga itu mempunyai kebarangkalian yang lebih tinggi naik daripada turun kerana sokongan ini telah diadakan pada masa lalu.

Sama ada anda win atau loss pada masa ini tak penting, kerana anda sudah mengambil risiko sendiri sebelum anda mengambil trade yang anda lakukan based on kebarangkalian.


Anda mungkin loss,tapi tak apa, kerana anda sudah menjangka dan mengetahui jumlah risiko yang berkaitan dengannya. Anda juga boleh win, kerana anda sudah menjangkanya. Tiada apa-apa yang dirisaukan .Trading is about probability

Berapa Banyak Masa Anda Boleh Spend Untuk Perdagangan Forex?




                    How Much Time Can You Dedicate To Forex Trading?



Anda perlu mempertimbangkan dengan serius berapa banyak trading yang akan mempengaruhi gaya hidup semasa anda.

Berapa banyak masa setiap hari / minggu / bulan (mana yang paling sesuai) bolehkah anda mendedikasikan kepada pelbagai keperluan forex trading dan mengurus sistem perdagangan?

 Masa yang anda ada harus menentukan gaya dagangan anda.

Semakin pendek tempoh masa yang anda berdagang, semakin banyak masa yang anda perlukan di depan chart

Jika anda seorang intraday, kerana anda memasuki dan keluar perdagangan sepanjang hari, anda perlu duduk lihat skrin sepanjang masa.

Semakin panjang tempoh yang anda berdagang, semakin kurang anda perlu menonton chart. Anda hanya boleh menyemak perdagangan anda dari semasa ke semasa.

Jangan lupa tentang gangguan!

Apabila anda mengatakan bahawa anda boleh berdagangkan mata wang selama 8 jam sehari, apakah itu bermakna 8 jam perhatian anda yang tidak berbelah bahagi merenung carta dan menganalisis siaran data ekonomi?

ATAU bermakna 8 jam itu untuk merenung carta, menganalisis report data ekonomi sambil membakar roti gardenia untuk sarapan pagi, bermain dengan anak-anak anda, menonton Justin Bieber di YouTube, mengikuti Rihanna di Twitter, stalking seseorang di Facebook

Kerana jika anda seorang scalper, anda mungkin akan terlepas banyak peluang untuk entry dan exit, dan akhirnya bukannya mencetak duit tetapi banyak kerugian atau peluang menang yang tidak kecil berbanding rugi yang besar

Anda juga perlu mendedikasikan masa untuk develop anda punya sistem trading sendiri DAN mengubah sistem perdagangan anda

Sebaik sahaja anda berada dalam trading, anda perlu mengurusnya.

Selepas anda exit from market, anda memerlukan masa untuk mengkaji perdagangan anda dan mencari cara untuk memperbaiki kesilapan.

Dan kemudian anda memerlukan masa untuk menulis semua yang anda rasa dan patut anda lakukan ke dalam jurnal dagangan anda.

Berapa banyak masa yang anda perlukan untuk mencapai semua ini bergantung kepada sistem perdagangan anda.

Sememangnya, sistem perdagangan tukaran mata wang memerlukan faktor dalam berapa banyak masa yang anda boleh dedikasikan.

Kesemua proses ini hanya untuk satu sistem sahaja atau teknik

Anda harus mengulangi proses ini untuk setiap sistem trading yang anda ingin develop baru

Tak kira berapa banyak waktu yang anda putuskan, pastikan anda dapat melakukannya secara konsisten.




2 Latihan yang Membantu Menguatkan Perubahan Proses Dagangan







Apa yang dilakukan Michael Jordan, Rafael Nadal, dan Taylor Swift? Mereka semua cemerlang dalam bidang masing-masing dan mencari cara untuk meningkatkan kemahiran mereka. Mereka mendedahkan diri mereka kepada persekitaran yang berbeza untuk mencuba pelbagai perkara untuk melihat apa yang paling sesuai untuk mereka.

Dengan kata lain, mereka mendekati perubahan secara positif.

Michael Jordan mengubah permainannya relying on pure, explosive athleticism to having a sweet, fade-away jump shot to score points. Nadal telah mengubah suai pukulan, backhand, dan teknik servisnya untuk tetap berada di level top di dalam sukan permainannya.

Akhir sekali, artis kegemaran saya Taytay telah menunjukkan pertumbuhan yang luar biasa sebagai penyanyi-penulis lagu, yang sentiasa membuat gelombang dalam industri muzik selama bertahun-tahun dan bukannya hanya bernafas.

Penghibur elit ini banyak kejayaan mereka untuk merangkul perubahan, dan inilah yang kita, sebagai peniaga, harus berusaha.

Masalah yang dihadapi oleh ramai peniaga sebenarnya tidak memperkenalkan kepada perubahan yang diperlukan kepada orang ramai, tetapi mendorong semangat berputus-asa. Inilah yang memisahkan "greats" dari "not-so-greats."

Para pemain hebat mengikuti perubahan mereka dan tidak pernah berhenti berlatih, sementara yang tidak begitu hebat cenderung untuk menjadi malas dan merasa lemah dari masa ke masa, akhirnya tergelincir kembali ke tabiat lama. Akibatnya, yang berusaha menjadi lebih baik, dan yang tidak berusaha tidak berkembang.

Sememangnya, melakukan perubahan bukan mudah. Dan walaupun seorang peniaga terpaksa melangkah keluar dari zon selesanya untuk mencuba kaedah dan teknik baru, dia mungkin tidak mempunyai ketabahan untuk meneruskannya jika benda-benda ujian atau cabaran yang dilalui itu berbatu

Satu kesilapan yang dilakukan peniaga forex apabila pertama kali melaksanakan perubahan pada gaya perdagangan mereka adalah menumpukan perhatian pada hasil perubahan tersebut. Secara lebih khusus, mereka memberi tumpuan kepada keuntungan dan kerugian perdagangan (dan apa yang kita katakan tentang itu, ya?).

Seorang peniaga pada awalnya dapat melihat bahawa perubahan telah menghasilkan keuntungan. Sememangnya, peniaga merasakan bahawa sistem forex menguntungkan dan segera mula berdagang secara langsung pada tahap risiko biasanya.

Masalah disini adalah bahawa peniaga tidak menyedari sepenuhnya kesan semua perubahan yang dilaksanakan pada sistem perdagangan keseluruhannya dan plan pengurusan risiko. Masalah ini berpunca daripada kekurangan pengalaman - kedua-duanya memahami parameter baru sistem dan bagaimana menangani perubahan pada sistem.

Ramai peniaga forex mencuba kaedah baru, tetapi kekurangan ketabahan dan disiplin untuk berlatih dan mendapatkan maklumat yang diperlukan untuk mengukur dengan berkesan sama ada hasilnya bermakna atau tidak. Mereka berhenti di tengah-tengahnya, kebanyakannya kerana mereka merasakan masa, usaha, dan / atau kesakitan tidak semestinya sama ada perubahan itu boleh menguntungkan.

Akhirnya, jika seorang peniaga gagal dalam percubaan sistem barunya, baik secara mental dan juga kewangan dengan mencuba sistem perdagangan baru atau alat dagangan, dia akan menjadi sangat trauma. Ia juga boleh menyebabkan peniaga menjauhkan diri dari mendedahkan dirinya untuk berubah, dengan itu melambatkan process growth sebagai peniaga.

Cara yang baik untuk melaksanakan perubahan adalah untuk mewujudkan suasana terkawal di mana anda bebas boleh membuat kesilapan. Dengan melakukan ini, anda dapat mempercepatkan pembelajaran anda TANPA risiko



Dua cara untuk melakukan ini adalah dengan mengkaji semula carta dan perdagangan akaun demo.


Chart Reviews

Semasa menyemak carta seperti backtest ia membantu anda memikirkan apa yang anda boleh lakukan pada itu dan anda dapat belajar dari sejarah yang lepas. Pada masa akan datang setup yang sama muncul,anda akan tahu apa yang perlu dilakukan.

Ia sama seperti menonton ulang permainan bola keranjang. Anda dapat melihat semua perkara yang salah dan betul yang anda lakukan di games yang lepas dan menyesuaikan dengan sewajarnya.



Demo Trading

Dagangan demo sangat membantu kerana ia membolehkan anda untuk mengambil bahagian dalam pasaran masa nyata(live) tanpa meletakkan modal anda berisiko.

Anda boleh mengambil seberapa banyak persediaan yang anda mahu, yang membolehkan anda mengumpulkan pengalaman perdagangan bernilai. Anda boleh berlatih sistem perdagangan berulang kali atau menumpukan perhatian anda pada perdagangan laporan berita tertentu.Anda juga boleh trade live tanpa risiko kehilangan duit

Dengan melakukan kedua-dua latihan ini, anda meletakkan diri anda dalam persekitaran yang terkawal, memberikan diri anda latihan di mana anda boleh terus berlatih, melatih, dan meletakkan kemahiran anda untuk menguji tanpa tekanan jika kehilangan wang tunai anda.

Mudah-mudahan, ini akan membantu anda sepenuhnya dan dapat membuat anda berkembang sebagai trader profesional

3 Perkara Forex Newbies Biasanya Katakan dalam Forum Perdagangan




5 Perkara Forex Newbies Biasanya Katakan dalam Forum Perdagangan

Salah satu perkara terbaik ketika menyertai forum dagangan forex ialah anda dapat berinteraksi dengan penggemar perdagangan mata wang yang lain. Dan, jika anda berada di tempat perbincangan, anda dapat melihat soalan dan kebimbangan yang biasa di seluruh perbincangan yang berbeza.

Hari ini, saya mendedikasikan jawapan kepada masalah perdagangan yang paling biasa yang saya lihat dalam forum perdagangan.


Ini adalah 5 perkara yang biasa kita dengar

1) “The market is against me.”

Kehilangan peluang untuk trade adalah sukar terutamanya jika anda telah menghabiskan banyak masa menganalisis pasaran, mengenal pasti setup yang baik, dan merangka pelan dagangan yang mantap dan kemudian melaksanakannya. Kerugian ini terutamanya apabila harga terus bergerak ke arah berlawanan dengan anda sebaik sahaja anda telah memasuki position entry.

Memandangkan terdapat banyak sebab mengapa harga mata wang bergerak, yang terbaik yang boleh anda lakukan ialah mempersiapkan senario seberapa banyak yang anda boleh lakukan dan pastikan anda memasuki perdagangan dengan peluang yang disukai anda.

2) “My broker is a scammer.”

Kenyataan ini tidak mengejutkan kerana terdapat sekumpulan broker market maker di luar sana. Walau bagaimanapun, terdapat juga maklumat dan tips dari laman web yang dipercayai dan forum trading forex terhadap penipu.Jadi anda boleh semak sendiri terlebih dahulu

Adakah anda wajar kerana sebelum memberikan wang anda yang diperolehi dengan bekerja susah payah kepada broker. Semak dengan pengawal selia jika broker sah. Tanya di dalam forum. Buka akaun demo untuk menguji jika platform broker bersetuju dengan personaliti dagangan anda. Last but not least, BACA CETAKAN PERINTAH sebelum anda menandatangani garis putus-putusnya.

3) “You won’t have a life outside of trading.”

Ini adalah benar.

Saya cuma bergurau saja. Tetapkan matlamat dagangan forex anda dan tentukan sejauh mana anda bersedia mengorbankannya dari segi masa,tenaga,wang dan emosi. Sekiranya anda lebih selesa membuat scalping atau intraday, maka tune kan mindset anda dengan betul dan uruskan masa jadual dengan teratur

Jika swing atau trading position trader jangka panjang adalah gaya anda, maka anda mungkin ingin meneroka strategi dan jadual yang akan membolehkan anda melakukan sebahagian besar kerja yang lain dan hanya memeriksa perdagangan anda sekali-sekala sepanjang minggu.

"At the end of the day, we accept the trading lifestyle we think we deserve "


TEKNIK STRADDLE



 STRADDLE


Set BUY STOP dan SELL STOP beberapa minit sebelum berita diumumkan. Sila rujuk chart TF M1 (1 Minit). Lihat contoh USD/JPY di bawah. Selalunya, pergerakan harga pada hari berita besar diumumkan adalah perlahan. Beberapa minit sebelum news NonFarm Employment Change (juga dikenali sebagai Non-Farm Payroll – NFP) diumumkan, buat PO Buy Stop dan Sell Stop seperti di bawah. PO tersebut mestilah beberapa pips daripada harga semasa.

Anda perlu meletakkan TP dan SL SEBELUM market mula bergerak. Ini kerana ketika big news, position anda AMAT SUKAR ditutup secara manual disebabkan oleh pergerakan market yang menggila.




Apabila berita sudah diumumkan, PERGERAKAN DRASTIK akan berlaku. Salah satu “PERANGKAP” yang dipasang akan mengena.




Selepas berita diumumkan, lihatlah pergerakannya!! Sell Stop anda telah diaktifkan, dan dalam masa 1 minit, anda telahpun profit kira-kira 60 pips!!

Bagaimana, hebat kan Straddle?

Untuk straddle dengan selamat, news yang anda trade perlulah benar-benar berimpak besar. Ini merupakan senarai news USD yang anda boleh Straddle:

1) FOMC Statement + Federal Funds Rate

2) FOMC Meeting Minutes

3) Non-Farm Employment Change + Unemployment Rate + Trade Balance



NOTA: Sila rujuk laman web www.forexfactory.com untuk mengetahui hari dan waktu yang tepat berita-berita di atas diumumkan setiap bulan.







Ini contoh pergerakan EUR/USD ketika news FOMC Statement + Federal Funds Rate pada pukul 02:00 pagi 30 Oktober 2014 (waktu Malaysia). Price terus turun ke bawah sebanyak 50 pips dalam masa 1 minit, manakala dalam masa 30 minit, harga bergerak sebanyak 102 pips tanpa ada whipsaw ke atas! (bulatan putih)









Hanya news USD disyorkan kerana ianya konsisten berbanding dengan matawang lain. Senarai news di atas kurang “whipsaw” dan selalunya bergerak sehala sahaja. Jadi, jika anda straddle, hanya 1 post sahaja akan diaktifkan.

Walaubagaimanapun, dari semasa ke semasa, kesan news seperti ini mungkin boleh berubah dan bergantung kepada data forecast VS actual. Oleh itu, berlatihlah terlebih dahulu. Jangan tergopoh-gapah, high impact news kan ada setiap bulan.

Untuk news high impact USD, fokuskan kepada salah satu daripada pairs ini: EUR/USD, GBP/USD atau USD/JPY. Seperkara lagi, ramai trader selalu overtrade untuk Straddle news sebab tamak dan nak untung besar dengan cepat. Ingatlah Money Management. Jangan disebabkan Straddle, suku atau separuh modal anda habis pula!

Analisis Fundamental Penerangan Secara Basic



Fundamental Analysis 

Analisis Fundamental (Fundamental Analysis @ FA) merupakan analisis yang tidak menggunakan chart atau bantuan-bantuan teknikal yang lain, sebaliknya hanya menggunakan data daripada berita-berita ekonomi semasa. Berita yang POSITIF / BAIK akan MENGUKUHKAN sesuatu matawang, manakala berita yang NEGATIF / TIDAK BAIK akan MELEMAHKAN sesuatu matawang.   Sebagai contoh, jika kadar pengangguran di US meningkat daripada 9.50% kepada 9.70%, ia menandakan ekonomi US lemah kerana tidak mampu menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyatnya.

Berita buruk ini akan MELEMAHKAN USD dan menggalakkan para trader untuk SELL USD. Jadi, pairs yang mempunyai USD sebagai BASE (contoh: USD/JPY, USD/CAD & USD/CHF) akan MENURUN.

Apabila berita berimpak besar diumumkan, market akan bergerak BERPULUHPULUH PIPS di dalam masa BEBERAPA SAAT SAHAJA!! (bergantung kepada kekuatan data berita tersebut). Setiap kali sebelum berita diumumkan, akan ada Data Jangkaan VS Data Sebenar (Forecast VS Actual). Jika Data Sebenar JAUH daripada Data Jangkaan, maka pairs yang terlibat akan BERGERAK SECARA DRASTIK!!


Antara berita-berita BERIMPAK BESAR yang perlu diperhatikan SETIAP BULAN ialah:

 Kadar Faedah Semua Matawang  (Interest Rate)

 Kadar Pengangguran Negara-Negara Maju  (Unemployment Rate)

 Perubahan Bilangan Pekerja Negara-Negara Maju (Employment Change)

Kesan daripada berita-berita ini sangat kuat, terutamanya jika Data Sebenar jauh tersasar daripada Data Jangkaan. Jika boleh, elakkan daripada memegang atau membuka post ketika pengumuman berita-berita ini kerana price akan menggila!

Berita-berita terkini mengenai forex boleh diperolehi daripada laman web www.investing.com atau www.forexfactory.com. Anda boleh mendapatkan pelbagai maklumat berguna berkaitan berita-berita ekonomi semasa di sana.

KELEMAHAN FIBONACCI DAN KAITANNYA DENGAN SUPPORT AND RESISTANCE




Kaedah Fibonacci mempunyai 3 kelemahan utama iaitu:

1) Kadangkala tiada kenaikan / penurunan ketara dalam market di TF H4 (sideways)

2) Jika ada pun, sukar membaca zig-zag pasaran untuk melukis Fibo dengan tepat

3) Bukan setiap masa ia akan memasuki zon 38.2 atau 23.6, adakalanya sebelum sampai ke level-level tersebut price dah pun berpatah balik semula


Sebenarnya, anda boleh menggunakan SNR untuk mencari level-level tersebut. Ia lebih mudah berbanding mencari kenaikan / penurunan ketara dalam market.





Harga retrace sampai level 50.0 sahaja. Jika anda terlalu mengharapkan Fibo dan menanti di level 38.2 atau 23.6, anda akan terlepas peluang untuk trade. Dengan SNR, anda boleh nampak rejection di SBR dan boleh entry dari sini dengan selamat. 

Sekali lagi ditegaskan, kuasailah Candlestick + SNR + Trendline. Itu sudah cukup berkuasa dan membantu dalam mendapatkan entry yang tepat serta memberikan anda profit yang konsisten. Malah, ia jauh lebih mudah berbanding Fibo



Fibonacci Retracement Levels = 0.0, 0.236, 0.382, 0.5, 1.0, 1.618



 Bagaimana cara menggunakan alat yang ajaib ini di TF H4



LANGKAH 1 : Kenalpasti UPTREND @ DOWNTREND terkini di TF H4 yang sedang membuat U-Turn.



LANGKAH 2 :

a) UPTREND   = Drag garis Fibo dari Resistance (HH) ke Support (HL)

b) DOWNTREND  = Drag garis Fibo dari Support (LL) ke Resistance (LH)

Fibo mesti bermula & berakhir di HIGH & LOW SHADOW, bukan harga Close



THE GOLDEN RATIOS @ Fibonacci Retracement Levels akan muncul di atas garisan Fibo yang anda lukis tadi, beserta harganya sekali (kerana anda dah set “%) .Apabila price sudah mula melepasi Level 50.0, ANDA PERLU BERSIAP SEDIA UNTUK SET PO. Kebiasaannya, price akan turun / naik sehingga Fibo Level 38.2 @ 23.6 sebelum membuat U-Turn semula

Persoalannya, DI LEVEL MANAKAH PRICE AKAN BERHENTI LALU MEMBUAT UTURN? 23.6 atau 38.2? Kita tidak akan tahu. Jadi, langkah seterusnya…

LANGKAH 3 :

Perhatikan reaksi price di kawasan FIBO LEVEL 38.2 ATAU 23.6, samada retracement masih kuat atau dah mula nak buat U-Turn. Sila tunggu CANDLESTICK REVERSAL SIGNAL (CRS) terbentuk terlebih dahulu. Apabila CRS telah dikenalpasti, set PO di LEVEL TERENDAH / TERTINGGI YANG PERNAH DILALUI oleh price. JANGAN ambil price pada Fibo bulat-bulat. Sila genapkan kepada 10 pips yang seterusnya.

 

-Untuk Uptrend, price turun ke Level 23.6 sebelum U-Turn sehingga Level 50.0. CRS yang dikenalpasti ialah Bullish Outside Bar (BUOB). Anda pelu set PO BUY LIMIT di Level 23.6 (1.25700, genapkan ke 10 pips seterusnya), iaitu Level Terendah yang dilalui sebelum U-Turn berlaku.

-Untuk Downtrend pula, price mencecah Level 38.2 sebelum turun sehingga Level 50.0. CRS yang dikenalpasti ialah Hanging Man. Anda perlu set PO SELL LIMIT di Level 38.2 (1.4200, genapkan ke 10 pips seterusnya), iaitu Level Tertinggi yang dilalui sebelum U-Turn berlaku.



Price kembali semula ke Level-Level yang kita set PO tadi (arrow hijau & merah) lalu mengaktifkannya.


KESIMPULAN:

-Fibo Level 0.0 & 100.0 = Titik HH / HL / LH / LL atau SNR

-Fibo Level 50.0 = Untuk siap sedia set PO di kawasan 38.2 atau 23.6

-Fibo Level 38.2 atau 23.6 = Untuk set PO apabila CRS telah muncul


TIPS!! Seeloknya, pilihlah Retracement di LEVEL 23.6 kerana RISIKONYA PALING KECIL tetapi PULANGANNYA PALING BESAR!

JANGAN TERUS SET PO SEBELUM PRICE SAMPAI 38.2 @ 23.6. PERHATIKAN TERLEBIH DAHULU REAKSI PRICE DI LEVEL TERSEBUT. SELEPAS CRS TERBENTUK ATAU BANYAK DOJI MUNCUL, BARU KITA AKAN SET PO. KITA BOLEH TAFSIR DARI BENTUK CANDLESTICK SAMADA PRICE NAK TERUSKAN PERJALANAN ATAU DAH MULAI LEMAH UNTUK BUAT U-TURN.

Fibonacci


Kaedah ini telah diperkenalkan oleh LEONARD FIBONACCI, seorang genius matematik dari Itali pada tahun 1202. Fibonacci (FIBO) boleh membantu anda untuk mendapatkan entry yang tepat. Sebenarnya, tanpa Fibo pun anda boleh mendapatkan entry tepat dan profit secara konsisten melalui penguasaan Candlestick + SNR + Trendline. Fibo bukanlah teknik utama tetapi hanyalah berfungsi sebagai teknik tambahan sahaja. Fibonacci digunakan untuk: 


1) Mengukur sejauh mana price akan membuat RETRACEMENT sebelum meneruskan pendakian / penurunannya 

2) Sampai mana price pergi setelah menyambung pendakian / penurunannya 


LANGKAH-LANGKAH MEMBUAT SETTING FIBONACCI:



1) Daripada toolbar terminal anda, pergi ke Insert > Fibonacci > Retracement. 

2) Kemudian, lukis garisan Fibonacci di mana-mana sahaja yang anda suka.

3) Double-click pada GARISAN PUTUS-PUTUS Fibo tersebut. 3 bulatan kecil akan muncul. Right-click pada salah satu bulatan tersebut dan pilih “Fibo Properties”.  

4) Pergi ke tab “Fibo Levels” dan masukkan “THE GOLDEN RATIOS” di sebelah untuk Level. Untuk Description, alihkan 2 titik perpuluhan dan tambahkan %$.  
(Contoh: Level = 0.236  Description = 23.6 %$) 



Trade idea intraday PAIR AUDUSD





PAIR AUDUSD 

Untuk pair audusd ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend secara bacaan bigscope dan wave sekarang adalah early projection sell

Dan trend untuk small scope adalah uptrend dan wave sekarang adalah retracement 

Tetapi kalau perhatikan price dah break upper trendline tetapi price reverse kembali.Kemungkinan fakeout berlaku disitu

Tetapi untuk small scope trend masih lagi uptrend jadi better tunggu confirmation candle buy create terlebih dahulu di zon swing failure 

Dengan memadangkan bulan ini candle di monthly signal fresh buy telah terjadi dan ini menguatkan lagi hujah kita untuk buy 

Tapi jangan sesekali buy kalau confirmation candle atau reversal pattern tak muncul

Dan di daily telah muncul confirmation candle untuk sell mungkin tempoh short term iaitu inside bar sell di daily 

Jadi boleh standby sell stop di low inside bar di daily itu 


Trust 


Tayor

Trade idea intraday PAIR EURUSD





PAIR EURUSD 

Untuk pair eurusd ialah apa yang kita lihat trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah retracement

Untuk small scope trend adalah uptrend dan wave sekarang adalah early projection buy 

Dan kalau kita lihat line upper trendline itu price gagal untuk breakout zon kawasan upper trendline dan terus buat momemtum impulsive sell dan sekarang memasuki zon swing failure buy untuk small scope 

Jadi bermaksud penukaran trend bakal berlaku dari downtrend kepada uptrend dengan disokong candle monthly bulan ni strong fresh bullish 

Jadi better kita akan lebih fokus untuk buy dari sell tetapi perlu confirmation setup berlaku terlebih dahulu

Jadi jika berlaku correction pattern di timeframe kecil maka boleh fokus untuk buy 


Trust 


Tayor

Trade idea intraday PAIR GBPUSD




PAIR GBPUSD

Untuk pair gbpusd ini ialah apa yang dapat kita lihat adalah trend secara bigscope downtrend dan wave sekarang adalah retracement 

Akan tetapi jika kita lihat dari current situation price dah breakout upper trendline

Jadi ia menandakan penukaran trend bakal berlaku dari downtrend kepada uptrend

Dan kalau perhatikan price dah berjaya break upper trendline maka jika berlaku sebarang retracement boleh cari confirmation candle atau reversal pattern untuk buy dan sekarang price masih bermain dalam area channel pattern buy 


Trust 


Tayor

Trade idea intraday PAIR AUDCAD





PAIR AUDCAD

Untuk pair audcad ini apa yang kita nampak ialah trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah retracement 

Tetapi untuk small scope trend juga downtrend dan wave sekarang adalah retracement dan berada di zon swing failure sell 

Akan tetapi kalau perhatikan price sekarang telah pun breakout upper trendline jadi hint untuk nak naik nampak seolah-olah sudah muncul tetapi price bukanlah bergerak dari higher high tetapi lower high cuma break upper trendline sahaja .Jadi peluang untuk nak naik itu agak tak berapa kuat 

Dan price gagal break lower trendline dan buat impulse momentum buy.Jadi jika ada correction pattern untuk buy maka boleh fokus kepada buy 


Trust 


Tayor

Trade idea intraday PAIR USDJPY




PAIR USDJPY

Untuk pair usdjpy ini apa yang saya lihat trend adalah downtrend secara bigger scope dan wave sekarang adalah retracement

Dan kalau perhatikan current wave  sekarang ialah price dah pun break previous lower high dan create new higher high

Jadi berkemungkinan penukaran trend dari downtrend kepada uptrend bakal berlaku tapi itu dari segi untuk long term  

Tetapi untuk short term kita menjangkakan bahawa price mungkin turun dahulu untuk create HL big scope 

Kalau perhatikan sekarang price dah berjaya breakout lower trendline 

Jadi ada chances untuk price turun dahulu demi mencipta higher low bigscope 

Jika berlaku sebarang correction pattern maka boleh fokus untuk sell


Trust 


Tayor

Trade idea intraday PAIR NZDUSD





PAIR NZDUSD 

Untuk pair nzdusd ini apa yang kita lihat trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah retracement 

Tetapi kalau untuk small scope apa yang boleh kita nampak adalah penukaran trend bakal berlaku dari downtrend kepada uptrend kerana kalau perhatikan upper trendline sudah breakout dan new higher high sudah terjadi

Jadi kalau perhatikan higher high sudah terjadi dan price sekarang bergerak dari higher low seolah-olah price dah mula buat early projection buy 

Dan di daily telah muncul comfirmation candle iaitu high candle daily sama dengan high inside bar di h4 

Jadi bagi sesiapa yang standby buy stop di high inside bar di daily dah pun triggered order kita tempoh hari dan masih dalam keadaan floating.Semoga price pergi ke destinasi 

Sama-sama kita nantikan resultnya  


Tayor


Trust

Trade idea intraday PAIR USDCAD





PAIR USDCAD

Untuk pair usdcad ini ialah trend secara bigscope adalah downtrend dan wave sekarang adalah retracement dan berada di zon swing failure sell 

Jadi fokus kita adalah untuk sell.Akan tetapi confirmation candle masih belum terjadi jadi kita tak tahu sama ada seller sudah berjaya memasuki pasaran ataupun belum

Jadi tunggu price buat retracement di timeframe kecil dan muncul confirmation candle sell atau reversal chart pattern baru kita fokus untuk sell 


Trust 


Tayor

Trade idea intraday PAIR USDCHF





PAIR USDCHF 

Untuk pair usdchf ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah retracement 

Dan sekarang price sangkut di zon upper trendline dan terus buat reverse impulse sell 

Sekarang price sedang memasuki zon swing failure sell tapi jika nak masuk sell better pastikan muncul confirmation candle dahulu ataupun berlaku reversal di zon upper trendline 


Trust 


Tayor

Trade idea intraday PAIR AUDNZD





PAIR AUDNZD 

Untuk pair audnzd ini apa yang kita lihat ialah trend adalah uptrend secara big scope dan wave sekarang adalah retracement

Dan untuk small scope trend uptrend dan wave sekarang juga adalah retracement 

Akan tetapi kemungkinan penukaran trend bakal berlaku dari uptrend kepada downtrend kerana price dah berjaya create new low dengan berjaya break previous higher low setelah bergerak dari higher high 

Jadi ia menandakan bahawa penukaran trend dari uptrend kepada downtrend bakal berlaku ditambah lagi price dah breakout lower trendline 

Tetapi untuk entry masih perlu menunggu setup,tidak boleh entry market sesuka hati 

Kita tahu direction price nak kemana tak bermaksud kita boleh enter market sesuka hati 

Pastikan price retrace terlebih dahulu dan muncul confirmation candle atau reversal pattern baru kita decide balik untuk entry ,jika price terus turun biarkan saja 


Trust 


Tayor

Trade idea intraday PAIR GBPJPY





PAIR GBPJPY 

Untuk pair gbpjpy ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah bersifat kepada retracement sahaja 

Dan price sekarang sangkut di zon resistance setelah create new high untuk small scope 

Dan lihat price sekarang sedang membuat equilibrium .Ini bermakna market dalam keadaan sideways iaitu ketidaktentuan volume .Volume buyer dan seller
sama banyak 

Price pernah cuba untuk break dari zon sideways itu tetapi gagal dalam close balik di dalam kandang

Jadi better tunggu satu direction yang clear dahulu iaitu tunggu price breakout dari zon sideways dulu 


Trust 


Tayor

Trade idea intraday PAIR GbpNzd






Pair GbpNzd 

Untuk pair gbpnzd ini apa yang kita lihat sekarang adalah uptrend dan wave sekarang berada dalam keadaan retracement 

Dan kalau perhatikan upper trendline telah berjaya di breakout jadi peluang untuk nak naik itu ada 

Tetapi untuk entry pastikan price retrace dahulu dan muncul confirmation candle atau reversal pattern maka baru intai peluang buy 

Atau untuk low risk boleh standby di zon entry maut4x itu dan kawasan lower trendline jika terdapat chart pattern reversal di smaller timeframe maka boleh entry 


Trust 


Tayor

Trade idea intraday PAIR EURCAD




PAIR EURCAD 

Untuk pair eurcad ini apa yang kita lihat ialah trend adalah downtrend secara bigger scope dan wave sekarang adalah retracement 

Dan untuk small scope pula ialah trend adalah uptrend dan wave sekarang adalah breakout projection buy 

Kalau perhatikan price dah berjaya create new high jadi ini menandakan bahawa penukaran trend bakal berlaku dari downtrend kepada uptrend 

Jadi jika nak fokus untuk buy pastikan price retrace masuk ke kawasan zon swing failure dan muncuk confirmation candle atau reversal chart pattern baru kita fokus untuk buy 

Trust 


Tayor

Trade idea intraday PAIR EURJPY





PAIR EURJPY

Untuk pair eurjpy apa yang kita lihat trend untuk pair ni ialah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah early projection sell setelah price gagal breakout upper trendline 

Dan kalau kita lihat trend untuk small scope pula sekarang trend adalah uptrend dan wave sekarang adalah retracement

Senang saja jika muncul confirmation candle buy atau chart pattern berupa reversal maka boleh fokus untuk buy 

Jika tiada confirmation candle tiada atau arah kukuh untuk buy jangan sesekali buy kerana berisiko tinggi 


Trust 


Tayor

Trade idea intraday PAIR CADCHF






PAIR CADCHF

Untuk pair cadchf ini apa yang kita faham trend adalah downtrend secara bigscope dan wave sekarang adalah early projection sell

Dan kalau perhatikan price gagal break upper trendline dan price terus reverse buat momemtum impulse sell dan early projection sell 

Untuk small scope pula trend adalah downtrend dan wave sekarang adalah breakout projection sell

Tetapi untuk sell sekarang agak risiko sebab harga dah turun ,better price retrace masuk ke zon swing failure sell dan tunggu confirmation candle muncul terlebih dahulu

Atau jika nak buy better tunggu reversal pattern buy di zon lower trendline 


Trust 


Tayor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :