Showing posts with label Santai. Show all posts
Showing posts with label Santai. Show all posts

PERATURAN PERMATA YANG HILANG FOREX

Salam semua..hari ini kelas kedua sifu di Paka,Terengganu..


Mudah2han anak didik dapat fahami perkara penting yang perlu sentiasa diingat dalam bertrade forex.

1. Tiada Analisis dan kiraan  - maksudnya tiada atau jangan ber forex.
2. Pelan perniagaan anda adalah duit
3. Menyimpan rekod keputusan trading anda - Simpan jurnal perdagangan dan pendapatan anda &
Perbelanjaan daripada perdagangan.
4. Memaksimumkan keuntungan, bukan jumlah dagangan
5. Bersabar menunggu untuk perdagangan yang baik.
6. Bersabar untuk mengelakkan penutupan dagangan menguntungkan terlalu awal
7. Mengurangkan kerugian awal, melindungi keuntungan dengan"stop loss"
8. Memberi tumpuan kepada pergerakan BESAR. Jangan cuba untuk menangkap turun naik yang kecil merata.
9. Beri perhatian kepada corak harga dan pembentukan.
10. Jangan ikut pasaran yang ada red news
11. Peniaga profesional berfikir dan analisis sebelum memulakan trade.
12. Peniaga-peniaga profesional mempunyai masa yang baik yang dijadualkan dan  dirancang untuk mengkaji pasaran.
13. Peniaga-peniaga profesional mengasingkan diri mereka daripada pendapat orang lain.
14. Buat pelan dagangan anda sendiri
15. Mengekalkan disiplin akant sentiasa menyekat tabiat buruk.
16. Kejayaan datang dengan impian - impian besar  dan berfikir yang tinggi. Sangat sedikit orang yang tetap pendirian.
17. Sangat disiplin mengikuti rancangan awal dan menguruskan risiko.
18. Bertanggunjawab atas setiap keputusan trade.
19. Membuat kiraan setiap trade.
20. Sentiasa mendisiplinkan diri dengan peraturan trade yang telah dibuat.
21. Banyakkan membaca artikel perdagangan forex buat tujuan menambah ilmu.
22. Forex adalah perniagaan bukan berkasino.
23.Fikir positif setiap order yang kita lakukan.
24. Segala kerugian trade akan diterima dengan hati yang terbuka.berfikir bagaimana mengelakkan kesilapan yang sama.
25. Trade forex berdasarkan kiraan bukan gerak hati.
26.Setkan dalam setiap trade, 20% dari setiap keuntungan akan di withdraw segera bagi mengelakkan sifat tamak.
27. Jangan mendengar dan ikut membabi buta signal atau agakan pergerakan market kerana tiada siapa pun yang tahu market akan bergerak ke arah mana.Buat analisis sendiri,supaya kita tidak menyesal.
28. Sabar dan buat keputusan tepat sebelum masuk trade.
29. Sentiasa mengelakkan rakan-rakan yang negatif ,berkawan dengan orang yang positif.
30. Wang boleh dibuat setiap hari di pasaran. Terdapat banyak peluang, anda mempunyai masa yang cukup untuk melakukan trade.
31. Forex bukan tempat untuk posting order bila-bila masa.Ada masa dan ketikanya.

Buat newbie Forex. Pesanan ikhlas

Perniagaan Forex Halal atau Haram Menurut Ustaz Ahmad Dusuki bin Abdul Rani

Hukum forex

Dalam Kuliah POP 11-04-2013 bersama Ustaz Ahmad Dusuki bin Abdul Rani di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah membahas tentang Perniagaan Forex

Salam Semua..
Panggil je Along..

http://facebook.com/synergyrush



Saya seorang kaki game di cyber cafe..tahun 2003 buat pertama kalinya mengenali forex melalui Broker North Finance.

Deposit Usd100.hangus semua.

Deposit Usd300 sekali lagi menjadi ke Usd1000++ .

Kusangkakan panas sampai ke petang,rupanya hujan di tengahari.Apabila hendak withdraw agen broker email pelbagai alasan.
Akhirnya North Finance hanya tinggal nama dan berkubur.Trader Senior mesti mengenali platform ini.

2004 along hampir berputus asa bila dengar FOREX.Namun masih belum putus semangat nak belajar.

Bila nak duduk dekat dengan trader forex professional,along dihalau pula dari duduk dekat dengan trader-trader melayu kita."Kau belum Layak". :)

2005,along mengenali Marketiva,kini re branding AGEA JINRONG.
Bermula USD5 percuma..Kemudian jatuh ke Usd0.20 sen.
Dari sini along belajar sesuatu,kenapa aku tak berguru.

Dari situ lah akaun Usd0.20 menjadi USD100 dalam tempoh sebulan.Kemudian terus konsisten ke usd5000 setiap hujung bulan.

Along withdraw Usd3k @ Usd4k buat urusan bayar hutang,infaq dan kegunaan peribadi.


Along silent trader sebenarnya,bukan Full Time Trader sehingga kini.
Masih kena stop loss.Namun peratusannya along dapat kurangkan.

Selepas berguru dengan 3 orang guru..
Alhamdulillah sekadar usd300-usd500 sehari tidak lagi mustahil.
Dan yang penting secara konsisten sehingga hari ini.
Rezeki forex ini adalah income pasif saya yang ketiga disamping kerjaya Oil and Gas dan
New Wave marketing.

Mudah2han Allah buka satu lagi cabang rezeki buat anda  ..in sya Allah
Forex = Foreign Exchange = Tukaran Matawang Asing

Orang yang main forex dipanggil = Trader

Terminal graf forex dipanggil = platform


Rezeki Allah ini luas..
Forex adalah salah satu seni buat duit yang ramai orang tidak tahu atau
Atau ada sesetengah orang tahu tapi mereka rugi kerana kekurangan ilmu.
Belajar forex harus jika ada ilmu dan guru..

Haram jika main macam 
berjudi..

Macam mana nak berkat dan rezeki melimpah jika platform (Tempat Trading Forex) yang kita trade juga ada interest dan riba'.

Forex adalah perniagaan antara takut dan tamak..
Dapat atasi keduanya,forex itu lubuk rezeki.
Saya hanya berkongsi ilmu dan rezeki yang ramai tidak tahu.
Dan orang yang tahu ilmu Forex ini takkan bagitau.

Panduan 1:

Along cadangkan broker XM buat yang mengenali MT4 .
Islamic Account.Tanpa Swap dan Riba'.
Boleh deposit withdraw guna debit kad anda.
Disini panduan daftar.100% bonus mengikut promosi bulanan.



Panduan 2:
Anggap forex ini satu perniagaan.
Klik sini  

Along ada sediakan  jadual (copy paste dalam word) dan patuhi step by step.
Saya dapat dari 3 orang guru..
Kesemuanya jutawan dengan modal mula mereka kecil antara usd100-usd500
Kalau boleh print dan tampal.
Beli satu buku khas untuk trade forex.
Target setiap hari 2 , 3 posting sahaja (sebaiknya satu posting sehari)..
Biasanya lebih dari itu ikut nafsu..
Patuhi jadual..InsyaAllah Berjaya.

Panduan 3:
Buang tanggapan ini :)
Tanggapan 1 : "Jika saya tahu bermain saham, maka saya
juga tahu bermain forex..."
Tanggapan 2 : "Pasaran Forex buka 24 jam sehari.. Jadi sayaboleh buat duit bila-bila masa"
Tanggapan 3 : "Di dalam forex tiada "trading fees..hentam je"
Tanggapan 4 : "Anda perlu bertindak berdasarkan ramalan
yang akan berlaku ke atas pasaran Forex.."Maka.. boleh buat trading
banyak-banyak dalam satu hari..."
Tanggapan 5 : "Strategi yang rumit dihasilkan, adalah strategi yang terbaik..."





Mohd Zubir Amry Bin Ghazali
"Dari Budak Kampung ke Super Tader"
2003-2014
Disini along ada simpan bukti profit forex terkini


More u learn,More U EARN.
Seminar Jelajah Malaysia






KISAH PENDAYUNG SAMPAN

Suatu hari, seorang Professor yang sedang membuat kajian tentang lautan menumpang sebuah sampan. Pendayung sampan itu seorang tua yang begitu pendiam. Professor memang mencari pendayung sampan yang pendiam agar tidak banyak bertanya ketika dia
sedang membuat kajian.Dengan begitu tekun Professor itu membuat kajian.Diambilnya sedikit air laut dengan tabung uji kemudian digoyang-goyang; selepas itu dia menulis sesuatu di dalam buku. Berjam-jam lamanya Professor itu membuat kajian dengan tekun sekali. http://realitihidupku.files.wordpress.com/2011/01/pendayung.jpgPendayung sampan itu mendongak ke langit.Berdasarkan pengalamannya dia berkata di dalam hati, “Hmm. Hari nak hujan.” “OK, semua sudah siap, mari kita balik ke darat” kata Professor itu. Pendayung sampan itu akur dan mula memusingkan sampannya ke arah pantai. Hanya dalam perjalanan pulang itu barulah Professor itu menegur pendayung sampan. “Kamu dah lama kerja mendayung sampan?” Tanya Professor itu. “Hampir semur hidup saya.” Jawab pendayung sampan itu dgn ringkas. “Seumur hidup kamu?” Tanya Professor itu lagi. “Ya”. “Jadi kamu tak tahu perkara-perkara lain selain dari mendayung sampan?” Tanya Professor itu. Pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepalanya. Masih tidak berpuas hati, Professor itu bertanya lagi, “Kamu tahu geografi?” Pendayung sampan itu menggelengkan kepala. “Kalau macam ni, kamu dah kehilangan 25 peratus dari usia kamu.” Kata Professor itu lagi, “Kamu tahu biologi?” Pendayung sampan itu menggelengkan kepala. “Kasihan. Kamu dah kehilangan 50 peratus usia kamu. Kamu tahu fizik?” Professor itu masih lagi bertanya. Seperti tadi, pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepala. “Kalau begini, kasihan, kamu sudah kehilangan 75 peratus dari usia kamu.Malang sungguh nasib kamu, semuanya tak tahu.Seluruh usia kamu dihabiskan sebagai pendayung sampan.” Kata Professor itu dengan nada mengejek dan angkuh. Pendayung sampan itu hanya berdiam diri. Selang beberapa minit kemudian, tiba-tiba hujan turun. Tiba-tiba saja datang ombak besar. Sampan itu dilambung ombak besar dan terbalik. Professor dan pendayung sampan terpelanting. Sempat pula pendayung sampan itu bertanya, “Kamu tahu berenang?” Professor itu menggelengkan kepala. “Kalau macam ini, kamu dah kehilangan 100 peratus nyawa kamu.” Kata pendayung sampan itu sambil berenang menuju ke pantai.

Morale of the Story:

Dalam hidup ini IQ yang tinggi belum tentu boleh menjamin kehidupan. Tak guna kita pandai dan tahu banyak perkara jika tak tahu perkara-perkara penting dalam hidup. Adakalanya orang yang kita sangka bodoh itu rupanya lebih berjaya dari kita. Dia mungkin bodoh dalam bidang yang tidak ada kena mengena dengan kerjayanya, tetapi “MASTER” dalam bidang yang diceburi. Hidup ini singkat. Jadi, tanyalah pada diri sendiri,untuk apakah ilmu yg dikumpulkan jika bukan utk digunakan dan boleh digunakan?

Post Pertama 2011

Salam Semua,
Blog forex ini hanya untuk yang benar-benar serius..
nantikan posting2 yang dapat membantu anda bertrade forex secara menguntungkan :)

Harap bersabar.
Maaf sejak 2008 tidak ada posting dan tuan punya blog bertapa dan berguru untuk tambah ilmu.Harap maklum.So tahun depan saya akan pastikan blog forex ini dipenuhi dengan ilmu2 trade yang bermanfaat buat semua..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cari info FX di Blog ini :