Showing posts with label Pengalaman Forex. Show all posts
Showing posts with label Pengalaman Forex. Show all posts

Billion Dollar Whale - Jho Low Perompak Utama Harta Rakyat Malaysia.

Salam,

Pada Julai 2016 saya ada menulis artikel terperinci mengenai si #Cina Jho Low yang mencuri harta rakyat Malaysia secara diam2 dan menghabiskan duit Rakyat dengan berjudi kasino.

http://www.piphijau.com/2016/07/kisah-jho-low-riza-aziz-leornado-di.html?m=1

Pada waktu tersebut,artikel itu diterjemah dari B.I ke B.M dan dishare oleh ramai sahabat2 netizen. Ada yang terperanjat ,ada juga yang masih tak percaya.

Hari ini,saya kongsikan #Bedah #Buku #BillionDollarWhale .

Buku Top Seller edisi bahasa Inggeris.Bagi yang masih tertanya2 kenapa buku ini sangat penting buat rakyat Malaysia tahu.Pendedahan yang di buat penulis amat memeranjatkan dan terperinci.

Semoga tulisan sahabat kita dalam bahasa Melayu ,membuka minda masyarakat,selama ini duit kita rakyat Malaysia digunakan secara batil oleh makhluk bernama #JhoLow .

Artikel FB ini ditulis secara sinopsis ringkas dan mudah Faham.

Buku ini menjadi #BestSeller di semua kedai-kedai buku.Buat masa ini masih belum keluar edisi bahasa Melayu.


Billion Dollar Whale: A Summary

Kredit to: Izzuddin Yussof

Kalau ada sesiapa yang anggap buku ni satu novel penyiasatan dan tak nak kena spoil, jangan teruskan bacaan. Banyak spoiler dalam ni.

Disclaimer: segala tulisan lepas ni hanyalah daripada hasil bacaan daripada buku ni. Kalau ada benda salah, maka buku tu lah yang salah 😁

Info paling penting untuk diketahui dari buku ni, adalah Conspirator utama di dalam isu 1MDB ni adalah Low Taek Jho, yang kerap kali dipanggil sebagai Jho Low, bukan DS Najib

Sebagai permulaan, kes penipuan besar Jho Low yang pertama bukan ke atas 1MDB. Tetapi ke atas Taib Mahmud, di mana dia jual syarikat construction sampah yang dibelinya kepada syarikat Taib Mahmud dengan harga mahal, memberikan dia keuntungan besar pertama bernilai USD110 juta

Ramai tahu 1MDB asalnya adalah Terengganu Investment Authority (TIA), cuma yang aku tak tau rupanya kewujudan TIA pun pada asalnya adalah idea Jho Low (mengikut buku ni)

Jho Low sangat berminat dengan sovereign wealth fund seperti al-mubadala (UAE), dan Jho Low pernah cuba untuk ambil kesempatan ke atas Khazanah Nasional dengan menjadi dealmaker untuk pelaburan dari Saudi, tapi tak berjaya.


Jadi sebab tu dia cadangkan kepada Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, yang juga merupakan Yang Dipertuan Agong masa tu, untuk tubuhkan state wealth fund bagi Terengganu. Dia kemudian cadangkan untuk TIA mengeluarkan bon bernilai RM5 billion, dengan menggunakan hasil minyak Terengganu sebagai cagaran

Tetapi Sultan kemudian perasan ada benda tak kena. Baginda merancang untuk menutup TIA.

Dari situlah Jho Low mula mempergunakan DS Najib melalui Riza Aziz. Jho Low jadikan Najib bersetuju untuk mengambil alih TIA bawah kerajaan persekutuan dan tukar namanya kepada 1MDB. Inilah permulaan Jho Low menuju ke arah billionaire.

Mengikut buku ni, yang mengawal 1MDB sebenar-benarnya adalah Jho Low, walaupun dia tidak ada sebarang jawatan rasmi di dalam 1MDB. In fact dalam semua aktiviti dia mencuri duit 1MDB, dia sangat berhati-hati daripada menjadikan nama dia mempunyai kaitan secara rasmi.


Jadi akhirnya berapa banyak wang yang Jho Low dikatakan curi daripada 1MDB?

USD700 juta daripada USD1 billion JV antara PetroSaudi dan 1MDB, dimasukkan ke dalam akaun Good Star Ltd.

USD800 juta yang sepatutnya turut dilaburkan atas nama pelaburan JV dengan PetroSaudi. Tak jumpa duit ni masuk ke akaun mana.

USD576 juta daripada terbitan bon USD1.75 billion pertama yang dijamin IPIC masuk ke akaun Aabar Investments Ltd

USD790.3 juta daripada terbitan bon USD1.75 billion kedua yang dijamin IPIC juga masuk ke akaun Aabar Investments Ltd

USD1.2 billion daripada terbitan bon sebanyak USD3 billion yang dibuat untuk PRU13 (mengikut buku ni) dan dijamin oleh kerajaan Malaysia. Secara rasminya, duit ini kononnya untuk pelaburan dalam Tun Razak Exchange. Duit ni masuk ke akaun Tanore.

USD1 billion melalui SRC International yang kurang perincian dalam buku ni

Jadi overall ianya berjumlah paling kurang USD5 billion

(ini dikumpulan dalam tengah-tengah buku ni. Cuma lepas-lepas tu rasa macam ada lagi. Tapi semasa tulis tulisan ni dah tak jumpa dah)

Yang mana daripada semua itu,

Sebanyak USD681 juta masuk ke akaun peribadi DS Najib, yang kemudian sebanyak USD620 juta dipulangkan semula kepada Tanore. Duit ini dikatakan digunakan untuk kempen PRU13

Tidak ada dalam buku ini tertulis berkaitan USD375 juta yang ditunjuk oleh DS Najib berkaitan derma oleh Putera Saud Abdulaziz.

Tapi yang menarik dalam surat tu tertulis duit tu boleh datang daripada syarikat milik putera tersebut bernama Blackstone Asia Real Estate Partners Ltd.

Kalau mengikut buku ni, Blackstone Asia Real Estate Partners ni bukanlah milik keluarga saudi. Tetapi adalah milik 'Fat Eric'. Kawan Jho Low yang menjadi proksi utama untuk kebanyakan syarikat yang dikawal Jho Low.

Dah kenapa kan putera saudi nak mengaku offshore shell company milik Fat Eric (Eric Tan) sebagai syarikat miliknya. Malahan baru-baru ni The Edge keluarkan laporan mengatakan tandatangan di dalam dokumen DS Najib tersebut bukanlah tandatangan milik Putera Abdulaziz

https://www.nst.com.my/node/412138/amp

Jadi siapa watak penting dalam semua drama 1MDB yang memang berkomplot dengan Jho Low?

Orang bawah Jho Low:
Fat Eric - proxy utama
Jasmine Loo - legal counsel 1MDB
Seet Li Lin - Jho Low's financial detail

Petro Saudi:
Tarek Obaid, CEO of PetroSaudi
Patrick Mahony, CIO of PetroSaudi
Ambassador Otaiba, UAE US Ambassador

IPIC:
Khadem Al-Qubaisi, IPIC MD and Aabar Chairman
Mohamed Badawy Al-Husseiny, Aabar CEO

Banker:
Timothy Leissner, Chairman Goldman Sachs for Southeast Asia (awal2nya dia sekadar banker di Goldman)
Yeo Jiawei, BSI wealth management banker
Yak Yew Chee, BSI chief relationship for 1MDB and Jho Low
Joanna Yu, AmBank banker handling secret DS Najib's account

Dan soalan yang ramai berminat, adakah DS Najib terlibat dalam mencuri duit 1MDB secara langsung?

Jawapannya tak jelas, samada DS Najib dipergunakan atau memang dia terlibat secara langsung, ianya tak jelas, tapi ada beberapa benda yang jelas diceritakan dalam buku ni

1) DS Najib yang memberi kuasa untuk Jho Low kawal 1MDB dari belakang

2) DS Najib dan keluarganya memang ada banyak terima 'hadiah' daripada Jho Low, termasuklah rumah-rumah di London untuk Riza Aziz dan batu berlian permata untuk Rosmah, termasuk berlian pink berharga USD27.3 juta, antara yang termahal di dunia

3) DS Najib memang ada minta duit dari Jho Low untuk kempen politik, tak kiralah semasa pilihanraya Sarawak 2011 atau PRU 2013

4) Najib memang ada cuba melindungi Jho Low

Again, ini berdasarkan buku ni.

Lastly, senarai individu/entiti yang cukup bijak untuk tak ditipu dan mengelak daripada dipergunakan oleh Jho Low / 1MDB

Khazanah Nasional
Sultan Mizan Zainal Abidin
Mohammed Bakke Salleh, chairman BOD 1MDB pertama
Jordan Belfort, sebab dia pun scammer, dia tau bezakan scammer dengan tak haha
David Ryan, Goldman Sachs Asia President
Lazard, US Investment Bank

Sekian


Boleh cari buku ni di Kinokuniya, Popular dan MPH. Kalau yang dah baca soft copy pun sila beli nanti

P/S: tulisan lama summary daripada hasil bacaan terperinci Laporan Audit 1MDB oleh Jabatan Akauntan Negara:
https://facebook.com/story.php?story_fbid=10211672985361846&id=1283441894

P/SS: Putera Saudi itu ada ramai. Dan mereka juga bersaing antara satu sama lain. Seorang putera tak semestinya mewakili negara Saudi. Lihat sajalah 2017 Saudi Arabian Purge tahun lepas, berapa ramai putera kena tangkap. Salah seorangnya, Putera Turki, adalah yang bersama dalam gambar yang ada DS Najib, Rosmah dan Jho Low di atas kapal mewah

Usia Blog Piphijau ialah 10 Tahun !!!

[Pejam Celik Sekejap Je Rasa]

10 Tahun Berjuang (2008-2018) Dalam bidang penulisan blog berbagi Ilmu percuma.
Macam2 Dugaan,macam2 karenah Manusia.
Piphijau tetap konsisten "pekak" dengan "hati hitam" dan "sindiran" manusia.
Kini piphijau.com berwajah baru.Lebih Segar,lebih Mengganas.

PH = Pip Hijau
***Xde kena mengena dengan parti politik.Mat Sabu,Tun M,Najib,Kit Siang,Jho Lo,lebai ke ,tak lebai ke..kalau buat hal pun kena hentam bila Melibatkan kewangan Negara dalam blog analisis micro ekonomi ini.

P/s:
Along mencari calon penulis blog piphijau,fokus Ilmu bidang FX.Passion dalam bidang risiko ini.Menulis teknik,perkongsian,motivasi,tips,analisa dan Ekonomi.

Yang berminat tinggalkan email [Gmail] anda Di ruangan Komen.Along akan tapis.
Kepada Yang terpilih nanti,akan terus diserap sebagai penulis di blog piphijau.
"Email confirmation" akan dihantar untuk sahkan identiti.Dan bakal penulis boleh terus buka blogger.com , ruangan posting Piphijau tersedia automatik untuk penulis berkongsi.

Posting yang Publish dalam blog team admin akan bayar (USD2.00/post) .
Selepas 10 posting ke atas ,penulis perlu email ke ( HR@piphijaultd.com) "claim" pada pihak admin.(Beserta Bukti "Screen Shot" artikel)

Contoh:
Ahmad,menulis 17 artikel di blog piphijau sepanjang Jun 2018.Bayaran dari pihak admin ialah
17x2 = USD34.00 (RM136++)

Ini salah satu cara kami berkongsi rezeki sesama trader bersempena 10 Tahun penglibatan #Piphijau secara rasminya dikenali #netizen .

#10thAnniversary
#Piphijau
#PiphijauLTD

Senarai Negara Yang "MENGHARAMKAN" Forex Trading Online


Salam 1Malaysia,




Straight To The Point.Isu ini bukan sebab fatwa mufti atau perkelahian halal haram patuh syariah yang tiada kesudahan dikalangan netizen.

Ianya melibatkan isu dan skandal khas setiap negara di bawah yang masih belum terungkai.

1.Belarus


2.Bosnia & Herzegovina

3.British Columbia (Canada)

4.Bulgaria


5.China (Strict regulations if not total ban)


6.Cuba


7.India


8.Indonesia


9.Ivory Coast


10.Iran


11.Liberia


12.Lithuania


13.Macedonia


14.Malaysia
(
Forex Scandal ~ Bank Negara Malaysia (BNM) recorded US$10 billion worth of foreign exchange (forex) market losses in the early 1990s, far higher than it had ever admitted. )


15.Montenegro


16.Myanmar


17.Nigeria


18.North Korea


19.Pakistan


20.Quebec (Canada)


21.Romania


22.South Korea


23.Sri Lanka (Recently relaxed but not confirmed)


24.St. Helena


25.Sudan


26.Syria


27.Ukraine


28.Zimbabwe



*Of the 195 countries in the world:
28-BAN Forex Online
The rest List of countries where forex trading is legal 

Di atas ini adalah 28 Senarai negara (Termaju Didunia) yang "BAN" forex online disebabkan beberapa perkara seperti point2 di bawah :

1.Sesetengah negara di atas memiliki akta yang "mandatori" mengenai AMLA ( Anti-Money Laundering ).Dengan tujuan mengelakkan skim ponzi atau skim cepat kayap.


2.Negara tersebut masih mengkaji kaedah terbaik untuk mengelakkan rakyat mereka men"deposit" sewenang-wenangnya duit tunai ke luar negara yang tidak memberi hasil kepada KDNK setiap negara tersebut.

3.Mengharamkan terus penggunaan Kredit Kad apabila melibatkan pembelian online daripada peniaga luar negara selain dari negara mereka.

4.Mengehad atau me "limitkan" pengeluaran dana atau penghantaran remit dana ke luar negara.

5.Menyekat segala transaksi "pengeluaran" melalui "Proksi" utama (Negara kita ialah BNM) yang mengawal keluar masuk duit yang melibatkan dana luar dari luar negara atas arahan pihak berkuasa sesetengah negara tersenarai.

6.Khuatir dana pengeluaran dari anggota pengganas atau dana "deposit" ke pihak pengganas.

7.Tidak memberikan sebarang hasil percukaian terhadap negara tersebut disebabkan "Remit dari Luar Negara" .

Sebagai contoh negara kita mempunyai akta LHDN 2004 yang "mengecualikan" cukai ke akaun individu walaupun ada rakan dari seberang yang menghantar "withdraw" sebanyak 2.6 Billion Rupiah, dan bebas dari sebarang cukai.

Individu tersebut juga boleh tenang makan di restoran mamak dengan 4 keping roti canai tanpa dicuit Lembaga LHDN.



Rujukan LHDN disini :
English
B.M


Rujukan Data di atas :
English

Semoga bermanfaat.

Aku Seorang 'Trader' (Diari Terahsia)

Bismillahirrahmanirrahim.

Nahmaduhu Wa Nusalli Ala Rasoolihil Karem.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang, aku bermohon keberkatan di dalam segala ilmu yang telah kami terima sehingga ke hari ini seperti mana engkau memberkati guru-guru kami yang terdahulu, dan kurniakanlah kepada kami kefahaman Nabi-Nabi, serta ilham para Malaikat yang hampir denganMu. Ya Allah, aku pertaruhkan kepadaMu apa yang telah Engkau ajarkan kepadaku, maka kembalikanlah semula kepadaku jika aku memerlukannya dan janganlah Engkau buat aku melupainya, Wahai Tuhan Sekalian Alam. 


"Jikalau mereka berfikir di luar kotak, katakan pada mereka, aku mampu untuk berfikir umpama tiada kotak" ~Andika 


=========================== 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kepada semua warga yang telah menceburi bidang perdagangan matawang (forex trading), saya ingin 'share' sedikit pengalaman berkecimpung dalam bidang 'training motivation', 'human psychology'NLP dan berbagai-bagai 'training and human development program'. Setelah berkecimpung dalam 'forex trading' selama lebih kurang 7-8 tahun, saya dapat me'relate'kan banyak perkara bekenaan 'individual personality and character' dengan cara seseorang itu 'trade'. Walaupun begitu, saya masih lagi belajar dan terus mengkaji mengenai pasaran dalam FOREX itu sendiri.

Ramai individu di luar sana yang mengimpikan hidup dengan mempunyai "kebebasan masa""kebebasan kewangan" dan 'stress free' daripada "politik" tempat kerja dan rutin harian yang amat membosankan. Maka, ramai yang bejinak-jinak dalam bidang forex, dengan tanggapan FOREX boleh menjana kekayaan dengan cepat, jalan pintas untuk kejayaan dan kebebasan.

Hendak saya katakan tidak benar, tidak boleh juga, sebab ada yang berjaya dalam masa singkat dengan forex ni. Tetapi, majoriti daripada 'forex trader' berusaha separuh jalan. Apa yang saya nampak sekarang ini, ramai yang pernah untung "kaw kaw", tetapi akhirnya kecundang juga. Ada pula yang terus berkubur bersama dengan impian mereka untuk menjadi 'full time trader'.

Di manakan kesilapannya?
Adakah forex itu sendiri suatu perkara yang merumitkan?
Adakah pada teknik?
Adakah pada 'pair' yang dipilih?
Atau adakah pada modal yang terlalu kecil?








Mari kita sama-sama kaji.


Sahabat sekalian, 'FULL TIME TRADER' is not just a dream. It is a REALITY and it is ACHIEVABLE.


Daripada pengamatan saya, ramai 'trader' sudah tahu teori. Sudah pergi 'coaching' dengan guru yang handal-handal belaka. Sanggup bayar yuran beribu-ribu ringgit semata-mata ingin mencari secebis ilmu, Apa yang kurang dalam diri seorang 'trader' itu bukan lagi 'skills'. Tetapi, Karakter 'trader' itu sendiri yang menjadi batu penghalang 'CONSISTENCY' untuk menang dalam setiap 'trading'.

Kita bukan hendak jadi 'trader' yang sekali makan besar, lepas itu terus tidak boleh makan dah. Apa yang kita perlu ada adalah 'consistency'. Dalam bahasa melayunya ialah konsisten. Hehehe.
Saya bukan mahu bermegah. Malah saya juga pernah dan masih mengalami kerugian. Ada kalanya sampai 2-3 ribu USD 'cut loss' bila musim lot besar. Hehehe. Semua itu adalah pengalaman bagi saya, dan ianya merupakan pengajaran yang terlalu berharga untuk dikongsi bersama.



Actually, the best way to learn is from others experience. Not from our own experience. So, that we do no have to go through the bitterness of being a loser in trading.

Two person with similar method, similar capital, similar trading plan, similar age, and even trading in the similar pair. All things being equal, Yet, we are seeing a variation in trading result.


Apa yg menjadi punca utama kemenangan atau kegagalan 'trader' tersebut?


Jawapannya mudah sahaja :
"HOW YOU DO ANYTHING IS HOW YOU DO EVERYTHING"


It's personality trading !!!


There are 4 major personality in a human being :-

1. Choleric / Dominant
2. Sanguine / Influencer
3. Phlegmatic / Steady
4. Perfect Melancholic / Compliance

Each personality has each own strength. Not a single personality is better than the other. Each of us, ada semua ni. Cuma ada personaliti yang lebih menonjol dari yang lain. Pertama sekali, amat penting untuk kita mengenali diri kita sendiri. Supaya kita dapat menyesuaikan diri kita mengikut kesesuaian personaliti pada masa-masa yang sesuai.

Sebelum kita pergi lebih jauh untuk mengaplikasikan 4 jenis personaliti ini, mari saya ceritakan sedikit sebanyak apa itu ciri-ciri dan perangai setiap personaliti yang disebutkan di atas tu.

1. CHOLERIC / DOMINANT

Kebaikan :- 
- Ciri-ciri seorang ketua. 
- Sangat cepat membuat keputusan. 
- Sangat hebat membuat pelan untuk jangka masa panjang. 
- Seorang yang hati kering. 
- Tidak mengendahkan apa orang kata. 
- Mempunyai sikap "I follow my own rules".
- Tidak cepat putus asa. 
- Berusaha sehingga keputusan yang di ingini tercapai. 
- Tegas dengan keputusan sendiri. 
- Tidak mudah untuk mempengaruhi individu jenis 'dominant' ini.

Keburukan :- 
- Pentingkan diri (self centered). 
- Suka mengarah. 
- Cepat marah. 
- Kurang sabar. 
'Poor in execution'. 
- Orang melayu kata “cakap je lebat”, bila buat apa pun tak dapat. 
- Terlalu banyak idea sampai otak jadi tidak tersusun. 
- Selalunya individu ini berpandangan jauh, penuh dengan visi and misi.

2. SANGUINE / INFLUENCER

Kebaikan :- 
- Ciri-ciri penghidup dan penyeri suasana. 
'Happy go lucky'. 
- Selamba. 
- Kadang-kadang kelakar. 
- Peramah, 
- Boleh jadi "Public Relation Officer" (PR)
- Boleh ‘join group’ apa sahaja. 
- Tidak tahu malu. 
- Mempunyai sikap “Hentam sahaja". 
- Jenis yang hati kering juga.

Keburukan :- 
- Bertindak melulu. 
Terlalu ‘reactive’. 
- Cepat melatah. 
Gelojoh. 
- Suka ikut rasa.



3. PHLEGMATIC / STEADYNESS

Individu ‘steady’ ini memang seorang yang tenang, ’very patient’, ‘very relax’, ‘humble’.

Kebaikan :- 
- Boleh dilihat dari segi ‘loyalty’, dari segi ‘relationship’, ‘friendship’, ‘business or even life’. 
- Memang jenis penyayang dan ‘concern’. 
‘Very good listener’. 
- Sanggup berkorban untuk orang lain. 
- Kalau dalam ‘group’ kawan-kawan yang tengah mengeteh dekat kedai mamak, individu ‘steady’ ini kebiasaannya senyap, senyum dan layan gelak pada lawak-lawak individu ‘sanguine’. Mereka yang ‘steady’ ini suka guna perkataan "tak pe lah".

Keburukan :- 
- Karakter ini selalunya membuatkan individu itu jadi ‘slow’. 
- Jadi banyak berfikir. 
- Selalunya sanggup dahulukan orang lain daripada diri sendiri. 
- Individu ‘steady’ selalunya mudah mengalah. 
- Cepat putus asa dan rasa diri kurang daripada orang lain.


Kebaikan dari segi 'forex trading', karakter ini akan menolong dari sudut kesabaran, dari sudut ‘relax and calm’, dan 'humble' untuk belajar, belajar, belajar, dan belajar. Bila ‘trade’, individu ‘steady’ akan cuba ‘follow’ orang lain, untuk ‘confirmation’. Sebab dia perlukan ‘sense of security’. Kalau apa yang di buat oleh orang lain, ‘most likely’ dia tidak akan ‘take the post’, dan, ‘simply follow’ apa yang orang tu buat. Biasanya individu SANGUINE / CHOLERIC memang ‘terer’ bab suruh orang ‘follow’ dia.

Keburukan dia pula, sebab selalu sangat dengar cakap orang, ‘follow’ tanpa ‘proper analysis’, memang kantoi la. Kadang-kadang terlalu takut nak ‘open post’, sampai lambat masuk. Bila masuk, ‘market’ sudah dekat hujung-hujung. Pastu ‘reverse’. Bila dah ‘floating’, individu ‘steady’ ni payah nak ‘cutloss’. Sebab sayang duit. Pastu banyak salahkan diri (self blaming) dan sudahnya, berhenti ‘trade’. Hehehe.


4: COMPLIENCE / PERFECT MELANCHOLIC.

Individu yang ini pun menarik juga ni. Orangnya pun ‘relax’. Sama macam ‘STEADY’
‘Very analitical’. 
‘Very discipline’. 
‘Very quiet’. 
- Seorang yang penyabar. 
- Mempunyai sikap “biar lambat asalkan selamat”
- Hidup individu ‘complience’ ini teratur, tersusun, ada ‘schedule’
‘Good money manager’. 


Semua ‘debit credit’ dijaga. Pakaian di pilih rapi, di seterika cun cun. Di lipat elok-elok. Kereta bersih sentiasa. Tidak ada sampah dalam kereta. Semua tersusun.

Yang tidak berapa menarik, sebab terlalu hendak ‘analyse’ dan hendak ‘confirm’kan ‘decision’ dengan segala jenis analisis, kesudahannya terlambat ‘decide’. Dalam apa jua benda. kalau ‘shopping’, sampai ‘made in’ mana nak tengok, kain jenis apa, ada bulu-bulu benang terkeluar ke, ‘test’ berbelas-belas pasang baju, sudahnya tak beli. Bila datang balik, orang dah kebas.

Dari segi ‘trading’‘this character’ bagus untuk ‘counter the dominant and sanguine’. Sebab kita perlukan ‘solid reason why we must take that position’. But just do not over-analysed it. Yang jenis ‘complience’ ni lah yang sentiasa ‘test’ indi baru, campur aduk ‘all the system’, sampai diri sendiri tak tau nak ‘follow’ yang mana satu. Use the pro side of the personality. Analyse and study specific methodology sampai betul-betul faham dari akar umbi. Then only, buat variation.


Individu ‘complience’ ni disiplin, ‘survival’ dia dalam forex memang lagi lama berbanding dengan personaliti lain. Sebab dia berhati hati.

So, adakah anda Dominant? Complience? Influencer? Steady?

Hati-hati dengan pemikiran kita, as it might become speech,
Hati-hati dengan kata-kata kita, as it might become action,
Hati-hati dengan action kita, as it might become habit,
Hati-hati dengan habit kita, as it might become character...


Apa yang kita selalu buat, dia akan jadi ‘habit’...
Bila dah jadi ‘habit’, susah la...


We are becoming what we are consistently doing over and over...





Ok. Dalam kehidupan seharian, cuba perhatikan gerak-geri kita, ‘action’ kita, pemikiran kita, perancangan kita, cara kita melakukan sesuatu.

Adakah kita ‘plan’ sesuatu yg kita buat? Contoh nak makan tengah hari + hendak beli barang runcit. Adakah kita ke 'Giant' untuk beli barang dan kemudian baru makan? Atau kita ke restoran di tempat lain. Then, lepas makan baru fikir nak beli barang kat mana dan ‘drive’ ke tempat lain untuk beli barang?


Adakah duit anda tersusun dalam ‘wallet’ anda?
Adakah anda simpan syiling anda di tempat yang ‘dedicated’?
Adakah anda mempunyai ‘proper planning financially’?
Adakah anda kemas katil selepas bangun dari tidur?
Adakah anda kemas kereta anda? Basuh ‘every week’ atau lebih ‘frequent’?
Adakah anda catat segala perbelanjaan anda?
Adakah anda di senangi rakan-rakan anda?
Adakah anda selalu ber’shopping’ sakan?
Adakah anda suka ber’karaoke’?
Adakah anda suka melepak dengan rakan-rakan?
Adakah anda suka bercerita atau mendengar cerita?
Adakah anda suka ‘movie thriller’‘Romantic’‘Sci fi’‘Horror'‘or comedy’?
Adakah anda suka memakai pakaian berwarna terang?
Adakah anda suka memakai warna ‘earth tone’?




We can tell a lot from one inclination towards something.

Ada banyak lagi soalan-soalan yang membuatkan kita sedar siapa kita. ini adalah penting kerana segala gerak-geri kita, tindak-tanduk kita, keputusan kita, bila kita ‘open post’ dalam ‘trading’ adalah bergantung kepada siapa kita sebenarnya.

Individu DOMINANT trade DIFFERENTLY,
Individu COMPLIENCE trade DIFFERENTLY,
Individu INFLUENCER trade DIFFERENTLY,
Individu STEADY trade DIFFERENTLY.


Walaupun mereka menggunakan sistem dan ‘method’ yang sama, ‘result trading’ adalah amat berbeza sekali.

Cuba fikirkan dan renungkan, golongan mana kah diri kita ini?
‘Perfect trader’ memerlukan keempat-empat ‘character’ dan personaliti dalam keadaan ‘BALANCE’ untuk berjaya, ini kerana keempat-empat personaliti ini akan audit ‘each other’ dan ambik kebaikan sahaja.


Kalau kita ‘aware’ dan ‘alert’ kepada kelemahan dan kekuatan ‘each personality’ ini dan kita tahu siapa diri kita, insyaAllah, pakai ‘moving average system’ pun boleh ‘profit’.

Sumber Asal : Personality TradingPenulis Asal : Lukpayat, Olahan Semula : Nakhoda Andika
===========================

Video pengenalan Nakhoda Andika serta penghargaan kepada Guru-Guru beliau.

(Proses penghasilan video hanyalah sebagai sebuah eksperimentasi serta untuk berlatih dan menggilap bakat tersendiri dalam menghasilkan video yang lebih berkualiti serta bermanfaat untuk semua)

Semoga Bermanfaat

Sebagai tanda penghargaan serta sokongan anda kepada kami, anda boleh 'register' akaun 'trading' di bawah (klik pada gambar) :





Salam Ukhwah
Nakhoda Andika
Financial Philosopher
NakhodaFX

Aku berjudi 3 hari 3 Malam di The Venetian Hotel And Casino Macau

Salam 1 Bani Malaysia,

Tajuk di atas memang betul,

Aku bukan nak bangga atau bukan nak sembunyi,
ini kisah realiti yang perlu pandangan mata hati,
perlu kisah benar yang pahit seperti hempedu,
namun hikmahnya bernilai madu.

Aku bersama rakan ke Macau , The Venetian Hotel And Casino Macau , pada September 2014.
Tujuan utama ialah,

Bermain Judi.

Nak naik Kasino Genting,muka makan "Belacan" dan umat Islam tak dibenarkan langsung seinci pun melangkah, melainkan engkorang ada kabel menteri atau kerabat di raja.

Jadi keputusan ke sana melibatkan beberapa perkara yang melibatkan urusan kerja "MLM" rakan aku yang ada "Grand Gala Dinner" ,dimana aku menumpang ikut,saja nak amik angin tempat orang.



Jadi sambil diorang ada expo 3 hari ,aku pulak dah takde kije, nak hilangkan jemu, masuk lah kasino.
Tunjuk passport,boleh masuk.Dengan kawalan sekuriti yang amat ketat.
Kalau ada jambang,kirim salam pak Abu..awak kena duduk luar.

Mungkin muka aku ada macam cina kolot campur omputih..kikikiki.

Jangan risau,walaupun aku berjudi , time solat , aku naik bilik hotel,aku bawa kain pelekat sejadah.
Aku tunaikan hak tanggungjawab aku pada yang Maha Bijaksana.



Time kebulor,aku makan "halal food" kedai tauke "Pakistan" jual nasi arab baryani.

Dalam tempoh 3 hari tersebut ,aku  tak tidur mana,duduk meniarap atau semua meja-meja judi berguru setiap "Kategori" judi.
Aku akan pastikan aku dapat "PHD" pada setiap jenis judi.

Jenis-jenis judi yang aku ada title Dr "pelsu"


  • Table game. [Baling dadu antara feveret aku,dikira Besar (4,5,6) atau Kecik (1,2,3)]
  • Baccarat. 
  • Mini-Baccarat. 
  • Blackjack. 
  • Craps. 
  • Pai gow. 
  • Pai gow poker. 
  • Roulette.
  • Bankset.
  • Big Six wheel.
  • Bingo.
  • Longkang. [Feveret No.2 aku,dimana letak chip atas table,kalau x jatuh ke bawah,ko menang double chip ikut jumlah taruhan]
  • Dice games.
  • Faro.
  • Keno.


Woiii..ko belajar dari mana tu..

Aku jawab;

Ko penah main "Zynga Poker" dan adik beradik judi Zynga..lebih kurang sama je..cuma dikasino kena tukar "CHIP" atau"Token".

Aku tukar HKD 1500 (Di Macau,mereka menerima duit Hong Kong)
HKD 1500 = USD200 atau Rm800 duit bani Melayu.

Aku tak kira  banyak CHIP..adelah dalam dua genggam chip.
Jaket Aku kiri kanan penuh chip ,token judi.


Ini gambar aku di hari pertama nak masuk kasino,dah macam anak tauke cina balak.



The Venetian Macao, Cotai strip24 hours3400 slot machines and 800 gaming tables (550,000 square feet of casino space)





Ini gambo hari kedua,kawan aku amik gambar sembunyi-sembunyi.
jika amik kat dalam,pecah kamera dipijak sekuriti.
Di bawah belakang tu lah aku "full margin"..hehehe



Ini gambar hari ketiga selepas bejudi,wajah penuh "nur cahaya" hehehehe.
Masa tu pula dari HKD1500 dah jadi 3 kali ganda.
I phone 6 pula baru lancar..ferghhhh..
aku x beli...x main ipong..orang hulu je guna ipong..kikikiki..jangan marah.

Eh...kau makan ke duit untung judi..harooommm..

Aku jawab:

Aku x buat makan.Aku pun tak tau,tak sampai sehari hangus semua duit tersebut.
Engkorang jangan ikut perangai aku.
Aku bayo segala gst macau,tiket tren,tiket disneyland hong kong,segala tok nenek benda yang bukan makan.Kat sana,langkah aje,kena duit.


    

Kisah aku di atas hanya sebagai pengajaran.
Engkorang pulak jangan lah buat "itenary travel", tak fasal2 masuk "the vocket" ,aku yang boleh pekdah,dapat dose kering.

Kenapa Aku berjudi ?

1. Aku dapat bezakan atara trading dan judi.macam langit dengan bumi.
2. Mufti,Ustaz dan lebai2 takkan masuk sini mengkaji ilmu "muamalat",buat tesis ilmu "fiqh" , patuh syariah dalam kasino,jadi fitnah besar nanti.Jadi,cikgu along jadi wakil buat maslahat masyarakat.
3.Ini kaedah imu hikmah dan fardu kifayah.Ilmu yang perlu di baca dari mata hati.
4. Aku x ketagih langsung,dan balik Malaysia nombor ekor pun aku x beli,apatah lagi nak naik genting kasino.
5.Satu yang aku dapat disana,celakalah mereka yang ketagih dan meneruskan perjudian.huru hara anak bini.99% yang berjudi kasino.hangus kesemua modal.
6. Eh ..Ko untung long,rezeki sudah tertuliskan..dengar sini "BODO"..itu semua nasib sahaja.
7.Dan benar kalam Allah dan rasul yang mengharamkan judi.Hujah aku kukuh dihadapan Allah di mahsyar nanti.
8.Aku harap ,akulah melayu Islam terahir yang berjudi disana dan seluruh dunia.Jika ada lagi melayu Islam yang berjudi,walaupun dia adalah RAJA teragung dimuka bumi.Maka dia tetap berkawan dengan IBLIS laknatullah.
9. Jika ada Pemimpin yang meluluskan "LESEN" kasino,judi,lumba kuda,ketahuilah mereka di pihak yang "Batil" walaupun yang "back up" mereka mempunyai serban putih sebesar tayar "traktor" maka,jauhilah mereka selagi mana mereka me"luluskan" perkara yang mengsengsarakan rakyat tidak kira kaum dan agama.

Bukankah Forex dan Judi itu sama?

Aku jawab:

Air Jus Anggur "Yusuf Taiyoob" dan Air kilang Hijau di Shah Alam "Calsberg".Mana lagi ramai minum.Kilang mana yang paling besar.

Eh itu dah lama...

Orang Shah Alam ,malu sampai ke hari ini,tapi buat2 tak nampak kan ?

Pedas....

#SilaMeninggal.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :